G Greenstone skrev:
Hej! Skulle vara mycket intressant att veta mer hur ni tänker med omvandlingen av systemet.
vi har inte kommit så långt i beslutet än men har haft en värmepumpsspecialist ute och tittat på det. Vi vill behålla det luftburna distributionssystemet men byta ut värmekällan (pelletspannan). Han föreslog en luft-vattenpump från NIBE med ett extra aggregat för att komma upp i samma temp som en pelletspanna gör. Kostnad ca 130 000kr. Tänkte ta ut lite fler för att titta på det för andra möjliga lösningar. Gäller att värmekällan är tillräckligt kraftfull för att nå samma temp. Återkommer när vi har utrett det lite mer. Synd med i3ahco
 
BigR
En granne med gammalt termoventsystem har konverterat sitt system till att värmas med bergvärme. Jag tror det var Legalett som kunde konvertera de systemen.
 
Ok. Problemet för oss som har detta system med golvvärme i rörsystem i plattan och ventiler i golvlister är att vi är kopplade till fjärrvärme ändå måste betala stora pengar för det varje månad även om vi ex sätter in elradiatorer vilket innebär att vår värmekostnad stiger ännu mer.
 
Vad kör ni för framledningstemperatur till vattenbatteriet?
Har en pelletspanna som reglerar shunten men kliar mig i huvudet vad för värden jag ska ställa in för dem olika intervallerna på utetemperatur -10, 0 och 10 grader.

Skickar med två bilder. En på kåpan och en på fläktpaket samt vattenbatteriet taget underifrån.
Huset är från 53 och mest troligt även värmesystemet.

Bilderna är från förra året.
I slutet av förra vintern säckade den gamla fläktmotorn igen. Tror det var lagren/bussningen på högra sidan.
Har sedan dess satt in en ny fläkt från EBM papst. Den nya är väldigt underdimensionerad jämfört med den gamla dubbelfläkten som satt så funderar på om jag inte behöver sätta in två st.

Kan ta bild på den nya om någon skulle vara nyfiken.
Förresten någon annan i tråden som bytt fläktar?
 
  • Åldrat vattenbatteri monterat under taket i ett pannrum, visar tecken på tidigare reparationer och underhåll.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Äldre fläktpaket och vattenbatteri sett underifrån, installerat i ett hus från 50-talet, med synlig shunt och roterande komponenter.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
D DrSnuttles skrev:
Vi har också pelletspanna men inte en självreglerande shunt. Vi har just nu 80 grader inställt på pannan och till vattenbatteriet ligger gradantalet på 45-50 grader. Shunten står på 2an och vi har ca 20 grader i hela huset. Det är dock väldigt milt där vi bor just nu 5-7 grader.
Vider jag upp shunten till 3an så får vi en temp på batteriet på ca 55-60 grader. men då får jag en innetemp på ca 23 grader när det är så milt ute.
Vi hade problem med både värmeväxlare som krånglade pga ett expansionskärl som gått sönder. Sen vi fick de fixade så funkar systemet super.
Vi har inte bytt fläkt än. Vad är kraften på den som ni satt dit och vad var det innan?
 
Har satt den manuellt på 55 grader nu.
Får se hur det känns i morgon bitti och läsa av termometern.

Tidigare har den legat på 42 grader när utetemperaturen varit 9-10 grader. Då har vi haft 22 inne, men det har känts kallt. Hallen och ummet intill känns
väldigt kall, behöver nog täta mot kapprummet där ytterdörren sitter.

Satte in en sådan här:
https://ebmpapst.se/sv/produkter/Radialfläktar/Dubbelsugande-radialfläktar-med-F-hjul/D3G146-AH50-01

Den gamla som satt där fanns ingen info på om luftflöde eller varvtal. Från Svenska Fläktfabriken var den. Hade heller inte möjlighet att göra några mätningar innan den gav upp vilket grämer mig idag... Den nya fläkten är där ett ordentligt drag i vid fullt blås, susar som in i, så jag kör bara 15-25% av den totala verkningsgraden.

Eftersom jag bara köpte en fläkt så testade jag sätta den mittemellan dem gamla fläktarnas utblås först men det gav väldigt dåligt luftflöde och värme (sitter en lucka i köket nästan precis ovanför fläkten, bakom luckan sitter två spjäll att öppna och stänga där man kan känns med handen).
Flyttade sedan till där den vänstra fläkten satt och det blev väldigt varmt i köket och vardagsrummet. Har för några veckor sedan flyttat över den till högra sidan för att testa. Upplever nog att det är en lite jämnare värme. Men tror nog att det skulle behövas att två st sitter uppe för att förhoppningsvis få rätt tryck upp i huset.
 
Det är garanterat så att du inte får ordning på värmen innan du har två fläktar.

Om den nya fungerar bra och passar så är det väl bara att köpa en till. Med två fläktar får du dubbla flödet. Med dubbla flödet behöver kanske inte fläktarna köra för fullt.

Det är högst sannolikt så att för dåligt flöde ger ojämn verkan, dvs varmluften flödar inte på tillräckligt överallt. Kanske inte ens orkar flöda alls på vissa ställen/kanaler. Kanske rent av rundgång vid fläktarna om anslutningen är stor att luft trycks tillbaka där den saknade andra fläkten skulle sitta.
 
JesperABC JesperABC skrev:
Tror någon eftersökte skötselråd också.
Hej
Det skulle vara snällt av dig att skicka dessa skötselråd till mej .
Har helt tappat bort dessa.
Framförallt värmekurvan

Per.skalin@nkt.com
 
Hej Temovent ägare!
Mycket intressant tråd då jag nyligen blivit ägare till hus -59 med denna lösning.
Då jag saknar information om systemet är jag tacksam om någon har något att skicka.
Tidigare ägare har inte sparat någon info.
Den verkar fungera bra och är mycket tyst men dammig.
Dammig gammal ASEA motor från 1959 i ett ventilationssystem, med synlig beteckning och tekniska specifikationer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Ett gammalt, nött kopplingsschema för Temovent ventilationssystem fastsatt på en vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


lecasdl@gmail.com
 
JesperABC JesperABC skrev:
Hej!

Lite sent ute, men jag har precis köpt ett hus med samma system. Huset från -57.
Vi bytte ut en gammal elpanna mkt värmeluftspump och fungerar bra. Men jag är också intresserad av lite råd från ngn som har testat sig fram. Och vad man kan göra när fläkten tilllslut lägger av?

Tex:
Rengöring av kanaler? Någon som testat detta? Står något om tryckluft.
Smörja in fläktens glidlager?
Hur man ändrar utluften och varierar den beroende på årstid mm.

Jag har dessutom, vad jag tror, kompletta manualer från 50-talet. Allt från fläktfabriken och varma golv. Till och med reklambladet, ritningar mm. OM det är av intresse för någon, som kanske kan lite mer om sånt här än vad jag kan :)
Hör av er isf så kan jag ladda upp.

Mvh
Jesper
Såg att detta var ett gammalt inlägg men skulle jättegärna vilja ha lite info. Speciellt om felsökning och ändra från sommar till vinter. Skulle ändra nu men då slår fläkten ifrån
 
R rh.diva79 skrev:
Såg att detta var ett gammalt inlägg men skulle jättegärna vilja ha lite info. Speciellt om felsökning och ändra från sommar till vinter. Skulle ändra nu men då slår fläkten ifrån

Hej rh.diva90,

Har det ordnat sig eller har du fortfarande funderingar kring systemet?

mvh
Lennart
 
L lecasdl skrev:
Hej rh.diva90,

Har det ordnat sig eller har du fortfarande funderingar kring systemet?

mvh
Lennart
Hej Lennart.

Jag har fortfarande en del problem med igensatta kanaler i golvplatta eller att rören gått isär under huset.
Hittar ingen lösning för att komma tillrätta med detta problem.

Jag har ingen pellets panna tillkopplad till mitt system.

Har en spak där jag ställer om från vinter/sommar från början var det 2 stycken men den ena byggdes om och togs bort i våra radhus.
Problemet är att sätter man in annan värmekälla så återstår då iskalla golv, vilket inte känns bra.

mvh Ann
 
L lecasdl skrev:
Hej rh.diva90,

Har det ordnat sig eller har du fortfarande funderingar kring systemet?

mvh
Lennart
Jag fick igång den till slut men efter en elräkning nu på 10.000 så funderar man på om den är för gammal och drar för mycket. Det är varmt o skönt på golvet men dyrt
 
Hej! Ursäkta, tappade lite tråden här men ska skicka lite bilder här i tråden.

Liten uppdatering:
Vi har ett ca 142kvm stort enplanshus. Kanaler i alla rum utom ett garage som är ombyggt till boyta. Där har vi välisolerat och håller ca 20 grader året om utan uppvärmning. Vid -10 hamnade går det ner till 18grader. Helt ok.

Vi installerade en ny värmepump innan vi flyttade in som är kopplad till fläkten. Har ca 22 grader i huset, framledning mellan 40-48 de kallaste månaderna. Men självfallet vid stora minusgrader så hamnar den upp mot 50-53. Dock bor vi i södra Sverige så det händer inte jätteofta.
Ligger på ca 50-60kvh per dag under vinterhalvåret varav ca 20kvh är ren hushållsel.
Jag upplever det inte som jättedyrt men inte det billigaste.

Haft en del diskussioner med olika människor inom branschen ang detta system. Många säger att fungerar det så ska man inte hålla på o ändra i en byggnads grundstruktur, vilket jag kan hålla med om.
Ett alternativ som grannarna med samma sorts hus gjorde var att lägga vattenburet golvvärme i hela huset - ja det vet alla vad det kostar.

Ett annars bra tips som vi troligtvis ska göra då vi tänkte göra en större renovering om ett par år är att byta ut systemet mot ett FTX system. Haft många möten med en firma som gör sådan här ingrepp.
Då lägger man luftrör genom en vind tex och borrar små kupor i taket där nu luft kommer in. Därtill köper man ett själva FTX systemet med uppvärmning som man använder via värmepumpen. Det är samma system som nu fast inget går via marken. Han räknade med 20% lägre energikostnader. Då kan man också välja att dra ner delar av luften i de gamla kanalerna för att hålla grunden torr, men att man sätter igen listerna.
Vi fick en offert på ca 180.000kr, vilket kändes ganska rimligt. Man kunde dessutom göra det i två steg.
1) Börja med att dra in mer luft men att fortfarande används värmen från kanalerna i golvet.
2) Installera uppvärmningen av luften från taket.

Kanske kan vara ett tips för er som överväger att överge systemet.

Mvh J
 
  • Gilla
Hilmsfm
  • Laddar…
Här kommer lite bilder från manualen etc…
 
  • Sidor ur en manual som visar diagram och beskrivningar av 1-plansvillor med varm- och kalluftsystem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Manualbilder som visar steg för tilläggsisolering av vägg enligt instruktioner.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Öppen manual med diagram och text avsedd för elektrisk koppling, fotograferad diagonalt och på lutande underlag.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sidvy av en manuell med rubriken "Drift" i en pärm, text på svenska, fotograferad diagonalt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sida från en gammal manual från Svenska Fläktfabriken med planeringsinstruktioner för varma golv, inkluderande diagram och tabeller.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Bild från en manual som visar en skiss av en värmehusisolerad friskluftsventil och två fotografier på installationssteg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Illustrationer av bygginstruktioner för taklösningar från en manual.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Teknisk ritning från en manual som visar dimensioner och uppbyggnad av en fläkt eller maskinkomponent.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Illustration och tabell från en manual som visar delar och montering av en värmeväxlare.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sida från manual med illustrationer och instruktioner för värmesystem och thermostat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Öppen manual med text och tabeller relaterade till termoventilunderhåll och felsökning innefattande temperaturvärden.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Schematiska ritningar från en manual som visar sektioner av uppvärmningssystem i byggnader.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Illustration av en luftfälla med beskrivande text och tekniska specifikationer på svenska från en manual.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sida från en manual med text och diagram som detaljerar installation av ventilationssystem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sida ur en äldre svensk manual från 1948 med text om skötsel av luftvärmare från Svenska Fläktfabriken.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Sidschema från manual som visar sektioner för huvudkanal och väggkonstruktioner i byggprojekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Hilmsfm och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.