hempularen skrev:
Linnex.

Nu försöker jag förtydliga lite för det handlar inte bara om att skydda läsarna av detta forum utan även dig själv och din familj. Det du säger dig ha gjort är fruktansvärt farligt. Det är enbart tur att du inte hade ihjäl någon.
Kan ju vara så att någon gör som Linnex beskrev, samt att denna person skadar sig eller sin familj, då kan man tänka sig att "Linnex" kan få lite konstiga paket eller obehaglig besök av en "Pappa" som blivit av med sitt hus eller en familje medlem.

Dumt att skämta om elkopplingar om man inte uttrycker det ordentligt....
 
Är det tänkt att "megga" vardera ledning för sig, eller hela centralen på en gång?
 
Om det var ett dåligt skämt så insåg ialla fall inte jag det roliga i det.
 
Jag ber om ursäkt. Ni har helt rätt.
 
Hej Hyttmyra

Har du fått hjälp med jordfelsbrytaren eller löser den fortfarande ut, jag har 'lite' erfarenhet av jordfelsbrytare.
(Har installerat många i nya och gamla hus = mycke felsökning).

Snabbaste felsökning: stäng av strömmen, (ingen ide att felsöka att sätta på olika förbrukare, säkringar), skruva bort alla nollor (normat blåa ledningar i centralen), ohm-mät mellan jordskena och noll-skena, skall vara oändligt eller väldigt högt värde, sedan koppla tillbaka en blå (nolla) i taget, när ohm-värdet ändras markant, då är jorden och nollan ihop i den förbukaren. Sedan skall jordfelsbrytaren inte lösa ut.
Vet du inte vad ohm är eller är osäker på något, lämna problemet till en fackman.
Ex. på fel: trasigt ångstrykjärn, varmvattenberedare, utomhuslampor, (lågenergi).
m.m
/Lennart
 
Felling skrev:
Ex. på fel: trasigt ångstrykjärn, varmvattenberedare, utomhuslampor, (lågenergi).
m.m
/Lennart

lågenergi ??? hur kan den skapa ett jordfel?
 
Hmm flytande nolla är väl när neutralen faller bort inte jorden, eller? Men i övrigt håller jag med om att både jord och neutral urkoppling är lika smart som att slicka på fasen
 
Tror det pratades om PEN-ledaren, inkommande till central. Då försvinner ju både jord och nolla.
 
I många (de flesta?) centraler så finns det ingen gemensam ledare som bara är jord. Du har inkommande PEN ledare som kommer in på jordskenan, från den går det vidare en ledare eller bygel till nollskenan. Den går igenom en jordfelsbrytare om man har det. Dvs det finns ingen "huvudjord" som samtidigt inte är "huvudnolla".

Att då lossa "huvudjord" uppfattas av de flesta som inte har mycket ingående kunskaper som att man lossar PEN ledaren. Även inom elektriker skrået har jag träffat personer som vet att man inte får göra så men inte vet varför.

Men med risk för störande upprepning, detta är troligen det absolut allvarligaste fel man kan ställa till i en elinstallation. Risk för brand är stor. Och precis allting i huset som är jordat blir spänningsförande. Vet via en kollega som råkat ut för detta fel att det är ganska skrämmande, glödlamporna lyste först svagt, i nästa ögonnblick exploderade de med glassplitter regnade ned över honom, elapparater som förvandlats till en varm plastklump, rökskador vid TVn osv.
 
Det var inte PEN ledaren jag menade. Men var i alla fall ett idiotinlägg från mig och jag ber ännu en gång om ursäkt och det kommer inte att upprepas.
 
Nu tycker jag vi lägger ned den diskussionen.

Låter trråden vara öppen ett tag till för den händelse att det dyker upp något mer om hur det gick för trådskaparen.

Är felet fixat eller har det bara gömt sig?
 
D
Hade ett precis liknande fel i vintras. Jfb slog av "helt slumpmässigt", speciellt när strömförbrukningen ökade (= när man slog på någon apparat). Visade sig vara isolationsfel mellan nolla och jord, precis som beskrivits tidigare. I mitt fall gick det lätt att mäta upp i centralen genom att slå av huvudströmbrytaren (dra ur huvudsäkringarna) och lossa de olika nollorna som går ut från elcentralen en och en och mäta resistansen mellan nolla och jord med en vanlig multimeter. Hittade på det sättet lätt vilken nolla det var som det var fel på och när man väl visste det, så var det bara att gå på varje enskild apparat som var kopplad till denna säkring. Visade sig vara i en lamparmatur en sladd som blivit klämd.

Felet började också helt plötsligt och ibland försvann det och man trodde det var OK. Precis samma felsymptom som beskrevs...
 
Ja de funkar fortfarande som de ska och inget är gjort.. Får väl vänta tills felet uppstår igen får jag ta nya tag.
 
Kanske läge att lägga kyl och frys på egen jfb eller om det fortfarande är godkänt utanför jfb tills felet är hittat nu när sommaren är på intågande. Inte kul att komma hem efter en veckas semester när frysen har lagt av.

Det har jag varit med om....
 
Kunde inte din granne elektrikern komma och megga trots att felet verkar ha försvunnit. Finns ganska stor chans att han hittar felet tots att det inte är framme nu, om han meggar.

Borde väl kunna vara värt lite arbetsöl (efter avslutat elarbete).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.