B
Första inlägget kan inte fackspråk. Virriga fel stavningar feltänk okunnighet mm. Så ber erevara snälla mot oss och varandra

Vi lade nyss ett bud på ett hus med denna beskrivning. Klassisk miljonprojekt villa 1976. 1.5vån 135kvm med sadeltak betongpannor. direktverkande el samt luft luft pump. Krypgrund stående träpanel. Garage och förråd med nästintill platt tak med papp. Nån form av från luft fläkt i tvättstuga och badrum. Inte nån form av skorsten. Tilläggs isolerat samt 3 glas nedervåningan 2 glas övervåning
Vi har ingen att fråga så frågar istället här.

Besiktningsman sa och skrev att det kan vara ventilation inne som orsakar trubbel på vinden. Fukt under 10 rf på vind men påväxt. Ej från taket. Hur göra? Till luft ventiler över fönster på båda våningarnar? såna där skjut ventiler ev tallriks? Galler för frånluft i innerdörrar som riskerar att stängas titt som tätt. Vill helst ha alla innerdörrar öppna men kanske lättare än gjort av rena klanterier. Tvärdrag nån gång per dag? Öppnare planlösning? Avfuktare nånstans inne eller på vinden sommartid då självdraget funkar sämre då?
Airmove? Vill helst inte att ventilation pajjat titalt såfor det är strömavbrott så vill försöka uppmuntra självdraget och cirkulationen på nått vis.
Misstänker att nuvarande ägare haft ett fönster i oisolerad klädkammaren ca i mitten av övervåningen öppen för att hjälpa ventilation på nått vis. Varför göra så om det är så det gjort?
 
Ventilation brukar inte lösa problem. Det ni ska göra är något eller flera av följande:

Installera ångbroms mot vinden, för att stoppa den varma fuktiga luften från att nå vinden och kondensera. Kan var problematsikt då det kan innebära stora kostnader beroende på konstruktion.

Isolera på utsidan av taket, så kallad takboard, för att höja temperaturen på vinden och därmed minska RF. Bör endast göras om taket i övrigt behövs bytas.

Avfukta kallvinden. För att sänka RF.
 
Ventilerna ovan fönster fungerar inte som tänkt men kan du leva med detta så kör båda fläktarna hela tiden. Ingen avstängning med ljusknappen eller liknande . Det var vanligt att toa o tvätt på nedervåningen gick upp i en takhuv lite lägre ner på takfallet än utsuget från bad/toa på övervåningen vilket resulterade i kallras från ventilerna på undervån. Det hade i så fall varit bättre med en gemensam fläkt på takhuven. sjalvdragsproblem.jpg
 
B
Men är ju standard att ventiler är ovanför fönster eller tallrikscentiler nånstans högt upp på väggen?
Hur menar du med fungerar inte som dom ska?
 
Hus byggda på 70-talet förlitar sig ofta på självdrag (varm luft som stiger) för sin ventilation.
Du säger att det finns en frånluftfläkt. Den gör att du skapar ett lite undertryck i huset och ventilerna ovanför fönstren släpper då in friskluft.
 
E etompau skrev:
Hus byggda på 70-talet förlitar sig ofta på självdrag (varm luft som stiger) för sin ventilation.
Du säger att det finns en frånluftfläkt. Den gör att du skapar ett lite undertryck i huset och ventilerna ovanför fönstren släpper då in friskluft.
Nej,prova med ett stearinljus el rök.Det fungerar bra på nedervåningen men inte uppe. Inte ens med köksfläkten, som ger 5-10ggr så mycket luft lär övervåningens luftintag fungera som det är tänkt. Det fordrar minst 5 Pa i undertryck i rummet för att det t,ex ska ventilera ett sovrum med 5Lliter/s via ett Fresh 80 don. Sitter det istället en spaltventil i fönsterkarmen behövs ett undertryck på 15 Pa. Skulle fläktarna mot förmodan lyckas ordna 5Pa undertryck på nedervåningen försvinner ca 4 Pa på väg till övervåningen och den förväntade friskluften uteblir. Istället för att nu kasta er över tangenterna, ta och gör ovanstående prov,först utan köksfläkt och sen med.
 
B
Men ventilerna ovanför fönstrenfska väl släppa in frisk luft?
Menar du att från luften som finns i badrummet och tvättstuga på nedervåningen gör att ventilererna släpper in onödigt mycket friskluftf och aldrig ut nånting?
Den begagnade luften ska väl Stiga uppåt? Och då borde det vlv åka ut på övervåningen i ventilerna där?
 
B
In på nedervåningen och ut på lverövervåni?
 
B Bådablir9 skrev:
Men ventilerna ovanför fönstrenfska väl släppa in frisk luft?
Menar du att från luften som finns i badrummet och tvättstuga på nedervåningen gör att ventilererna släpper in onödigt mycket friskluftf och aldrig ut nånting?
Den begagnade luften ska väl Stiga uppåt? Och då borde det vlv åka ut på övervåningen i ventilerna där?
Friskluftsventiler, oavsett vart de sitter, ska egentligen släppa in friskluft som sedan ventilerar rummet på sin väg mot utsugningsventilerna i bad, toa o tvättstuga. Ett hus i flera våningar släpper lätt in luft på nedersta våningen men pga att luften värms och att varm luft stiger uppåt kommer såpass mycket luft att vandra uppför trappan och söka sig ut genom öppningar på övervåningen. Då frånluften i toa/bad på övervåningen inte hinner suga ut så mycket luft som skulle behövas letar sig luften vidare mot andra öppningar (tex små otätheter till vinden) men åxå till friskluftsventilerna i sovrummen som då släpper ut luft istället för in.Det är inte meningen att du ska behöva andas in den (begagnade) luft som kommer från nedervåningen utan den ska komma in genom väggventilerna ovan fönstren vilket den förmodligen inte gör. Som sagt, prova. Det känns tom enkelt med handen nu när det är kallt.
 
B
Vi vann budgivningen och ska skriva kontrakt senare i veckan.med reservation för överlåtelsebesiktning då.
Klurar lite här. De är ju som sagt de klassiska felen. Och gått här och hoppats på att man kan ta itu med ventilation och cirkulationen inne först men kanske tänker fel. Är nån lukt i huset. Besiktningman gissar på att det beror på syllarna och föreslår sorbitionsavfuktare .
Om vi siktar på att installera det så påverkar väl det trycket i resten av huset? Så att ta itu men vinden först kanske blir fel.
Vi måste ju börja nånstans och just nu har jag ingen aning alls om vart.
Men vill inte att hela huset möglar varken underifrån Och upp eller inifrån och ut eller upp.
Är inga förhöjda fukt värden nu. Men det är ju som sagt bara nu. Vill ju försöka förhindra det innan det sker.
Tänkte tanken på vanlig avfuktare i grunden och på vinden förut men läste nånstans att en vanlig avfuktare i grunden kan blåsa upp radon i huset. Lockar inte alls så trots oväsen och kostnad så blir nog sorbitionsavfuktare eller vad de heter nog bäst.
Oväsen är föresten inget jag tror stör. Hela gatan och gatan nedanför surrar för fullt av luft luft pumpar och troligen sorbitionsavfuktare i några av husen med. Så vi blir ju långt ifrån de enda som har surrande fläkt ljud.
Lukten måste ju inte komma från just syllarna och själva lukten stör mig inte. De som stör mig är den eventuella orsaken till lukten. Om de inte är syllarna så kan det ju vara vadsomhelst. Dränering? Avlopp ? Död råtta? Fuktig matta itvättstigan tex? Garaget som sitter ihop med huset kanske? Huset har ju krypgrund men garaget är ju platta på mark. Kanske stället till de med och luktar in i huset?
Tusentals och återigen tusentals frågor att reda ut nu.
La jag detta inlägg i fel kategori föressten?
Starta ju med ventilation men nu är det mycket mer
 
Redigerat:
Om ni saknar kunskap och känner er inte bekväm med ventilationen bör ni fundera att avstå från köpet. Om besiktningsmannen gissar något så är det något lurt.
Ventilation är knepig och åtgärder kan medföra stora kostnader, speciellt om meningarna är delade om vad som ska göras.
 
B
Just de. Trots era råd så är jag fortfarande inne på cirkulationen. Är en luft luft i trappen så misstänker att den värmer upp övervåningen men inte nedervåningen även om de når in i hallen då trappen är öppen. Men återigen till vinden. Halva övervåningen är ju öppen. Snetak hela vägen men kattvindrna är kvar och tror inte det är öppet exakt hela vägen upp men nästintill. Blir de Helt feltänkt att ha takfläkt där? Som pressar ner luften. Såg en sån nånstans. Är ju ändå säkert 6-7 ?meter upp. Och där är den varma och fuktiga luften. Om man pressar ner den så borde ju inte pysa upp i taket? Men vart tar den vägen istället? Bara studsar mellan våningarna eller vad händer?
Känner mig så puckad och okunnig nu :) men vi lär oss väl. Hoppas jag.
 
B
Vi tänker inte avstå köp. Alla hus innebär nån form av nackdel. Och de mesta som köper hus är väl okunniga på nått vis med sitt första hus men lär sig. En av oss är uppvuxen i hus men det är ett 20 tals hus som enligt mig är flera gånger bättre gjort än 70tal.
Köp skippar vi inte trots diverse eventuella problem o och kostnader. Besiktingsmannens gissning är väl inte helt opålitlig? De har ju ändå viss erfarenhet och borde känna igen syll lukten. Han sa att de troligtvis beror på det med sin erfarenhet. Sen har det ju inte bevisats rakt av. Men min tanke är att varför skulle det inte bero på det när det är den sortens hus? Eller nått av de andra sakerna som jag rabblade upp. Han är inte heller den enda Besiktingsmannen som sagt det om huset heller . Sen kanske det är ett klassisk antagande som sen beror på tex en död råtta eller nått annat men det är ju ändå en risk vi tar. För vi vill ha huset oavsett diverse problem som det eller vi orsakar :)
Att inte köpa pga okunnighet blir som att vara köpa en bil för man inte är utbildad mekaniker. Eller inte städar fpr man inte är en lokalvårdare.
Kn ner mig inte obekväm men ventilationen eller grunden. Men det år ju våran plikt att sköta huset så gott vi kan med diverse problem som redan finns och sedan kommer finnas.
 
Redigerat:
Fulkemisten
B Bådablir9 skrev:
Om man pressar ner den så borde ju inte pysa upp i taket? Men vart tar den vägen istället? Bara studsar mellan våningarna eller vad händer?
Det som @exerg beskrev i sitt inlägg händer. Med otillräckligt undertryck blir övervåningens tilluft till frånluft. Utan ångbroms och tätt vindsbjälklag sticker luften upp på vinden också. Även 70-talshus följer naturlagarna.
 
B
Även 70-talshus följer naturlagarna.[/QUOTE]

Jo det gör dom ju självklart :) men vill ju försöka rätta till Vad som är fel. Men en krypgrundsavfuktare eller sorbitionsavfuktare skapar väl ett undertryck i grunden ? Kan det isåfall tänkas Vara tillräckligt? Ihop med ångspärr till vinden och kanske något mer?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.