J
C crazytok skrev:
Skall inom ett par månader påbörja mitt plank, ÄNTLIGEN! Är lite fundersam hur jag ska få till mina ribbor snyggt bara. Jag har ju 2m mellan stolparna så 45x45 lär ju krokna och vrida sig så det står härliga till. Har ni något bra tips på hur jag kan lösa problemet? Andra dimensioner på ribborna? Eller montera en vertikal ”list” mellan stolparna som jag skruvar fast ribborna i för att förhindra vridning?
28x70? Alla staket jag sett med liggande 45x45 är slagna som har lite avstånd mellan reglarna. Har två grannar som monterade liggande och de ser tyvärr inte bra ut. De är vridna 22 grader också så att ena kanten är utåt. Det ena monterat typ 2m och de är slagna ordentligt, det andra med ca 1,5m är slagna hyfsat.

Tycker bara att 45mm är snyggt på spaljé och inte som staket. Men smaken är som baken! 70mm är lättare att få rakt!
 
Ja det kanske är så illa att jag får ge med mig gällande 45 ribbor, verkar dömt för att det ska bli dåligt i framtiden! :(

Personligen gillar jag dock utseendet. Iaf när det är nybyggt och rakt. :)

Saken är ju också att vi bor lite högre upp än grannen, så tjockare ribbor skapar ju också mer insynsskydd mellan gliporna när ribborna är tjockare. Men hursomhelst, jag får nog börja tänka om känner jag.... dom flesta verkar avråda mig från 45’or!

Har googlat sönder internet efter snygga plank och det är svårt!

Har ni några snygga bilder på plank så inspirera mig gärna!!! :)
 
Ser vissa som har ytterpanel på sina plank och sedan laserat dessa, ser ju snyggt ut. Men är väl dömt för att brädorna ska ruttna om dom inte behandlas på både fram och baksida? På ett hus är ju baksidan skyddad mot huset....
 
C crazytok skrev:
Ser vissa som har ytterpanel på sina plank och sedan laserat dessa, ser ju snyggt ut. Men är väl dömt för att brädorna ska ruttna om dom inte behandlas på både fram och baksida? På ett hus är ju baksidan skyddad mot huset....
Det är ju rejält luftat, så att det ruttnar borde inte vara något problem. Droppkanta och skydda ändträt. Obehandlat trä som inte står med fukt ruttnar inte. Tänk slamfärg, är ju mest att pigmentet tar UV och inget direkt rötskydd. Grannen kan ju få tillstånd att måla baksidan i valfri kulört om den känner sig manad.
 
  • Gilla
crazytok
  • Laddar…
Nä ruttnar kanske det inte gör, men känns ändå som att det borde ta rejält med stryk om det står helt obehandlat på baksidan? Tänker mig liggande ofasad ytterpanel isf och inte stående, så droppkant blir det ingen isf.
 
C crazytok skrev:
Nä ruttnar kanske det inte gör, men känns ändå som att det borde ta rejält med stryk om det står helt obehandlat på baksidan? Tänker mig liggande ofasad ytterpanel isf och inte stående, så droppkant blir det ingen isf.
Nä, blandade ihop ditt och grannens garage och tänkte därför stående. Tja, i längden påverkas ju såklart obehandlat trä mer av väder och vind än om det är målat men främst av UV skulle jag säga. Drog upp en obehandlad 45x70 regel som stått nedbankad i lerjord, i söderläge, som stöd till ett ”tillfälligt” tvättsträck i 2 år igår. Ingen röta i delen som stått i jord, har grånat ytligt i trät som stått i väder och vind.
 
Jösses vad svårt detta är, har sån beslutsångest!

Drar upp några bilder på plank jag tycker är snygga. Vad tycker ni om dem? Finns det någon för/nackdel med någon av dem som jag bör tänka på?

Liggande träplank i brun kulör med varierande spaltstorlek för insynsskydd och luftighet, omringat av krukväxter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Denna är nog den jag och frugan gillar mest, här tänker vi oss isf liggande trall 28x120. Med kanske 10mm spalt, sedan 28x45 med ca 20-40mm spalt. Det jag gillade här var att det skapar ett ganska bra insynsskydd samtidigt som den övre delen skapar lite luftighet i planket. Kan dessutom bli snyggt att hänga lite växter och sätta några fasadbelysningar längs med planket. Sedan är frågan om man ska sätta brädorna imellan stolparna för att skapa lite liv, eller om man ska göra som på bilden? Nu är ju bilden lite missvisande då det är någon form av ädelträ gissar jag, snyggt i den bruna kulören. Man skulle såklart kunna efterlikna och lägga på en terasslasyr, men det är knappast något vi vill göra var 3-4 år. Man kan ju också välja att måla det i framtiden om man vill förnya det. Men det lär väl säkert aldrig hända, så det mest troliga scenariot är att det kommer gråna med tiden. Och då är frågan om det verkligen är lika snyggt?

För övrigt, kan man med att spänna upp en svart vind duk bakom den nedre delen av planket? Alltså bakom 28x120 trallen? För jag gillar när det är Svart imellan! Fast då får jag nog sätta ribbor på båda sidor för det blir ju pinsamt fult mot grannen annars....

Trädgårdsplank av mörkbrunt ädelträ med vertikala brädor och insynsskydd, omgiven av gröna växter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Det här är också snyggt! Stilrent och mycket enkelt att bygga... grov fasadpanel utan fas som sedan laseras med en fasadlasyr. Vet ej hållbarhet på detta, men gissar att man bör lasera om det efter en 6år? Nu står det iofs inte mot solen, utan det är baksidan av planket som hamnar i söderläge. Så det kanske håller längre... frågan är dock om det blir snyggt när det är 16meter! :rolleyes: Känns som en..... vägg?

Ja inte lätt detta, vet egentligen inte vad jag är ute efter för svar. Smaken är ju som baken som vi vet, så det är ju upp till mig i slutändan! :crysmile: Men behöver ändå lite idéer och tips på saker jag kanske inte tänkt på. :)
 
  • Gilla
Patrik.B
  • Laddar…
Fadai
Om du vill ha växter, för vem vill inte det, så bör du ha ett glesare staket. Sen kan du ha lite tätare i ögonhöjd för minskad insyn. Fast beror ju på om det är plank el staket du önskar. Snyggt m liggande ribbor.
 
Fast vi vill ha det ganska tätt och insynsskyddat, dels så har vi fönsterpartier som grannen ser rätt in i och sedan vill vi ha ordentlig privacy på gräsmattan, på denna sidan då man solar och badar. Sen ligger grannens mark ungefär en meter lägre än vår marknivå, därav är det viktigare med den tätare delen undertill och glesare upptill. Om dom ser våra huvuden spelar ingen roll.... :)
 
  • Gilla
Fadai
  • Laddar…
Hej! Ett år har gått, hur ser det ut idag?
 
Det här är troligen Byggahus mest långdragna tråd.... Idag är planket minst lika icke existerande som det var när jag skapade tråden för 3år sedan! :crysmile::crysmile::crysmile:

Fokus har helt enkelt legat på andra projekt.

Men detta året KOMMER det att hända. Nu skall det byggas, troligtvis påbörjar jag det inom en månad. Så fort jag är klar med staketet ut mot skogen.

Problemet är att vi efter 3år fortfarande inte har bestämt oss för hur det ska se ut! Jag är så rädd för att det ska se tråkigt ut med för mycket trä och enformigt utseende... :sweat:

Ena stunden så är det enligt ritning jag gjort tidigare med 45x45 ribbor, och med lite trall som bryter av. Men ska jag montera det utanpå stolparna eller emellan stolparna?

Andra stunden så funderar jag på att fräsa ur ett spår på stolparna och skicka ner 28x120 trall i spåret och sedan avsluta med 28x45 med lite glesare avstånd upptill. (Ungefär som på bilden ovan).

Tredje stunden så tänker jag impregnerad z panel emellan stolparna.

Och för att skapa ytterligare huvudbry så funderar jag/vi på om man ska måla/lasera planket.

Börjar bli trött på detta nu och vill bara få tummen ur och beställa hem material så vi kan sätta igång.

Vilken väg hade ni gått?? :D
 
De liggande plank jag sett i Sverige (ofta omålat tryckt) tycker jag sett boxigt, billigt ut och ger ingen premiumkänsla. Ska man lyckas med det måste man få detaljerna rätt, och bryta av långa ytor av växter/materialbyte etc. Och definitivt målat. Bilderna ovan är en bra start, men det räcker med att man tullar bort några småsaker så står man där och undrar varför det inte ser bra ut.
 
Exakt så är den känslan jag har också... det är därför jag inte riktigt vet vilken väg jag ska gå. :sweat:
 
Läste nånstans bakåt i tråden där du funderade över material. Ang underhåll, inte måla/måla. hur skulle det bli med komposittrall? Underhållsfritt. Behöver bara spolas av då å då. :)
 
Fadai
Fast är det något som ser billigt ut, enl mig, så är det komposit. Plastkänsla.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.