Har nyligen köpt stuga och planerna är många för vad som ska fixas under nästa år. Att bygga en brygga känns som ett absolut måste...(bygglov behövs inte för detta i "min" kommun som tur är). Frågan är hur underredet till bryggan ska konstrueras/byggas. Botten består av sand och det är ganska grunt. Har tänkt mig en T-formad brygga med en "gång" som blir ca 80-100 cm bred och ca 8 m lång(djupet vid slutet av gången är inte mer än ca 4 dm), medan T-delen kanske blir 2,5 gånger 3 meter(fortfarande sandbotten men här är det kanske 1 m djupt på utsidan av den tänkta T-delen)
Vattenståndet i sjön kan variera något.

En huvudfråga blir fast brygga, flytbrygga eller kanske en kombination där T-delen är flytande?

Kan man ha lecablock under vatten som "underrede" till "gångdelen" på bryggan eller måste det vara sten(som det finns rätt gott om på tomten) eller betong?

Tacksam för idéer och synpunkter



 
Tack för länken, har dock redan kikat på denna(liknande) sida:
http://www.beijerbygg.se/templates/BB_ByggradListItem.aspx?id=11964
Här står det att "Rundvirke bör väljas för att uppnå maximal hållbarhet av konstruktioner i vatten".
Kan det vara så att isen får svårare att "vrida" sönder rundtimmer? Det bästa kanske då vore att få tag i gamla telefonstolpar som ju både är runda och är ordentligt impregnerade?
 
Om sjön är reglerad eller om du har större vattenvariationer så rekommenderar jag flytbryggor.

För min del så fixeras bryggan vid galvrör som borras ned i sjöbotten. Det är alltså stolpar som är försedda med en "lerskruv" i ena änden på röret.

Vis av erfarenheten tar jag upp allt på land inkl stolparna inför vintern.

Beställ en katalog från http://www.svenskaflytblock.se så får du lite idéer på hur du kan använda flytbryggor.
 
En riktig brygga är en stenkistebrygga 8) fylld med ordentligt med sten, det går åt mycket virke och sten men den står på plats i 40-50 år om det är gjord på rätt sätt. Hittade en bild på nätet som visar hur den kan se ut innan den däckas.
Stenkista3.jpg

Ett hållbart alternativ är att påla med telefonstolpar, förutsätter att det går att komma intill med lastbil med kran eller med färja (och att det inte är bergbotten), har sett när kran har tryckt ner pålarna i botten och även pålhammare som slagit ner de.

http://www.osmoschakt.com/images/scan0013.jpg

Collage5.jpg
Men titta i din omgivning hur bryggorna är gjorda som står stadigt och har gjort det länge, lokal erfarenhet är inte fel 8)
 
Brygga med stenkista fungerar utmärkt, speciellt när det är stenbotten. Men för en lång brygga på grund sandbotten så är det nog bättre med en flytbrygga. Man kan dra upp en flytbrygga med bil, eller vinsch.
 
Vår brygga är ca 2.5 x 20 m och är byggd på fyra rejält stora stenkistor. Vi har sandbotten hela vägen och relativt grunt, längst ut är det ca 1.5m djupt (ca 20 m ut i vattnet) Varför vi valde att bygga på stenkistor var att vi ville ha ett stillastående "golv" för att kunna ha ett bord och stolar längst ut. Vi äter numer alltid lunch o middag på bryggan då vädret är okej!

En annan anledning till att vi valde fast brygga var behovet av att kunna förtöja båten på ett enkelt sätt!

Lycka till! :)
 
Jag byggde själv 2 stenkistor på 2x2x4 meter. Fällde träd i egen skog och lät en bonde klyva ut en 15 cm tjock "stock" av varje trädstam. Byggde sedan kistorna på stranden och rullade ut dem på stockar. Fyllde med sten och byggde däck på traditionellt "veranda vis".

Resultatet blev strålande, men det var ett hästjobb.... Om någon är intresserad av mer ingående beskrivning så är det bara att fråga ;)
 
  • Gilla
tjilevippen och 3 till
  • Laddar…
Larsa, har du "skyddat" dina "stockar" på något sätt med tjära eller liknande?
 
Nej stockarna är inte skyddade, det behövs inte under vatten. I varje hörn sitter dock en 125x125 sågad tryckt stolpe infälld. Man skall dock se till att stockarna närmast botten är av gran.

Jag rev en brygga som låg på samma plats tidigare. Den var byggd på exakt samma sätt och hade legat där i 50 år.
 
Är det som med träpålning kanske? Så länge pålarna befinner sig under grundvattennivån så bryts de i princip inte ned, eller åtminstone oerhört långsamt.
 
Hej,

Vi går i bryggtankar och funderar på en fast brygga. Vi har sand/ler botten (mest sand) hela vägen ut. Det är idag rätt grunt, ca 0,5m men varierande med ca 1m pga havsvattenståndet. Planen är dock att muddra upp lite kring bryggan för att kunna ha en båt förtöjd.

Vore intressant att få lite tips på olika fasta bryggalternativ, så som stenkista, betongrör etc.
 
Hemmakatten
Hmmm. Allt bryggbygge måste ta hänsyn till VAR det byggs, ytterskärgård i havskanten eller insjö.
Själva har vi en sjötomt. En liten, långsmal sjö (ca 8km lång) vid Roslagskusten. Bryggan vid sjön består av en fast del ca5 meter lång, nästa del är fast i början, ytterdelen ligger på en flytbrygga. Denna del är ca 4m lång. Själva flytbryggan är 5 meter lång och bredare än de tidigare bryggorna. Flytbryggan har alltid legat i under vintern. Sommaren 2006 togs flytbryggan upp och flytblocken (frigolit) byttes ut.

Sammanfattningsvis har vi ca uppåt 15 meter lång brygga som hållit sig i minst 30 år.


Nu ska vi bygga ett bryggdäck bredvid den långsmala bryggan. Vi hade möjlighet och slog ner 4 stålrör som vi kommer att bygga däcket på, 30-40kvm kommer det att bli.

I innerskärgården i Östergötland torde det vara fullt tillräckligt att slå ner stålstolpar hela vägen ut och bygga bryggan på dessa.

Det finns en bok, "bygga brygga" som är helt suverän från 60-talet. Nyskriven på 2000-talet, innehåller dock inga nyheter jämförtmed förra boken.

Boken från 60-talet och den från 2000-talet går att låna på bibliotek. Annnars kan man köpa den här

http://www.tradera.com/auction/auction.aspx?aid=52457368
 
Har man gott om pengar kan man låta bygga en stenkiste brygga, dom är oslagbart snyggast och längst livslängd men ack så dyra. Räkna med mellam 5 och 10 tusen spänn per meter brygga om det skall vara gjort efter konstens alla regler. annars alltid alltid alltid flytbrygga otroligt kostnads effektivt och enkelt. //Jocke
 
Tips på en lite nyare bok, från 2006:

http://www.bokus.com/b/9789185173044.html

Den täcker in de flesta bryggtyper. För stenkista finns det handledningar med bra bilder.
Borde gå att låna på biblioteket om man inte vill köpa den.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.