optimum
Som rubriken anger är att kommer vi förändra hur vi bygger hus och hur takavvattning kommer utformas då klimatforskare pekar på fler skyfall och kraftigare nederbörd. Även vilka platser vi inte bör bygga på då de riskerar att översvämmas vid kraftiga regn.

Från artikel i Aftonbladet idag.


"Svenska klimatforskare varnar för skyfall"
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/K3k414/svenska-klimatforskare-varnar-for-skyfall

"Svenska forskare har utvecklat en klimatmodell som simulerar bildning av enstaka ovädersmoln. En körning över Skandinavien visar att skyfallen kommer att bli betydligt kraftigare än traditionella modeller har förutspått.

Därför måste säkerhetsmarginalerna vid stadsplanering skärpas, menar forskarna."



Om vi jämför våra sätt att bygga hus och utforma hus så skiljer det en del om man jämför med platser där skyfall är betydligt kraftigare än i Sverige. Om man ser till vissa platser i Asien så är brunnar på gatorna enormt mycket större och dimensionerade för betydligt mer regnmängder än här i Sverige.

Som vi vet är svenska system för dagvatten ibland underdimensionerade och vi får hus med vattenskador då kraftiga skyfall inträffar.

Att diskutera är hur detta påverkar husens konstruktion och om dagens takavvattning borde kraftigt förändras. Små takrännor som kanske borde vara dubbel så stora. stuprör som behöver vara större.

Notering: Denna tråd avser INTE att diskutera klimatförändringar orsakade av människor. Inte heller diskussioner om koldioxidhot eller motsvarande. Vi vet att klimatet alltid förändras och nu varnar forskare för mer skyfall.
 
Redigerat av moderator:
  • Gilla
HasseTeknik och 3 till
  • Laddar…
Fadai
Man varnar ju för att vädret ö h t blir mer extremt; nederbörd, värme, kyla. När större och fler ytor blir asfalterade, bebyggda osv så måste regn-, och smältvatten kunna gå ner i marken snabbare. Det ställer krav på dagvattensystem, hur man bygger, främst kanske i städerna. Tror nog hus måste byggas m tanke på översvämningsrisk och hur man tar hand om takavvattning. I förlängningen kan det bli svårare att skaffa en försäkring.
 
optimum
Ska man tillåta att hus med källare får bygglov?

Speciellt hus som ligger lägre belägna där regnvatten kommer trycka på uppifrån och översvämmas via dagvattenledningar som inte klarar av vattenmassorna.

Klarar kommunernas ekonomi av ersättning av dagvattenledningar för att klara betydligt högre vattenvolymer eller kommer det behövas statlig medel åt kommuner med delar av städerna som hamnar i utsatta områden?

.
 
Länsförsäkringar tror jag de är som inte erbjuder villaförsäkring i områden som länsstyrelsen anser som riskområde att bygga på tex nära sjöar och hav där de kan bli lokala översvämningar.
 
optimum
Vi bor i en sluttning och när det kommer riktiga skyfall så klarar inte dagvattenbrunnar av regnvattnet utan åker till stor del förbi brunnen med följd att det blir mängder med vatten längre ned. Borde framtida regnvattenbrunnar på gatorna utformas på annat sätt för att "svälja" det vatten som kommer längs gatorna?
 
Fadai Fadai skrev:
Tror nog hus måste byggas m tanke på översvämningsrisk
Det gör man väl redan!
Jag har inte sett ett nybyggt hus med källare på år och dag.
Och det är just källaröversvämningarna man läser om först, när det varit skyfallsregn.
 
Denna bild är från förra veckan i vår by. Har aldrig varit så mycket vatten där. men trafikverket har byggt vägen så uselt att vänstra filen sett som bilden är, så är det alltid översvämning vid lite kraftigare regn. Och när de är mycket trafik så kör lastbilar i full fart i den pölen så det stänker upp på hus som är bredvid.

Vid förra veckans rejäla regnoväder så kunde man läsa om gnäll på facebook om just dessa vattenpölarna. Men det som var problemet var just löv, så hade någon gått ut med en skruvmejsel eller något smalt och dragit upp löven och avslägsnat så hade det bara sagt slurp i brunnen. Jag gjorde det själv utanför mitt nämligen =)

Dock är brunnarna i alla sluttningar i byn helt värdelösa vid skyfall då man ser en flod i full karriär nerför backen. Allra längst ner är järnvägen.
Glad för att förra ägaren i min villa byggde ett stort altantak som tar bort det jävligaste vattnet så det inte går ner i källaren.

a9a921616f004300d0a6d7aea9cebd1d.jpg
 
Det verkar ju inte som vi bygger för skyfall nu iaf. Där man har skyfall har man branta taklutningar och mycket överhäng på taken över byggnaden. Här bygger vi lådor med platta tak utan överhäng alls.

Framtiden kommer visa om lådan är den perfekta byggnaden.

Vidare så grävdes det diken regelbundet både utmed vägar och på marker förr, det har man helt glömt bort, och låser upp sig till rör i marken. Vilken dåre som helst borde förstå att rör har en begränsning, när det är fullt är det fullt.
 
  • Gilla
sijo 50 och 6 till
  • Laddar…
optimum
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Det gör man väl redan!
Jag har inte sett ett nybyggt hus med källare på år och dag.
Och det är just källaröversvämningarna man läser om först, när det varit skyfallsregn.
Suterränghus är också med källare och det byggs sådana nu.

Har själv ett sådant och även om det på en sidan är fönster och marken i golvnivå så är andra delen av huset precis som ett hus med källare.
 
optimum optimum skrev:
uterränghus är också med källare och det byggs sådana nu.
Jo visst, men det blir inte översvämning för att vattnet rinner in från den övre markytan.
Det rinner ju ut lika lätt där nere.
Men du kanske har exempel på översvämmade souterränghus?
 
Lådor med pålatt tak har aldrig fungerat i vårt klimat och kommer aldrig att göra det. Om klimatet blir värre så bara ökar vattenskadorna ännu mer.

Sunt förnuft säger ju redan nu att hus skall ha:
-Ordentlig stenfot minst 30 helst 40 cm hög
-Ordentlig taklutning minst 12 grader helst 20 grader eller mer.
-Inga inbyggda takrännor och ingen invändig vattenavledning
-Ordentliga utskiften på taket
-Eventuell källare skall inte vara inredd till bostadsrum. Källare är till för tekniska utrymmen och förvaring av rotfrukter och eventuellt någon verkstad eller garage där det duger med råa cementväggar.
-Byggt minst 2 meter över nivån på högsta högvattnet på 100 år.
-På säkert avstånd från rasutsatta nipor och eroderande stränder.
-På mark med naturlig avrinning och naturligt säkert avsånd till grundvattenytan.

Allt det där är elementära säkerhetsåtgärder som finns att läsa i varenda byggnadslära som är skriven före 1960 och ser man på äldre bebyggelse så står gårdar och byar och äldre stadscentrum alltid på torra backar medan översvämningsslätter och vattensjukt lågland användes för odling. Allt det där är allmänt kända saker än i dag.
Skulle vi följa dem så skulle vi undvika de allra flesta problemen.

Ett problem återstår dock.
Med ett fuktigare klimat kommer fuktskadorna att öka explosionsartat i moderna superisolerade hus..... där krävs det nya material och metoder om vi inte vill gå tillbaka till sextums bilat timmer..... och det skall vi väl inte......
 
  • Gilla
Lilllen och 12 till
  • Laddar…
optimum
KnockOnWood KnockOnWood skrev:
Jo visst, men det blir inte översvämning för att vattnet rinner in från den övre markytan.
Det rinner ju ut lika lätt där nere.
Men du kanske har exempel på översvämmade souterränghus?
Även om det rinner ut så är ju golven vattenskadade.

Jag har en kollega som hade ett souterränghus som blev vattenskadat på det sättet och de fick riva ut en hel del på undervåningen.
Var för typ 10-15 år sedan.
 
optimum optimum skrev:
Jag har en kollega som hade ett souterränghus som blev vattenskadat på det sättet
Men hur kom vattnet in?
Grundmuren var väl byggd upp över högsta marknivå?
 
H heimlaga skrev:
-Byggt minst 2 meter över nivån på högsta högvattnet på 100 år.
Det blir nog höga stolpar under alla sommarstugor som finns i den österbottniska skärgården det.
 
  • Gilla
pacman42
  • Laddar…
Största frågan i denna tråden bör bli.

Var skall alla som bor under havsytan i Kristianstad ta vägen ? Vissa "kunniga" där säger att tredje våningen på sjukhuset kommer ha vatten på golvet om de inte hade haft vallarna och pumpar runt staden.

Hur kan man vara så urbota dum att bygga en stad i botten av en sjö?
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.