Vi funderar på att bygga ett 1,5-plans trähus med platta på mark som grund och med stor sannolikhet blir det uppvärmning genom vattenburen golvvärme ingjuten i plattan. Ovanvåningen kommer till en början att vara oinredd, men vi kommer nog att lägga isolering mellan ovan- och undervåning. Som standardlösning ingår frånluftvärmepump från IVT. Att bygga nytt utan mysfaktorn av en braskamin är ganska utslutet, så en sådan av någon sort kommer det att bli! Man vill ju vara så lite elberoende som möjligt också och det vore ju bra om man kan bidra till uppvärmningen och varmvattnet genom att kunna elda några brasor i veckan, särskilt då tillgången på ved är god.

-Vad finns det för nackdelar med en rejäl ackumulatortank (Nordic? Effecta?) kopplad till en vattenmantlad braskamin och frånluftvärmepump?

-Ska man utnyttja bidraget på 7500kr och installera några solpaneler på taket också när man ändå är igång, och koppla till samma tank?

-Är det overkill att borra för bergvärme med ovanstående förutsättningar eller är det lika bra att punga ut med extrapengarna från början? Hur funkar bergvärme ihop med braskamin?

Tacksam för alla svar!

Med vänlig hälsning,
Pontus Gustavsson
 
ta en titt på en jordvärme lösning & planera så att dom gräver samtidigt som andra markarbeten ska utföras så blir det en billig anläggning
 
CarMan skrev:
ta en titt på en jordvärme lösning & planera så att dom gräver samtidigt som andra markarbeten ska utföras så blir det en billig anläggning
Tack!
Jordvärme, frånluftvärmepump och vattenmantlad braskamin eller ska man bara ha frånluftvärmepump och jordvärmen kopplade till golvvärmen och en enkel braskamin för mysfaktorns skull?

/Pontus
 
Har nu letat lite fler alternativ och kombinationen kakelugnspanna (Kakelugnar vattenmantlad kakelugn vedpanna din kakelugnstillverkare Kakel) med inbyggd 600l vattentank och 87% verkningsgrad, ventilationsvärmeväxlare (FTX-ventilation) i form av en Temovex 250 (Temovex) med 85% verkningsgrad och solfångare Aquasol 6,6kvm(Få solvärme med solpanel från Aquasol.) på taket ter sig inte så dum! Alla värmekällor kopplas till en 500l stor ackumulatortank med elpatron och denna kopplas till vattenburen golvvärme. Med ugnens tank blir sammanlagda ackumulatortankvolymen 1100l.

Det kostar ju ändå en slant men betydligt mindre än jord- eller bergvärme och utrustningen bör vara ganska underhållsfri. Med ovanstående värmesystem är man ju verkligen rustad för dramatiska ökningar av elpriset! Kopplar man kakelugnspannans cirkulationspump till ett bilbatteri med växelriktare har man ju även gott om värme när strömmen går (planerar att bygga i skogen!).

Om huset blir hyggligt välisolerat och allt funkar som det ska bör inte elpatronen behöva användas annat än i undantagsfall. På sommaren har man gratis varmvatten via solfångaren och den hjälper till med uppvärmningen vår och höst. På vintern eldar man dagligen en brasa i kakelugnspannan vilket utan problem bör täcka värmebehovet även en sträng vinter. Åker man på vintersemester, bryter båda armarna så man inte kan elda eller blir extremt lat håller elpatronen huset vid liv ändå. Och ventilationsvärmeväxlaren ser till att det knappt försvinner någon värme till kråkorna.

Tänker jag helt fel eller är det här en bra plan?

/Pontus
 
Frågar man om råd i uppvärmningsfrågor kan man få hur många olika svar som helst, är min erfarenhet. Så i slutändan blir det ändå frågan om vad ni själva tror är bäst för er.

Tror personligen ni är helt rätt ute med en accumulatortank som man kan docka olika värmekällor till. I vår planering (som inte är fullföljd än) ingår den Nibe 360 FLVP som ingick i huset, en mindre accumulatortank (typ 500 liter), en vattenmantlad pelletskamin och eventuellt solpaneler om priserna på dessa går ner (svårt att tjäna in i nuläget).

Vi var inne på FTX ett tag, men valde bort det i slutändan. Även om det låter mycket med 85% återvinning så blir det inte så mycket som man kan tro i slutändan eftersom det ändå bara är en mindre del av värmeförlusten som sker genom ventilationen (har sett siffror på runt 15-20% av den totala värmeförlusten). Denna aspekt, det på sikt större underhållsbehovet och det faktum att det skulle bli en dålig affär p.g.a. lågt avdrag på den anläggning som ingick i huset gjorde att vi valde att behålla värmepumpen. Då har vi dessutom uppvärmningen ordnad så vi behöver inte installera alla komponenter i anläggningen på en gång.
 
Stort tack för dina synpunkter!
Vi vet ännu inte vad avdraget skulle bli eftersom vi är i ett extremt tidigt planeringsstadium, så det är möjligt att vi gör precis likadant eftersom det ingår FLVP som standard i vårt hus också. Om budgeten skenar är såklart solfångaren något av det första som får stryka på foten, men allt ska vara förberett i alla fall så det bara är att koppla in. Vattenmantlad pelletskamin är nog bland det klokaste man kan installera, men eftersom vi har god tillgång på ved och prioriterar den högre mysfaktorn med en riktig brasa blir det sannolikt någon typ av vedeldning.

Men om man glömmer det praktiska och inriktar sig på det teoretiska tycker jag blandningen av värmekällor enligt ovan känns lockande!

/Pontus
 
du kombinerar inte 2 typer av värmepumpar!
du ska alltså inte ha frånlufts värmepump & en annan värmepump, typ jordvärme.
ska du ha jordvärme har du bara jordvärme.
ska du ha frånlufts värmepump har du bara frånluftsvärmepump.

värmepumpan arbetar med mycket låga tempraturer, & desto lägre temp du kan arbete med, ju högre blir verkningsgraden.
när det gäller kaminer o sånt, så arbetar dom med höga tampraturer & det blir en komliserad & kostsam lösning att kombinera desa 2.
 
Givet viss kan du ha en kamin, men koppla inte ihopp den med radiatorsystemet.
 
CarMan skrev:
när det gäller kaminer o sånt, så arbetar dom med höga tampraturer & det blir en komliserad & kostsam lösning att kombinera desa 2.
Det blir ju inte mer komplicerat än att använda just en accumulatortank.

Och varför inte kombinera olika typer av värmepumpar? Jordvärmepump med frånluftsmodul är väl en utmärkt lösning om man inte vill ha FTX? Ventilationen måste ju lösas även om man har jordvärme eller bergvärme, och att inte ha någon återvinning är ju knappast ett alternativ idag?
 
en värmepump har hög verkningsgrad om du kan hålla värmesystemet i enbart den tampratur som går åt för tillfället. för varje grad över den tempratur så tappar du i verkningsgrad. ska du värma en akumulator tank så gör du ju max värme & får mycket dålig verkningsgrad på en värmepump. desutom kommer värmepumpen att lösa ut för överhettning om tempraturen in i värmepumpen blir över 55-65 grader (lite olik på olika modeller), du kan alltså inte ladda acken varmare än så, med ved eldning, för då har du ingen värme senare.

att köpa 2 värmepumpar blir ju en väldigt dyr investering, en frånluftsvärmepump är en helt överflödig pryl om du har annan värmepump, vill du ha återvinnings ventilation, så ska du ha Nibes FLM eller liknande från annat fabrikat. men även denna har låg återvinning & iomed att värmepumpen har hög verkningsgdad så är den nästan överflödig. en FTX ger bättre återvinning!

En frånluftsmodut (typ FLM, är ingen värmepump. det är en värmeväxlare!
 
CarMan skrev:
desutom kommer värmepumpen att lösa ut för överhettning om tempraturen in i värmepumpen blir över 55-65 grader (lite olik på olika modeller), du kan alltså inte ladda acken varmare än så, med ved eldning, för då har du ingen värme senare.
En accumulatortank skiktar ju sig. Så har du 65 grader i toppen (där du tar ut varmvattnet) har du ju en lägre temperatur i botten (där slingorna för värmepumpen sitter).

Dessutom kan man docka åt andra hållet. D.v.s. docka accumulatortanken till värmepumpen. Tanken fungerar då som ersättare till elpatronen (d.v.s. när elpatronen skulle gått in hämtas värme från accumulatortanken i stället). Du får samma verkningsgrad som tidigare men slipper använda elpatronen. Finns dockningssatser i.a.f. till Nibe:s FLVP (om det finns till IVT vet jag inte).

CarMan skrev:
En frånluftsmodut (typ FLM, är ingen värmepump. det är en värmeväxlare!
Funktionen blir ju dock i stort sett densamma som i en FLVP. Även om frånluftsmodulen inte har en egen kompressor utan använder den befintliga värmepumpens kompressor. I meningen att du får en värmepump med frånluftsåtervinning. Menar naturligtvis inte att man skall sätta in en helt fristående FLVP bredvid bergvärmepumpen.
 
Jag förstår absolut ingenting av värme & ventilation men jag har haft precis samma funderingar om hur vi ska lösa uppvärmningen. Men jag har lite säkert jättedumma frågor om detta.
Vad behöver man då? Har jag förstått detta rätt?
En kamin förstås (Har tittat på vattenmantlad kaminexperten.)
En frånluftsvärmepump (Kan en nibe fighter 360P fungera?)
En extra varmvattensberedare?
Solpaneler
En accumulatortank

Saknas något i ovanstående lista? Är det något som är helt felaktigt?
Måste accumulatortank och kamin stå i direkt anslutning till varandra eller kan man ha ett rum i mellan?

Hoppas någon vill ta sig tiden att hjälpa en gröngöling.
 
du kommer få an massa onödigt jobb bara.
säg att det är svinkallt ute & ditt hus behöver 37 gradit vatten för att hålla värmen. värmepumpen klarar själv att komma upp i 36 gradet, så elpatronen behöver stötta, men det vil du inte så du tänder en brasa i kaminen.

detta funkar bra på en vanlig kámin, men om du nu ska ha en ack kopplad til kaminen, så behöver du ju älda i timmar för att få upp tempraturen på acken som har stått oandvänd & inehåller 100% kallvatten.

sen när den har fått upp tempraturen så måste tempraturen schuntas ut till radiatorsystemet & hur di ska får den schunten att samverka med värmepumpen för att som tilsammans ska ge exakt rätt tempratur är för mig en gåta (för du får inte andvända termostater på golvslingorna som du kan göra när du kör enbart ved eldning)
 
alternativ 2 ärratt köra värmepumpen mot akumulatorn, men då kör du ju fast kondensering o tappar i verkningsgrad, men med denna lösning kan en enstra slinga från en kamin värma acken (här strys tempraturen i huset av termostater)

du kommer inte att ekonomiskt vinna nånting på att köra såhär, då värmepumpen kommer att dra mer ström, så om du har gratis ved så går det plus minus noll
 
när det gäller återvinning av energin i husets frånlufts, så är en FTX den som har högst verkningsgrad, men den kostar också mer än vad en FLM gör & en FLm mostar mer än vad det gör att släppa ut allt utan återvinning, så det hela beror på hur man räknar (hur lång payoff man vill ha) rent energi märssigt är FTX bäst
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.