Vi skulle gärna vilja ha en gasspis i vårt hus. Är det komplicerat? Vad ska man tänka på?
 
hmm nej den tråden är borttagen?

har samma "bekymmer" då mannen är britt och vägrar el-spis.
 
T
humla skrev:
hmm nej den tråden är borttagen?

har samma "bekymmer" då mannen är britt och vägrar el-spis.
Hehe, trodde först din man hette "Britt" :)
 
Klart ni ska ha gasspis, dock rekommenderar jag gashäll och el-ugn, men det är eran huvudvärk.

Inga konstigheter att installera, dra kopparrör från hällen ut genom ytterväggen på lämpligt ställe (om du inte vill ha tuben inomhus, varför man nu skulle vilja ha det) och bygg ett litet förvaringsskåp för tuben (du får bara ha EN tub inkopplad på anläggningen, du kan dock ha en reservtub ståendes brevid) Första och sista biten använder du slang.

Du behöver en slangbrottsventil med tryckreducering vid tuben

Du behöver en avstängning vid hällen (kopplas lämpligen i skåpet under)
dessutom så ska genomföringen genom yttervägg gå genom skyddsslang

Installationen får du göra själv om du vill, krävs ingen behörighet eller så (såtillvida att det rör sig om en Gasolanläggning)

Några som kan det här till hundra procent är Gamo gasol i Askim, dom har tel. 031-843624, be att få prata med Johan så hjälper han dig med allt du behöver veta och vilka prylar du ska ha.



Min anläggning ser ut som följer: Tub-reducerventil-slang-ändanslutning för kopparrör-4m kopparör-avstängningsventil-slang-gashäll.

Det enda som tillkommer är en bit plastslang för ytterväggen samt 4st slangklämmor.

En sak till att tänka på: man kan behöva gå upp i dimension på kopparröret om man ska ha lång sträcka mellan tub och häll, men dimensioner och längder mm. har gasolkillarna koll på.
 
Gashäll är underbart, har det i båten och om vi bygger kommer vi vilja ha en elinduktionshäll och två gasplattor och elugn ( gasugn brukar inte fungera lika bra).

I båten har vi en omkopplare mellan två gasflaskor så när den ena tar slut vrider vi bara på ett vred så går vi på den andra flaskan. Mycket bekvämt.
Gas är billigt . Vi betalar ca 500:- för en hel säsong och då bor vi i båten maj-sept, har två plattor och en ugn vi använder flitigt.
Vi fyller då på 6 kg flaskor, tror det kan bli billigare om man har större flaskor vilket man har i hus.
 
cian skrev:
I båten har vi en omkopplare mellan två gasflaskor så när den ena tar slut vrider vi bara på ett vred så går vi på den andra flaskan.

Detta är ej tillåtet om man kör med P11 eller PA11, vilket man brukar ha i en villa, då får man bara ha en tub inkopplad på anläggningen. annars finns det till och med automatiska omkopplare mellan tuberna.
 
pappskallen skrev:
Inga konstigheter att installera, dra kopparrör från hällen ut genom ytterväggen på lämpligt ställe (om du inte vill ha tuben inomhus, varför man nu skulle vilja ha det) och bygg ett litet förvaringsskåp för tuben (du får bara ha EN tub inkopplad på anläggningen, du kan dock ha en reservtub ståendes brevid) Första och sista biten använder du slang.
Vi skulle också vilja ha gas, men har köket på plan 2. Då känns det genast som att det kommer att bli lite mer komplicerat. Varför vill man inte ha tuben inomhus förresten? Explosionsrisk? Tål tuberna att stå ute i -25 grader eller måste förvaringsskåpet isoleras och värmas upp?
 
Nja någon explosionsrisk är det väl inte tal om, det händer väl bara vid storbrand i huset, men den tar ju plats, dock kan man ju naturligtvis ha sådan planlösning att den går att gömma i något dött utrymme, eller så har man helt sonika så stort kök att man har plats över och då är det ju inga problem att ha den inomhus. (har dessutom för mig att ett sådant utrymme ska ventileras, reglerna för detta är jag dock inte säker på då det ej varit aktuellt för mindel)


Dom ggr vi har haft kallt, typ -15 så har det inte varit några problem och då har jag ändå tuben helt fritt (har varit lat och inte byggt skåpet än) tror att gasolen är mindre benägen att frysa när man kör reducerat till 30 millibar, när vi kör med 8 bar på jobbet så kan det tendera att frysa när det är riktigt kallt, men som sagt till hällen har jag aldrig haft problem. Jag kommer dock isolera lite i skåpet när det väl byggs.

Ang. att dra rör från andra våning, om du har trähus kan du ju dra det under panelen från andra våning och ner har du putsat eller tegel är det kanske lite mer krångligt och då får man nog gå invändigt om man inte vill bygga en låda eller liknande på väggen, men det är ju inte så kul.
 
Om du har mer än 9kW i hällen och det blir kallare än -10° (som exempel) kan en P11-tub ha svårt att förgasa tillräckligt. Då får man gå upp till P19 och fixa lite pappersarbete med Räddningsverket/Statsbyggnadskontoret. Då kan man även passa på att ansöka om att ha båda tuberna inkopplade samtidigt.
Det brukar inte vara några som helst problem om förvaringsutrymmet är godkänt. Man kan skall tänka på hur gasen "rinner" vid läckage. Det får inte "rinna" ner i dagvattenledningar. Kan ju bli problem om en rökare slänger en fimp i en dagvattenbrunn. ;)
 
Hemmakatten
Propangas (vilket används i vanliga P11'or) tål -40 grader. Om flaskan står utomhus bör den vara av metall (ej plast). Betydelse har även avståndet, grovleken på rör samt effektförbrukning i hällen. Själva har vi åtta meter mellan tub och häll. Kopparröret är 12 mm för att säkerställa tillräckligt flöde av gasol. Hällen drar som mest ca 10 kW. Vi har begärt och fått tillstånd till att ha två stycken P19 tuber med automatisk omkoppling. Vissa krav om gasolförvaring, larm och avstängning inomhus samt uppmärkning avgasolförråd var tvunget att vara uppfyllda.
 
Jag har ritat in ett skafferi i köket som väl ändå skall "ventilleras" i norra ytterväggen. Skulle det duga som godkänt förvaringsutrymme tror ni?

På tal om rördragningen. Är det någon som har gashäll på köksön och hur drar man rören då? Gjuter in i plattan eller i mellanbjälklaget bredvid vatten och avlopp kanske?
 
Hemmakatten
Inne är inge bra att ha gasoltuber. Förövrigt får du bara förvara, ej använda 1 st p11 inomhus.
Vi har ett gasolförråd i förrådet i carporten. Det har dörrar utåt (dvs. ut i carporten) med ventilation nedtill. Inne i skåpet är det helt gastätt in till resten av förrådet. Dvs. vi kan ej kommaåt tuberna innifrån själva förrådet, enbart på utsidan. Ett gasollarm (ser ut som ett vanligt brandlarm) inne i huset ville de (brandkåren) också ha samt en gul skylt på gasoltubsskåpet som talar om att det finns gasoltuber där (i händelse av brand). Brandkåren var ute hos oss på plats och tittatde och gav flera goda råd samt var allmänt serviceminded.

När vi göt plattan la vi ett vanligt avloppsrör 110mm i plattan. Ena änden sticker upp i köket under köksbänken och den andra i gasoltubsförrådet. Röret får inte ha större vinklar än 45 grader. Annars blir det svårt att dra igenom kopparröret. Det bästa är att ha kopparrröret på plats när avloppsröret läggs. Det är då enkelt att få dit. (Vi missade på just detta. ;)) Ett kopparrör måste vara heldraget, dvs. får bara skarvas när skarven är synlig.

Det finns en sida som heter Gasol och fotogenprodukter - Fogas AB - gasol, fotogen som innehåller mycket nyttigt. I deras "installations-katalog" (går attladda ner) finns många råd o tips.
 
tank77 skrev:
Hehe, trodde först din man hette "Britt" :)
heheh

har sett ett antal inlägg om att induktionshällar skulle vara lika bra eller bättre än gashällar, fick mannen att spotta och fräsa lol

citat: "mm..had electric in my old house..was fkn rubbish
..was the uncontrollability that used to do my head in...took soo long to warm up pans n then when was too hot took ages to cool back down
it even had one of them fancy halogen thingys on it nthat was fkn useless..looked pretty tho

fella said "oo they brill..so fast jus like gas rly"..hmm right.
jus like gas but not rly"
 
Hemmakatten
Fniss. Vi har en brittisk-fransk svärdotter. Hon har samma uppfattning om elhällar som din man, även om det kanske inte var lika mång f-ord när hon uttryckte sig. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.