Hej!
Detta är mitt första inlägg då min familj verkligen behöver hjälp på vad som kan göras.
Ska försöka förklara så tydligt som möjligt;

Vi köpte ett hus för ca 3 år sedan. Ungefär i samma veva så sålde tidigare ägare en del av marken bakom huset till en privatperson (marken bakom huset var ganska stor). På den marken som blev såld ligger fiberkabeln till vårt hus (som ej verkats informerats av tidigare ägare till den köparen av marken). För ca 1 månad sen så har den person som köpt marken börjar bygga ett hus på marken ovanför från vårt hus. Och först råkar han gräva sönder vår fiberkabel trots att vi informerade att kabeln ligger grävd där. Hur som helst så fixas kabeln på några dagar och vi får tillbaka vårt internet. Nu har han sagt att han kommer ta bort fiberkabeln ur marken helt och hållet då han ej vill ha den på sin mark. När vi pratat med bolaget som dragit fibret till huset så säger dem att grannen inte får göra detta då fibern är bundet till marken oavsett vem som äger den. Men grannen har precis meddelat att han kommer gräva bort kabeln helt i början på nästa vecka. Det är 3 hus på vår gata som blir av med sitt fiber om han gör detta. Kan grannen göra såhär?

Finns det något vi kan göra?
 
Kontakta lantmäteriet och kolla om det finns servitut för kabeln. Man kan tycka att det borde finnas.
 
H
Gräva kan han väl göra om han vill det.
Men om nu fiber bolaget har servitut så får han då betala för att han gräver sönder och det kan bli dyrt för han
 
  • Gilla
mbjorling
  • Laddar…
Vem äger fibern? Fiberbolag, stadsnät, fiberförening, du...?
 
Han kanske menar att han flyttar den eftersom den ligger i vägen, men har lite svårt för att uttrycka sig tydligt.
Oaktat vilket lär han på något sätt få se till att fibern kommer fram som innan.
 
E
El, fiber, vatten, fjärrvärme och liknande infrastruktur omfattas av ledningsrätt och regleras i ledningsrättslagen.

Tomträtt ska inte, om jag förstått det rätt, kunna förrättas på del av fastighet där ledningsrätt redan förekommer
 
  • Gilla
SågspånPappspikEternit
  • Laddar…
Är väl inte så ofta det har sökts ledningsrätt för sådana här sträckor?
E Emil_K skrev:
El, fiber, vatten, fjärrvärme och liknande infrastruktur omfattas av ledningsrätt och regleras i ledningsrättslagen.

Tomträtt ska inte, om jag förstått det rätt, kunna förrättas på del av fastighet där ledningsrätt redan förekommer
Det gäller bara om någon har sökt och fått beviljat ledningsrätt för den sträckan. Om det varken finns servitut eller ledningsrätt så är det helt rimligt för grannen att kräva att fibern tas bort då den belastar hans fastighet. För det mesta verkar inte ledningsrätt användas för sådana här sträckor. Det är dyrt att administrera. Om det finns servitut eller ledningsrätt så är de troligtvis kopplade till fiberägaren så det kan var svårt för TS att kontrollera, men i så fall får fibern ligga kvar om han inte kommer överens med ledningsägaren om att de flyttar den.

Om det varken finns servitut eller ledningsrätt så kan grannen kräva att fibern ska tas bort. Jag är osäker på om han får ta bort den själv, det är någon annans egendom, förvisso på hans mark. Värdet på begagnad fiber etc är kanske så litet att hans skadestånd för att förstöra deras egendom är lågt, om han nu tar bort den själv. Han kanske kan kräva fiberbolaget på ersättning för kostnader till följd av fördröjning i väntan på att de tar bort fibern.
 
Är det tre fastigheters fiber som finns här i samma fiberslang/duct räknas inte det som enskild fastighetsanslutning. Fråga grannen hur man tänker göra med fiberförbindelsen som ansluter tre fastigheter. Sedan kan ni upplysa er fiberoperatör vad som är på gång om de vill agera och göra något.
Grannen kan inte bara gräva bort en fiberanslutning som funnits i tre år och troligtvis med tidigare ägares godkännande. Ofta får markägare underteckna ett avtal att man godkänner, men inte säkert att det registrerats hos Lantmäteriet, och det kan även finnas text att undertecknat avtal kan användas för att söka servitut.
 
Redigerat:
P petersv skrev:
Om det varken finns servitut eller ledningsrätt så kan grannen kräva att fibern ska tas bort.
Nja, det vanliga är att det tecknas avtal med mark/fastighetsägare. Så det är inte säkert att grannen kan kräva det beroende av hur det är utformat t.ex. vid försäljning.
 
Det är vanligt att man för att hålla nere kostnaderna först tecknar avtal med fastighetsägarna som sedan registreras hos lantmäteriet som ledningsrätter. Då blir handläggningen mycket billigare.

Ett servitut är alltid mellan fastigheter så fiberbolaget måste då ha en härskande fastighet någonstans i Sverige som har ett servitut mot din grannes tjänande fastighet. Det är inte alltid lämpligt att ha varför man har markavtal eller ledningsrätt istället.

Men som sagt, kontakta fiberägaren och upplys om det planerade tilltaget så kan de säkert snabbt skaka fram sina rättigheter.

Det är inte heller helt ovanligt att fiber grävs helt utan avtal eftersom det fortfarande är lite vilda västern i den branschen.

edit:kan inte stava
 
Redigerat:
  • Gilla
Nr7 och 3 till
  • Laddar…
En fundering, när ni köpte ert hus för tre år sedan hade då säljaren fiber installerat och att det samtidigt gjordes en avstyckning? Det kan påverka säljarens ansvar för avstyckning om det är så.
Och det kan även utgått ersättning om man upplåtit mark för att man får dra fiberanslutning till andra fastigheter.
 
L
Kontakta Lantmäteriet och kolla huruvida ledningsrätt faktiskt finns på grannens tomt. Saknas detta vilket är ganska troligt, kan han faktiskt ta bort ledningen. Formellt via Kronofogden med handräckning, men likväl ordna detta på egen hand utan några större hinder. Han har rätt till ersättning pga av intrånget.

Har fiberbolaget skött sig och ledningen har ledningsrätt kommer han få det kämpigare på sikt när han tar bort ledningen. Då kan han bli tvungen betala ersättning, det går att processa i domstol ifrån fiberbolaget. Vilket kan knäcka grannen på sikt.

Oavsett vilket fall som föreligger skulle det vara vettigt att räkna med att fiberbolaget jobbar relativt långsamt. Ha därför alternativ, mobil uppkoppling redo så skojaren kan hållas med sina aktiviteter gällande fiberkabeln. Ta det med ro inget att hetsa upp sig över.
 
[QUOTE="toolman77, post: 4417181, member: 138291”]
Ett servitut är alltid mellan fastigheter så fiberbolaget måste då ha en härskande fastighet någonstans i Sverige som har ett servitut mot din grannes tjänande fastighet. Det är inte alltid lämpligt att ha varför man har markavtal eller ledningsrätt istället.[/QUOTE]

Helt fel. Ledningsrätt är inget servitut och behöver ingen härskande fastighet.

/M
 
Redigerat:
E
M Marcus-AA skrev:
Helt fel. Ledningsrätt är inget servitut och behöver ingen härskande fastighet.

/M
Du får nog läsa hela det inlägget igen
 
  • Haha
  • Gilla
El-Löken66 och 1 till
  • Laddar…
E Emil_K skrev:
Du får nog läsa hela det inlägget igen
Ja jag lyckades inte ens läsa det jag (bristfälligt) citerade. Ber om ursäkt toolman77 !

/M
 
  • Gilla
Emil_K
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.