Asbeststrumporna runt kablar är bra grejer - det gör det lite mer sportsligt när man ska renovera en elmotor efter intern kabelbrand där trådarna har försvunnit ;)

Har en elektriker hemma här i samband med en renovering och idag drog vi ut en 36,5m H05VV-F 2x0,75 kabel. Den har gått från källaren, upp på vinden på denna tvåvåningskåk, längs hela taklängden på huset och sen ner igen till första våningens badrum.... Där den har matat såväl belysning som eluttag... Varför... Proppskåpet sitter rakt ner från badrummet.... 4m kabel hade räckt för att nå både strömbrytaren och taklampan... Och då kanske man hade haft råd med en trepolig kabel istället, så det jordade eluttaget hade fått en gulgrön kabel till sitt jordstift .. *Suck*
Jag vill inte veta namnet på den "elektriker" som tydligen ska ha varit här...
 
Kanske inte värsta men ny dosa monterad av elinstallatörer anställd i bolag som borde ha egenkontrollprogram osv. Dosa i renoverat badrum vilket betyder att väggen var riven när dosan monterades och det borde varit tydligt att det skulle på plyfa, gips och kakel. Han valde dosa för enkelskiva och monterade dit golvvärmetermoststen med extra långa skruvar som precis fäste i gängorna. Innerdelen går ju att skruva ut ganska långt... Och går att byta till blå längre...
För matningen gjordes nytt hål i kopplingsdosan ovanför...
Yrkesstolthet... Nästa gång kanske jag borde hempula så det ser bättre ut...
 
  • Felaktigt monterad eldosa i vägg med synliga ledningar och skruvar, avsedd för enkelskiva.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild på en ouppfräschad eldosa med synliga kablar och isolering, installerad i ett renoverat badrum.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Kanske lite off-topic: Jag har en liten strömbrytare som jag hittade i en låda i morfars källare, en liten gullig sak. Det kan vara 12v eller 220v men hursomhelst, en dag kollade jag närmare på den och upptäckte att spaken hade DIREKT kontakt med en av blecken som bryter strömmen.
bild-2018-12-17-kl-19-35.jpg
Där är står inte om max antal vol/ampere.
Ps. Jag har delen som skruvas på som täcker över skruvarna, kopparblecken och lite annat.
 
E eal skrev:
[bild]
Man undrar ju hur långa skruvarna är...

/Andreas
Efter ett snack med dagispersonalen var grenuttagen faktiskt borttagna idag!

/Andreas
 
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
Den här stickproppen måste sättas på rätt håll...
Oanvänd stickpropp fastklämd i ett skruvstäd, med fokus på pluggens kontakter.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Den är inte i bruk.
 
  • Wow
  • Gilla
ricebridge och 1 till
  • Laddar…
För 5-6 år sedan kom jag hem till mor och far i nyinflyttad lägenhet 23 dec. Julgranen var pyntad och belysningen var tänd tack vare ett liknande hantverk. Det blev en mörk jul! Belysningen var av årsmodell 59. Hade varit på väg att slänga i väg den året innan.
 
Var det en entrådsljusslinga? I min barndom hade vi en sådan med en speciell stickpropp som det var meningen att dra ur ena polen ur stickproppen för att släcka. Det var enklare att skruva ur en lampa lite.

Slingan var ganska meckig att felsöka, till dess att lille elektrikern (jag) kom på att lossa en lampa i taget och sticka ner en mejsel för att kortsluta just det ljuset.
 
Anders Björk Anders Björk skrev:
kom på att lossa en lampa i taget och sticka ner en mejsel för att kortsluta just det ljuset.
Inte säkert-men det funkar!
 
Oj listan kan göras lång:

Hos en privatperson hade man matat en bänkbelysning med slag och stickpropp. Närmre bestämt en hane med spänning på som man stoppade in i uttaget på bänkbelysningen.

Ett annat ställe. Kunden hade haft en Litauisk elektriker där och han hade lite frågor. För det första var pottorna för spotlightsen för små, klar brandrisk (detta var 10 år sedan, tänkt armatur var GU10 35-50W) men det värsta noterade jag i tvättstugan. Där satt en infälld Garo i plåt 2x25 moduler, det såg proffsigt ut tills jag öppnade dörrarna. Kunden sa att elektrikern hade förberett med ”stark ström” till uttagen i tvättstugan. Ja, 1,5mm2 och 20A på alla dvärgbrytare! Dessa gruppledningar matade uttag. Jag tryckte på testknppen på jordfelsbrytaren, inget hände (skräll?) När jag lossade på kåpan såg jag att jordfelsbrytaren inte var inkopplad. Av längden på kablarna från JFBn att dömma har han försökt men den har löst ut för den var felkopplad. Centralen matades för övrigt med en 5-ledare (EKKJ 4x6/6), jorden var dock inte inlagd!!!

En annan kund anade ugglor i mossen och öppnade upp samtliga väggar. Överallt låg lös FK och kopplingar och på ett flertal ställen hade det blivit sotigt mot timmerväggen!

Så var det lägenhetsinnehavaren som fick stötar av diskmaskinen i sitt nya kök. På plats kunde det konstateras att jord saknades på alla uttag i det nya köket, endast svart och brun FK var framdragen. Vi försökte dra om men lyckades inte, vart gick allt? Tillslut hittade vi inspacklade Y-kopplingar i betongväggarna. De syntes inte men kunde identifierats då de fyllt upp med fogskum, spacklat och målat. Det var ett polskt byggföretag som gjort installationen.

Det finns många fler exempel och av det ovan att dömma så är ofta hantverkare från öst inblandade. Man behöver inte generalisera men för alla privatpersoner som hänger här så kan det vara värt att veta att vi har mkt god elsäkerhet i Sverige och vi är ett föredömsland även inom elsäkerhet, på så väl låg- som högspänningssidan. I många andra länder har man inte samma syn och man bör vara extra försiktig om det polska byggföretag erbjuder sig att lösa elen också. Kontrollera så att auktorisation och egenkontrollprogram finns via elsäkerhetsverkets hemsida.
 
  • Gilla
Fairlane och 3 till
  • Laddar…
Anders Björk Anders Björk skrev:
Var det en entrådsljusslinga? I min barndom hade vi en sådan med en speciell stickpropp som det var meningen att dra ur ena polen ur stickproppen för att släcka. Det var enklare att skruva ur en lampa lite.
Det var inte för att släcka, det var för att underlätta monteringen i granen. Helt klart praktiskt, men inte riktigt enligt dagens regelverk.
 
Seriekopplade lampor förekommer även i nutid. Det är väl okay om enkelledaren är dubbelisolerad och lamphållarna är okay?

En lokal affär sålde en halmkon (julprydnad) med seriekopplad glödbelysning. Klen genomskinlig enkelledare. Inga lamphållare, bara lite genomskinlig plastslang som knappt täckte lampornas anslutningar.
Inte helt förvånande var den både märkt CE och dubbelisolerad...
 
D Daniel 109 skrev:
Det var inte för att släcka, det var för att underlätta monteringen i granen. Helt klart praktiskt, men inte riktigt enligt dagens regelverk.
Vi har också en sån. Otroligt mycket enklare att sätta upp än dagens loopar.
 
Kanske inte så illa kopplat men fruktansvärt illa monterat.
Förra ägaren hade fäst en ytterbelysning med smältlim på kopplingsdosan i trappan inomhus. Det har aldrig suttit nån ljuskälla där i under tiden vi bott här. Jag satte i en halogenspott och när vi skulle gå hemifrån igår tyckte jag lyset i trappen var märkligt. Visar sig att värmen smällt limmet och lampan lutade mot väggen som varvsinnessjukt varm. Vet inte om nått kunnat hända, men jag kunde inte ta i armaturen utan tjocka handskar pga värmeutvecklingen.
Halogenlampa lutad mot vägg ovanför en osäkert monterad kopplingsdosa med synlig smältlim.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Redigerat:
  • Wow
  • Gilla
ricebridge och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.