tommib
Häpp.... Här hände det grejer när man vände ryggen till. Jag ligger ca 100 inlägg efter men var lugna, jag kommer till just ditt inlägg.

En snabb sammanfattning är dock att väldigt många fullständigt missförstår trådens syfte. För att vara extra övertydlig så handlar det om effekten på samhällsekonomin av att ellagstiftningen ser ut som den gör och inte tillåter gemene man att göra förhållandevis enkla ingrepp i sitt eget hem. Det handlar om att regeringen vill att vi ska ha en tjänsteekonomi där vi köper alla tjänster men samtidigt har ett system som gör att jag måste arbeta 11 timmar för att få råd med ett uttag.

Exemplet är från en annan tråd och det var inte jag som gjorde kalkylen utan @Behörig Installatör. Man kan säkert räkna med två timmar också, då blir det färre timmar jag måste arbeta (ca 6 istället för ca 11). Även det är kanske lite i överkant kan man tycka. Problemet är också att det är i praktiken omöjligt att få ut en elektriker för ett sådant jobb på något slags rimlig varsel. För att vara extra övertydlig här också så är det alltså inte jag som ska få ett uttag installerat.

Jag fascineras av dem som gapar vitt och brett om att jag ser ner på elektriker osv. Nej, det gör jag inte och de som gapar om det kan gärna få hänvisa till posten där jag skrivit så. Ja, jag har skrivit att just detta ingrepp kräver minimalt med kunskap. I samma inlägg skriver jag att oväntade problem kan tillstöta. Resonemanget är att jag inte är intresserad av att betala för en elektriker som kan koppla ställverket utanför Forsmark med ena handen bakbunden när jag vill ha ett uttag för ugnen (eller valfri annan enklare installation hemma).

Jag fascineras också av dem som är oroliga för att husen ska stå som facklor en vecka efter att jag fått igenom min vilja och släppt allt hempul fritt. Det är inte alls något som jag eftersträvar och de som varit med lite mer på eldelen vet att jag aldrig har förordat det. @Mikael_L sammanfattade det episkt i en annan tråd som jag inte orkar gräva fram just nu. Vad jag vill ha är en graderad, personlig, behörighet. Eftersom en basal behörighet kommer bli såpass enkel att de flesta normalbegåvade kan ta den med relativt beskedlig ansträngning så möjliggörs elinstallationer för de intresserade. De som är ointresserade kommer fortsätta köpa in tjänsten, precis som tidigare. Det skulle också skapa en graderad marknad där man faktiskt kan prissätta efter svårighetsgrad. Det mesta som görs i vanliga bostäder är helt enkelt inte så svårt att det motiverar en AL-auktoriserad elinstallatör.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 12 till
  • Laddar…
tommib
B bYkICr skrev:
Konsensus är väl att alla yrkesgrupper överskattar sitt betydelse i det stora sammanhang, såväl läkare som elektriker. Oavsett yrke så krävs det fingertoppskänsla för att resultatet ska bli bra.

I min värld så tror jag att , bara så länge man vill och orkar så klarar man läkarutbildning eller andra typer av utbildningar. Det stora hinder är antagningsreglerna kring de utbildningarna.

Så ja, en bra elektriker, dvs och snickare bör tjänar lika bra som en läkare .
Det här är ett ganska festligt inlägg. Jag får lite trollvibbar men jag svarar ändå.

Det är skillnad på människor. Chock! Förtvivlan! Är det inte sant att alla kan bli vad de vill????!!!!

Alla kan inte bli allt. Det är väldigt enkelt. Jag säger inte att det inte finns elektriker som skulle klara av att bli läkare och jag säger inte att alla läkare skulle klara av att vara elektriker. Däremot säger jag att gruppen elektriker som klarar av en läkarutbildning är avsevärt, flera storleksordningar, mindre än gruppen läkare som klarar av att bli elektriker.

Så nej, en bra (vad nu det är) elektriker (i betydelsen montör) bör absolut inte tjäna lika bra som en läkare.*

Och nej, det finns inget konsensus som säger att alla yrkesgrupper överskattar sin betydelse i det stora sammanhang (sic!).


* Givet normala omständigheter, dvs någon form av medelindivid från vardera gruppen. Självklart kan en AL-auktoriserad elektriker med 30 år erfarenhet och specialistkunskaper vara synnerligen välbetald på samma sätt som en vikarierande underläkare utan legitimation inte bör vara särskilt välbetald.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 3 till
  • Laddar…
tommib
S Soltorp40 skrev:
- Jag vill gärna visa att vi i Sverige (och säkert i många andra länder också) har skapat system som är alldeles för komplicerat, övertungt. Det gäller väldigt många verksamheter (sjukvården inte att förglömma!) där det i exemplet ovan är 26% av kundens betalning som blir ersättning till den yrkesman som gör jobbet och 18% till material. 66% går alltså till något annat, och det kan jag inte känna som hög verkningsgrad.
Ja. Detta är som sagt min poäng och vad jag ville diskutera i tråden. Man vill ha en tjänsteekonomi som bygger på att vi köper tjänster av varandra men har samtidigt ett system som gör det otroligt dyrt att göra det. Därför får man gå in med subventioner i form av ROT för att inte hela byggbranschen ska återgå till svart ekonomi med allt vad det innebär.
 
tommib
J JBa skrev:
Helt rätt, fel av mig. Samtidigt är jag av åsikten att vi håller oss inom de begränsningar som finns och undviker att kliva för långt från gränsen. Flyttas begränsningen flyttas också gränsen.

Småjobb kostar och är svåra att planera och effektivisera. Det borde TS som läkare som jobbat på mottagning inse och jag ser inte varför TS anser att elektrikern ska hantera det annorlunda än resten av arbetslivet gör. Tid kostar pengar. Även kunskap och erfarenhet kostar. Tillgänglighet likaså. TS får väl använda sin konsumentmakt och köpa tjänsten av en billigare aktör. Jag tycker TS resonemang är provocerande.
Vad bra att jag provocerar dig. Då kanske du kan komma med något kreativt mothugg. Hittills är jag dock inte särskilt imponerad.

Statistiken på olyckor och dödsfall finns på t.ex. MSBs och ESVs hemsida. Jag har sammanfattat den ett antal gånger här på BH och slutsatsen, förutom att ESVs rapporter är hårdvinklade, är att det helt enkelt inte dör särskilt många av el, varken av strömgenomgång eller bränder. De gånger folk dör är det tågklättrare eller yrkesmän.

Apropå yrkesmän så kommenterar @Uffe A detta med yngre förmågor som arbetar snabbt och gör fel. Det tycker jag var extremt träffsäkert. Från detta och det faktum att det mest är elyrkesmän som förolyckas kan man dra slutsatsen att ackordsarbete borde förbjudas för elbranschen.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 5 till
  • Laddar…
tommib
M MSjostrand skrev:
Tack, har läst en hel del innan på forumet. Men kunde inte låta bli att kommentera när man nervärderar en hel yrkeskår. Har tidigare arbetat som elektriker, arbetsledare, projektledare, elkonsult och lär mig fortfarande nya saker inom elbranschen.
Här var ett av inläggen som påstår att jag nedvärderar en hel yrkeskår. Du får gärna peka på exakt var jag gör det.
 
  • Gilla
Herc och 2 till
  • Laddar…
tommib
M MSjostrand skrev:
Jag håller med dig. Det är inte speciellt avancerat, men det gäller att veta vad man gör. Jämförelsen med bromsarna blir lite konstig dock. Man märker ganska snabbt vid en provsträcka om det fungerar eller inte. Värre är det med elen om man inte vet vad man sysslar med. "Det lyser!", och allt är frid och fröjd. Ett år senare råkar en grannflicka ta i ett element och den lampan som lyst fint...
Man märker med el också om det fungerar fint eller inte. Självklart kontrollerar man jordkontinuitet.

Sist någon dog av detta så var det ett åttaårigt barn i Tanumshede. Den elradiatorn var installerad av en "elektriker" (elmontör/yrkesman utan egen behörighet). Det var någon handdukstork också men jag minns inte om den var före eller efter detta. Även där var det elektriker som hade installerat.

Om du ska ta upp absurda olycksfall så är det bättre att välja en sort där senaste dödsfallet orsakades av en hempulare.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 5 till
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Häpp.... Eftersom en basal behörighet kommer bli såpass enkel att de flesta normalbegåvade kan ta den med relativt beskedlig ansträngning så möjliggörs elinstallationer för de intresserade. De som är ointresserade kommer fortsätta köpa in tjänsten, precis som tidigare. Det skulle också skapa en graderad marknad där man faktiskt kan prissätta efter svårighetsgrad. Det mesta som görs i vanliga bostäder är helt enkelt inte så svårt att det motiverar en AL-auktoriserad elinstallatör.
Ja du @Tommi B, så kan du helt klart tycka.

Det finns dock en stor diskrepans mellan yttrandet ovan och svenska myndigheters syn på saken, som du ju vet. Jag ställer en enkel kontrollfråga, hade du nöjt dig med auktorisation B, kanske till och med i en lightversion? Om inte måste kraven för att uppnå B sänkas kraftigt, vad kan motivera en sådan kovändning från en myndighet, har man haft så fel så länge? Är material av idag så idiotsäkert numera?

Vet att jag då och då läser om problem med elmaterial, kanske mest sådant man pluggar in i väggen i ochför sig, men alla varianter förekommer och även de stora tillverkararna gör fel ibland.
 
Cancerman_777 Cancerman_777 skrev:
No worries :)

Jag är av åsikterna jag presenterat i tråden; minst 90 % av all el I ett vanligt 1-2 familjhus kan alla som är normalhändiga utföra själva. Det är max två handfulla saker att hålla reda på för att göra det rätt. Detta borde alla kommuner erbjuda som kort utbildning på tex komvux. Det är liksom inte raketvetenskap.
Alla aktiva elektriker här på BH gör hjälteinsatser med att hjälpa människor till en vettig lösning, även om mycket av det blir fulel.
Nu har du nog ett lite väl stort förtroende för allmänheten Det innebär att 10% inte klarar av det och hur många av dom inser att dom inte är allmänhändiga ? Vi säger att vi lämnar kvar 1% resten fattar sina begränsningar. Men det innebär att vi har 5,7 milj människor (vi räknar bort barn och pensionärer) om vi tar 1% av 5,7 milj så har vi alltså 57000 idioter där ute som vill dra el själv tror du fortfarande på att elolyckor håller sig på samma nivå om vi lättar på reglerna enligt din logik el är inte raketforskning men det är inte plättlätt heller allt handlar ju inte om att bara byta ut ett uttag (vilket du får göra). Sen kan jag tycka att det kan finnas olika kategorier. Om du ska byta tvättställ hemma så behöver du ju inte få hem en kille som är så vass att han bara tittar in igenom dörren till en värmecentral på ett större sjukhus så fattar han anläggningen direkt. Det räcker med en ”montör”
 
tommib
M Matten skrev:
Roligt nog spenderade jag nyligen en del tid på att rätta till misstag som en "hemmapulare" gjort. Denne herre hade "minsann kopplat elen i många bilar" och kunde själv. Följande är ett par fel som påträffades i gäststugan och rättades till:

  • Jordfelsbrytare förbikopplad. Troligtvis kunde han inte fatta hur man gör när du har en PEN-ledare in.
  • Centralens kappsling sitter endast med en skruv, resterande lösa då han försökt fästa den med de kortaste gipsskruvarna jag sett.
  • FK hängande från central, upp I tak och genom isolering till en öppen kopplingsdosa på loft.
  • Lampsladd klamrad fult längs vägg till andra sidan stugan som matar tre uttag och ett kökspentry. Rkk 1.5
  • Samma sorts lampsladd klamrad från central, sen in i rör ut till badrummet där den går klammrad i tak. Här är den lämnat helt öppen, strömbrytaren gör ingenting utan kablarna hänger löst i huvudhöjd med spänning på.
  • Majoriteten av kopplingsdosorna är sönderklippta till den grad att de knapp har ett syfte.
  • Okonsekvent färgval. Blå, svart och brun är tändtrådar, faser och nollor.
  • Otroligt dåligt fördelat i centralen. En 10a grupp tar kökspentryt, flera uttag, belysning och varmvattenberedare. En annan tar endast belysningen i sovrummet.
  • Slangarna i väggarna ligger nästan helt lösa.
  • Lösa extrakablar lämnade oisolerade i spänningssatta dosor
  • Halogenspottarna från malmbergs satte i en potta, vilket förvånade mig. Men ändå gått så varma att sockerbitarna de anslutits med smulas sönder när man plockar ner en spott.

Det här var inte ens allt som var fel på gäststugan och utöver detta fanns en hel del i huset också. Det har tagit många gånger längre tid att rätta till alla dessa misstag än det hade tagit att göra det rätt från början. Grejen med mycket av det här är att mycket fungerade. Lamporna lyste, spisen blev varm. Men det var så in i helvete fel alltihopa.

Jag vill helst inte se folk som hemmapular som gör en snabb dålig lösning för att det är lättare. "Vadå, det är ju ändå bara jag som bor här" eller "Jag vet ju att det här uttaget är ojordat". Problemet är att det inte är så enkelt att det är "bara mitt hus". Det är nästa ägare som får fixa allt. Det är grannarna som kanske får sina hus nedbrända också.

Jag skulle istället mycket gärna se att alla riktiga fuskföretag försvinner. Att branschen blir mer transparent mot kund och att kunderna själva har lite förståelse för de kostnader och förutsättningar som finns.
Det låter som en riktigt otäck anläggning. Synd att denna typ av idioter förstör för oss andra som faktiskt lägger lite tid på att kolla hur saker görs.

Alla grejerna du räknar upp kan sammanfattas på ungefär ett A4 med instruktioner för hur man gör en normal elanläggning. Det klarar de flesta normalbegåvade att ta in. Ett undantag är skruvarna till centralen. Där vill jag hävda att det är relaterat till att det för privatpersoner varit svårt att få tag på specialartiklar. Detta är lyckligtvis på väg att ändra sig tack vara näthandeln.

Själv fick jag fyra nya skruvar till min hagerkapsling efter tips här på BH om vem man skulle maila där. Kändes lite onödigt att köpa en helt ny kapsling bara för att skruvarna är så dåliga att de går sönder i plasten om man tar i lite för mycket.
 
  • Gilla
AndersOhrt och 4 till
  • Laddar…
tommib
B BeMa skrev:
Det var en läkare , som tyckte att han själv kunde pula med elarbetet hemma i stället för att ägna sig åt det han är utbildad till.
Eftersom det finns så många elektriker som har starka åsikter om hur vården ska hantera strömgenomgång tar jag mig friheten att intressera mig för elinstallation.
 
  • Gilla
  • Haha
AndersOhrt och 9 till
  • Laddar…
H HSP skrev:
Vem skulle kunna besikta en elinstallation för runt en 400-500kr
Vad tror du det skulle bli för kvalité då? Jag vet svaret resultatet har inte blivet värt ett skit.... femhundra bort blåsta till ingen nytta.
med tanke på bilen kör du till besiktningen, besiktningen tar ca 15-20minuter. kör du huset till besiktningsmannen också?

;)
Man kan ju ta och besiktiga en del i stöten. När allting är besiktigat så räcker det med nytillkommet/förändrat och centrala uppmätningar. Det tar inte mycket mer än 20 minuter för att "ta tempen" på en anläggning.
När du nu tar upp kostnader; självklart kör jag inte huset till elektrikern, men om så många besiktningsstationer kan göra 20 minutersjobb för 500:- med stora hallar att värma upp, liftar, oljegropar specialutrustning, osv. Då faller det sig lite märkligt att en elektriker behöver ta ut 2750:- för ett 10 minutersjobb, som det hävdas. Alla firmor har skatter, fordon och/eller byggnader, datorsystem, osv. Varför kostar inte en besiktning av bilen närmare 3 kkr, eller kanske än mer realistiskt med vissa beräkningar här, 6 kkr? Mig veterligt privatiserades fordonsbesiktningen, så några stöd har jag inte förstått att de går runt på.
 
  • Gilla
erik_83
  • Laddar…
tommib tommib skrev:
Häpp.... Här hände det grejer när man vände ryggen till. Jag ligger ca 100 inlägg efter men var lugna, jag kommer till just ditt inlägg.

En snabb sammanfattning är dock att väldigt många fullständigt missförstår trådens syfte. För att vara extra övertydlig så handlar det om effekten på samhällsekonomin av att ellagstiftningen ser ut som den gör och inte tillåter gemene man att göra förhållandevis enkla ingrepp i sitt eget hem. Det handlar om att regeringen vill att vi ska ha en tjänsteekonomi där vi köper alla tjänster men samtidigt har ett system som gör att jag måste arbeta 11 timmar för att få råd med ett uttag.

Exemplet är från en annan tråd och det var inte jag som gjorde kalkylen utan @Behörig Installatör. Man kan säkert räkna med två timmar också, då blir det färre timmar jag måste arbeta (ca 6 istället för ca 11). Även det är kanske lite i överkant kan man tycka. Problemet är också att det är i praktiken omöjligt att få ut en elektriker för ett sådant jobb på något slags rimlig varsel. För att vara extra övertydlig här också så är det alltså inte jag som ska få ett uttag installerat.

Jag fascineras av dem som gapar vitt och brett om att jag ser ner på elektriker osv. Nej, det gör jag inte och de som gapar om det kan gärna få hänvisa till posten där jag skrivit så. Ja, jag har skrivit att just detta ingrepp kräver minimalt med kunskap. I samma inlägg skriver jag att oväntade problem kan tillstöta. Resonemanget är att jag inte är intresserad av att betala för en elektriker som kan koppla ställverket utanför Forsmark med ena handen bakbunden när jag vill ha ett uttag för ugnen (eller valfri annan enklare installation hemma).

Jag fascineras också av dem som är oroliga för att husen ska stå som facklor en vecka efter att jag fått igenom min vilja och släppt allt hempul fritt. Det är inte alls något som jag eftersträvar och de som varit med lite mer på eldelen vet att jag aldrig har förordat det. @Mikael_L sammanfattade det episkt i en annan tråd som jag inte orkar gräva fram just nu. Vad jag vill ha är en graderad, personlig, behörighet. Eftersom en basal behörighet kommer bli såpass enkel att de flesta normalbegåvade kan ta den med relativt beskedlig ansträngning så möjliggörs elinstallationer för de intresserade. De som är ointresserade kommer fortsätta köpa in tjänsten, precis som tidigare. Det skulle också skapa en graderad marknad där man faktiskt kan prissätta efter svårighetsgrad. Det mesta som görs i vanliga bostäder är helt enkelt inte så svårt att det motiverar en AL-auktoriserad elinstallatör.

Jag måste bara än en gång få förtydliga. I priset ingår 4 timmar + material. Det var ett takpris, jag skrev också att det bör hamna på 2-4 timmar. Personen som frågade ville ha en uppskattning, då säger jag inte 1h+material. Det kan vara så att Perilexuttaget behöver flyttas pga. Det inte kan sättas bakom ugnen.
 
  • Gilla
twoody och 1 till
  • Laddar…
tommib
Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Har läst hela tråden nu och det är mycket konstiga jämförelser tex läkare elektriker.
Tänk va smidigt om jag kunde få jobba lite som tex kirurg eller nått. Har faktiskt väldigt stor erfarenhet av just att skära mej och hängt mycket på akuten kanske kan jobba under överinseende av @Tommi B så jag kan ingå i ett egenkontrollprogram...;-P
Absolut. Så fort du kommit till termin sju på läkarprogrammet är du synnerligen välkommen till mitt jobb för att lära dig under överinseende. Att du får vänta till termin sju beror på att du behöver rätt mycket grundläggande information för att kunna ta till dig det vi gör.

Jag vill hävda att elkopplingar i ett normalt hus inte kräver fullt så mycket förkunskaper (och en hel del av dem som krävs har man redan fått om man gick NV eller T på gymnasiet).

Andreas_kalmar Andreas_kalmar skrev:
Förlåt för ironin men kan vi inte diskutera detta sakligt. Frågan rörde ju prissättning av ett spisuttag i anslutning till ett befintligt. Sen blev det vårdcentraler svensk bilprovning,mm
Nej, frågan rörde inte primärt prissättningen. Du har missuppfattat tråden.
 
  • Gilla
Fulkemisten
  • Laddar…
tommib
Mikael_L Mikael_L skrev:
Jag förstår hur du tänker, vart du vill komma till.

Men nu är det ju så, och det har du säkert själv upptäckt, att det är lite halvdant med kausaliteten mellan lön och timkostnad, mellan utbildningsnivå och lön och timkostnad, mellan kompetens och lön och timkostnad i detta vackra land.

OK, i viss mån följer timkostnad med löneläget, men ofta med en otroligt låg utväxling.

Så jag tror A, B och C-laget med elektriker skulle visa sig ge alltför liten skillnad i timpenningen till slutkunden.

Och dessutom, om elektriker i C-laget upptäcker att de i B-laget har 5 tusen kr extra i lön, och de i A-laget har 10' extra, så kommer de nog de flesta av dem ganska snabbt byta lag. De är ju liksom i samma bransch och troligen redan anställda i ett företag som har alla lagen representerade.
Och arbetsgivaren kommer också få trubbel med att motivera stora löneskillnader, och kommer ha svårt att hålla dessa stora.

Det närmaste detta vi troligen kan komma i elbranschen har vi redan, lärlingar, 1-årsmontörer och 2-årsmontörer.
(edit: en lärling har på ett ungefär halva lönen mot en fullbetald (efter 3 år), så det är alltså en ganska brant trappa upp till fullbetald)
Och här kan jag nog tycka att elföretagen (såvitt jag nu uppfattat det) kanske uppför sig något valhänt, ty de brukar ta samma timpenning för en 1-årsmontör som en fullbetald.
Dock vet jag att t.ex. min chef granskar tidsedlarna noga för de med mindre erfarenhet och är beredd att dra bort timmar för det som verkar ha tagit för lång tid.



Men som avslutning, jag kan se tanken med A, B och C-lag, men tror inte riktigt på det.
Den rätta lösningen på det du startade tråden för är att införa en möjlighet på något vis för lekmän att utföra vissa delar av enkla elinstallationer själva.

Ett problem med detta är dock att den lägsta nivån inom elbranschen, auktorisation B, som man kan erhålla efter gymnasiets elprogram i teori samt 2 års praktik är redan den nivån otillräcklig för en hempulare.
Så låga minimikrav är det ju tyvärr på personalen som ska utgöra stommen i elektrikerkåren, att inte ens det duger till något vettigt.

Att det ska ta 5 år, varav 2 som praktik för att få koppla in eller ur en tvättmaskin, men det fortfarande inte räcker till att dra en ny gruppledning till ett nytt uttag är ett mysterium.
Ditt inlägg förtjänar egentligen ett längre svar men du får ett kort så länge.

Det du skriver är bara sant givet dagens auktorisationsmodell. Om personlig auktorisation infördes så skulle inte C-elektrikern kunna kliva upp till B-elektriker utan att tillskansa sig mer kunskap. Då blir det också motiverat att betala vederbörande mer.

Den principiella diskussionen handlar om att man ska arbeta med det man är bra på, helst på toppen av sin förmåga.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
T toyboy skrev:
Nu har du nog ett lite väl stort förtroende för allmänheten Det innebär att 10% inte klarar av det och hur många av dom inser att dom inte är allmänhändiga ? Vi säger att vi lämnar kvar 1% resten fattar sina begränsningar. Men det innebär att vi har 5,7 milj människor (vi räknar bort barn och pensionärer) om vi tar 1% av 5,7 milj så har vi alltså 57000 idioter där ute som vill dra el själv tror du fortfarande på att elolyckor håller sig på samma nivå om vi lättar på reglerna enligt din logik el är inte raketforskning men det är inte plättlätt heller allt handlar ju inte om att bara byta ut ett uttag (vilket du får göra). Sen kan jag tycka att det kan finnas olika kategorier. Om du ska byta tvättställ hemma så behöver du ju inte få hem en kille som är så vass att han bara tittar in igenom dörren till en värmecentral på ett större sjukhus så fattar han anläggningen direkt. Det räcker med en ”montör”
Tror du att lagarna hindrar de 57000 personerna idag? Eller har gjort det sedan regleringen kom? Knappast. Jag tror att en del här har lite för stor tilltro till lagarna :)
Jag håller med dig där. Det är u ett sätt att pressa priset; skicka dit någon som är billig och använd "musklerna" där så passar. Jag tror att många delar av hantverkarbramschen skulle behöva nytt blod och ny luft under vingarna så att de börjar söka lösningar istället för att rida på traditionalitet.
 
  • Gilla
13th Marine och 1 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.