SnickareHobb har helt rätt.

Nu underlättas valet för dem som tidigare använt gift. Råttgift får inte längre säljas till "vanligt folk"..Ny "lag" eller "regel" som gäller sedan någon/några månader tillbaka.

Jag uppskattar detta kloka beslut från den myndighet som stiftat lagen/regeln.
 
Enda gången vi har haft problem med möss var det 80-90 cm snö ute, då racades det vilt på vinden= vardagsrumstakeyt
så fort grannkatterna började gå ut igen försvann även mössen
 
Får mössen eller råttor fäste så är det bara gift som gäller. Även om de drar sig undan i utrymmen de känner sig trygga i medan medlet verkar så slutar de lukta när kroppen torkat efter ca 3-4 veckor. Effektivast mot råttorna och mössen att ta sig in invanda vägar är stålbollar av rostfri metall (som annars används till att rengöra kastruller).
Stålboll.PNG
Metallen skär in mellan tänder och skadar tandköttet på dem vilket avskräcker med tiden.
 
Redigerat:
Anticimex som var här tipsade om hasselnöt i fällan, det betet håller sig "färskt" väldigt länge. Har använt i 2 år nu och plockar 5-10 möss på vinden varje vinter. Det gäller att vara ute i god tid också så de inte hinner föröka sig.
 
K
Funkar det inte med en katt?
 
Kallebo skrev:
Funkar det inte med en katt?
Nu drar man kanske inte på sig "ännu ett" husdjur för att få bukt med möss.
 
P
Jag har läst alla era inlägg efter att vi återigen fick besök av en fyrbent varelse igår kväll på kallvinden.. förra året var vårat första år med musproblem "flyttat till hus på landet".

Köpte några fällor och la uppe på kallvinden lyckades ta ca 5 st möss, sen installerade vi en Topostop E250 som sänder ultraljud och inte hört en mus tills igår kväll som sagt.. lät dock som den var upp förmodligen i ett gammalt musspår och vände ut igen när den kom i kontakt med skrämman!

Vill dock hindra dom att komma in från första början, min misstanke är att dom kommer in i nederkant mellan utegipset och panelen trots musbandet.. eller så klättrar dom upp på fusktimmret som sticker ut nerifrån och hela vägen upp till takfoten vid varje knut på huset!

Känns mer eller mindre omöjligt att hålla dom helt borta.. vi har katter och elektronisk musskrämma som verkar fungera vet dock inte vad nästa steg skulle vara!?

Plocka bort allt utstickande fusktimmer och sätta vanliga knutbrädor samt regla igen alla luftspalter nederkant panel och borra små hål i denna för cirkulationens skull.

Åsikter?
 
Det är helt riktigt att det inte går att hålla ute möss. Bor man på landet med ett rejält "mustryck" så är det bara en tidsfråga innan ngn svag punkt på huset hittas av ngn av alla tusentals som hela tiden prövar.
Svaga punkter nybildas, dels allt eftersom ett hus åldras och dels pga av att möss och råttor är gnagare och därmed skapar, eller snabbar på processen med svaga punkter.
Dessutom är gnagare utmärkta klättrare. Jag har själv sett när en mus på bara ett par sekunder klättrade/sprang rätt upp för en vägg, från golv till tak. Har också sett möss hoppa meterlånga/höga hopp från ett ställe till ett annat.

Problemet med att försöka stänga ute gnagarna är att det finns så otroligt många möjliga vägar in, och det räcker med en. Det räcker med att musbandet sitter fel, eller saknas, under en enda lockbräda.
Det räcker att det tätvävda gnagarskyddet i metall vid takfoten inte är perfekt anslutet, eller skadat, i ngt enda fack.
Om undertaket inte är i råspont, utan ligger på öppen läkt eller har hängande masonit som undertak så är det fritt fram därifrån.
Om det är ett äldre hus så är det förmodligen som de flesta äldre hus, dvs litet gistet här och där, reparerat och ombyggt/tillbyggt osv. Varje ingrepp efter att det ursprungligen byggts brukar innebära att svaga punkter skapats/byggts in.

Självklart ska du försöka stänga de vägar in som upptäcks allt eftersom vid observationer, men förbered dig på ett sisyfosarbete.

Vårt hus är allt annat än gnagarsäkert. Varje höst hör man tydligt hur de kommer in i golv, väggar och tak mest överallt. Den svagaste länken är taket. Den ursprungliga äldsta delen av huset har spåntak. På det har man reglat och lagt masonit och så plåt ytterst. Där finns alltså alla möjligheter att ta sig fram, och därifrån kommer man till alla anslutande nyare tillbyggnader. Tillbyggnaderna har plåttak med hängande masonit som undertak, dvs det är inte gnagarsäkert.
Enda sättet att åtgärda gnagarsäkert är att byta/bygga om hela taket. Samma sak med lockpanelen fr -80-talet. Osv.
Det får helt enkelt åtgärdas i samband med renoveringar när det är så dags. Tills dess är det bara att acceptera läget, och hoppas att katten någorlunda kan hålla efter. Det och fällor dit katten inte kommer.
 
Sätt fällor ute nära fasaden. Jag fick fast en mus igår. Hade valnöt som bete som jag hade satt fast med en gummisnodd. Fällan var från biltema.
 
  • En mus fångad i en svartvit fälla på en grusig mark nära en byggnadsfasad.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
P
Jag har klappat igen 50 meter luftspalt (nedre delen av panelen) sen borrat en jädra massa småhål för luftcirkulationens skull.. blev tyst på taket efter det.

Aluminiumnät i alla håligheter, längst upp ovanför varje knut på huset fanns det 3 små ingångar intill takstolarna på varje gavel exempelvis.

Har även byggt massor av fällor placerade på vindar, under byggnader, vedbon mm.

Tagit ett tiotal på 3 dygn med biltemas fällor och med egenbyggda fällor innehållande slagfällor (mjölner).

Mest överlägsna fällan är biltemas variant utan tvekan, mycket få blindskott!

En bra variant med biltemas fällor är att skruva fast fällan fram och bak i själva bottendelen längst ut på en lång planka så kan man sticka in den långt under byggnader mm, se bara till att du har lite höjd ovanför fällan så att den kan lösa ut.

Hoppas familjen får sova ordentligt en stund framöver iaf.. ta i trä!

God Jakt :cool:
 
  • Träplankor utrustade med röda slagfällor för skadedjursbekämpning, verktyg och material synligt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Möss i en effektiv Biltema slagfälla placerad mellan träplankor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Två möss fastnade i slagfällor inne i en hemmagjord träfälla.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Stängd luftspalt med ett träbord längs husets röda panelvägg ovanför en grå grund och röda trottoarplattor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
  • Gilla
brfbo och 1 till
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.