Enligt mig ska man inte ta ut en avgift för att överklaga. Det är något grannen har laglig rätt till, och alla ska ha den möjligheten i en demokrati. Det ska inte bli en kostnadsfråga. Om sedan någon part väljer att ta hjälp av jurister är det var och ens eget val som denne får bekosta. Alla som överklagar är inte rättshaverister.
 
Redigerat:
  • Gilla
Petter Forsen och 3 till
  • Laddar…
Men kanske 10 piskrapp om det är okynnesöverklagan som avslås ?
 
  • Gilla
  • Haha
  • Wow
turnipfaldt och 3 till
  • Laddar…
Om det är gamla gränser vågar inte ens lantmätaren svära på att det stämmer. I alla fall inte den som sätter ut pinnarna när jag har varit med dem ute.
Här ute på landet där jag bor är det få som bryr sig om någon meter hit eller dit. Så jag är inte lika säker på att det är så solklart som en del här har fått för sig trotts modern teknik om kartorna är gamla.

Hur de går vidare vid olika åsikter vet jag inte. Troligen blir det ett förrättningsärende. Då vill de har betalt för det. Det brukar kosta minst 40 tusen. Det bruka bli så att alla berörda få vara med och betala det kalaset. Så att plocka bort gränsrör är en ganska dålig idé.
 

Hej. 42 år i svenska domstolar har lärt en del. En del kallar rättssystemets formella makt för dumstolar men det gör självfallet inte jag då det är orättvist och dessutom kränkande.

Plan och Bygglagen PBL föreskriver hur nära en tomtgräns man får bygga ett staket, hur högt och hur det får se ut. PBL föreskriver även hur nära en tomtgräns man får uppföra en byggnad. Altaner utan bygglov på egen mark kan tillåtas fast du inte godkänt bygget. Byggnadsnämnden i din kommun avgör om bygglov erfordras. Altaner utan bygglov o/e grannes medgivande får inte vara för stora, de får inte vara höga från mark räknat, de får inte vara fristående från huset och får inte nämnvärt förändra utseende av altanens intilliggande husintryck. Som du ser så är detta en sedvanlig gummmilagstiftning, som ger kommuner all makt med det godtycke de kan använda beroende på vad de tycker om dig eller grannen. Om de inte gillar dig, så är det näst intill fritt fram för grannen och vice versa. Sverige har mängder av gummiparagrafer sedan decennier i syfte att gynna det kollektiva på det individuellas bekostnad. Vidare har dessa suddiga rättskällor möjligen även ett annat syfte och det är att försvåra för varje enskild utan stora pengar att hävda rätt. Den vanlige Svensson A. som är utsatt för en tvist med en annan B. står inför det faktum att för att få ett rättsligt avgörande så måste A. ta en stor risk med ett ombudsarvode. Det inte ovanliga är då att A. på sitt ombuds inrådan stämmer B. Sedan följer en dyrbar brevväxling mellan parternas ombud och fakturorna tickar upp som en överraskning ingen kan ifrågasätta. Detta följt av en muntlig förhandling

”förberedelse” med domare i tingsrätten ( MUF), som syftar till att nå en förlikning så att samhället slipper bekosta en process med huvudförhandling (HUF). Vid MUF övertygas A. att förlikas med B. under indirekt skrämsel att det kan kosta A. 100,000-tals kronor mer än rättsskyddet i hemförsäkringen betalar. Förlikningen innebär att ingen utom samhället och ombuden vinner av att A. avstår till förmån för B. och var och ”bär egna kostnader” dvs betalar sina resp. ombudsfakturor. Inte sällan brukar dessa fakturor ramla upp till 10,000-30,000 kr + moms dvs det belopp man vet att alla som tvistar kan klara av av sina besparingar till barnens bästa. Det borde enligt min mening vara lag på att redan innan talan väcks ombudet ska meddela sin huvudman om att en förlikning vid MUF kan kosta skjortan till skada utan nytta för dig, men då skulle jurister förlora pengar på uteblivna arvoden och det vore ju trist, eller hur?

Jag berättar detta i syfte att du ska tänka dig för att stämma grannen. Sverige har ett rättssystem, som gynnar den som har pengar till att hävda sin rätt i tvist mot en annan. Staten saknar allt intresse att bistå den som är mindre bemedlad. Det statliga sk Rättshjälpen i Sundsvall är en Potemkinkuliss för att skryta internationellt utan reellt stöd till andra än misskötsamma medborgare. Rättssäkerheten i tvistemål är en ekonomisk fråga och ingenting annat. I ditt fall råder jag dig till följande:



1. Skaffa fotodokumentation som utvisar övergreppet.

2. Anskaffa alla kommunala beslut frågan. Offentlig handling på kommunen.

3. Maila till grannen att ni planerar en rättsprocess om han inte hör av sig för privat förlikning inom 7 dagar.

4. Om han inte kan nås eller håller sig undan, så lägg i grannens brevlåda tillsammans med en vän som vittne på brevet och dess innehåll 10 identiska brevförsändelser med 2 dagars mellanliggande postningstid. Notera varje datum och tidpunkt med vittnets signum. Distribuera alltså minst 10 brev. Då anser Högsta Domstolen att detta är lika med en korrekt delgivning då ”åtminstone ett av dessa brev anses ha nått den delgivne” . Det går idag inte att hålla sig undan en delgivning och få jurister känner till detta rättsfall om 8 brev i HD Mål Ö 643-06 i NJA 2007 s. 157. Lämplig text är:



”Till …… från ……… dagens datum…. Detta är en delgivning. Ni anmodas att senast fristdagen …..... ta kontakt med mig ang lösning av tvisten med byggnation av er altan. Ni ska ringa mig på nr…….... och vi ska senast utgången av tidsfristen på mitt tids- och platsförslag träffas för ett möte där saken ska klargöras, utredas och sämjefullt för framtiden lösas i ett avtal som vi båda ska underteckna. Jag kommer att ha mitt rättsombud närvarande i syfte att på plats formalisera åsyftat avtal.

Som ovan

Signerat av dig.



5. Anlita en jurist som äger rätt ta provision på resultatet av en rättsprocess. I det rättssäkra USA och i de flesta demokratier är man inriktad på att skydda individen och där får alla jurister oavsett vackra titlar träffa avtal med sin huvudman om provision vid vinst och ingen ersättning vid förlust: ”No Cure No Pay”. Det ger fler rättsprocesser men i rättssäkra stater anser man att skyddet för den enskilde kräver detta skattefinansierade stöd som medborgaren betalat skatt för att erhålla. I Sverige och i Nordkorea ser man på rättssäkerhet med annan policy.

6. Visa juristen att grannen är delgiven utan att ha svarat. Visa dina sakrättsliga grunder ovan 1-4

7. Diskutera hur ni ska göra.

8. Avtala om 25% på vinsten till ombudet. Eller 75% av hans arvode till denne och 25% till dig. Undersök möjligheterna att utfå skadestånd.

9. Strunta i rättsskyddet i din hemförsäkring för du åker på en fet självrisk och skyddet har en övre gräns. Använd ett bärande avtal med juristen.

10. Ge grannen en sista chans eller sätt igång med hårda tag. Gå inte med på en förlikning för den kostar utan nytta. Låt grannen betala ditt obehag fullt ut.



Lycka till //B.
 
  • Gilla
  • Wow
  • Haha
tajjson och 17 till
  • Laddar…
Trams. Det här är en enkel sak som löses med samtal och i värsta fall handräckning från fogden.

En låtsasjurist som ska leva på provision (av vad kan man fråga, här väntas inget skadestånd, utan rättelse) lär knappast hjälpa.
 
  • Gilla
Tigokämpa och 4 till
  • Laddar…
S spyops skrev:
Var ute på vår nya tomt och kikade lite då grannen håller på att bygga altan och pooldäck, jag bifogar en bild och lämnar det sedan öppet för kommentarer.

Något medgivande har inte lämnats. Pinnarna sitter rätt då vi fått ta ut kommunen på nytt för tomtvisning då pinnarna tidigare ”försvunnit”..
Det där går ju inte....
 
B Bosse12 skrev:

Plan och Bygglagen PBL föreskriver hur nära en tomtgräns man får bygga ett staket, hur högt och hur det får se ut. PBL föreskriver även hur nära en tomtgräns man får uppföra en byggnad.
Var hittar du det i PBL? Jag hittar det inte.

Att du tycker att den rättssystemet i USA är ett föredöme får mig att tvivla på ditt omdöme.
 
  • Gilla
Bettan74 och 7 till
  • Laddar…
Nötegårdsgubben Nötegårdsgubben skrev:
Trams. Det här är en enkel sak som löses med samtal och i värsta fall handräckning från fogden.

En låtsasjurist som ska leva på provision (av vad kan man fråga, här väntas inget skadestånd, utan rättelse) lär knappast hjälpa.
Handräckning från Kronofogden kaan du glömma. Det är bara för grannen att göra invändning så skickar Kronogoden ärendet till närmaste Tingsrätt. Sen sitter du i den sax du inte vill sitta i.
 
  • Gilla
Bengt Numelin
  • Laddar…
Maria T
B Bosse12 skrev:

Hej. 42 år i svenska domstolar har lärt en del. En del kallar rättssystemets formella makt för dumstolar men det gör självfallet inte jag då det är orättvist och dessutom kränkande.


Lycka till //B.
Hej @Bosse12 !
Nästa gång du skriver ett inlägg - ändra inte på bokstävernas storlek, det (precis som att skriva allt med versaler) betyder att du vill överrösta alla andra.
 
Redigerat:
  • Gilla
  • Älska
Nageek och 16 till
  • Laddar…
jaktstugan jaktstugan skrev:
Handräckning från Kronofogden kaan du glömma. Det är bara för grannen att göra invändning så skickar Kronogoden ärendet till närmaste Tingsrätt. Sen sitter du i den sax du inte vill sitta i.
Det är sant för vanlig handräckning, men inte för särskild. Här kan TS begära särskild handräckning, det skulle jag kanske varit tydligare med.
 
F
B Bosse12 skrev:

Hej. 42 år i svenska domstolar har lärt en del. En del kallar rättssystemets formella makt för dumstolar men det gör självfallet inte jag då det är orättvist och dessutom kränkande.

Plan och Bygglagen PBL föreskriver hur nära en tomtgräns man får bygga ett staket, hur högt och hur det får se ut. PBL föreskriver även hur nära en tomtgräns man får uppföra en byggnad. Altaner utan bygglov på egen mark kan tillåtas fast du inte godkänt bygget. Byggnadsnämnden i din kommun avgör om bygglov erfordras. Altaner utan bygglov o/e grannes medgivande får inte vara för stora, de får inte vara höga från mark räknat, de får inte vara fristående från huset och får inte nämnvärt förändra utseende av altanens intilliggande husintryck. Som du ser så är detta en sedvanlig gummmilagstiftning, som ger kommuner all makt med det godtycke de kan använda beroende på vad de tycker om dig eller grannen. Om de inte gillar dig, så är det näst intill fritt fram för grannen och vice versa. Sverige har mängder av gummiparagrafer sedan decennier i syfte att gynna det kollektiva på det individuellas bekostnad. Vidare har dessa suddiga rättskällor möjligen även ett annat syfte och det är att försvåra för varje enskild utan stora pengar att hävda rätt. Den vanlige Svensson A. som är utsatt för en tvist med en annan B. står inför det faktum att för att få ett rättsligt avgörande så måste A. ta en stor risk med ett ombudsarvode. Det inte ovanliga är då att A. på sitt ombuds inrådan stämmer B. Sedan följer en dyrbar brevväxling mellan parternas ombud och fakturorna tickar upp som en överraskning ingen kan ifrågasätta. Detta följt av en muntlig förhandling

”förberedelse” med domare i tingsrätten ( MUF), som syftar till att nå en förlikning så att samhället slipper bekosta en process med huvudförhandling (HUF). Vid MUF övertygas A. att förlikas med B. under indirekt skrämsel att det kan kosta A. 100,000-tals kronor mer än rättsskyddet i hemförsäkringen betalar. Förlikningen innebär att ingen utom samhället och ombuden vinner av att A. avstår till förmån för B. och var och ”bär egna kostnader” dvs betalar sina resp. ombudsfakturor. Inte sällan brukar dessa fakturor ramla upp till 10,000-30,000 kr + moms dvs det belopp man vet att alla som tvistar kan klara av av sina besparingar till barnens bästa. Det borde enligt min mening vara lag på att redan innan talan väcks ombudet ska meddela sin huvudman om att en förlikning vid MUF kan kosta skjortan till skada utan nytta för dig, men då skulle jurister förlora pengar på uteblivna arvoden och det vore ju trist, eller hur?

Jag berättar detta i syfte att du ska tänka dig för att stämma grannen. Sverige har ett rättssystem, som gynnar den som har pengar till att hävda sin rätt i tvist mot en annan. Staten saknar allt intresse att bistå den som är mindre bemedlad. Det statliga sk Rättshjälpen i Sundsvall är en Potemkinkuliss för att skryta internationellt utan reellt stöd till andra än misskötsamma medborgare. Rättssäkerheten i tvistemål är en ekonomisk fråga och ingenting annat. I ditt fall råder jag dig till följande:



1. Skaffa fotodokumentation som utvisar övergreppet.

2. Anskaffa alla kommunala beslut frågan. Offentlig handling på kommunen.

3. Maila till grannen att ni planerar en rättsprocess om han inte hör av sig för privat förlikning inom 7 dagar.

4. Om han inte kan nås eller håller sig undan, så lägg i grannens brevlåda tillsammans med en vän som vittne på brevet och dess innehåll 10 identiska brevförsändelser med 2 dagars mellanliggande postningstid. Notera varje datum och tidpunkt med vittnets signum. Distribuera alltså minst 10 brev. Då anser Högsta Domstolen att detta är lika med en korrekt delgivning då ”åtminstone ett av dessa brev anses ha nått den delgivne” . Det går idag inte att hålla sig undan en delgivning och få jurister känner till detta rättsfall om 8 brev i HD Mål Ö 643-06 i NJA 2007 s. 157. Lämplig text är:



”Till …… från ……… dagens datum…. Detta är en delgivning. Ni anmodas att senast fristdagen …..... ta kontakt med mig ang lösning av tvisten med byggnation av er altan. Ni ska ringa mig på nr…….... och vi ska senast utgången av tidsfristen på mitt tids- och platsförslag träffas för ett möte där saken ska klargöras, utredas och sämjefullt för framtiden lösas i ett avtal som vi båda ska underteckna. Jag kommer att ha mitt rättsombud närvarande i syfte att på plats formalisera åsyftat avtal.

Som ovan

Signerat av dig.



5. Anlita en jurist som äger rätt ta provision på resultatet av en rättsprocess. I det rättssäkra USA och i de flesta demokratier är man inriktad på att skydda individen och där får alla jurister oavsett vackra titlar träffa avtal med sin huvudman om provision vid vinst och ingen ersättning vid förlust: ”No Cure No Pay”. Det ger fler rättsprocesser men i rättssäkra stater anser man att skyddet för den enskilde kräver detta skattefinansierade stöd som medborgaren betalat skatt för att erhålla. I Sverige och i Nordkorea ser man på rättssäkerhet med annan policy.

6. Visa juristen att grannen är delgiven utan att ha svarat. Visa dina sakrättsliga grunder ovan 1-4

7. Diskutera hur ni ska göra.

8. Avtala om 25% på vinsten till ombudet. Eller 75% av hans arvode till denne och 25% till dig. Undersök möjligheterna att utfå skadestånd.

9. Strunta i rättsskyddet i din hemförsäkring för du åker på en fet självrisk och skyddet har en övre gräns. Använd ett bärande avtal med juristen.

10. Ge grannen en sista chans eller sätt igång med hårda tag. Gå inte med på en förlikning för den kostar utan nytta. Låt grannen betala ditt obehag fullt ut.



Lycka till //B.
vad exakt är det för roll du har haft ”42 år i svenska domstolar” om man får fråga?
 
  • Gilla
  • Haha
  • Älska
Nageek och 5 till
  • Laddar…
Ett alternativ är ju att fort som tusan bygga ett icke bygglovspliktigt staket/plantera en häck exakt intill tomgräns, över plinten som grannen avser gjuta. Då blir det mer krångligt för grannen att fortskrida eftersom han förutom att överskrida tomtgräns måste göra åverkan på TS materiella egendom för att slutföra sitt projekt.
 
  • Gilla
  • Haha
Nageek och 8 till
  • Laddar…
Myrstacken
Jag föreslår försåtsminering..
Lika bra att löpa linan ut :whistle:
 
  • Haha
  • Gilla
Järnkaminen och 8 till
  • Laddar…
Men om grannen nu överklagar ert bygglov, skulle han då verkligen bygga nåt på er tomt med flit? Låter jättekonstigt, som även några andra varit inne på.
 
K Kirre2 skrev:
Men om grannen nu överklagar ert bygglov, skulle han då verkligen bygga nåt på er tomt med flit? Låter jättekonstigt, som även några andra varit inne på.
Verkar kanske konstigt för dig och mig - men konsekvent på sitt eget sätt för grannen: TS ska minsann inte bygga nåt konstigt hus bredvid mitt, OCH jag ska minsann bygga som jag vill. (Alltså regler är till för andra men inte för mig)
 
  • Gilla
  • Wow
turnipfaldt och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.