Vi har ett nybyggt hus med helt ny elmatning och ny elinstallation. När vi dimmrar LED-spottar i taket ungefär till hälften av max flimrar ljuset. Varje LED har egen driver och vi dimmrar matningen till drivern. Vi har provat med fyra olika dimmers och alla ger samma resultat. Designlight har skickat nya drivers och spottar utan att det blir bättre. De säljer massor av just den sorten spott som vi har och har inte upplevt några problem med den produkten. Vad kan vara fel?

Kan det vara fel på elinstallationen i huset som orsakar problemet??
 
Nej, det är sannolikt kompabilitetsproblem mellan dimmer och drivare. Vad är det du har?
 
Armatur (LED-spott) Designlight P-1602530.

DIMMER
Renova vriddimmer
Vadsbo dosdimmer LD 220 1-200W
Plejd Universaldimmer LED DIM-01
Hytronik HD2200
 
Den drivern ska klara både fram och bakkantsdimmning. Det borde funka.
 
D Daniel 109 skrev:
Den drivern ska klara både fram och bakkantsdimmning. Det borde funka.
Vi kan nog utesluta fel med LED, driver och dimmer. Då återstår bara "fel" med elmatningen eller elinstallationen i huset. Vad skulle det kunna vara?
 
LarsSvensson80
Jag hade testat att bryta alla övriga säkringar och kopplat bort resterande förbrukare för att se om det eventuellt finns störning på den aktuella fasen. Långsökt men snabbt utfört.

Kan vara intressant att stundera bottenkontakten i aktuell fas huvudsäkring. Men om det sitter där borde det gett mer omfattande problem så det är en lågoddsare.
 
Redigerat:
  • Gilla
rsa
  • Laddar…
LarsSvensson80 LarsSvensson80 skrev:
Jag hade testat att bryta alla övriga säkringar och kopplat bort resterande förbrukare för att se om det eventuellt finns störning på den aktuella fasen. Långsökt men snabbt utfört.
Hmm, tog med mig en provuppsättning och provade inne i grannhuset. Får samma fenomen där, ett svagt flimmer när man dimrar. Kanske är det så med LED att de inte klarar av ett helt fast sken när de är dimrade? Eller så har grannen och jag samma problem med elnätet. Vad det nu skulle kunna vara?
 
Teknisk kompatibilitet i form av bak- eller framkantsdimmer räcker tyvärr inte för att säkerställa att en dimmer verkligen lirar ihop med en viss LED-lampa som drivs med 230 V.
designlight finns en tabell över kompatibla dimmers för denna armatur här.
Där uppger dom att både Vadsbo och Plejd ska fungera.
Så kontakta designlight och kräv att få veta vilka dimmers som de VET fungerar i praktiken med deras lampor, i synnerhet den lampa ni har.
Acceptera inga svar som att det borde funka...
Detta var ju ingen bra reklam för designlight....

Och som svar på din fråga om "huset" kan påverka dimringen på något sätt så är det inte uteslutet men man ska inte behöva bekymra sig om sådant. Om ni har ett nybyggt hus kan man undra varför i "#%##!¤&/( man har valt att montera 230 V-LED. Det är ju upplagt för problem. LED ska vara i form av "nakna" LED som drivs med konstant ström från ett drivdon med inbyggd dimmer. Då fungerar det garanterat.
 
  • Gilla
Fotografen och 4 till
  • Laddar…
LarsSvensson80
Då var det också utrett grejerna lirar inte ihop. Bara att Bo klev in och styrde upp
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…
Jag har kontakt med Designlight och de försöker hjälpa till så mycket de kan, så det är ju riktigt bra! Men nu känns det som att vi inte har så många saker kvar att testa. Det här är "nakna" konstantströms-LED, men det följer även med ett separat drivdon (utan inbyggd dimmer). Nu när jag tänker efter har jag ett drivdon med inbyggd push-dimmer från Designlight hemma. Ska testa med den och se om det fungerar bättre då...
 
Hej,

Detta va väldigt intressant eftersom vi lider av precis samma problem efter installation av 15st 230v leds från Designlight, samt dimmer från Plejd. Det va vår elektriker som rekommenderade denna lösning och så sent som igår va här och kikade på problemet. Hans reaktion va direkt att det va fel på lamporna och att han byter ut de som blinkar, men jag förstår nu att detta troligen inte är problemet. Jag delar med mig av denna tråd till honom och hör vad han har att säga.
 
  • Gilla
Freno
  • Laddar…
Onsalakorven andr.ljung skrev:
Detta va väldigt intressant eftersom vi lider av precis samma problem efter installation av 15st 230v leds från Designlight, samt dimmer från Plejd.
Mycket intressant!! Vilken LED har ni? Jag har den som heter P-1602530.
 
Vi har två storlekar i vår installation men jag har bara upplevt problem med den ena (vilket inte utesluter att problemt existerar även på den andra). Tyvärr har jag bara kvar förpackningen till just den som ”fungerar” och denna är:

Förpackning för DESIGNLIGHT LED-spotlight på ett marmorgolv mot en vägg.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lamporna jag upplever problemet med är modellens storebror på 6,8w och 80mm. Vi har 15 sådana i vårt vardagsrum och där blinkar som en stjärnhimmel på låg last.

I samband med en större ombyggnad har vi dragit om all el i huset vilket även inneburit en ny gruppcentral så hela istallationen är ”ny” och i modern standard. Huset är byggt 1982 i övrigt. I samma rum sitter ytterligare två Plejd-enheter varav en i dosan bredvid just den som driver de blinkande lamporna. Den den driver då 5 leds av modellen på bilden.

Frågan är om man då kan utesluta att det är installationen i övrigt som skapar problemet? Oavsett innebär det för vår elektriker att han inte behöver byta ut några lampor än iallafall.
 
Efter lite luskande har jag kommit fram till att det måste vara P-007MW30D som vi har. Det är en av få som är på 6,8w. Även den ska vara kompatibel tillsammans med Plejd Dim-01...

Ligger felet hos Plejd tro?
 
Om man byter drivdon till ett med knappstyrning eller 0-10 volt styrning och byter dimmer till knappar eller 0-10 volt potentiometer så kommer det att fungera. Den traditionella dimmern ska bort.
Dimmer fungerade väldigt bra med glödljus men med elektronik reda ut hur starkt det ska lysa ur en fram eller bakkant styrd 50 Hz med diverse störningar det är inte så enkelt.

Visst kan husets el störa, datorer, induktionshäll, invertervärmepump, elbil eller dammsugare med vartalsstyrning.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.