Hejsan!

Jag hoppas någon här kan sprida ljus i mörkret jag är i.
Jag har lagt in vattenburen golvvärme i halva huset, 3 slingor. Allt detta drivs av en panna från Värmebaronen.

Mitt problem är att flödet på alla slingor konstant går ner till under 1l/min. Enligt tillverkaren skall flödet vid trägolv ligga på 2.5l/min. Jag ställer in 2.5l/min och 30 minuter senare är alla slingor nere på under 1l/min igen.

Bild på fördelarcentral:
GV_System3.jpg

Närbild på flödesmätare:
GV_System2.jpg

Bild på pannan:
GV_System1.jpg

Fördelarcentralen tror jag kommer från http://www.dvi.as.dk/.

Min leverantör tror att det kan vara luft i slingorna som gör att flödet faller på detta sätt. Trycket i pannan är mycket stabilt, på pannan finns även en automatisk avluftare.

Finns det någon där ute som kanske kan hjälpa mig, åtminstone om ni har någon aning om varför flödet bara faller??

Jag har bara manuella vred för tillfället, som framgår av bilden, och dessa är fullt öppna när jag ställer in flödet.

MVH o Tack på förhand!
/Johan
 
Prydlig anläggning!
En fråga: är det kallt på golven?
 
Hej KarlXII!

Nej, golven är varma och sköna!!
Anledningen för att vi satte in det var att vi i somras fick en liten pojke, och vi har haft så enormt kalla golv så vi har inte velat ha han på golvet.

Men nu är det så varmt och behagligt så!! :)

MVH!
/Johan
 
Jag förstår...

man vad är då problemet?  :)
Jag menar...om allt annat är bra och det är varmt och skönt....? För du behöver väl inte fylla på vatten?

Jag har ingen mätare för flödet och har ingen aning om vad det är, och det tror jag inte det är många som har...
Ibland är det kanske bäst att inte ha så många mätare att kika på. ;)

För trägolv gäller att yttemperaturen inte ska överstiga 27 grader, annars borde det vara OK.
Vad tycker panelen?
 
Skum anläggning. Vad är det för fabrikat? Det ser ut som luft i flödesmätarna. Värmepannan med avluftningen sitter väl ovanför golvslingorna? Har du provat att köra cirkulationspumpen snabbare (om det går)? Det kan dra med sig ev. luft.
 
Tack för era svar.

Jo, golvena är varma och systemet håller tryck, jag behöver inte fylla på något vatten alls.

Pannan är högsta punkten i systemet, och där finns en automatisk avluftare.

I bruksanvisningen står det att på trä/laminat-golv skall flödet i slingorna vara 2.5l/min, antagligen för att få det effektivt, eftersom trägolvet leder värmen sämst jämfört med t.ex. betong.

Egentligen kanske man inte ska bry sig om det, men det stör mig så otroligt då det svart på vitt i boken står att det skall vara 2.5l/min, och då jag gör som det står fungerar det i 10 minuter, tills det sjunker.

På denna fördelarcentral sitter dessa flödesmätare på returen, och jag justerar flödet genom att skruva upp hela flödesmätaren och på så sätt "öppnar" upp lite så att flödet kan justeras. Sedan är det med de grå vreden på till-blocket som jag ska justera önskad temperatur, där ska sedermera även en rumstermostat styra. Så 2.5l/min ska vara "fullt ös", och från det stryper man så mycket som behövs.


Och som sagt, jag tror fördelarcentralen kommer från "Dansk VVS Import A/S", http://www.dvi.as.dk/.

Konstigt att ingen annan har varit med om detta??
/Johan

EDIT: Benno: Joda, jag har provat köra cirkpumpen på max hastighet och dessutom provat stänga så bara en slinga åt gången pumpas runt, i hopp om att dra med sig eventuell luft. Men ingen luft kommer, vilket skulle märkas på slangen då bubblorna kommer, på automatiska avluftaren då det pyser och på trycket som då sjunker. Så mig veterligt borde det inte vara luft, eller så är det någon ficka jag inte får ut.  ???
 
Om inte jag är helt ute och cyklar så brukar det vara så att dom övre ventilerna styrs av rumstermostater till och från. Flödesmätarna justeras så man får rätt flöde i varje slinga. Så fungerar min anläggning i alla fall, men det kan vara olika inte vet jag.
Om man har luft i systemet brukar golven inte bli ordentligt varma, det är i alla fall min teori 8)

jlz64
 
Pelle skrev:
En amatörfundering...
Det ser ut som en by-passlang längst till vänster.
Brukar det inte sitta en ventil för att begränsa flödet där? Vad händer om flödet i by-passen blir för stort?
Rätt.

Jag gissar att den lilla klumpen ovanför slangen men under 90g vinkeln är just en ventil med en liten liten insexskruv för justering.....
 
Japp, ni har rätt.. det är en by-pass i den händelse termostaten stänger till alla slingor.
Den är alltid öppen.

Och jo jlz64, med flödesmätare ställer man in "grundflödet" vilket skall vara 2.5 l/min för min anläggning. Sedan ska man med de gråa vreden, som ska bytas ut mot termostatstyrda vred, strypa flödet i den mån det behövs.

Nu har jag iaf skruvat upp flödesmätarna tills det slutar sjunka, och hör och hämta. Nu verkar flödet konstant ligga på 2.5. Vi får väl se hur länge det håller sig där! :)
 
-"If it ayn´t broken - don´t fix it." :)
 
Vi hade samma problem på övervåningen.
Det gick ner fortare och fortare.

Efter 3 veckor började rinna vatten in i köket från en av spottlights.
När vi rev parkettgolvet ovanför köket, kunde vi konstatera att vi hade läckage.

Det var fullt med vatten. Vi fick hyra avfuktare och värmefläktar för att torka.
Som tur är betalade försäkringen hela reparationen.

Nu har jag lärt mig: Om trycket går ner är det läckage någonstans. :-/

 
Sweli: USCH!! Jag hade samma farhåga för några veckor sedan, då sjönk trycket lite nu och då... så här i efterhand så var det nog luft som pyste ut lite nu och då.
Så att mitt system är tätt, det litar jag på. Trycket är oförändrat, men det är flödet i slangen som sjunker... fast som sagt, verkar ha stabiliserat sig nu.


MEN! Apropå försäkringar, jag har ju installerat allt själv, dragit slang, skruvat golv med mera. Gäller försäkringen då?
 
Det låter oroande, Sweli. Vad orsakade läckaget? Felplacerad spik eller fabrikationsfel?
 
Fatta att jag har varit nervös!
Jag har lagt golvvärme på 60m2, och således skruvat fast 60m2 golvspånskiva, ungefär 1.000 spånskiveskruv gick åt... men mot alla odds så är slangen hel! 8)
 
Hehe, välkommen i klubben. Jag drog dit 85 kvm fördelat på fem slingor. Jag var väldigt noga med att rita på golvgipset var slangen låg innan jag lade ner den för fastskruvning. ÄNDÅ lyckades jag sätta en skruv i slangen det första jag gjorde. Jag tror det var på den andra gipsskivan vi lade ut, så det var inte så ycket att riva upp. Efter det var jag hysteriskt noga, och då gick det bra. Det är tydligen den graden av nogrannhet man måste ha när man pysslar med golvvärmeslangar.
Vi trycksatte systemet med två atm luft under att par veckor för att kolla att allt var tätt.

Nästa skräckscenario var när man skulle skruva dit toastolen, när golvet var spacklat och klinkat över golvvärmeslangen....HUGA!

Nu är det ju tråkigt nog så att det är en läcka nånstans eftersom att trycket faller. Tack vare trycksättningen vet jag att det inte är i slangen, men jag hittar inte var det är. Det är inte besvärande mycket - fyller jag på till 1,0 atm så har jag 0,9 efter en månad. I vår ska jag ta tag i det, jag har ingen lust att tar ner värmen just nu.. :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.