Hej!
Köpte för ett år sedan en bostadsrätt i en miniförening (3 bostadsrätter i en ombyggd villa). Det visar sig nu att ventilationen är undermålig, och att en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) inte gjordes innan systemet togs i bruk. Frågan är vem som bär ansvar. Vi köpare eller säljaren som inte utfört denna obligatoriska kontroll?
Tusen tack på förhand!
 
Vilket system avses? Är det en ny ventilationsanläggning som installerats bör firman som har gjort det tillsett att justering och kontroll har utförts.
Sedan så är det mig veterligen föreningen som ombesörjer de regelbundna OVK.
 
Beror väl lite på vilken försäljning du syftar på.

Föreningen har ju köpt fastigheten av någon. Var fastigheten då ombyggd till flera lägenheter, eller gjordes det i föreningens regi efter köpet?

Om föreningen köpte fastigheten som flerbostadshus, så borde OVK vara gjord före köpet. Men i så fall borde föreningen ha agerat i samband med köpet, det kan ju knappast bli ett dolt fel, att OVK inte utförts.

Sedan har du köpt din bostadsrätt, antingen av en tidigare ägare till just din bostadsrätt, eller av föreningen om du är första innehavare. Men den affären är inte så intressant här, eftersom OVK ligger på fastighetsägaren, alltså föreningen.
 
Tack etompau och hempularen! Har nu lusläst alla papper och hittade faktiskt en Funktionskontroll av ventilationssystem, gjord av en certifierad besiktiningsman. Protokollet anger att ventilationen är godkänd, men den fungerar alltså icke över huvud taget. Ombyggnation och besiktning av fastigheten är gjorda av privatperson innan BRF köpte fastigheten. Om en godkänd besiktning finns - vem bär ansvaret? Besiktningsmannen? Säljaren? Tusen tack igen!
 
Vi vet inte vilken typ av ventilation som ni har, men är det fläktsystem som sitter i varje lägenhet så kan det vara innehavaren av lägenheten som ska tillse att ventilationen underhålls och fungerar.
Är det något centralt system så kan det vara föreningens ansvar.

Har du gjort någon kontroll varför ventilationen inte fungerar? Utlöst motorskydd på någon fläkt, utlöst säkring, smutsiga filter etc kan vara orsaken.
 
Redigerat:
Fortfarande knapphändig information.

VEM anlitade bes. mannen? Privatpersonen som sålde fastigheten till BRFen? Bostadsrättsföreningen? Någon tidigare ägare av juste den här bostadsrätten?

Om vi gissar att besiktningen gjordes på uppdrag av den privata fastighetsägaren före försäljning.

Vid köpet ingår det i köparens (bostadsrättsföreningen) undersökningsplikt att undersöka att ventilationen fungerar, inte nödvändigtvis ner i detalj, men att den i stort sett fungerar. OM besiktningsprotokollet var med som en bilaga till köpehandlingarna, så kan man ev. hävda att säljaren gjort en utfästelse om att ventilationen fungerar. Det minskar i så fall föreningens skyldighet att kontrollera före köpet, men det tar inte helt bort undersökningsplikten.

Så på den knapphändiga information vi har så gissar jag att det ligger på föreningen att säkra att ventilationen fungerar.
 
Ok, tack igen. Du gissade rätt; dvs besiktningen gjordes på uppdrag av den privata fastighetsägaren före försäljning och jag tänker därför att föreningen ska kunna lita på att den fungerar. Om ett godkänd funktionskontroll föreligger, vad mer ingår i köparens undersökningsplikt? Vad mer kan/måste man göra?
 
Och: hur går jag vidare nu? Vem vänder jag mig till för att få ansvarsfrågan utredd?
 
Om ventilationen bevisligen har blivit godkänd av cert. besiktningsman bör den väl kunna fås att fungera igen.
Det är inte rocket sience precis. Att harva runt med ansvarsfrågan brukar kosta mer än det smakar, eller har vi inte all fakta i målet?
 
Nej, viss fakta saknas ännu. Fortf. oklart om vent.systemet är felkonstruerat från början och därmed är felaktigt godkänt av besiktiningsmannen eller om den faktiskt har fungerat. Det är ju lite skillnad. Återkommer...
 
Alldeles oavsett är det väl föreningens ansvar att se till att den fungerar just nu?
 
Fotografen Fotografen skrev:
Alldeles oavsett är det väl föreningens ansvar att se till att den fungerar just nu?
Vi har inte fått reda på vilken typ av ventilationssystem det handlar om. I vår förening åligger det innehavaren att underhålla de individuella fläktsystemen.
Besiktning ombesörjer förening.
 
I inlägg #4 skriver du "den fungerar inte överhuvudtaget". vad betyder det?


Finns det fläktar som står stilla, finns det överhuvudtaget inga kanaler från lägenheterna, eller är det bara dåligt flöde?

Men oavsett så är det ju bara att sätta igång och få fart på ventilationen. Om det sedan finns något att hänga säljaren för blir en senare fråga.
 
  • Gilla
Fotografen och 1 till
  • Laddar…
E etompau skrev:
Vi har inte fått reda på vilken typ av ventilationssystem det handlar om. I vår förening åligger det innehavaren att underhålla de individuella fläktsystemen.
Besiktning ombesörjer förening.
Vad innebär "individuella fläktsystem" är det att byta filter i köksfläkten och rengöra ventiler så brukar det ingå i alla bostadsrättsföreningar att det ligger på enskilda innehavaren.
Men ventilationen i fastigheten kan ju ni knappast ansvara och underhålla som bostadsrättsinnehavare det är väl ändå föreningens ansvar?
 
Huset var kanske inte klassat som ett flerbostadshus när det besiktades, och då gäller andra regler.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.