Detta fina material skulle kunna användas mycket mer i vårt land, och i många fler färger och mönster. Nu med det cirkulära design-tänket så är det utmärkt att i det gjutna materialet använda återvunnet glas.
Inte bara som golv, utan även i möbler, bänkskivor och krukor är det användbart.
Terrazzo är ett av världens första golvmaterial som har sitt ursprung kring medelhavet. Hantverkstekniken användes redan i Antiken och har sedan dess bevisat sin funktion vad gäller hållbara och slitstarka golv som dessutom är miljövänliga och anti‐statiska.

Du kan läsa blogginlägget här: Terrazzo på terrassen
 
Aha! Har aldrig hört talas om terrazzo förut, men har nog sett det utomlands någon gång när jag tänker efter. Hur tillverkar man det?
 
Fina bilder förresten :)
 
Marlen Eskilsson skrev:
Aha! Har aldrig hört talas om terrazzo förut, men har nog sett det utomlands någon gång när jag tänker efter. Hur tillverkar man det?
Såhär:
Terrazzo är en konststen som framställs av krossad marmor eller även av hårdbergarter och cement. Den används som billig granitimitation, som mosaikimitation vid invändig dekorering och till golvbeläggning.

Terazzo (även cementmosaik eller konstbetong) består av en gjuten cementpasta och något färgat material av sten. Ballasten är oftast marmor eller någon annan färgad stenart med en kornstorlek från cirka 5 mm och uppåt. Cementen kan vara grå eller vitcement som gjuts till skivor eller prefabricerade byggelement såsom trappor, väggar eller andra detaljer. Golv eller trappor gjuts även på byggarbetsplatsen samt vattenslipas efter härdning.
 
Marlen Eskilsson skrev:
Fina bilder förresten :)
Tack!
 
Du har säkert sett det många gånger men inte tänkt på det. Terrazzo användes i "alla" trappuppgångar på 50- och 60-talet.
 
f91jsw skrev:
Du har säkert sett det många gånger men inte tänkt på det. Terrazzo användes i "alla" trappuppgångar på 50- och 60-talet.
Ja, och jag vill lyfta upp det som ett fint designmaterial med många variationer!
 
thomas33 skrev:
BH-medlemmen RRBjorn gjorde en egen "Terrazzo" bänksliva.
[länk]
Tack för tipset! Så fint!
 
Här finns bra info om Terrazzo:
http://terrazzo.se/wp-content/uploads/projekteringsanvisningar_herrlj_terrazzo.pdf

Värt att notera om terrazzo utomhus:
Terrazzo kan utföras utomhus på golv, väggar, fasader, konstverk etc.
Det är viktigt att ta hänsyn till att färgpigmenthalten, som inte bör vara alltför hög, och att
vissa ballasttyper är olämpliga på grund av frostrisk.
Terrazzoytor bör undvikas på ytor avsedda för gångtrafik, särskilt om de är utan tak, och inte
är uppvärmda. I kombination med vatten, snö och is ökar halkrisken på den slätslipade ytan.


Det finns få ytor som blir så hala i kombination med snöslask som terrazzo!!!
 
Terrazzo är en fantastisk teknik. Kombinerat med metallinläggningar mm. Som klyschan säger ”till fantasin tar slut”. Betong eller dess derivativ som romarna kallade det ”flyttande sten” har gärna fått en brutalistisk , omänsklig stämpling i Sverige. Terrazzo funkar även vertikalt, inte enbart som golv. Kan ingå i bärande konstruktioner. Dock finns det lite kompetens i Sverige på området. Har sökt och icke funnit. Om man kollar på firmor i exempelvis New York området så har många varit i branschen i hundra år. Priser per kvm i USA är hanterbara i jmf med andra golvlösningar. Som man ser på bilden nedan så kan det bli komplicerat ;)

trevor_web.jpg
Sacramento International Airport
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.