Hej,
jag skulle vilja koppla in en ny spotlight-skena med fyra led-spottar och en äldre klotlampa till samma takuttag i hallen.

FÖRUTSÄTTNINGAR:
Takuttag:
Vi renoverade all el när vi flyttade in och har därför jord även i tak-uttagen. Modern elcentral med vippor och jordfelsbrytare.

Ny spotlight:
Sockerbiten på spotlight-skenan har tre ingångar och mitten är markerad med jord-symbol (men den inte leder vidare, de andra ingångarna leder vidare till blå/brun sladd).

Äldre klot-lampa:
Den äldre lampan har en sockel och sladd utan jord (och ingen symbol för dubbelisolering vad jag kan se). I nuläget är den kopplad via sockerbit till en vanlig snabbkontakt och sen inkopplad i takuttaget. Det är kanske inte ens säkert som det är nu?

FRÅGA:
Hur bör jag gå tillväga för att det ska bli elsäkert?

Jag skaffade en förgreningsbox på bauhaus + el-kabel (har både jordad och ojordad) med tanke om att koppla ihop båda lamporna till samma takuttag, se bifogad bild.

Men är det säkert att ansluta EN ojordad lampa och EN jordad till ett och samma jordade tak-uttag? Man ska väl inte blanda egentligen? Och hur kopplar jag i såfall ihop den jordade kabeln från takuttaget till spotlighten, finns ju inte separat plats för jord i förgreningsboxen... att tvinna ihop dem och sätta eltejp runt är väl inte ok eller?

Eller bör jag först byta ut sladd och sockel på den gamla lampan till en jordad variant? (jag har flera nyare lampsladdar med sockel, men även dom är utan jord, men det går kanske att köpa en variant med jord och byta ut, lampan är ju bara ett metallrör som man kan dra en ny kabel med sockel genom).Men om jag gör det, dvs ser till att båda lamporna har sockel och sladd med jord - hur kan jag då koppla ihop dom till samma takuttag?
 
  • Elektriska installationer med en modern spotlight-skena, ett jordat takuttag och en gammal klotlampa med ojordad sladd.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
L lemonhyland skrev:
Äldre klot-lampa:
Den äldre lampan har en sockel och sladd utan jord (och ingen symbol för dubbelisolering vad jag kan se). I nuläget är den kopplad via sockerbit till en vanlig snabbkontakt och sen inkopplad i takuttaget. Det är kanske inte ens säkert som det är nu?
Eftersom den är i metall behöver metallen skyddsjordas, lampan vara dubbelisolerad eller byggas om för klenspänning (12V, 24 V etc.) för att den ska gå att använda i ett rum med skyddsjordade uttag.
 
BirgitS BirgitS skrev:
Eftersom den är i metall behöver metallen skyddsjordas, lampan vara dubbelisolerad eller byggas om för klenspänning (12V, 24 V etc.) för att den ska gå att använda i ett rum med skyddsjordade uttag.
Tack för svar!

Hur ska jag gå tillväga för att göra något av dina första förslag, att "skyddsjorda metallen" eller "dubbelisolera lampan"?

mvh
Marcus
 
Den skarvplint du har köpt heter HE254. Du behöver en som heter HE253, den har skyddsjord, men den brukar inte finnas i fysiska butiker, men finns t.ex här https://www.elbutik.se/product.html/he253-forgreningsbox

Ang din gamla lampa så är den kritiska delen lamphållaren. De enkelisolerade ledarna inringade i rött får inte komma i kontakt med lampans metalldelar. Om du kan se till det, sätta en tratt och eventuellt byta lamphållare, så kan den vara ojordad. Det är bättre/enklare att försöka dubbelisolera den än att skyddsjorda den. Se också över skicket på lampsladden och byt om den är dålig.

Gammal lamphållare med röd cirkel markerande enkelisolerade ledare som inte får beröra metall.

Det finns kompletta produkter som du kan klippa stickproppen på.
https://www.elbutik.se/product.html/lampupphang-e14-12m-skk-2x075?category_id=15268
Vit lampupphängning med E14 lamphållare och stickpropp.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Tratt som man stoppar ned i lamphållaren rör för att isolera ledarna vid behov.
https://www.elbutik.se/product.html?product_id=370240&category_id=15268
https://www.elbutik.se/product.html?product_id=370239
Vit plasttratt för isolering av lamphållarledningar, används för att förhindra kontakt med metalldelar.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Bo.Siltberg Bo.Siltberg skrev:
Den skarvplint du har köpt heter HE254. Du behöver en som heter HE253, den har skyddsjord, men den brukar inte finnas i fysiska butiker, men finns t.ex här [länk]
Hej,
TUSEN TACK för svar Bo, kollade även in din fina artikel som Birgit länkade till.

Att dubbelisolera genom att köpa kompletta produkter (från anslutning till lamphållare) känns ju som bästa vägen för mig som amatör, och ser samma problem med andra äldre lampor här hemma där jag tror vi behöver byta ut sladdar och lamphållare på motsvarande sätt (men där det inte behövs förgrening via skarvplint utan de kan sluta i en vanlig lampkontakt).

FRÅGOR (så att jag inte har missförstått något):
1. Bifogar en skiss på hur jag tolkar förslaget om att dubbelisolera. Har jag förstått rätt? Det är alltså ok att, som skissen visar, koppla in en ojordad (men dubbelisolerad) lampa och en jordad lampa till samma jordade skarvplint och sen dra vidare direkt till jordade takuttaget.

Sett att en del nyare sådana helgjutna lamphållare med sladd har ett metallhölje/-rör som glider ner från sladden över/utanpå lamphållaren (i plast), Antar att det inte är ett problem eftersom själva kontakterna till lampan sitter långt inne i den helgjutna plastsockeln. Men jag kan ju annars skaffa en utan sådant hölje.

2. Blir anslutningen till taket "fackmannamässig" och säker om man skruvar ur det befintliga snabbuttaget som hänger där och själv ansluter sladdarna direkt till skarvplinten? (jorden i mitten) - givetvis med strömmen avslagen i elskåpet. Borde inte de synliga sladdarna (polerna och jord) ha någon skyddsisolering? Fick kommentar i annat sammanhang att det inte är korrekt som det är gjort nu av elektrikerna, men hängande synliga sladdar som är anslutna till snabbkopplingsuttag.

3. Jag tror att sladden kommer att räcka utan problem, men OM vi har ett fall där sladden inte skulle räcka för en ojordad lampa, skulle det vara ok att skarva den med en sockerbit innan den kommer till plint (eller ev snabbuttag)? Eller har man brutit dubbelisoleringen då? Antar att det bör undvikas?

mvh
Marcus
 
  • Skiss över elanslutning med skarvdosa, ojordad sladd och lamphållare, samt en faktisk lampa med plasthölje.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
1. Ja, så länge som det är mantlade kablar så kan det vara hur mycket metallrör som helst, det är godkänt. Kabeln ger allt skydd som behövs, men det förutsätter ju att kabeln inte är utsatt för onormalt slitage i form av vassa kanter etc.

2. Detta är idag inte bra. De enkelisolerade ledarna i taket får t.ex inte komma i kontakt med takkroken, som det kanske hänger en lampa i gjord i metall. Då behöver i så fall takkroken skyddsjordas... Men de får heller inte vara berörbara. En enkel åtgärd är att trä på skalet från en kabel typ EKK så att det motsvarar en mantlad kabel. Ejtejp skulle också funka i värsta fall.

Sedan är det väl bra med uttag och lampstickpropp? Men det är helt ok att använda HE253 som anslutningsplint mellan lampa och matningen från taket. Du behöver få in kabelmanteln in under dragavlastningen i HE253 vilket kan bli lite kärvt men det måste gå.

3. Olyckligt om du behöver en skarv. Det brukar finnas lampställ med olika längder på kabeln. Men skulle en skarv av en ojordad lampsladd behövas så är HE251 ett bra val. Inga sockerbitar, det får inte finnas några enkelisolerade ledare synliga och berörbara.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.