Min konverter satt mitt i hallen synligt när jag flyttade in, den var så ful så jag valde att flytta den när jag renoverade rummet, flyttade in den i ett förråd precis bakom där den var monterad.
fick även jag information att man absolut inte får flytta den, 5000kr böter etc.

Men det finns inget som kan gå sönder om man är försiktig och om fiberkabeln når dit man tänkt flytta den, jag skruvade upp dosan och bakom första plåten satt tre gipsskruvar in i väggen som jag skruvade ut och sedan var den lös, väldigt enkelt att flytta.

min konverter ser dock ut att vara hälften så stor som din.
 
  • Gilla
forager
  • Laddar…
Den är mycket riktigt aldrig driftsatt. Det finns t.ex. ingen el i närheten. Ett alternativ är att jag accepterar att den hänger där den hänger och drar en nätverkskabel och själv elförsörjningen bakom gipset till ett ställe där det finns el och plats för routern. Men jag undrar om jag kan få det snyggt.
 
Som ren fotnot så har jag min i källaren, Jag var noga med att få den där just för såna här problem. Sen vanligt nätverk upp. Har man ingen källare så kanske man har nån groventre, garderob eller vad som helst som är mindre sårbart än vanliga rum. Just för att man vill tapetsera om kanske eller nåt liknande.
I vilket fall som helst så dog min anslutning något år efter installation. Stendött och de var hit efter mycket om och men och fibern var skadad i lådan. Det var verkligen onda ögat för den kunde ju inte gå av av sig själv typ och vad hade jag gjort liksom.
Sen efter reparationen så plomberade de lådan........
Detta visar ju på hur pigga de är på att man ska greja och flytta på det själv.........som tur är så sitter ju inte mitt i vägen på det viset och jag hade ju inte ens petat på utrustningen när det dog så nåt lär ju de själva ha gjort.
 
Givetvis så vill de inte att man ska peta på fibern den är ju betydligt mer känslig än en kopparkabel. Dessa 5kkr är bara för att man skall avskräckas att flytta på saker när det kanske inte riktigt behövs. Och om man verkligen vill flytta på saker så kanske det faktiskt kostar dessa 5kkr om man behöver blåsa om fiber osv.
 
Köp en dosa för keystone, och en SC-SC UPC och APC keystoneuttag; sen kan du bara förlänga med lämplig single-mode-fiber.

Typ dessa prylar:
https://www.ebay.com/itm/Snap-In-Ke...h=item419e25815e:g:4uEAAOSwo0JWG~kr:rk:2:pf:0
https://www.ebay.com/itm/10M-SC-UPC...=item1a4fbddc11:g:9CkAAOSwdrlbA6t-:rk:12:pf:0
https://www.kjell.com/se/sortiment/...l/keystone/keystone-uttagsbox-2-portar-p95436

Mediakonvertern du har ser precis likadan ut som den jag har hemma, och det största problemet med min är att det är UPC (blå kontakt) på den ena fibern och APC (grön kontakt) på den andra. Det betyder att du behöver två olika kontakter och fiberpatchar.

Jag har gjort precis det du vill, och det gick alldeles utmärkt att göra med ovan utrustning. Det krävs dock fortfarande en låda på väggen, men den blir inte lika stor och den kräver inte ström på det stället heller.
 
  • Gilla
elpaco
  • Laddar…
K
Helt OT (sorry), men jag undrar varför mitt dataskåp dök upp som bild? Den återfinns ingenstans i tråden.
Är det en algoritm som tar bilder på måfå baserat på rubrik?

Ping @Per Eskilsson
 
  • Öppet dataskåp med flera färgade kablar och fiberanslutning synlig, oklart samband med diskussionstråden.
Så här är vår placerad. Inte helt nöjd med installationen men då kabeln kim in genom fönsterfodret först så var jag bara nöjd över att den kom in. Vi har eternit utvändigt så gick ju inte att borra hur som helst men den invändiga placeringen hade kunnat göras något bättre. Den svarta tejpen är för att dämpa de blinkande lamporna som lyser hela tiden. En vit router med svart tejp på och synliga kablar längs en vägg invid ett fönsterfoder.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
Ber om ursäkt, men det ser ju för jä... om det är i ett boningsrum. Om hålet måste tas utanför eternitplattorna, dvs ett måste, varför borrade man inte längre ned och närmare fönstret. Och även om man normalt inte använder separat fiberdosa, gör ett undantag och en liten dosa där man terminerar inkommande fiber och sedan en villapatch i en liten kabelkanal ned till golv och troligt eluttag.
Och dessutom indragen utomhusduct på väggen-
Din installation är gjord av riktiga amatörer som hamnat i fel bransch, såvida du själv inte "krävt" att få det så.
 
  • Gilla
Hullefar och 4 till
  • Laddar…
D daniel_168 skrev:
Hej,


Har någon här haft liknande erfarenheter? Vad skulle ni ha gjort?

/Daniel
Nu talar jag av egen erfarenhet som fibertekniker med rättså många år i branschen.
Låt nån som kan göra jobbet...en fiberkabel är otroligt skör, både känslig för kläm och böjskador.

Som du säkert vet så krävs det också en fibersvets för att åtgärda felen och blir kabeln dessutom för kort så måste det blåsas i ny kabel utifrån ett skarvskåp.
I och med omblåsning av fiber så vet jag att en tidigare firma jag arbetade på fakturerade 6-7000:- för ett sådan jobb.

Vet inte hur många felor jag har varit ut på, där man "bara skulle" tapetsera, flytta dosan, byta panel, det måste ha vart ungarna, jag hade hantverkare här... (välj din ursäkt det finns alla varianter)

Jag ska inte hindra dig men har sett för många skador då folk trott sig kunna själv.


Magnussons2019 Magnussons2019 skrev:
Så här är vår placerad. Inte helt nöjd med installationen men då kabeln kim in genom fönsterfodret först så var jag bara nöjd över att den kom in. Vi har eternit utvändigt så gick ju inte att borra hur som helst men den invändiga placeringen hade kunnat göras något bättre. Den svarta tejpen är för att dämpa de blinkande lamporna som lyser hela tiden. [bild]
Det där skulle jag aldrig låta gå obemärkt förbi, ofta kan man komma överrens med installatören att man tar hål i väggen själv om dom inte vill eller kan borra på ett säkert sätt där dosan ska sitta.
Det där ser ju bara förjävligt ut :O
 
  • Gilla
MultiMan och 1 till
  • Laddar…
J John Karlsson skrev:
Vet inte hur många felor jag har varit ut på, där man "bara skulle" tapetsera, flytta dosan, byta panel, det måste ha vart ungarna, jag hade hantverkare här... (välj din ursäkt det finns alla varianter)

Jag ska inte hindra dig men har sett för många skador då folk trott sig kunna själv.
Just därför som varje fiberförtag med självaktning i samverkan med beställaren borde leta upp vettiga platser för första uttaget. En plats där det rimligen inte kommer påverkas av ombyggnader, omtapetsering, ommöblering osv inom överskådlig framtid. Visst, installationen kanske tar en timme till, men ska man ändå betala 20000kr för fiber så kanske det är värt 21000kr för att få det bra och inte bara så snabbt som möjligt. Jag hade Eltel här i höstas och de gjorde ett utmärkt jobb och drog in fiberomvandlaren på en perfekt plats under min källartrappa där den rimligen aldrig kommer vara i vägen.

[Anekdot]För länge sedan, när det installerades nätverk i studentbostäder, så skulle jag få det i min lilla etta i ett hus från 40-talet. Jag fick reda på att nätverksuttaget skulle komma att placeras vid första eluttaget i lägenheten. Från grannar fick jag veta att installatören var benhård på att göra som det var beställt. Det var bara det att närmaste eluttaget satt på den enda väggen i lägenheten som var lång nog att rymma en säng, och jag ville inte ha ett ganska stort nätverksuttag i sängen. Raskt gav jag mig av till Clas Ohlson och köpte ett utanpåliggande eluttag och monterade det på väggen vid mitt skrivbord som stod vid en vägg närmare entrédörren. Och därmed fick jag nätverksuttaget där jag ville ha det. Att eluttaget aldrig någonsin var inkopplat var det ingen som brydde sig om...[/Anekdot]
 
  • Gilla
  • Haha
possum77 och 18 till
  • Laddar…
PNO PNO skrev:
Just därför som varje fiberförtag med självaktning i samverkan med beställaren borde leta upp vettiga platser för första uttaget. En plats där det rimligen inte kommer påverkas av ombyggnader, omtapetsering, ommöblering osv inom överskådlig framtid. [/Anekdot]
Läs också mitt svar till Magnussons2019 och se min personliga åsikt om placering och samverkan med installatör i frågan :)
Det är vad jag tycker, tyvärr fungerar inte branschen riktigt på det sättet med sjukt pressade priser, upphandlingar, maxtider för installationer i villor, ibland skev konkurrens med inhyrda installatörer utan ens kunskaper i svenska...
 
Ja jag skäms lite över att jag bara lät dem göra så och åka iväg när det trots allt ser riktigt dåligt ut. Det är på väggen i vårt sovrum, hålet är 99 cm från golv och dosan är placerad 110 cm över golv. Jag skyller på konflikträdsla och okunskap då jag aldrig någonsin sett en fiberinstallation förut. Jaja, tack och lov ska vi ju bygga nytt och då får vi hoppas att det blir bättre installerat.
 
  • Gilla
Nalleman64
  • Laddar…
L
Magnussons2019 Magnussons2019 skrev:
Jaja, tack och lov ska vi ju bygga nytt och då får vi hoppas att det blir bättre installerat.
Det där uttalande låter motsägelsefullt. Om du vågar på att bygga nytt och börjar hoppas på saker och dessutom är väldigt konflikträdd. Det hänger inte ihop, att bygga nytt lär ställa dig inför väsentligt jobbigare situationer än denna bagatell. Då måste man vara extremt tydlig vid kravställningen innan något görs så det blir så som du tänkt dig. Man kan inte gå och hoppas på saker det slutar för det mesta i en sämre situation än om du tagit tag i det från början.
 
  • Gilla
miclarss och 2 till
  • Laddar…
K KjellTimell skrev:
Helt OT (sorry), men jag undrar varför mitt dataskåp dök upp som bild? Den återfinns ingenstans i tråden.
Är det en algoritm som tar bilder på måfå baserat på rubrik?

Ping @Per Eskilsson
Det är vår administratör som har lånat den bilden när hon la upp en puff på startsidan. Jag skulle tro att den dök upp när hon skrev fiberinstallation men jag är osäker. Jag har inte sett en sådan fiberinstallation tidigare. Är det okej om den ligger kvar eller ska jag byta den?
 
En bra dialog med kund vid projektering (ev. utförande) kan lösa många problem och ge en bra lösning.
Ett exempel är att kunden utför visst arbete som inte ingår i installation, ofta är det att själv förbereda med slang/vp-rör för att komma till plats där kunden vill få sin utrustning placerad. Eller att man vill gå in under markytan i t.ex. källarvägg där utförande inte "får" ta hål i källarväggen pga av risk med fukt/vatten, men där fastighetsägaren kan göra det och ansvara för tätning.
Eller som för Magnusson2019 att man själv skulle kunnat ta ett hål i eternitskivan på platsen där man ville ha utrustningen planerad.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.