500ml

Sambon påstår att han inte kan dammsuga med vår "vanliga" dammsugare då han får sååå ont i ryggan av att böja sig ner och stoppa in sladdkontakten i eluttaget..
 
Svar 500 ml
Motiveringen är att min sambo har önskat sig en sån i ett par år men det är svårt att motivera priset. Nu när ryobi har kommit med en skaftdammsugare så passar den jättebra i vår befintliga ryobipark. Tillochmed så att jag vill dammsuga med den.
 
500 ml

Vore fantastiskt trevligt att slippa dra fram den enorma slangen till centraldammsugaren varje gång barnen smulat ner!
 
500 ml

Efter att sambon dammsög upp diverse byggdamm med vår förra dammsugare, då vi upptäckte mögel utanför badrummet, är den kaputt. Denna hade varit perfekt så slipper man släpa en ”vanlig” upp och ner för trapporna i vårt hus. Plus en 1 1/2 åring som ÄLSKAR att kasta ut jord från alla blomkrukor hemma.. så hade den som sagt varit alldeles utmärkt.
 
Svar: 500ml

En skaftdammsugare hade varit perfekt för oss med småbarn. Det blir mycket smuts vid matbordet och ytterdörren så den hade nog använts dagligen.
 
P_Larsson
Fråga: Hur mycket rymmer den påsfria uppsamlaren som sitter på skaftet?
Svar: Uppsamlaren rymmer 2 veckors samlad smuts i min 99kvm stora källare + angränsande trappa. Den siffan framgår inte direkt på hemsidan, men det är min egna slutsats.

Motivering;
Jag inleder med ett kort historieföredrag för den intresserade som dels går igenom några generationsskifte hos den givna hushållsapparaten vi alla har, samt några ord om varför statusen på dammsugaren åter stiger. Därefter kommer min motivering om varför jag vill villa denna Ryobi.

Historia
Före elektriciteten och dagens moderna dammsugare användes blåsbälgar som drevs av muskelkraft för att suga eller blåsa bort damm. Det fanns inget sätt att filtrera eller behålla dammet. De var dessutom stora, otympliga och det krävdes två personer för att driva maskinen – en operatör för munstycket och en som drev blåsbälgen.

Filterlösningen kom år 1903 av ”The Vacuum Cleaner Company” i USA. Tygfiltret till dammsugaren var uppfunnet.

Nu var maskinen fortfarande stor och klumpig, drevs av en förbränningsmotor och drogs med häst och vagn. Med en 25 meter långa slangar kunde man dammsuga lokaler utmed stadens gator.

På bilden nedan visas en tysk ångdriven dammsugare från 1905
Kvinna i äldre dräkt använder en stor och klumpig ångdriven dammsugare från 1905 i ett rum.

När dammsugaren efter att vi fick hushållsel försågs med en elmotor löstes problemet med kraftförsörjningen. Den vägde kring 20kg och fortfarande stor och otymplig. Elmotorn och hushållselen tillsammans med att den första serietillverkade dammsugaren 1912 ledde till nästa generationsskift:
AB Lux (senare Electrolux) stod bakom patentet. Priset var då 300SEK – vilket idag motsvarar 12,000 kronor.

Lux fortsatte utveckla dammsugaren:
1921 kom den första dammsugaren på medlar (Lux V) som underlättade att dra runt maskinen i hemmet. Denna kan anses vara den första hushållsdammsugaren värdig namnet.

Mellan åren 1921 och 1966 fortsatte utvecklingen i steg:
Skydd mot elektriska stötar, motorskyddsfilter, bakteriefilter, roterande fäste till slangen, radiostörningsskydd, koniska slangen, teleskoprör och kombimunstycket. Allt eftersom levnadsstandarden ökade kunde fler köpa sin egna dammsugare. Den moderna dammsugaren var en av flera hushållsmaskiner som underlättade hushållsarbetet i en sådan omfattning att det inte längre behövde vara en heltidssyssla för kvinnorna. Nu kunde kvinnans arbetskraft användas på annat håll varpå deras ekonomiska möjligheter ökade mer än tidigare.

1966 kom nästa generation – Z90. Nu med automatisk kabelvinda, självätande dammsugarpåsar i papper (den första papperspåsen var 1956, men den var tydligen inte självätande) och med dammindikator som visar när påsen var full.

De kommande 40 åren utvecklades verkningsgraden på maskinerna mycket. Mer effektiva, tätare, lättare, tystare.
1994 kom HEPA-filtret.
Maskinernas design förblev densamma, även om de uppdaterades för att passa in tidsenligt.

Härnäst utvecklades batteritekniken och nästa skifte i dammsugarens historia blev Trilobite (tillverkades för övrigt i Västervik) - Den första generationens automatiska hushållsdammsugare – robotdammsugaren uppstod.
Äldre röd Electrolux Trilobite robotdammsugare mot vit bakgrund.

Kort därefter, 2004, kom Ergorapido 2-in1. Den första trådlösa skraftdammsugaren.
(2007 kom en vidareutveckling av skaftdammsugaren, en mindre och mer handburen dammsugare med hjul).
(Den däremot första handhållna dammsugaren var en Lux VII från 1922. Dock ej trådlös vad jag försåt och verkar inte alls lika modern som den Ryobi i tävlingen.)
Röd Ryobi R18SV7 skaftdammsugare står upprätt mot vit bakgrund med anslutna batterier framför.

Under de kanske senaste 2 åren tror jag någonting har börjat hända, vare sig vi vet om det eller ej.

Det tar ju ett tag för en teknik att mogna ordentligt. I början är en teknik dyr och det är främst sk. "early adopters" som köper. Men nu har även den stora massan gått med i omställningen - sladdammsugaren ersätts med robot och skaftdammsugare.

Dammsugarens status håller på att åter igen öka. Efter första världskriget var såklart dammsugaren en dyr maskin (kring 12,000kr i dagens penningsvärde), men priset kom ner och den ekonomiska standarden för hushållen upp. Alla hade till sist en dammsugare.
Idag tar vi lite dammsugaren för givet och i en undersökning som Elextrolux gjort så köper vi en ny dammsugare inom 24h efter att den gamla gått sönder. Men har ni reflekterat över var en ”vanlig” sladdammsugare kostar idag, eller vad ni för den skulle vara beredda att betala om er gamla gick sönder? 1500kr? 2000kr? Kanske upp till 3000 om ni verkligen vill ta i?
Mer är det nog inte för de flesta. Varför vill man inte betala mer? Jo för att dammsugaren är tråkigt maskin.

Men inte längre.
Ni som har en robot, vad kostade den? Jag betalade 6500 kr för min (och då fanns det modeller på det dubbla). Den summan skulle jag aldrig lägga på en med sladd.

Men ni som har robot vet om att den inte tar allt. Den underlättar, men man behöver komplettera. Då får man gå till städskrubben, dra fram det sladdbundna åbäket, koppla in och gå runt i huset och bytta vägguttag 4 gånger innan man är klar. Varje gång man byter uttag får dra in och dra ut 10 meter elkabel för att inte slå omkull bordet med blomsterkrukan. Lyfta den när man skall ner för spiraltrappan får man se till att man inte snubblar på de små trappstegen.

Så vad gör man då? Jo ni som har robot tänker tanken ”jag behöver en skaftdammsugare”.
Ni börjar kolla, vad kostar en sådan? 1000kr? 1500kr? Nix. (eller jo, där finns modeller för under 1000kr – men om vi skall vara ärliga, hur länge håller dem?)

Ryobin som är på tävling kostar på Bauhaus 2,449kr, utan batteri (men det har jag 3 st. hemma så för min del medför det ingen extra kostnad).
Vill man lägga ännu mer pengar på skaftdammsugaren kostar en Dyson V11 generation 2020 upp till 8-9000kr – Alltså ungefär lika mycket (eller mer) som en robotdammsugare.

Vart vill jag komma?
Jo att gårdagens sladdammsugare idag håller på att fasas ut mot att man har en robotdammsugare + skaftdammsugare. Det är enklare. Det är smidigare och det är bra mycket roligare! Eftersom man (åtminstone jag) nu lägger energi på att bara hitta rätt modell och tycker det är lite kul så blir det också att jag är beredd att betala lite mer. Nu är vi tillbaka på att en komplett dammsugaruppsättning i huset kan ligga kring 12,000kr igen – lika mycket som den första dammsugaren från Lux. Att Ryobin dessutom använder sitt ONE+ ser jag som positivt. Ett enkelt utbytbart batteri istället för ett integrerat bidrar till att när batteriet gjort sitt behöver man inte slänga hela maskinen eller lämna in på reparation. Dessutom, om batteriet tar slut mitt i den intensiva kampen mott dammråttorna i min trapp så kan jag bara byta batteri.

Slutligen, motivering
Det är av denna anledning jag vill jag vinna denna Ryobi R18SV7 (som för övrigt har en behållarvolym på 500ml). Jag vill ha den som komplement till min robotdammsugare. Roboten gör ett bra jobb, men den dammsuger inte i mina trappor (dubbla trappor i hallen där det blir skitit varje dag) och att dra fram sladdammsugaren är helt enkelt för drygt och ett I-landsproblem utan dess like. Dessutom håller jag på att renovera ett 70-talshus. Källaren är en lageryta, och en robot kan bara städa välvårdade ytor. Denna skaftdammsugare hade därför passat utmärkt där nere också. Att slippa öppna och böka fram den gamla dammsugaren är så 2010-tal. Vänligen låt mig börja 20-talet på det sätt vi alla idag borde dammsuga – med robotar och skaftdammsugare.

PS! Electrolux Z30 – Limpan - sägs vara den dammsugare som fick stå som modell till den arraktskaka med marsipanhölje och chokladdoppade ändar vi idag kallar för ”dammsugare” (eller enligt vissa punchrulle).
Gammal Electrolux dammsugare i silver och svart från tidigt 1900-tal, utställd mot vit bakgrund.

Bilderna på den röda trilobiten, Ergorapido 2-in-1 och Z30 är tagna från Tekniska Museet och deras digitalmuseum (deras licens kräver källhänvisning). Den tyska dammsugaren är tagen från textlänk ovan.
 
500 ml

Då jag och smabon precis börjat låta vår son träna på att äta själv så är det ständigt stökigt och vår gamla sladdamsugare står jämt framme och tar plats! Därför vore det perfekt med en sladdlös smidig damsugare från Ryobi!
 
Den rymmer 500ml.

En ny damsuggare vore jättebra. Vår nuvarande är minst 15 år gammal och börjar gå sönder: sladden rollas inte länge automatiskt ihop, några delar är redan hemfiaxde och plasten har sprickor på olika ställen. Det är verkligen dags till en ny!
 
500ml
Käringa därhemma skulle va mig evigt tacksam om ja kamma hem denna då vi har stort hus med mycket trappor där våran dammsugare ibland kan va rätt bökig att använda.
 
500 ml
I min stuga med bara ett uttag nere och inget däruppe gör problemet med min gamla dammsugare oöverstigligt ibland.Med denna sladdlösa Ryobi är mitt problemet löst!
 
500ml

den skulle vara perfekt i husbilen. Idag ligger jag på alla fyra med en 12 volts sladdammsugare. Dessutom har den samma batteri som skruvdragaren vilket är ett plus
Jens Astorsson
 
500 ml

Den hade passat perfekt hemma hos oss då sambon har tjatat ett tag på att vi ska investera i en skaftdammsugare. Med små barn och katter så finns det behov av att dammsuga av lite snabbt efter diverse incidenter som händer dagligen. Blir inte sämre av att vi redan har allt annat i hemmet av märket Ryobi!
 
Arnmark
500ml

Behöver ett komplement till robotdammsugare, den slarvar i hörnen och den vare sig lyfter eller drar ut soffan så den kommer åt bakom den. Få den att förstå hur man städar en bil är också väldigt svårt.
 
500 ml

Det här är nästan pinsamt att erkänna, men maken och jag är verkligen usla på att dammsuga. Vi har haft en robotdammsugare som kolade vippen för ett halvår sedan, och nu är vi båda liksom dammsugningshandikappade - det känns så bökigt! Sladdar och slangar och aj där råkade jag drämma tån i soffan för att jag ryckte i sladden. Så nu skyller vi på att vi inte har "rätt" dammsugare. Kan det vara Ryobis sladdlösa som är svaret på det? Kan vi också få ett fräscht, damm- och katthårsfritt hem? Utan sladdar och slangar? Det låter ju som en dröm! Det vore underbart att få den drömmen att bli sann!
 
Svar: 500ml

Det vore fantastiskt skönt att ha en smidig dammsugare i köket, eftersom det är väldigt omständligt att släpa fram dammsugaren ur städskrubben två gånger per dag då barnen suttit vid matbordet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.