Gimp Gimp skrev:
Det är inte jag, jag är en sån som betalar p-böter om jag parkerat fel, har inga problem med att ta ett straff om det står i proportion med brottet. Samma gäller för sonen.
Har själv kört för fort flera gånger och alltid erkänt, även när det inte fanns några konkreta bevis.

Är bara orolig att vittnesmålet kan ställa till det mer än nödvändigt.

Självklart har jag koll på vad han gör, han sitter med flickvännen på sitt rum och kollar på film, innan det var vi och åt på restaurang och handlade mat allihopa.
Kanske ska kolla så att det inte är en film som har 18 års krav ;)
Men att medvetet tillåta trimmade mopeder och upplåsta a-traktorer har du inga problem med? Då är det nog bättre att skita i en böter någon gång ibland. Att begå ett brott och sen begå samma brott igen, fast något upptrappat, är ingenting som rätten ser lättsamt på. Varken du eller din son kommer ha körkort på hans 18-årsdag och troligtvis kommer ni att få äta hans princesstårta i fängelse.
 
  • Gilla
  • Haha
Rasputitsa och 9 till
  • Laddar…
H
Gimp Gimp skrev:
Det är en helt vanlig bil med hastighetsspärr, så den skulle faktiskt gå igenom en besiktning utan problem.
Den är gammal, så appar biter inte.
Ja, tiden får utvisa vad som har hänt.
tror med betoning på tror att straffet inte blir så mycket.

men kompis till mig tog sin fars firmabil och körde på fyllan med när han var 15.
Vart tatt och fadern till han fick välja på att ta straffet med sonen ( medhjälp till olovlig körning ).
Eller anmäla sonen för bilstöld.

fadern fick lite böter.
Kompisen fick lämpet flyttat med 4 månader.

så jag tror det blir lite böter och din son får vänta lite med körkortet.
 
H HSP skrev:
En annan tänkvärd grej är,
Har sonen kört till skolan och pappan säger att sonen ska neka. och båda skulle klara sig denna gången.
Hur tror du/ni den uppfortan/lärdommen hjälper sonen i framtiden....

Men att ta in en egen advokat är inget fel det är en rättighet... Lika där lyckas advokaten fria båda så tänk en och två gånger vad ger det för signaler till sonen om nu sonen kört...

Uppfostran i den här åldern är viktig... kommar man in på rätt spår så ser framtiden ljus ut för de flesta. men börjar man tro att man klarar sig undan konsekvenser med lögner och hjälp att vrida och vända på allt så kan det bli en farlig väg framåt i livet.

Men är det så att sonen inte kört till skolan så ska ni givetvis säga och framföra detta. Nu vet jag inte vem som kört och dömmer inte TS eller sonen för något.
Är det så att han är skyldig men vi klarar oss i rätten ändå kommer det garanterat bli någon annan konsekvens, lita på det.

Men det är en balansgång, har sett bekanta som har nolltolerans mot sina barn hamna i ett läge där barnen slutar vara öppna mot sina föräldrar och det skenar fort åt fel håll, istället för att kunna komma hem och berätta när man gjort något dumt så rymmer man iväg.

Sonen har ett gäng kompisars kompisar som är på god väg till något som inte går att backa från, där vill jag inte hamna.

Så är det så att han har gjort något olagligt så kommer jag ta det med fattningen i behåll, innebär det att jag också blir av med körkortet så får det bli så, det är jäkligt onödigt men jag ser ingen anledning till förstöra den relation vi har genom att skuldbelägga honom mer än nödvändigt.

Tänk den som hade alla svar kring barnuppfostran... :thinking:
 
  • Gilla
pappel och 4 till
  • Laddar…
@ @ndreas skrev:
Kan personligen tycka att EPA traktorer som bevisligen går fortare än vad som är lagligt skulle förverkas (alltså skrotas). :cool:
Håller helt med, inom rimliga ramar. Svårt med gränsdragning dock, en epa som går 200+ utan bromsar är bara att skrota, 1km/h för fort pga något fel som inte är medvetet är det för hårt.
Men om det är utan tvivel medveten trimning tycker jag pressen är helt rätt, tror faktiskt att det skulle förebygga bättre än olovlig körning.
 
  • Gilla
twoody
  • Laddar…
D Derbyboy skrev:
Mycket pekar ju på det, fadern har ju till och med börjat yra om att ”h-regen” kan ha gått sönder precis efter det att sonen parkerade vid skolan.
Jag försöker bara se till olika scenarion annat än det polisen driver, faktum är att många h-reggar går sönder, till och med polisen sa det det idag att dom går sönder till höger och vänster och då tappar hastighetsbegränsningen.
Så ingen skulle bli gladare än jag om det är så, förutsatt att vittnet är ärlig i rätten.
 
D Derbyboy skrev:
Fan vilken tvist om sonen är 27 och traktorn stod parkerad utanför komvux.
Ja, det hade varit en kul twist :D
Nä, 15, snart 16 är han.
 
Marcus_L Marcus_L skrev:
Den enda vägen ut är nog om polisen är lata och inte följer reglerna när de mäter upp fordonets hastighet.

  • Mätinstrumentet skall kalibreras dagligen och tidpunkten för den dagliga kontrollen skall antecknas i ett platsprotokoll.
  • Kalibreringen skall göras mot ett fast föremål, avståndet till det fasta föremålet skall vara minst 20 meter och vara uppmätt med ett stålmåttband som uppfyller kraven enligt Svensk Standard SS 64 11 12:II2.
  • Innan hastighetskontroll inleds skall sikteskontroll utföras mot ett föremål på ett avstånd av minst 20 meter och högst 200 meter. Tidpunkten för sikteskontrollen skall antecknas i platsprotokollet.
  • Manuell funktionskontroll skall utföras innan mätningarna inleds och omedelbart efter det att mätningarna har avslutats. Tidpunkten för dessa kontroller skall antecknas i platsprotokollet
  • Avståndet till det kontrollerade objektet (mätområdet) får inte understiga 20 meter och inte överstiga 400 meter.
  • Nya mätinstrument skall även genomgå kontroll innan det tas i bruk och sedan minst var 12:e månad och genomföras av ett ackrediterat kontrollorgan.
  • Mätinstrumentet måste vara plomberat och om plomberingen är bruten så måste det genomgå ny kontroll av ett ackrediterat kontrollorgan.

Platsprotokollet för mätinstrumentet skall alltså ha en daglig kalibrering med tidpunkt och plats där kalibreringen genomfördes. Protokollet skall innehålla information om sikteskontrollen. Protokollet skall ha tidpunkter för funktionskontroll innan och efter mätningen har genomförts. Om polisen har slarvat så är mätningen inte korrekt utförd.

Källa
https://polisen.se/siteassets/forfattningssamling/fap-nummer/fap331_2_rpsfs2003_6.pdf/download
Man kan mäta på fler sätt, och ja sådär är det men det är sällan någonting som felar. Det är en daglig kontroll inte kalibrering. Kalibrering görs en gång om året. Man kollar att mätinstrumentet fungerar med att man kontrollmäter på en fast punkt ifrån en annan fast punkt så att avståndet som visas är korrekt.
 
Redigerat:
T TypRätt skrev:
Det finns nog inte någon 16-18 åring som kör ett fordon enbart i 30km/h om den kan gå fortare… jag tror inte på Gud och inte på änglar heller.
Sonen är bara 15 så det är ingen fara...
Annars kan det eventuellt vara så att du har rätt.
 
D Derbyboy skrev:
TS, jag tycker du ska försöka vara positiv. Ser man nyheterna nu för tiden får man känslan av att många unga idag är gängkriminella. Har sett många traktorer med häftiga dekaler. Till jul (om han bli fälld) kan du trycka en dekal till sonen:

”Småkriminell men inte gängkriminell”

Den kanske han kan ha på cykeln.
Hellre småkriminell än gäng, helt rätt.
Cykeln får han inte använda, den har inga reflexer. Faktiskt inget skämt, vi ska beställa reflexer innan han får använda den.
 
  • Gilla
ylven och 2 till
  • Laddar…
Gimp Gimp skrev:
Jag försöker bara se till olika scenarion annat än det polisen driver, faktum är att många h-reggar går sönder, till och med polisen sa det det idag att dom går sönder till höger och vänster och då tappar hastighetsbegränsningen.
Så ingen skulle bli gladare än jag om det är så, förutsatt att vittnet är ärlig i rätten.

1. Om vittnet håller i rätten finns det en stor risk att din son blir fälld. Vad gäller din tillåtande av olovlig körning utreds det huruvida du visste om att a-traktorn gick fortare än 30km/h.
2. Ni lär ju bli kallade på förhör ganska snart?(om ni nu inte varit det redan).
3. Ärendet hanteras iaf skyndsamt eftersom han är ung.
4. Även om nån hastighetsbegränsare skulle gå sönder så ska väl föraren kanske bromsa om man tuggar på i 30km/h och märker att det ökar mer än det dubbla?
5. Om vittnet räcker och fordonsundersökningen visar på att den kan gå för fort så skulle jag vara förvånad om tinget dömer annat än till skyldig.
 
Tomtom79 Tomtom79 skrev:
Jag skulle säga att ni bör vänta och se vad utredningen visar.

Min gissning är att:

1. Polisen vid beslaget frågat om din son kört bilen till skolan, han lär ha svarat JA och detta har polisen noterat i sitt block. Denna notering kommer väga MYCKET tungt i rätten om det finns en sådan. Håll utkik efter sådant i förundesökningen.
2. Vittne att sonen kört + polisens ord + anteckning kommer väga mycket mer än sonens eventuella förnekande så det lär vara meningslöst att neka. Kommer bara göra så att rätten lägger mindre vikt vid hans ord.
3. Att det tekniska råkar gå sönder JUST precis efter han kört men före polisen beslagtog är så osannolikt att ingen kommer tro på det.
4. Hittar polisen (den högst troliga) apparaten för att koppla ur hastighetsbegränsningen är det kört.

Då återstår att minimera påföljden. Om brottet som åklagare väljer att åtala er för innebär risk för fängelse kan ni få en försvarare. Denna väljs förstås utifrån kompetens inom området så än en gång, vänta och se. Skulle absolut inte tro att fängelse kommer i fråga för er son, han är för ung för det för en sån här sak. Inte för er heller om ni inte har digert register redan.

Det ni fram tills förundersökning är klar och åtal väcks ska göra är att inte svara på fler frågor. "Allt ni säger KAN användas emot er" betyder egentligen "allt ni säger KOMMER användas emot er" :)

Framförallt ska man inte svara på saker som exempelvis:

" Kan det hända att du vet om att bilen går lite lite lite för fort, men att du aldrig har kört så fort som vittnet säger"?

Då lockas man kanske förminska sin skuld genom att erkänna att "jo, kanske har kört uppåt 40 nån gång". Vips så har du erkänt brottet i fråga, det spelar ju ingen roll för brottet "olaga körning" om du kört i 31 eller 150!

Men som sagt, viktigast är att inte ge mer information, låta förundersökningen färdigställas, sen visar åklagaren sina kort och DÅ kan ni fundera på hur ni ska försvara er. Man behöver inte vara otrevlig på något sätt utan bara upplys lugnt och sansat att ni väljer att inte kommentera i nuläget. Det är jobbigt, pinsamt och man vill ofta inget annat än försvara sig och vara till lags men det är i RÄTTEN ni ska försvara er, inte innan!

Sen kan jag hålla med många andra om att brottet ÄR ett grovt brott! Jag har själv småbarn och vill inte ha dem ihjälkörda av någon som tror sig kunna hantera fordon. Vill inte heller att någon stackars ungdom ska behöva gå genom livet vetandes att de kört ihjäl någon. Så oavsett hur rättegången går så bör du nog omvärdera din tillit till sonen. Han har mer än en gång nu visat att han inte är att lita på med fordon. Det gör inte honom till en dålig människa, bara till en människa som gjort och kanske kommer göra dåliga val. Förhoppningsvis går det över om 5-10 år när konsekvenstänket har utvecklats men tills dess behöver han er hjälp.

Lycka till med rättegång, uppfostringen och vidare liv för grabben!
Tack för kloka ord!!!
Då polisen ganska otrevligt och aggressivt hävdade att han hade kört om 3st bilar på en 70 väg svarade han sanningsenligt att det inte stämde, så det finns inget erkännande.

Är det så att han har kört och trimmat den får vi ta ställning till det då.

Det finns för allt för många exempel på när det går fel. Några dagar sedan en som körde in i ett träd och ligger mer eller mindre för döden.
Ett gäng år sedan var det en 18 åring som sladdade ihjäl en gammal tant som stod vid ett övergångsställe. Många i hans närhet hade varnat honom att hans beteende snart skulle ta ett liv.
Frågan är hur man förebygger det, jag anser att reglerna kring epor måste skärpas till rejält, dom bör ha samma krav som en vanlig bil och polisen borde få resurser att göra fler kontroller.
Som motpart bör man ändra så att eporna får gå lika fort som moppebilar, tror det är en stor bidragande orsak att så många väljer att åka olagligt. Sen är utbildningen ett skämt, man behöver typ inte plugga alls för att klara teorin och körprovet ger jag inte mycket för heller.
 
  • Gilla
ylven och 1 till
  • Laddar…
H
Såg en som sålde en traktor på blocket nyss.
Den hade motor fel så den gått in i limp home och då sattes spärren ur funktion så den gick fortare än 30.
Han hade inte brytt sig att laga det så dottern bara körde till stallet.
Så ja ting sker med elektronik
 
Siggelito3000 Siggelito3000 skrev:
Men att medvetet tillåta trimmade mopeder och upplåsta a-traktorer har du inga problem med? Då är det nog bättre att skita i en böter någon gång ibland. Att begå ett brott och sen begå samma brott igen, fast något upptrappat, är ingenting som rätten ser lättsamt på. Varken du eller din son kommer ha körkort på hans 18-årsdag och troligtvis kommer ni att få äta hans princesstårta i fängelse.
Wow, vart ser du att jag tillåter trimmad moped eller epa?
Är du en sådan person som aldrig har gjort något fel i hela ditt liv eller, kul för dig isåfall.
Äter inte prinsesstårta, tycker varken om grädde eller marsipa, så...
 
  • Gilla
ylven
  • Laddar…
Gimp Gimp skrev:
Det är en gammal diesel, så magnetventil och vanlig h-reg.
Ja, typ 90% av alla epor i stan är gamla lik utan varken fjädrar eller bromsar som kör 180mk/h på motorvägen. Några av dom har kört ifrån polisen utan vidare uppföljning, många blir stoppade när dom kör för fort och slår om en knapp så den inte startar och skyller på soppatorsk, så det finns så sjukt mycket exempel på riktiga dårar med trafikfarliga traktorer som polisen skiter i, så jag är väldigt förbryllad över reaktionen här.
En av dom körde nyligen av vägen och killen ligger enligt rykten i koma och det är rätt osäker utgång tyvärr.

Beviset är någon som enligt uppgift har mött honom och sett att han har kört om tre bilar, om bilarna körde 70 och höll normalt avstånd är det typ omöjligt att hinna om med ett fordon som gör 80km/h.
Så det ska bli intressant att se om vittnet tycker det är värt mened.
"bilarna körde 70 och höll normalt avstånd är det typ omöjligt att hinna om med ett fordon som gör 80km/h."

Omöjligt? Nej, men det tar ganska lång tid att köra om dock.

Fast vet du alla omständigheter kring omkörningen? Det kan ju faktiskt vara så att på den sträckan där själva omkörningen ska ha ägt rum så kanske första fordonet var en traktor och 2 andra fordon låg efter den som sen blev omkörda?
 
  • Gilla
Bananskalare
  • Laddar…
@
Gimp Gimp skrev:
Håller helt med, inom rimliga ramar. Svårt med gränsdragning dock, en epa som går 200+ utan bromsar är bara att skrota, 1km/h för fort pga något fel som inte är medvetet är det för hårt.
Men om det är utan tvivel medveten trimning tycker jag pressen är helt rätt, tror faktiskt att det skulle förebygga bättre än olovlig körning.
Ja, jäkligt förebyggande speciellt nu då en EPA tydligen ska vara en nyare BMW eller liknande. Jäkla idiotiskt att köra runt i en EPA värd 300 000 eller mer.

-Du pappa..... Du vet EPA:n min....polisen tog mig då jag körde "lite" för fort och nu är bilen på skroten... Men oroa dig inte! Vi ska få tillbaka skrot värdet!

Och till TS om du vet att din sons EPA går 80 km/h eller mer - då kan du också vara 99 procent säker på att han inte säger sanningen nu...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.