På den här slänten växte det tidigare ett antal mycket höga tujor som togs ned av föregående ägare. Marken täcktes därefter delvis med markduk mot ogräset. Direkt nedanför slänten börjar grannens tomt. Ni ser grannhuset till höger på bilden. Nu är frågan hur vi ska göra med slänten. Den är hal och svårskött som det är nu.

Ska vi bygga en stödmur längs tomtgränsen (utefter släntens nedre kant) och använda jord uppifrån för att fylla ut mot muren? Får vi sänka marknivån mot husväggen? Hur mycket i så fall? Är det lämpligt? Bra kanske att kunna byta ut källarfönstren mot större.

Eller bör vi göra långsmala terasser med mur nederst? Finns det någon stentyp till muren som kan hålla mot trycket och som inte är så dyr?
Eller ha marktäckare? Det vore i och för sig bra om en robotgräsklippare kunde klippa gräs här eller i varje fall ta sig fram förbi slänten och klippa gräset i förgrunden (där stubben syns).

Vi har inte dränerat ännu och bör väl göra det inom några år.
Slänt med markduk, stubbe och gräsmatta nära ett hus, grannens tomt synlig till höger.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
harry73
M Mathias Märsta skrev:
Vi har inte dränerat ännu och bör väl göra det inom några år.
Varför behöver ni dränera? Har ni fuktproblem i källaren?
 
Ja, det har fuktat genom väggen på ett ställe när det regnat kraftigt. Ett stuprör leder ner i marken där vid knuten och det är mycket troligt igentäppt. Jag upptäckte nämligen nyligen att ett stuprör i motsatt ände av huset var alldeles täppt. Nu har jag köpt vattenavledningsslang att koppla på stupröret. Om vi har tur kanske det kan räcka för att det inte ska tränga in fukt? Vi har bara haft huset sedan i somras så det lär finnas en del att upptäcka.
 
Ska vi bygga en stödmur längs tomtgränsen (utefter släntens nedre kant) och använda jord uppifrån för att fylla ut mot muren? Får vi sänka marknivån mot husväggen? Hur mycket i så fall? Är det lämpligt? Bra kanske att kunna byta ut källarfönstren mot större?
 
Det blir definitivt snyggare med en mur i tomtgräns som går upp till husgrunden dvs ni sänker där marken något.

Men diskutera lösningen med grannen och begär bygglov. Det kan komma en ny granne som ger er problem så det bästa är att det finns dokumenterat ordentligt.
 
Det ser ut som att en stödmur kan bli rätt hög från grannens håll, inte säkert att de är så pigga på idén. Men funkar det så kan det säkert bli en bra lösning – om än dyr.

Vi har en liknande slänt, men inte lika hög, längs ena sidan på vår tomt. Vi har övergett tankarna på stödmur på grund av kostnaden. Har istället sått ängsfröer och hoppas på att kunna glädja bin och andra insekter med en blomsteräng (vände på grästorvorna först och lade ett lager jord uppepå, för att göra det lättare för fröerna att etablera sig).
 
  • Gilla
Takfönster
  • Laddar…
@yonna Ja, det blir säkrast att prata med grannen. Det som kan underlätta är att det sett fult ut i slänten i åratal innan vi köpte huset förra året. Med markduk och tistlar bredvid. Så nästan vad vi än hittar på lär det väl bli en förbättring. Och jag tycker det vore riktigt fint att sänka marken som du skriver och då behöver inte stödmuren vara lika hög, så det borde grannen gilla. Och då är det ju mindre risk för fuktproblem i källarväggen också.

@Modig Ja, det kan nog bli väl dyrt. Vad skulle en stödmur kunna kosta? Kollade ni det? Om en firma monterar med någon hyfsad betongsten som kan hålla emot men som är så billig som möjligt? Och tar dit en grävmaskin som flyttar jord från huset till intill stödmuren?
 
@Modig Ja, det kan nog bli väl dyrt. Vad skulle en stödmur kunna kosta? Kollade ni det? Om en firma monterar med någon hyfsad betongsten som kan hålla emot men som är så billig som möjligt? Och tar dit en grävmaskin som flyttar jord från huset till intill stödmuren?[/QUOTE]

Vi tog inte in en konkret offert, men kollade runt lite och hörde oss för och kom fram till att det nog skulle landa på uppåt 100 000 (eller mer) om vi inte skulle göra det själva med enklast möjliga material, vilket vi bedömde som övermäktigt. Här finns en artikel med prisexempel: https://www.byggahus.se/bygga-stodmur-kostnad-och-steg-for-steg
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.