P
harka harka skrev:
det ser väl ut som en vanlig lampsladd på dina foton, alltså en SKX 2x0.75mm²

med max pådrag i två anslutna spottar så blir värmeutvecklingen i kabeln ca 1.8 W per meter om den betjänar 2 stycken 35-wattare (cirka 0.4 W/m när den bara betjänar en spott, ledningsförlusten växer med strömmen i kvadrat)

är det mycket? nej inte om kabeln ligger fritt som i den håliga hyllan, hur den ligger förlagd därefter vet vi ju inte, men jag hade nog växlat ner till 20W på lamporna för sinnesfridens skull (efter att först ha testat att det fungerar som tänkt med omkopplingen av matningen)
Själv hade jag rivit ut hela skiten och satt dit LED-spotar.
 
  • Gilla
imported_Benno
  • Laddar…
P pathal skrev:
Själv hade jag rivit ut hela skiten
köket? ett av problemet är att befintlig installation verkar inbyggd och svåråtkomlig, så det är inte helt lätt att byta ut helt eller delar utav, i övrigt håller jag med dig!

edit: det är ju också en kostnadsfråga... ett fullt byte till LED kan dra med sig kostnader för ny dimmer, och det eventuellt finns det andra kopplingar till annan utrustning (typ av önskad manöver av dimmers osv)
 
Redigerat:
En liten undran bara, inbyggda spottar med halogen under överskåp brukar ha en max watt på 20 , för att inte tända eld på skåpet , et går att steka fläsk på en halogen. Är du säker på att det är 35 w i dom andra, sätter du i 35W och det ska vara 20W så blir det för mycket effekt som ska fram
 
  • Gilla
Gusten_Gnuk
  • Laddar…
J jonaserik skrev:
En liten undran bara, inbyggda spottar med halogen under överskåp brukar ha en max watt på 20 , för att inte tända eld på skåpet , et går att steka fläsk på en halogen. Är du säker på att det är 35 w i dom andra, sätter du i 35W och det ska vara 20W så blir det för mycket effekt som ska fram
Jag kan dubbelkolla det. Men som du ser i bilden ovan så står det max 35 W i själva armarturen i alla fall. Men visst det stämmer att de blir varma.

Kommer nog höra av mig till en elektriker jag känner som också får komma och kolla innan jag börjar koppla om. Kan ju vara att det går att byta ut allt till LED utan att det kostar skjortan.
 
Halogenspottar hör till forntiden. Onödigt hög elförbrukning, ökad brandrisk pga värme och lamporna går sönder titt som tätt. Passa på att byta till LED.
 
Ofta brukar foten/sockeln där lampans pinnar går in i armaturen brännas sönder med året och börja glappa/ge dålig kontakt. Prova vicka/vinkla lampan ganska mycket i armaturen och se om den börjar lysa. Finns tyvärr inte mycket att göra åt blir bara sämre med tiden. Så ett byte av sockel/lamphus blir då aktuellt.

Tycks minnas att över 20W behövs det inbyggda tomlådor ovanför infällda spotlights. Redan med 20W halogenlampor blir det ganska varmt runt där de sitter/infällda. Så 35W låter mycket.
 
Fixade det till slut.

lyckades dra i kablarna lite mer än jag vågade innan och då dök trafon upp. Från den gick det en sladd till en koppling med uttag för 6 stycken spots. Bytte den trasiga från sitt uttag till ett av de två lediga. Då fungerade den igen.

Men fair enough. Jag kanska byter till LED i framtiden.
 
  • Köksskåp och hyllor upplysta av fungerande spotlights efter byte i kopplingssystem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
harka
  • Laddar…
Tack för alla svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.