Status
Inte öppen för fler kommentarer.
A
Mikael_L Mikael_L skrev:
Nu rapporteras det om 92 st corona-relaterade dödsfall.

Varför glöms det att nämnas att det dött ca 4500 personer av andra orsaker, under samma period?
Mikael_L Mikael_L skrev:
Nu rapporteras det om 92 st corona-relaterade dödsfall.

Varför glöms det att nämnas att det dött ca 4500 personer av andra orsaker, under samma period?
När man tänker på det så är det kanske bra att journalistkåren inte blåser upp allt som vi kan bli sjuka eller dö av ;)Det som vi uppfattar som ett direkt hot mot vår egna existens, såsom covid19, skrämmer oss mer än något annat. När forskare runt om i världen talar om för oss att det dör ca 2 000 kineser per dag på grund av förorenad luft så så noterar jag det men känner ingen rädsla för jag uppfattar det inte som ett direkt hot. Att 2 000 000 miljoner människor hittills i år har dött på grund av cancer, bland dom finns barn som t.ex har drabbats av lungcancer på grund av indirekt rökning, är nog inte heller något som särskilt många går runt och oroar sig för.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
L Lars48 skrev:
Undrar om de här statistiken verkligen stämmer. Folk har dött som flugor i Italien utan att bli testade för Covic-19. Jag tror de faktiska siffrorna ser betydligt värre ut än de som kommer ut just nu. Speciellt de som publiceras i Sverige.
Lugn nu.
Det enda som finns, är offentlig statistik, som samlas ihop på nationell nivå, ich som rapporteras vidare till ett antal internationella organ.
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/ är en av alla internationella websiter som offentligt tillhandahåller dessa uppgifter, johns hopkins csse i usa är en annan.
Det finns alltså ingen möjlighet för svenska medier och myndigheter att sprida en annan, tillrättalagd, bild.

Hur skulle det fungera tänker du?

Även i sverige är man helt öppen med hur det ser ut, och när det kommer till synes motstridiga uppgifter måste man tänka- ok, pratar de om samma sak.
Ett bra exempel här är från häromdan när FHM på sin dagliga pressträff kl 14 sa att smittspridningen fortfarande är stabil och inte okontrollerad, och vid en presskonferens kl 18 går hälso- och sjukvårdsdirektören i stockholm ut och säger "stormen är över oss", läget är dramatiskt.

Här har vi två, tillsynes olika bilder och motstridiga uppgifter, vilket media tyvärr presenterade det som. Men var det så?
Nej, uppenbarligen inte.
Varför inte?
De pratar om olika saker.
Smittspridningen ligger stabil, och ligger än så länge på en nivå som sjukvården har en möjlighet att hantera. Detta har hela tiden varit målet för myndigheter och ansvariga politiker - att hålla ökningstakten på en nivå där vården har en möjlighet att hinna med. hinna med att vårda, hinna med att bygga ut kapaciteten osv. Vården i detta fall är hela kedjan från vårdbiträdet till statsministern.
Stockholm är svårast drabbat, vilket medfört att pressen på sjukvårdsresurserna är enorm, och man har problem, men, vilket sjukvårdsdirektören också sa, man hinner än så länge med.

Alltså - ingen mörkar nåt, ingen friserar nåt, transparensen är hög.

Vad gäller svensk sjukvård kontra sjukvården i en del andra länder, är det så att vi har ett lågt antal sjukhusplatser per person, det beror på att det normalt 7nte finns något egenvärde i slutenvård (vård på sjukhus) utan de flesta kan, och faktiskt vill, vårdas inom öppenvården - t.ex hemma. Vi har ett stort antal varianter, från stöd av hemtjänst till ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) som är så nära sjukhusvård dom det är möjligt.
Samma gäller intensivvårdsplatser - vi har inte fler platser än vad som normalt behövs, naturligtvis med viss överkapacitet.

Så - vad handlar allt om?
Jo - "vården" måste hinna med att ställa om och öka antalet platser för slutenvård. Fältsjukhus t.ex. de måste även hinna med och bygga ut intensivvårdsplatserna.
Allt detta sker, men man snyter det inte ur näsan.

Och även här är öppenheten stor, läget för intensivvården kan alla kontrollera hos SIR https://www.icuregswe.org/

FHM (i samarbete med regionerna, socialstyrelsen, msb med flera) arbrtar grmensamt för att det här ska fortsätta vara kontrollerbart och stabilt. Självklart belastas sjukhus, vårdcentraler, alla på "golvet".

Vid en okontrollerad spridning är det annorlunda. Tänk dig själv följande scenario - vården klarar att vårda 50000 patienter på sjukhus och har 10000 intensivvårdsplatser och 5000 respiratorplatser. (De har inte detta idag)
Helt plötsligt exploderar smittspridningen och vi går från 100000 smittade till en miljon på tre dar, och det fortsätter. I det läget räcker inte sjukhusplatserna till, inte intensivvårdsplatserna inte respiratorplatserna. Vad gör man om man har 5000 respiratorer och 20000 patienter som behöver den typen av vård?

Det är en av de saker som FHM, MSB och så vidare arbetar med att försöka förhindra.

Covid då - det är vad vi vet en ganska harmlös sjukdom, men... Skillnaderna mot influensa är stora - det är ett helt nytt virus, som är livskraftigt och som (framför allt) i kombination med andra folksjukdomar (högt blodtryck, diabetes, kol osv) och ålder, detta i kombination med avsaknad på effektiva behandlingar leder till att många blir så dåliga att de behöver sjukhusvård, intensivvård, respiratorvård och många dör. Det finns inte heller något vaccin idag, och det tar tid att få fram ett vaccin som man är säker på att folk inte dör av.
Influensa är också en ganska harmlös sjukdom - enligt amerkanska cdc var det frsm tii mitten av februari 32 miljoner amerikaner som haft 2019-2020 års influensor. Och det är mellan 20000 och 25000 som dött. Men det finns vaccin, det går snabbt (månader) att få fram vaccin i mängd för nya virusvarianter och - detvfinns verksamma behandlingar.

Återigen - allt detta är öppen information, det är ingen som mörkar, ingen som kommer med förskönande uppgifter, ingen som tonar ner farorna osv.

Det som INTE finns, är en statlig myndighet med oändliga resurser som går in och tar över, och som berättar för befolkningen hur det är och detaljreglerar exakt gad man får och inte får göra. Vi förväntas klara av att ägna oss åt rudimentär analys och kritiskt tänkande baserat på tillgänglig information, vi förväntas kunna dra relevanta slutsatser. Vi!
 
  • Gilla
Pucco och 16 till
  • Laddar…
Claes Sörmland Claes Sörmland skrev:
Markus Uvell sammanfattar det svenskaste av svenska som vissa här representerar rätt väl:

[länk]
Det här kan jag inte hålla med om faktiskt. Sverige är bra på många saker. Det är ett framgångsrikt land när det gäller utbildning, välfärd, rättvisa, sjukvård, IT och industri och många andra saker oxå. Om staten den här gången har skött Coronavirus smittspridningen utomordentligt dålig, behöver inte nödvändigtvis betyda att de är dåliga på allt annat oxå.
Det stora misslyckanden med Coronavirus frågan beror på att landet har saknat erfarenhet av liknande händelser. De länder som har haft erfarenhet av epidemier som Sydkorea och Kina kunde utnyttja sin erfarenhet och besegra smittspridningen. Sverige drog tyvärr inte nytta av andra länders erfarenhet heller vilket var väldigt dumt. Det handlar inte om att gnälla utan just i den här frågan kunde man handlat mycket bättre.
 
  • Gilla
MultiMan
  • Laddar…
BirgitS
Tokslut Tokslut skrev:
PH har väl haft 50% ett antal dagar nu iaf. (kanske inte direkt klassas som restaurang och enbart för take away :seenoevil: :giggle:)

[bild]
Vi beställde hemleverans igår från en lite bättre restaurang och de hade 20 % rabatt på all take-away och hemleverans.

H Husbuset skrev:
Samtidigt - med hjälp av det offentliga personnumret som finns öppet på Internet - kan jag ta reda på om personen är dömd för något brott och för vad. Det skulle vara bra att i nuläget veta vem som är osmittad, vem som har smittan nu och vem som haft den och är frisk från den.
Det där är ju värre än systemet i Sydkorea, där har de ju nöjt sig med att typ meddela att klockan xx.yy besökte en smittad affären Abc, alla som var där då testa er. Det kan man ju ha nytta av men man kan ju i hålla på och varje dag söka efter sina grannar i ett register för att se om de har insjuknat.
 
  • Gilla
Tokslut
  • Laddar…
L Lars48 skrev:
Det här kan jag inte hålla med om faktiskt. Sverige är bra på många saker. Det är ett framgångsrikt land när det gäller utbildning, välfärd, rättvisa, sjukvård, IT och industri och många andra saker oxå. Om staten den här gången har skött Coronavirus smittspridningen utomordentligt dålig, behöver inte nödvändigtvis betyda att de är dåliga på allt annat oxå.
Det stora misslyckanden med Coronavirus frågan beror på att landet har saknat erfarenhet av liknande händelser. De länder som har haft erfarenhet av epidemier som Sydkorea och Kina kunde utnyttja sin erfarenhet och besegra smittspridningen. Sverige tog tyvärr inte nytta av andra länders erfarenhet heller vilket var väldigt dumt.
Suck
1 suck
2 suck
3 suck
4 ta denna diskussion när vi vet mer, idag finns inget facit.
5 att Sverige tar nytta av andra länders erfarenhet är en sanning-försök förstå det.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
T
useless useless skrev:
Framför allt testar dom mer. Ju fler hittade fall med lindriga symptom desto mindre andel med svåra symptom. I Sverige testar vi bara dom som är så sjuka att dom uppsöker sjukvård, så statistiken blir lite missvisande.
Du har helt rätt att tyskarna testar mer och att de då hittar man fler med lindriga symtom, men det förklarar inte varför de har signifikant färre döda per miljon invånare.

Tyskland har 4 döda per miljon mot Sveriges 11.

Jag vet att Tyskland har fler IVA platser än Sverige per capita men vi har väl inte nått i taket ännu?

Vad kan orsaken vara att Tyskland än så länge tycks klara sig bättre än Sverige och deras grannländer?

Slumpen? Bättre sjukvård? Bättre hälsa? Deras vägval i att hantera epidemin? Annat?
 
Redigerat:
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
L Lars48 skrev:
Det här kan jag inte hålla med om faktiskt. Sverige är bra på många saker. Det är ett framgångsrikt land när det gäller utbildning, välfärd, rättvisa, sjukvård, IT och industri och många andra saker oxå. Om staten den här gången har skött Coronavirus smittspridningen utomordentligt dålig, behöver inte nödvändigtvis betyda att de är dåliga på allt annat oxå.
Det stora misslyckanden med Coronavirus frågan beror på att landet har saknat erfarenhet av liknande händelser. De länder som har haft erfarenhet av epidemier som Sydkorea och Kina kunde utnyttja sin erfarenhet och besegra smittspridningen. Sverige drog tyvärr inte nytta av andra länders erfarenhet heller vilket var väldigt dumt. Det handlar inte om att gnälla utan just i den här frågan kunde man handlat mycket bättre.
Exakt på vilket sätt har man skött begränsningen av smittspridningen dåligt?
Var har du statistiken på det?
Frågar du mig visar statistiken det motsatta, att hittills sköter de det bra!
 
  • Gilla
a.o.f
  • Laddar…
BirgitS
H Husbuset skrev:
Man kanske ska ta sitt pick och pack och flytta till Kina? Tryggaste landet i världen om man vill undvika covid-19? Men man lär ju inte bli insläppt.
[länk]
Kina har nu igen stängt biografer så något verkar ju inte riktigt bra där borta (källa DN).

F Finndjävel skrev:
Tyskland har liksom många andra länder varit med om skarpt läge flera gånger under 1900-talet. Dom har protokoll för hur man ska agera och vet att det behövs undantagslagar och regler som inskränker rörelsefriheten hos populationen.
Dom vet att det inte räcker att hålla ett t-tal där man uppmanar folk att tvätta händerna. Dom vet att starkt ledarskap är vad människor vill ha och lyder i kristider.

Sen testar dom mest i Europa och många av fallen är ännu i ett tidigt skede. Det påverkar också att antalet döda fortfarande är litet.
Jag är inte så säker på att ett starkt ledarskap är vad svenskar vill ha och lyder i kristider, vi är uppmuntrade sen barnsben att tänka och dra slutsatser själva samt att våra åsikter är viktiga. Det avspeglar sig i att vi i allmänhet har platta organisationer där chefer förväntas lyssna på sina anställda och komma överens med dem, inte peka med hela handen. När någon pekar med hela handen här blir det ofta så att många försöker gå runt beslutet bara för att det inte är förankrat.

I Tyskland behövdes det att någon pekade med hela handen och sa att man fick inte träffas fler än två för att barerna i Berlin verkligen skulle stänga i stället för att mörklägga fönstren och bara släppa in folk för festande efter att de hade knackat på dörren. När den kinesiska expertgruppen kom till Italien för en dryg vecka sen blev de förskräckta över att det festades för fullt på hotellet, det i ett land i full kris, men i Sverige förekommer det ju inte längre fast vi har långt kvar till full kris.
 
  • Gilla
Violina
  • Laddar…
BirgitS
T TAR12 skrev:
Utifrån detta köper jag inte förklaringen att det råder brist på testkapacitet i Sverige, eller rättare sagt, det kanske råder brist men det beror i så fall på att man inte agerat i tid för att öka kapaciteten.
Någonstans, troligen DN, har det skrivits att Sverige har problem med att få köpa det som behövs till testerna därför att vi är ett litet land och företagen levererar hellre till länder som är 5-6 gånger större och därför beställer 5-6 gånger mer.
 
Mikael_L Mikael_L skrev:
OBS, inte skrivet för att bagatellisera detta, ty det är verkligen ingen bagatell.
Men däremot tänkte jag att det är bra om det dämpar panik och kanske stillar lite oro.

Det är först när det börjar få proportionerna som 92 döda om dagen som det börjar ha ordentliga proportioner. Och jag är rätt säker på att vi når dit så småningom (och att alla länder kommer ha en sådan tuff period).
Och då är det inte kul, (det är ju inte kul nu heller !!) men det går nog inte att göra något åt det, ändå.
Jag håller med.... Det måste ju relativiseras mot något.... 5 personer har dött i år av att gå igenom isen till exempel...
 
T
BirgitS BirgitS skrev:
Någonstans, troligen DN, har det skrivits att Sverige har problem med att få köpa det som behövs till testerna därför att vi är ett litet land och företagen levererar hellre till länder som är 5-6 gånger större och därför beställer 5-6 gånger mer.
Det kan säkert vara så men då borde man t.ex. beställa 5 gånger fler tester så att man blir en tillräckligt stor kund för att bli prioriterad, alternativt betala mer per test. WHO rekommenderar att testa, isolera, smittspåra men vi har valt bort det spåret i ett tidigt skede.

Sätter man merkostnaden för testerna mot de ökade kostnader vi får i samhället, ekonomi och sjukvården med att inte testa så kan i vart fall jag tycka att det känns dumt att Sverige slutade med smittspårningslinjen tidigt.

Tyskland har även avsevärt lägre antal döda per capita, så något tycks de göra rätt.
 
  • Gilla
SonnyListon
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Någonstans, troligen DN, har det skrivits att Sverige har problem med att få köpa det som behövs till testerna därför att vi är ett litet land och företagen levererar hellre till länder som är 5-6 gånger större och därför beställer 5-6 gånger mer.
FHM sa det på sin pressträff häromdagen. Frågan från reportern var i princip varför FHM inte har svarat på de propåer som kommit från ett antal akademiska labb som fått pengar från knut och alice wallenbergs stftelse för att kunna göra tester.
Svaret på frågan var
1 - det är inte FHM som är ansvariga för upphandling av labbresurser,vdrt är regionerna. FHM får alltså inte agera.
2- idag är det inte på analyssidan resursbristen finns, det saknas helt enkelt provtagningsmaterial.
3 - FHM ska sätta sig med representanter för regionerna i nästa vecka, för att försäkra sig om att regionerna vet var de kan vända sig.

Dn livesänder FHMs pressträffar kl 14 varje dag, och videon ligger sedan kvar. Vet inte om det finns ett arkiv nånstans.

Inget konstigt alltså.
Det som förvånar mig är att labben ifråga, och även journalisterna, inte vet hur beslut fattas i sverige!
 
5
H Husbuset skrev:
Samtidigt - med hjälp av det offentliga personnumret som finns öppet på Internet - kan jag ta reda på om personen är dömd för något brott och för vad. Det skulle vara bra att i nuläget veta vem som är osmittad, vem som har smittan nu och vem som haft den och är frisk från den.
Här är bla anledningen till varför ett öppet register skulle vara dåligt
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/thomas-14-arige-son-fick-corona-fick-oanade-konsekvenser
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Det blir mer o mer VI och DOM i tider som dessa.

Men jag håller med i sak, vi Stockholmare ska hålla oss hemma, vi bör även ta hem Robinhoodskatten så vi kan vårda alla på hemmaplan.
 
  • Gilla
SonnyListon och 1 till
  • Laddar…
BirgitS BirgitS skrev:
Vi beställde hemleverans igår från en lite bättre restaurang och de hade 20 % rabatt på all take-away och hemleverans.


Det där är ju värre än systemet i Sydkorea, där har de ju nöjt sig med att typ meddela att klockan xx.yy besökte en smittad affären Abc, alla som var där då testa er. Det kan man ju ha nytta av men man kan ju i hålla på och varje dag söka efter sina grannar i ett register för att se om de har insjuknat.
Alldeles nyss sa de på radionyheterna att ett förslag är att testa alla sjuka och när de är friska kan de gå ut i nyttja samhällets tjänster. För att rädda ekonomin. Men hur tänker de då, då måste ju något slags friskhetsregister finnas? Eller får de ett friskfråncorona-kort att visa upp?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.