Hej på er allesammans!

Jag har följt denna tråd med stort intresse under en längre tid. Jag och frugan åkte ner till Polen några dagar och spanade i utbudet.
Kan säga att det blev en stor besvikelse!

Praktiker, LeroyMerlin, OBI m.fl hade ett helt kasst utbud i stort sett.

Den polska smaken vad gäller färgsättning av kakel och klinker skiljer sig väsentligt från den svenska! Konstiga färger och mönster i kaklet som inte skulle passa i ett svenskt "homestagat" hem!


Utbudet samt storleken på affärerna är enormt, men kvalitén är betydligt sämre.
T.ex kök och badrums möbler påminner om det man ser i husvagnar...
Jag skulle absolut inte köpa polska VVS grejer, kranar t.ex. fungerar dåligt och det saknas reservdelar såsom packningar i sverige.

Visst finns det undantag, man kan hitta enstaka kvalitetsgrejer, men det är väldigt få och knappast värt att åka till polen för att köpa!

Jag såg att man kan köpa väldigt fina, stora, marmorplattor eller snygga polerade porslinsplattor för ca 99 sloty (ca 250 SEK) per m2. Väldigt prisvärt!

Jag har fotograferat en del i samtliga ovan nämnda butiker. Tänkte lägga upp lite foton så snart jag har tid och ifall någon kan hjälpa mig hur...

Det finns väldigt få märken som är kända i sverige vad gäller färg, tätskikt, fix, fog, flytspackel m.m. Det är en blandning mellan polska och tyska märken. Det funkar nog att använda dessa, men det är tveksamt om man vågar. Tänkte då mest på tätskikt, ifall man ska föja PER´s branchregler.

Det verkar inte som man över huvudtaget använder sig av Vtg på golv då jag inte såg en enda affär som sålde glasdörrar till dusch. Det fanns bara duschkabiner eller lösa "badkar" som man hade i duschen.

Måste bara nämna att om ni har vägarna förbi Warzawa så måste ni kolla in Expo utställningen ett par mil utanför stan i Bartyska (tror att det stavas så)
Där finns en mindre "stad" helt full av små affärer/grossister. Vi var där en hel dag, men man kan nog spendera en hel vecka där...
Där finns det produkter av högre kvalité generellt, men det är nog fortfarande polsk smak som råder även där.

Till sist så tror jag att om man som vi är ute efter att hitta grejer till kök och badrums renovering så är det väldigt svårt/onödigt att åka till polen för det.
Ska man däremot bygga hus och letar efter virke eller annat grövre byggmaterial så kan man kanske tjäna på det. Vi har ej letat/tittat efter den typen av byggmaterial, så där kan jag inte uttala mig.

Jag återkommer lite senare med bilder.

Mvh Kim
 
Jag undrar om vi ens varit i samma land. :D

Kakel och klinker är redan kommenterat i tråden och söker man lite exklusivare sådant så är det specialbutikerna som gäller.

Angående VVS så hittade jag samma blandare som här hemma, bland annat Grohe vilket borde betyda att reservdelar finns, kök hittade jag både HTH och IKEA, diskbänkar hittade jag Franke på i stort sett varje butik.

Samma sak med Fix, Fog osv. märken som jag hittar här hemma.

Ang. målarfärg såg jag Beckers färgblandningsrobot på de flesta byggvaruhus.

Var det i Gdansk/Gdynia ni var?
 
Jag var i Warzawa :)

Jag såg att det fanns Grohe blandare, men dessa är ju inte särskillt mycket billigare i polen än sverige!

Jag såg några enstaka sorter av Maxit´s fix och fog, är dock osäker på om det är samma modeller som används i sverige.

Jag letade speciellt efter t.ex Casco eller Kiilto´s tätskikt i varje butik, såg inte en enda butik som hade dessa.
Likaså finns det en uppsjö av inhemska tillverkare av värmekabel, men inte t.ex Tyco (T2 röd och blå). Vågar du gjuta in en värmekabel av för dig okänt fabrikat?

Likaså med färger. En massa inhemska fabrikat plus några tyska. Jag skulle inte måla ett helt hus, med allt jobb det innebär, med en färg som inte är avsedd för svenskt klimat.

Diskbänkar fanns det rätt gott om. Bl.a var det många som var gjorda helt i plast :rolleyes:

Jag tror att det handlar mycket om tycke och smak. Samt villka krav på kvalité och villka risker man är beredd att ta.

Om man vill ha bra kvalité så kostar det nästan som i sverige, då de produkterna är importerade till polen från något annat land. De inhemska produkterna är billigare men med sämre kvalité.

Man kan ju som sagt köpa på Ikea i polen, det är ju lite billigare än sverige, men resan och bilen kostar pengar. Även tid är pengar, vad kostar en semesterdag ?Man får räkna med en till två övernattningar för att hinna runt och handla, då blir det inte så mycket avkoppling om man hade tänkt att få en semesterresa på köpet.

Jag säger inte att man inte ska åka till polen och handla, mycket möjligt att jag själv kommer att göra det, men jag ville ge min syn på möjligheten att handla billigt i polen.
Läser man igenom inläggen sedan tidigare är det lätt att få uppfattningen att allt är billigt och bra, men så är inte fallet. Det tar mycket tid och energi att hitta det man är ute efter. (Om man överhuvudtaget hittar)

Jag tror att det är lätt att bli besviken (liksom jag blev). Ville på detta sätt upplysa andra som har tänkt att åka att åtminstånde resa en gång för att reka, innan man hyr bil och åker ner.

Är det inte fler än jag som har åkt ned till polen och blivit besviken :confused:

Mvh Kim
 
Som du nämner i ditt inlägg är det ett stort utbud som är svårt att överblicka, speciellt om du inte talar polska. Det finns företag, både små och stora som har specialiserat sig i att hjälpa utlänningar som kommer till Polen för att handla, eller som vi, genom att e-posta och ringa. Utbudet är enormt mycket större än i Sverige, men det gäller att veta vad man vill ha eller få hjälp med att hitta de butiker som säljer kvalitetsprodukter. De stora köpvaruhusen som nämns ovan håller sig ofta med varor som är poducerade endast för byggvaruhus, därav lägre pris men även lägre kvalitet. Fördelen med att hitta någon på plats är att de hjälper till inte endast med att välja ut bra produkter utan du får även hjälp med transport. Det här med att reka innan man ska handla kostar naturligtvis också pengar och att leta rätt butiker i Warszawa kan ta inte bara dagar utan veckor:). Ta hjälp utav någon som har varit där eller redan finns på plats, jag vet av erfarenhet att det lönar sig.
 
Min fru är är från polen så rent språkligt har vi inte haft några problem.

Kanske ska förtydliga att jag gillar polen som land, vi har varit nere i polen varje år de senaste fyra åren. (Szczecin, Gdansk, Krakow och senast Warzawa)

Jag har då varit i de flesta stora byggkedjor och kunnat konstatera samma förhållanden oberoende i villken stad jag har varit i.

Rent generellt så tycker jag att prisbilden i polen har ökat ganska mycket bara under de sista åren vad gäller t.ex. Resturanger och taxi. Ölen är dock fortfarande billig:)

// Kim
 
B6304S1 skrev:
Jag letade speciellt efter t.ex Casco eller Kiilto´s tätskikt i varje butik, såg inte en enda butik som hade dessa.
Du tror inte att andra märken av tätskikt fungerar lika bra som Casco eller Kiilto? Eller är Casco och Kiilto 'bäst' bara för att du har använt dessa? Tänker man handla just sitt favoritmärke bör man kolla upp på nätet om det är tillgängligt i landet i fråga.

B6304S1 skrev:
Likaså finns det en uppsjö av inhemska tillverkare av värmekabel, men inte t.ex Tyco (T2 röd och blå). Vågar du gjuta in en värmekabel av för dig okänt fabrikat?
Ska jag vara ärlig så är ditt favoritmärke Tyco, helt okänt för mig. ;)

B6304S1 skrev:
Likaså med färger. En massa inhemska fabrikat plus några tyska. Jag skulle inte måla ett helt hus, med allt jobb det innebär, med en färg som inte är avsedd för svenskt klimat.
Det är väl knappast någon större skillnad på svenskt och polskt klimat, och samtidigt finns det ganska stora regionala skillnader, såväl i Sverige som i Polen.
Rent geografiskt, var går gränsen för "svensk klimat"?

Därmemot håller jag fullständigt med om att färgsättning i Polen avviker å det grövsta från gängse svensk uppfattning om god smak.

Tack för tipset om Expo-utställningen utanför Warszawa. Förhoppningsvis ska jag hinna med en vända dit under nästa vecka och återkommer med bilder.
 
Anledningen till att jag är tveksam att använda polska fabrikat på tätskikt är följande;

Eftersom de alldrig verkar använda klinker som underlag i duschen, utan alltid (Vad jag har sett) använder något kar i duschen, så får det mig att misstänka att det kanske inte är godkänt enl. polska byggnormer eller att de polska märkena inte klarar att vara tillräckligt täta.

I och med att det kommer en skärpning av kraven enl. svenska byggnormer (PER´s branschregler) den 1:a juli, som i stort sett underkänner flera kända fabrikat i sverige, vad gäller krav på ångtäthet. Vad vet man om villken ångtäthet de polska fabrikaten uppfyller?

Om man vill bygga enl. gällande branschregler så kan man inte använda tätskikt som understiger ångtäthet på 1 miljon s/m efter den 1:a Juli -07.


Som jag skrev i tidigare;

"Jag tror att det handlar mycket om tycke och smak. Samt villka krav på kvalité och villka risker man är beredd att ta."

Man kan ju köpa både färg och tätskikt i polen, men vad händer om man får en vattenskada eller om färgen börjar att mögla?
Det kanske funkar, eller så står man med ett ersättningsansvar gentemot en eventuell framtida köpare av ditt hus p.g.a byggfusk


Här kommer en länk på Tyco´s produkter: Tyco Thermal Controls

Isolde
Avsätt rejält med tid om du kan till Expo utställningen. Det är rejält stort!

Kolla framförallt in

PRZEDSIEBIORSTWO
Produkcyjno-uslugowo-handlowe
MIRAD Sp.zo.o.
00-716 Warzawa
ul.Bartycka 26 paw. 16
Tel. 840 44 94

Mvh Kim
 
B6304S1 skrev:
Anledningen till att jag är tveksam att använda polska fabrikat på tätskikt är följande;

Eftersom de alldrig verkar använda klinker som underlag i duschen, utan alltid (Vad jag har sett) använder något kar i duschen, så får det mig att misstänka att det kanske inte är godkänt enl. polska byggnormer eller att de polska märkena inte klarar att vara tillräckligt täta.
Jag förstår din oro, men hur folk inreder sina hem styrs långt ifrån rationellt tänkande. Tradition, och att "man alltid har gjort så" brukar väga tyngst. På samma sätt skulle man kunna påstå att stenhus måste vara undermåliga konstruktioner som kanske inte uppfyller svenska byggnormer, eftersom trähus dominerar helt (i Sverige :)).

GVK har en lista med godkända produkter enligt PERs branschregler. De allra flesta finns att köpa i Polen, men som så ofta, under ett annat namn. Bäst gör man i att googla tillverkaren, för att sedan välja det specifika landet, i det här fallet Polen.

Några exempel:

- Ardex Tätsystem S1-K - Länk. Klicka 'Oferta' och sedan 'Lista wszystkich produktow' för att välja ARDEX S1-K.
- Deitermann Superflex 1 - Länk. Deitermanns produkter i bokstavsordning
- Henkel Ceresit CL51 - Länk. Funkar inte deras oootroligt långa url, så får man börja från ruta ett och klicka sig fram till "CL51".

Är bleeding edge ens motto, kan man alltid satsa på BASFs produkter som enligt sägs klara de nya reglerna med råge.

"Vid tester på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut uppmättes 3,13 miljoner s/m, det vill säga, tre gånger mer än reglerna kräver. Tätskiktet behåller alltid angiven tjocklek när det monterats och ångtätheten är alltid 3,13 miljoner. PCI Pecilastic W går snabbt att montera och skarvarna blir täta och tunna."

Produktens polska länk samt broschyrer till andra PCI-produkter från BASF.

Generellt när det gäller för oss intressanta produkter gäller följande:
Det som finns i Sverige, går att få tag på i Polen, men det omvända gäller inte alltid.
Något som definitivt inte är värt att slösa tid på att hitta i Polen, är köksmöbler, dvs om man undantar IKEA. Det enda sättet att handla vettiga köksmöbler i Polen är att antigen köpa importerade (sällan billigare), eller att från scratch måttbeställa ett helt kök.
 
Säljer dom fönster på dom stora byggvaruhusen i Polen?

Isånnafall hur är pris bilden och sortimentet.
finns det mycket olika mått i lager?

Ruskit sugen på en Polen resa
 
Jaha, då var man tillbaka från en trip till Warszawa.
B6304S1 nämer ett par inlägg längre upp i tråden en utställning på Bartycka-gatan. Den skulle tydligen ta en vecka att avverka, men den optimist man är, tog jag taxi dit i syfte att endast skumma på ytan, se vad som fanns.

Big mistake! Området är uppdelat i två eller tre zoner, och redan den minsta som heter "DOM" rymmer 51(!) butiker med enbart badrumsporslin. Till det yttre påminner området lite om en kåkstad ;)
Ok, det ser föga glamouröst ut på ytan, men väl inne i butikerna är det ombonat och prima varor.

Råkar det stå att någonting kostar X zloty exklusive moms, så är det inte ovanligt att butiksinnehavaren bjuder på momsen (22%).

Beslutsångest, svårt att bestämma sig för viss kakel/klinkers-kombination? Bara att lämna in planritning på sitt badrum eller kök så kontaktar butiken en inredningsarkitekt som man samarbetar med, och kunden får ett antal förslag (3D-bilder) att välja ur samt materialspecifikation. Gratis!


Inne på området "DOM" finns det ett litet informationskontor där man kan hämta folder med karta över området, samt varu- och adressregister. Så fort man lämnade en butik, snubblade man formligen över tröskeln in i en annan. Jag insåg ganska omgående att det inte fanns en chans att ens skumma på ytan, men försökte åtminstone ta lite bilder. Det blev en hel del, till slut. Ska pröva min lycka och se om jag lyckas ladda upp ett smalt urval.
 
Badrumsporslin.
 
  • IMG_0079.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0080.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0093.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0143.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Badrumsporslin. Notera 50% rabatt på bubbelbadkar.
 
  • IMG_0145.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0146.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0147.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0152.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Badrumsporslin till leda.
 
  • IMG_0153.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0159.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0160.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Diskbänkar. Franke, Intra, och en hel del andra. Observera kraftiga rabatter.
 
  • IMG_0106.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0108.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0111.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0112.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Dusch och allehanda accessoarer. Allt från saftiga priser till riktigt låga. Hade svårt att märka någon kvalitetsskillnad. Ingenting kändes billigt eller såg billigt ut.
 
  • IMG_0081.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0082.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0154.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0155.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.