harry73 harry73 skrev:
Hade ni begärt en sprick och listfri vägg hade entreprenören säkert kunnat lösa det med en elastisk vägfärg eller så. Det hade säkert kostat lite extra. Just nu har entreprenören friskrivit sig för kosmetiska sprickor som hade täckts av listorna.
Skulle det uppstå en spricka med konstruktiva konsekvenser spelar den friskrivning ingen roll, men just dessa små krympsprickor har ni accepterat med entreprenörens friskrivning
Finns inget material som är så pass bra att man kan garantera en sprickfri takvinkel.
 
  • Gilla
Appendix och 1 till
  • Laddar…
Den juridiska frågeställningen är intressant - fokusera på den!
 
  • Gilla
AndersOhrt och 1 till
  • Laddar…
harry73
R RoBo skrev:
Finns inget material som är så pass bra att man kan garantera en sprickfri takvinkel.
Då hade entreprenören tagit höjd för att komma och åtgärda sprickorna några gånger. Poängen är att entreprenören kunde välja att räkna extra kostnader för en listfri vägg, eller friskriva sig från sprickorna som de gjorde nu. Och det sista var säkert det bästa och billigaste alternativ för TS
 
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
Bowser
Konsumenttjänstlagens 6 paragraf föreskriver en skyldighet för en entreprenör att avråda från arbeten som med hänsyn till priset eller andra omständigheter inte kan anses vara till rimlig nytta för konsumenten.
Dem har avrått från utförandet skriftligt och ni har valt att genomföra det ändå.
 
  • Gilla
torplover_3000 och 6 till
  • Laddar…
A
T Torkil skrev:
Att det blir sprickor är ju fortfarande ett fel
Nej, varför måste det vara fel? Produkten har egenskapen att den får rörelsesprickor. Det har leverantören uppmärksammat er om i och med avtalet. Fel skulle innebära att leveransen inte uppfyller avtalet.
 
  • Gilla
JockeÅgren och 4 till
  • Laddar…
Läser man här https://lagen.nu/1985:716

...i kommentaren till paragraf 6, så är det rätt tydligt att man får avråda när ett fackmannamässigt arbete inte kan utföras eller om resultatet av tjänsten är osäkert. Eftersom man får göra en sådan avrådan kan man inte samtidigt hållas ansvarig för fel om kunden ändå går vidare med lösningen => köp en tub målarfog själv och stryk på vartefter sprickor uppkommer.
 
  • Gilla
janwide och 6 till
  • Laddar…
E
Man borde iofs fundera kring hur stora och hur många sprickor man kan acceptera? Vi har ex inte en enda (har ej kollat bakom taklister), efter 9 år.

Sprickor tyder väl på att man slarvat med torktider, eller kanske tom med markarbetet?
 
Nej, det behöver det inte betyda. Att det rör sig mellan byggelement är fullt naturligt om man i te konstruerat specifikt för att det inte ska göra det.
 
Har man väggar murade av lättbetong/leca/lättklinker eller liknande och bjälklag i trä med skivor, panel eller vaddetnuär så är det i stort sett omöjligt att undvika småsprickor av kosmetisk karaktär mellan tak och vägg, helt enkelt därför att materialen rör sig olika med temperatur och fuktighet.
Vill man slippa se sprickorna slår man en list över, vill man inte ha någon list får man hitta på något annat, mjukfog eller liknande. Nån som kan får gärna fylla på med fakta.
I detta fall ville inte byggmästarn ta på sig att göra detta utan list och friskrev sig från resultatet.
 
E
Jag är med på det, men i nåt av dom tidigare inläggen nämndes det att alla hörn hade spruckit samt nåt mer. Och det verkade som man tyckte det var helt ok. Var mest det jag reagerade på
 
Sprickor i alla hörn känns inte ok.
Åtminståne när man bygger trähus ska man se till att teglet kommer på taket innan man spacklar och tapetserar, annars spricker tapeterna när teglet kommer på...
 
Hörn är något helt annat. Kan spricka men skall åtgärdas. Inte alls lika känsliga som takvinkeln.
 
Sprickor uppkommer mot taklist också om man fogar och målar in dom.
Vi låter alltid målare gå över sprickor på 2 års besiktningen.
Trä rör på sig så det är svårt att få bort alla små sprickor.
 
Bowser Bowser skrev:
Ytterst oförskämt detta!
Ställer du en fråga på ett öppet forum har du inte rätt att välja vilka som får svara!
Nej men ts har rätt att fråga efter mera svar.
 
Hemmakatten
För att klargöra så har alla medlemmar rätt att svara och TS har rätt att efterfråga svar. Alla inlägg ska dock vara hänsynsfulla, hålla sig till ämnet och inte hacka ned på andras svar. /moderator
 
  • Gilla
lärjungen och 4 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.