I går kväll när jag åkte och jobba var allt frid och fröjd. Inget speciellt på mer än de vanliga, pannan med pelletsbrännaren, kyl/frys och frysbox.

I morse när jag kom hem hade jfb löst ut och de gick inte att återställa den utan att slå av alla säkringar först. Slog sedan på en och en tills alla var på.. Funkade igen.. Pannan gick osv osv.

Men slog jag på spisen slog jfb ut. Slog jag på torktumlaren slog jfb ut. Testade även med dammsugaren i 2 olika uttag och då slog den ut också.. Alla har olika säkringar och ingen är ihop med den andra så….

Vad har ni för tips och råd.. Kan de bara från en dag till en annan inte gå att använda de när man inte använt de… Kan de vara något utifrån huset och in som gjort något. Ja inte vet jag.. Grannen som är elektriker skulle komma över efter jobbet men jag tänkte lyssna lite med er också….

Tack på förhand
 
Skulle misstänka att du någonstans har fått ett isolationsfel mellan nolla och jord. När du dår slår på en annan förbrukare (behöver alltså inte vara den förbrukare som det är fel på), så går en del ström bakvägen från centralen ut genom nollan till felstället och går där över till jord, om den strömmen bakvägen överstiger 30 mA så löser jfb ut.

En variant du skulle kunna testa är att ta loss absolut allting som går via stickontakt (även kyl/frys spis osv). Och sedan slå på jfb, koppla igång olika saker som då är inkopplade. Om det går så prova att sätta i en kontakt åt gången, ta ut dem igen innan du provar nästa sak osv. Har du tur så sitter felet i något enkelt och billigt.

En elektriker kan relativt enkelt mäta fram vilken ledning ut från centralen som felet sitter i. Att sedan verkligen hitta felet kan vara lite värre.
 
Du har ett jordfel någonstans! :D

Skämt åsido men det har du och det har blivit värre på sista tiden. Någonstans i din anläggning har N och PE mer eller mindre förbindelse med varandra och när du slår på större förbrukare så går en för stor del av strömmen genom detta felet.

Vänta in din granne så hittar han felet åt dig, via internet är det skitsvårt!
 
Jodå jag ska vänta in honom,.. Jag har ingen bra utrustning och mäta och så... De är väl meggning man måste göra för att se vart de felet kan vara?

Knepigt ändå att de slår ur vid 4 olika säkringar.. oberoende av varandra. + att de hände när ingen var hemma och ingen speciell maskin/apparat var på.. Första elfelet man stöter på..
 
Det där med säkringarna: En säkring kopplar bara ur fasen. Nollan och skyddsjorden går obruten ut till samtliga förbrukare. Så om det överhuvudtaget går ström någonstans i systemet så kan den leta sig bakvägen ut via nollan till en förbrukare som är avstängd med säkringen. Så det är inte underligt att felet dyker upp via flera olika säkringar.
 
Ok. Klurigt med el.... Vart är de troligast att felet kan sitta. I centralen eller i en apparat typ spisen??

Några andra synpunkter?
 
Troligast är någon apparat, eller i ett uttag. Varmvattenberedare eller andra former av elpatroner är vanliga, även värmeellementet i tvättmaskin.

Där utssätts värmellementet för korrosion.
 
Måste man mäta och kolla igenom varje maskin var försig eller tar man och kikar från centralen osv?
 
Jag tror att man börjar vid centralen.
 
kolla med grannen om han kan koppla så att pannan inte skyddas av jordfelsbrytare....
Tänk om det hade hänt i vintras och du var på 2 veckors semester i thailand.....

Då hade ditt försäkrings bolag fullt upp med att laga dina vattenskador...

Jag skulle gissa på att ditt jordfel nu är: varmvattenberdaren eller en ute lampa.....
 
Eller sätt en separat 300mA jordfelsbrytare över den.
 
Han har varit här ett bra tag och och mätt fram och tillbaka.. Tyvärr hade han inte meggen med sig så han kunde kolla men han mätte och vi testade och de var lite knepigt iaf....

Jordfelsbrytaren löser ur NÄR

Spisen (13,14) vrids på. Inte på en gång utan när man använder 2 plattor eller ugn.

Lyse i källaren (1) när jag kopplar in något i något uttag. Lamporna funkar i taket

Tvättmaskin (2). Slår jag igång tvättmaskin eller torktumlaren slår den ur.

Uttag central (3) - Finns ett 220 volts uttag nedanför centralen som löser ur när jag kopplar in frysbox eller dammsugaren..

Garaget (12) , När jag slår på lyset (8 st lysarmaturer) så slår jfb ut.

Kommer inte riktigt ihåg mer vad han gjorde men 7,8,9 som är till pannan funkar och går för fulla muggar exempel... även 10 och 11 som är till utebelysning på altan osv funkar..


Men de som är konstigt är att man kan ha alla säkringar på ON och slå på lyse i källaren och på altan och sådär.. Men så fort de blir svängning i ström till högre.. exempel spis så reagerar den..

Är de fel på jorfelsbrytaren?
 
  • central.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hur mycket läckströmmar har du i anläggningen? Ligger du precis på gärdsgården kan JFB lösa lite hipp som happ, i princip alla apparater har en liten egenläckström som är helt normalt, och har du mycket andra läckströmmar kan det vara den lilla ränn-nilen som får brytaren att trippa!
Be din elektriker mäta läckströmmarna, det ger garanterat mer än att isolationsprova!
Likaså köra ett fullständigt test på JFB:n för att försäkra sig om att den inte är deffekt, det var ju inget kvalitetsmärke som var monterat och sannolikheten minskar ju inte för det om man jämför med ett kvalitetsmärke, och även kvalitetsmärken råkar ut för deffekta JFB.
Dom jag har råkat ut för har alltid löst för tidigt eller så har dom inte gått att återställa!
 
Vi testade med att sätta alla säkringar på off och enbart köra en gång torktumlaren på 1 säkring och då löste den oxå ur... drog ur allt igen och körde bara spisen.. drog ur allt och körde dammsugaren osv osv osv
 
Hej

Håller med förra talaren

Malmbergs = dåligt el matrial
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.