Du handlar från agraking.de. Finns en hel tråd här på BH. Dök på ”mcpa”!
 
Mmm tänkt släng på något min matta med, vad är bäst medel, har massa ogräs å mossa/; men har en robot:)
 
Mot mossan använder du järnsulfat, jag tycker granngårdens ferrogent fungerar bra. Spädes 2 dl pulver i 10 liter vatten och sprids med spridarramp på vattenkannan. Har du väldigt mycket mossa kan du behöva behandla mer än en gång. Ger också mattan en djupare grön färg.

Mot ogräset använder du dicotex som @elpaco tipsade om. Tänk bara på att ogräset ska vara i god tillväxt när medlet används, så det är nog i tidigaste laget ännu. Har du väldigt mycket ogräs så är det antagligen läge att behandla hela gräsmattan i år och så bör det förhoppningsvis räcka med punktbehandling av enstaka ogräs kommande år. I bästa fall klarar du dig med att rycka det som blir kvar för hand. Dicotexen ändå ett gift...

Din gräsmatta behöver också gödslas, att få en fin gräsmatta handlar mycket om att i första hand ge gräset så bra förutsättningar som möjligt att växa eftersom det också innebär att ogräs har svårare att etablera sig. Jag använder granngårdens NPK 21-4-7 som ger bra bang for the bucks.

Och hela proceduren behöver du upprepa en till flera gånger varje år :).

Lycka till!
 
  • Gilla
JJI och 2 till
  • Laddar…
elpaco elpaco skrev:
Du handlar från agraking.de. Finns en hel tråd här på BH. Dök på ”mcpa”!
Berätta mer, är det sammalika som Stroller? Frakt?
 
Gjorde likadant med stroller combi, strödde på maskrosorna och de jag ville ha bort, Onödigt att sprida på hela tomten, samt stor tomt/dyrt..

Var nästan stor förpackning, skulle nästan kunna ha en blomspruta, finns det inget annat med samma verkande?
 
F
H Husqvarna220Ac skrev:
Gjorde likadant med stroller combi, strödde på maskrosorna och de jag ville ha bort, Onödigt att sprida på hela tomten, samt stor tomt/dyrt..

Var nästan stor förpackning, skulle nästan kunna ha en blomspruta, finns det inget annat med samma verkande?
Säljs i halvlitersförpackning och spädes. Mycket miljöeffektivare än granulat.
 
Har du nån länk?
 
Kommer bara till Google om jag klickar på länken..
 
Någon som lyckats hitta ett ställe med ok frakt? 150kr är lite väl mycket men det kanske är det som gäller?
 
Har du nån länk som funkar? Vart i Europa finns det? Ska nog en sväng till Tyskland i sommar...
 
"Let me Google that for you". Det är en sida man kan använda när man tycker att folk skulle kunna klura ut hur man söker på Google. Tryck på länken och sen på sökknappen. Du kommer få upp sidor som säljer medlet.
 
mexitegel mexitegel skrev:
Det är samma aktiva ämne ”MCPA”. Det som säljs på agrarking.de är i flytande form, späds och sprutas företrädelsevis med ryggspruta. Bökigare än att sprida stroller men enklare att punktbehandla och därmed bättre för miljön.

Här är hela tråden, den är lång men faktiskt rätt läsvärd: [länk]
Bara för att förtydliga lite så är Dicotex ett kombipreparat som förutom MCPA även innehåller MCPP-P (Mecoprop-P), 2.4-D och Dicamba. Dicotex är betydligt mer potent än Stroller Combi, som bara innehåller MCPA, och dessutom i granulatform vilket är helt vansinnigt innefektivt då MCPA främst ger effekt när det träffar och tas upp av bladen.
 
F fsn skrev:
Säljs i halvlitersförpackning och spädes. Mycket miljöeffektivare än granulat.
Eftersom alla som läser den här tråden (och som bestämmer sig för att beställa ogräsmedel från utlandet) kanske inte har koll på hur man lägger på rätt mängd medel per m2 med en spruta (och det ju ändå är gift vi pratar om) så kommer här ett litet tips till alla glada besprutningsnewbies hur man får rätt mängd preparat per m2 genom att "kalibrera sig och sin pruta":

Kalibrering av sprutan går till så att man fyller upp en mängd vatten i sprutan och noterar mängden man fyllt på. Sedan mäter man upp en känd yta på gräsmattan, typ 100m2. Sedan tar man sin spruta och sprutar systematiskt av ytan i den gångtakt som känns bekäm och som väter gräset och ogräset helt. När man sprutat ut vattnet på ytan noterar man mängden vatten som är kvar i sprutan. Då vet man hur mycket vätska som åtgår för 100m2.

Sedan kollar man på produkten och ser vilket spädningsförhållande som rekommenderas och hur mycket av den färdigblandade lösningen som förväntas åtgå till 100m2 (eller vilken yta du valde att spraya vatten på).Förhoppningsvis så skiljer sig inte den mängd du just sprutat ut och mängden som förpackningen föreslår jättemycket (har du gjort av med väldigt mycket mindre eller väldigt mycket mer så får du byta spruta, gå snabbare/långsammare så du kommer in i spädningsfönstret hyffsat).

Så, säg att vi ska bespruta 300m2 med Dicotex. Säg att det på etiketten står att mängden Dicotex skall vara 100ml/100m2. Säg att din kalibrering gav att det bara gick åt ca 5 liter vatten för 100m2. Istället för att späda med 10 liter/100m2, som står på etiketten, så späder du istället med din kalibrerade vätskemängd, i det här exemplet för 300m2 så blandar du alltså 3x100ml Dicotex med 3x5 liter. Voila, du kan nu lägga ut rätt mängd prepparat per m2 genom att du nu kan röra dig med sprutan i en takt som du är bekväm med.
 
  • Gilla
Tottez och 3 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.