Bygg bastun på en flotte och förtöj den intill din tomt! Problemet löst! Inget bygglov och ingen strandskyddsdispans!
 
  • Gilla
Jocke Gårdman och 1 till
  • Laddar…
N Näsbyeken skrev:
11 000:- för strandskddsdispansen, 6 000:- + för bygglovsansökan och 3 000:-+ för eldstaden= drygt 20 000:- som dom ska ha för ansökan, vare sig dom beviljar eller ej. För en sketen bastu som jag spikar ihop för 20 000:-. Det innebär en merkostnad på 100%!... Det är väl inte så konstigt att man tvekar? Och blir man nekad känns det inte lika lätt att ta en på hjul eller flotte efteråt om dom skulle få för sig att ta en titt. Det är klart att det uppmuntrar svartbygge i buskarna... tyvärr!..
Känd ändå lite som att det borde vara en tjänst till kommunmedborgarna att åtminstone göra det för självkostnadspris nu när dom ska begränsa ens kreativa flöde på ens egen tomt?
Borde inte kommunen läggaihop pbl prövningarna? Det gör iaf I i den kommun jag jobbar i. Strandskyddet är alltid en separat prövning. Kan du använda dig av 15:25 undantaget? Att byggnaden är undantagen strandskyddet om den ligger 15 meter från huvudbyggnaden och mer än 25 meter från stranden.
 
E eplgh skrev:
Bastuflotte är inte alltid möjlig.

[länk]
Och därför ska man ha en sådan lösning som lätt går att flytta samt även också flytta på den regelbundet.
 
Jo, men problemet är väl att man ofta inte är så intresserad av att åka runt med flotten. Och ligger den bara still kan det bli problem. Att bara flytta förtöjningen några meter räcker nog inte. Men finns i alla fall rättsfall där flotten fått ligga kvar.

https://www.allehanda.se/artikel/bastuflotte-hamnade-i-miljodomstolen

TS nämnde problemet med att ta upp den över vintern, men det framgick inte varför han ville göra det? Om det är rimligt skyddat vatten så inte höststormar och isdrift är riskabla är det ju enklast att låta den ligga kvar och frysa fast.

Så gjorde vi med vår bastuflotte. Faktiskt hade vi inte ens motor på den, så den fick bogseras när vi sålde den.

Bastuflotte med rök ur skorstenen förtöjd vid sjö med omkringliggande båtar och natur.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Man sitter på flotte med bastustuga vid vattnet, ingen motor synlig, sommaridyll.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bastuflotte med personer på en sjö vid en skogsbryn, stabil konstruktion utan motor.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Bastuflotte med person ombord, sedd från en mindre båt på en sjö.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
ErikLtz och 2 till
  • Laddar…
Det går lov att bli en bygglovsansökan, så är det väl bara att hålla tummarna...
 
Hur länge brukar det ta att få besked mellan tummen och pekfingret?..
 
N Näsbyeken skrev:
Hur länge brukar det ta att få besked mellan tummen och pekfingret?..
Om det är strandskyddat kan det ta några år tyvärr.
 
Darling McFluff Darling McFluff skrev:
Om det är strandskyddat kan det ta några år tyvärr.
Skojar du?!..
 
Skall inte ta mer än några veckor, sen skall länsstyrelsen få tycka till innan dispensen är definitiv. Tar ett par veckor till
 
N Näsbyeken skrev:
Skojar du?!..
Så var det får ett tag sen, jag skojar inte. Några år kanske är överdrift men ett år.

Jag har för mig att länsstyrelsen har ungefärlig handläggningstid angiven på hemsidan. Men tidigare var de fullt belagda så väntetiden var ttp ett år innan ärendet ens påbörjades. Men det är ju olika länsstyrelsen så beror på hur det är hos dig.
 
Strandskyddsdispensen tog ca 3-4 veckor för mig i höstas.
 
N Näsbyeken skrev:
Har en liten sportstuga vid en sjö i Södertälje kommun utan vatten och avlopp och är sugen på en bastu vid vattnet så jag ringer till dom som har hand om bygglov och strandskyddet i Södertälje. Ansökan och strandsyddsdispans kostar 17 000:-+ vare sig det blir beviljat eller ej.
Min fråga var hur sanorlikheten ser ut för hur vida man kan få bygglov eller inte, men dom kunde inte ge den minsta fingervisning. Det finns redan friggebodar på 15m2. Så frågorna är...

1. Är det omöjligt att få bygglov för en bastu till en enkel stugan?

2. Vilka faktorer spelar in?

3. Brukar folk söka eller bygger man utannonserat lov?

4. Ska man kanske bygga den på hjul?

Tacksam för svar... Per
Ansök om förhandsbesked för bygglov
Det kostar typ 11000. Men kommunen informerar dig innan om de kommer bevilja det eller inte, du kan då välja att dra tillbaka ansökan om det blir nej. Då betslar du kanske 1500
 
Jocke Gårdman Jocke Gårdman skrev:
Ansök om förhandsbesked för bygglov
Det kostar typ 11000. Men kommunen informerar dig innan om de kommer bevilja det eller inte, du kan då välja att dra tillbaka ansökan om det blir nej. Då betslar du kanske 1500

Det är nog strandskyddet som är grejen i ditt fall misstänker jag. Bygglov kan du kanske få, men får du inte strandskyddsdispens kan du ändå inte bygga. Det är det två olika lagstiftningar som ärendena prövas mot, strandskydd enligt Miljöbalken och bygglov enligt Plan och bygglagen. Nu vet vi inte hur TS fastighet ser ut, så det är svårt att få en känsla för om strandskydd kan beviljas.
 
Läst inläggen med stigande intresse. Först får konstateras att i vårt genomreglerade land måste man söka bygglov och strandskyddsdispens vilket flera av svaren ovan nämner. Och kostnaden drar iväg och skall betalas även om det blir nej för att inte "vård och omsorg skall bli lidande" typ. Det är så det är.

Men det är ju inte rimligt att det skall kosta lika mycket med byråkratin som själva bygget (20 för handläggning, 20 för bastun som någon skrev). Särskilt inte en bit utanför tätbebyggda områden där sportstugor utan vatten och avlopp står. Att strandskyddet dessutom används för att i vissa län stoppa nästan allt inom 100 eller 300m från vatten, medan det i andra län finns lite mer progressiva länsstyrelser som släpper fram dispenser i vissa områden (LIS) men skyddar skyddsvärda områden starkare ger dessutom en olikhet inför lagen.

Senast strandskyddslagen reviderades var det meningen att dels uppnå någon slags enhetlighet, dels tillföra områden som kunde utvecklas, men verkar istället tillämpas på ett än mer restriktivt sätt, som om alla stränder, även längs små vattendrag och diklen (!), redan vore fullt bebyggda, fåglar saknar boplatser och allt måste stoppas. Igår.

Näe, en verklig nedskalning av regelverken, både bygglov och strandskydd, skulle behövas så enklare medgivanden från eventuella grannar skulle räcka och de flesta mindre byggnationer inom redan befintlig tomt underlättas. Förvisso skulle färre handläggare behövas på kommuner och länsstyrelser, men det är ju det som skulle frigöra resurser till vård och omsorg istället för vår överdrivna pappervändande byråkrati - inte fler och högre avgifter för administration av bygglov som "dold skatt".

Att även minsta ändring i detaljplan skall ta över 18 månader (i liten kommun, längre i stor) trots att "alla är för", både kostar och bromsar samhällsutvecklingen. Och länsstyrelser som långt efter kan upphäva givna besked skapar en osäkerhetsfaktor värdig en bananrepublik.

Fotnot: varit ordförande i byggnadsnämnd, sett "insidan", längtar inte tillbaks.
 
  • Gilla
Peter787 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.