P
emmschen emmschen skrev:
Problemet är att om kontanterna fasas ut så får vi stora problem när det digitala inte funkar.
Kortbetalningar och Swisch tycks inte dela system så värst mycket. Jag har råkat ut för att kortbetalningssystemet var nere medan Swisch fungerade. Det räddade köpet. Jag är visserligen ett fan av kontanter, men jag är också mycket bekväm av mig.
 
  • Gilla
Workingclasshero och 1 till
  • Laddar…
P
M Michael_P skrev:
För när det inte går så bra , DÅ gnäller de om för att få bankstöd som ”andra” får betala och som banker ALDRIG återbetalat till oss ”andra”
Ja, sånt orsakar dålig stämning bland skattebetalarna. Jag tycker att banker ska tillåtas att gå i konkurs precis som andra bolag som kommer på obestånd. Eller rekonstruktion.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben
  • Laddar…
P pmd skrev:
Ja, sånt orsakar dålig stämning bland skattebetalarna. Jag tycker att banker ska tillåtas att gå i konkurs precis som andra bolag som kommer på obestånd. Eller rekonstruktion.
Håller i princip med men kreditbubblan är så hårt pumpad att en bankkonkurs skulle utlösa en termonukleär kedjereaktion och sluta med att hela ekonomin imploderar i ett svart hål. Och pensionssystemet utgörs i princip av aktietillgångar och mycket är bankaktier. Det är så illa att bubblan hela tiden måste accelerera, därav de oerhörda prisökningarna på bostäder.
 
Redigerat:
  • Gilla
Budgivare
  • Laddar…
Fast vi har ju låtit banker gå under i Sverige i relativt modern tid. Både Gotabanken och Nordbanken gick åt helvete på 90-talet och ägarna lämnade över ägandet till Bankakuten för styckning och omstrukturering. För Nordbankens ägare var det kanske inte en så stor grej, då ägandet gick från staten till en annan del av staten, men Gotabankens ägare blev av med sitt ägande.

Motsvarande sak skedde privat i Swedbank under finanskrisen då Folksam köpte ut huvuddelen av Sparbanksstiftelsernas ägande mot att man räddade banken.

Båda de här affärerna har ju visat sig bli lönsamma för dem som tog över ägandet, men över lång tid och med mycket stora risker.
 
  • Gilla
Nyfniken
  • Laddar…
P pmd skrev:
Kortbetalningar och Swisch tycks inte dela system så värst mycket. Jag har råkat ut för att kortbetalningssystemet var nere medan Swisch fungerade. Det räddade köpet. Jag är visserligen ett fan av kontanter, men jag är också mycket bekväm av mig.
Under min typ 40 år med kort så har det väl legat nere en handfull ggr. Om jag bara hade haft kontanter så hade de nog varit slut betydligt fler ggr för att inte tala om att släpa med buntar när man ska köpa bil etc
 
K kortis skrev:
Under min typ 40 år med kort så har det väl legat nere en handfull ggr. Om jag bara hade haft kontanter så hade de nog varit slut betydligt fler ggr för att inte tala om att släpa med buntar när man ska köpa bil etc
Jag har varken använt kontanter Swish eller kort när jag har handlat bil, på sin höjd leg.
 
  • Gilla
kortis
  • Laddar…
C
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Motsvarande sak skedde privat i Swedbank under finanskrisen då Folksam köpte ut huvuddelen av Sparbanksstiftelsernas ägande mot att man räddade banken.
Mja, köpte ut var väl att ta i. De fick aldrig en krona för dessa aktier. Bl.a. Folksam tog Sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolags aktier eftersom de låg som pant för ett lån de tagit för att kunna delta i nyemissionen 2008.

I praktiken går inte en (systemkritisk) bank i konkurs, utan det är statligt övertagande som gäller.
 
B Budgivare skrev:
Vi skrev kontrakt på en fastighet i måndags, handpenningen betalas i morgon.

På banken idag när vi sökte bolån fick vi veta att det utifrån nuvarande underlag inte gick att styrka var pengarna för insatsen kom ifrån. Jag har sparat undan från lönen efter att räkningarna betalts sedan många år tillbaka. Sedan 2015 har jag sparat i s.k högräntekonton hos olika nischbanker, där jag flyttat pengarna utifrån vilka som erbjudit bäst ränta. Jag har på detta sätt sparat ihop omkring 1.500.000:-

Jag lämnade kontoutdrag till lånehandläggaren från samtliga nischbanker, som visade insättningar och uttag, samt kontoutdrag på summor från 5000:- ut/in, i mitt lönekonto från idag till två år bakåt. Längre än två år gick inte att gå.

När lånehandläggaren sa att det inte var tillräckligt styrkt så undrade jag hur jag då skulle gå tillväga och hon uppmande mig att beställa kontoutdrag från 10(!) år tillbaka. Jag sa att det då kommer bli oerhörda mängder papper och hon sa att "ja, och det kommer vi inte att vilja gå igenom". Jag sa att jag då kunde ge in de utdrag som visade när lön och ev andra insättningar kommit in, samt då de gått över från lönekontot till högräntekontot i andra banker. Det skulle heller inte gå sa hon, då jag inte fick "Klippa och klistra i utdragen".

Hur f-n ska man göra då? Vi sa att det nog borde fungera om jag bad banken jag beställde kontoutdrag ifrån att filtrera transaktionerna och bara ta med de på 5000:- in och 5000:- ut. Det skulle nog fungera. Men det visade sig att banken inte kunde göra denna filtrering.. Utan det var allt eller inget, hela månader/år.

Banken jag beställde kontoutdrag ifrån undrade också (tre olika handläggare) om jag verkligen ville beställa så mycket, samt sa att det kostade 400:- per konto och 800:- i timmen. Det lät som att det kunde bli riktigt dyrt.

Så här sitter vi.. Tillträde och överföring av köpesumman (som är på 2.300.000:-, är den 2 juli, inte mycket tid kvar alltså. Lånet vi söker är på 1.000.000:-, tanken har slagit oss att söka privatlån på 500.000:- var, och se om säljaren går med på att ta emot betalning via en direktöverföring till sin bank. Men frågan blir vad som händer sen när man vill amortera av privatlånen. Förmodligen lär de bankerna också vilja veta var pengarna kommer ifrån. Eller om det kanske går att söka bolån i efterhand, med huset som säkerhet. Eller om bankerna kommer att vilja veta var pengarna för själva köpet av huset kom ifrån..

Jag ringde lånehandläggaren och sa vad banken sagt, att det blev väldigt mkt papoper och att de inte kunde filtrera. Samt att jag kunde inkomma med deklarationer, lönespecifikationer och utdrag från särskilt stora inbetalningar jag fått på mitt lönekonto, men hon lät inte så imponerad. Hon skulle lämna det vidare till beslutsfattaren. Om det skulle bli nej, så undrade jag om de då kunde precisera vad det isg var som "gick igenom" och vad som inte gjorde det, så att vi isf kunde komplettera med vad som nu kundet änkas "Inte hålla". Men det skulle inte gå, fick vi nej så fick vi nej och då kunde vi gå till någon annan bank, men rutinerna såg likadana ut även där.

Jag kan alltså inte räkna med i nuläget att det kommer anses styrkt att det är "vita" pengar (vilket varenda krona är) och alltså få ett nej från banken. Vad finns då för alternativ?

Jag ska ringa mäklaren i morgon, kanske har han stött på något liknande tidigare.

Kanske har någon här inne som läser, varit med om en liknande situation..? Hur kan man i sådana fall ta sig runt den?

Planen i nuläget är att när kontoutdragen kommer, frösöka välja ut så få papper som möjligt, men som ändå visar lön in på kontot, och överföring till sparkonton (insättningarna kommer synas på utdragen från dessa sparkonton) samt en sammmanställning över våra utgifter (vi bor riktigt billigt i nuvarande hyresrätt) och deklarationer för så långt bak som jag nu kan få tag på. På det viset kanske det går att göra nbågorlunda trovärdigt att besparingarna härrör från skattade pengar. Och sen får vi försöka säka bolån hos så många banker som möjligt, för att se om iaf någon av dem kan tänka sig att gå igenom lite tjockare buntar med papper.

Kom som en rejäl j-vla kalldusch det här, det kunde jag aldrig tänka mig att det här skulle drabba en, så som jag gått och gnetat ihop pengar under så många år nu..

Har säkert utelämnat något, fråga gärna om någon undrar något. Tacksam för reflektioner kring situationen!
Kontantinsats inkl pengar från privatlån betalar väl ni direkt till säljaren, vad har banken med det att göra?
De politiker som ligger bakom/släppt igenom penningtvättslagen i dess nuvarande rättsosäkra form borde inte väljas om!
 
S sjoelund skrev:
Så tänkte jag med Stabelo tills det var dags för extra amortering. Fick inte göra det för kontoutdrag i Excel eller PDF fungerade inte och banken stängt av möjligheten att göra skärmdump på sina transaktioner. Orkade inte med att få ut papper signerat av bankman. Enda sättet verkar vara att amortera varje månad...

Alla banker verkar försöka vara värst i klassen när det gäller att låtsas bekämpa penningtvätt. Eller enbart låta dig kunna ta lån om du varit kund hos dem i 10+ år med alla dina investeringar i just deras bank.
Att fotografera skärmen borde fortfarande vara möjligt!
 
S sjoelund skrev:
banken stängt av möjligheten att göra skärmdump på sina transaktioner.
Inte på datorn.
 
J jani84 skrev:
Så du har jobbat och sparat ihop 1,5milj?

det låter ju för mig med ganska anmärkningsvärt. Nu vet jag ju såklart ingenting om din ekonomiska situation eller något annat för den delen men om man tänker lite på bankerna ser på det hela:

vi säger att du sparar 2000kr varje månad. Inte många som klarar av det utöver allt annat men vi utgår från det nu ändå.

2000kr/månad = 24000kr/år

efter 10år = 240000kr

efter 20år = 480000kr

Efter 50år = 1,2milj

Sen lite ränta på det som du säger men jag kan inte tänka mig att oavsett vilken bank du väljer så skulle någon ge dig mer än kanske 3-4% i ränta?

att spara ihop 1,5milj på detta vis skulle ta en smärre evighet. Jag vet som sagt ingenting om dig: ålder, lön etc men jag tycker inte att det är så konstigt om banken ifrågasätter dig ifall du sagt att du sparat ihop 1,5milj med hjälp av ”högräntekonton”

du skriver att du sparat i dessa konton sedan 2015.

ett jäkla sparande isf om du på så kort tid sparat ihop 1,5milj.
Två hyfsade löner så sparar du lätt 10-20 tusen i månaden. Sedan lite rätt placeringar på det så har du gjort 3-4 gånger pengarna. Kom ihåg att börsen gått extremt bra senaste åren tack vare all QE.

Men som sagt, övervakningssamhället är till för att göra dig till en slav åt en enda bank. Inte för att stoppa brott. Trots att alla pengar är vita så vägrar bankerna att se detta. TS har ju sparat i ett kreditinstitut med tillstånd att bedriva sin verksamhet antar jag.

En intressant fråga - hur skall det gå till att spara ihop till en kontantinsats med den kalkyl du antar?
 
  • Gilla
Budgivare och 1 till
  • Laddar…
R Rkarlsson skrev:
Enda banken jag haft problem med var Handelsbanken, skulle sätta in 25000 kontant. Trots handskrivet kvitto och bilder på båten jag sålde så var kassören vrång och otrevlig. Så när jag löste ett litet lån fick jag kommentaren - Skönt att bli av med det?
-Ja jävligt skönt att bli av med er. =)
Bytte också från SHB som jag hade en troligt dålig erfarenhet av, när jag skulle sätta in lite julklapps- och födelsedagspengar som vi hade samlat på oss. Då det var ca 20000 kr gick jag till bankkontoret, då jag ändå hade ett ärende i närheten. Gubben kollade lite spydigt på mig, räknade pengarna och sa sen "jaha vad är det här för pengar då".

"Ehh sparade pengar från födelsedagar etc", svarade jag.

"Har du något skriftligt bevis för det?, blev sen frågan. Då började jag undra om jag var med i dolda kameran eller något liknande.

"nej, det fattar du väl att jag inte har" svarande jag, måttligt irriterad, då jag innan fått sitt och vänta i 20 minuter på EN kund före. Lunchrasten höll på att ta slut.

"ja det går väl bra för denna gången" sa fanskapet sen, men plockade bort 8000 kr från bunten med hänvisning "Maximal insättning över disk är 12000 kr". Fick de pengarna och ett kvitto i handen och stod där och visste inte om jag skulle strypa idioten med hans slips eller ta bilen och köra rakt i kontoret a´la Arnold i T1. Gick sen bara ut därifrån och avslutade mitt 20-åriga engagemang i denna bank.

/S
 
  • Arg
  • Gilla
Workingclasshero och 3 till
  • Laddar…
P
Sådär hanterade SHB mitt försök till insättning av kontanter för 4-5 år sen. Jag hade lite mer än du hade, och alla sedlarna skulle bli ogiltiga vid årskiftet som närmade sig med stormsteg. Jag fick inte sätta in en enda krona så jag gick till en annan bank och använde dess insättningsautomat. Penningtvättkontrollen var lite slappare i den banken, uppenbarligen.
 
K kortis skrev:
Nu har väl bankens ockerräntor inget med avdrag att göra . Deras räntor är väl inte lägre för att det finns ett avdrag,
Att kalla 1-1.5% ränta för ockerränta holkar bara ut ordets värde och snart betyder ockerränta bara ränta. Synd att förstöra ett användbart ord. Att jag tog upp avdrag var bara för att belysa att idag är det tveksamt om det överhuvudtaget är någon utgift att låna pengar, det är väl nästan så man på sikt får betalt ( även om där finns en utgift i form av ränta). Då blir det väl ännu svårare att tala om ockerränta.
 
  • Gilla
Tornugglan och 3 till
  • Laddar…
D Dr Jumping Jack skrev:
Nu tror jag du missuppfattat, banken kan inte ”generera” pengar som inte finns. Staten kan men inte banken. Banken kan inte låna ut pengar som de inte har. Vanliga personer som kan visa vad pengarna kommer ifrån har inga problem.
Jag tror att du har missuppfattat. Banken genererar inga pengar, bara skulder. De lånar visst ut ”pengar” som de inte har. De säljer skuldsedlar mot ränta. Om man skulle ta alla faktiska pengar som finns i hela världen, så skulle det inte räcka för att betala alla skulder. Det skulle bara täcka ett fåtal procent. Sånt är vårt system idag. Sorgligt men sant.
 
  • Gilla
Anders_Nilsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.