Vilka värmesystem fungerar bra i gamla hus – och hur undviker man fallgroparna? Här lotsar vi dig rätt bland värmepumpar, vedpannor och kakelugnar.

Du kan läsa artikeln här: Guide: Nytt värmesystem i gammalt hus

Välkommen att kommentera den här guiden! Ange nummer på den del av guiden du kommenterar, för det är en enda kommentarstråd till hela guiden.
 
Samma gamla välkända tugg som ältats varje höst i reklambladet "Vi i villa" och tidningen "Land" m fl i minst 30 år nu. Det finns väl ingen husägare i hela landet som inte känner till detta?

Öppna dörrar slås in. Finns det ngt enda hus kvar i landet med vattenburet uppvärmningssystem som inte vidtagit åtgärder? Med vattenburet är det enkelt. Varför inte ta upp de besvärliga detaljerna som gör det svårt för många småhusägare i landet ist?
Jag tänker först och främst på hus med direktverkande el, och inte minst för oss med gamla hus/torp där det dessutom är lågt i tak, och sluten planlösning. Hur får man till en lönsam energiinvestering under sådana förutsättningar?

Jag har själv vänt och vridit på de flesta lösningar utan att hitta ngn vettigt fungerande ekonomiskt lönsam. Dock finns det lite olika sätt att räkna på dessa investeringar, och dels tror jag att det finns en del speciallösningar som är lokalt kända i branschen, men inte allmänt kända. T ex hur kan man dra värmerör på ett osynligt och kostnadseffektivt sätt i ett gammalt hus?

Har själv under många års tid fiffat med att bättra på svaga punkter såsom t ex jaga tjuvdrag och täta, tilläggsisolera vinden, tilläggsisolera kattvindarna, installera FTX med frånlufts-VP etc. Inget av detta har påverkat elräkningen ett dugg. De första åren eldade vi alla dygnets vakna timmar som dårar i två kaminer. Det märktes inte heller ett jota på elräkningen. Däremot var vi väldigt varma iom att ved värmer flera ggr, samt att det var väl uppåt +30 C i de rum där resp kamin stod. Några rum bort var det tofflor, mössa och jacka på...
Så, ska det märkas så måste det till rejäla ändringar. Den som påstår ngt annat ljuger.

Därav vore det alltså intressant och meningsfullt om diskussionen av insatta/erfarna/professionella människor i värme-/byggbranschen fokuserade på de besvärliga bitarna istf de självklara.

Lite gnällig ton måhända :whistle:, men det beror på många års frustration av att inte komma på ngn fungerande lösning. :thinking::mad:

Artikelförfattaren har lagt korten på bordet. Nu kan vi börja spela!
 
  • Gilla
Brotorpet och 13 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.