Vi håller på att lägga tak (råspont och papp) på vårt lösvirkeshus, nu är vi färdiga med ena sidan snart och har använt säkerhetssele med lina som vi har fäst i nocken på den mittersta takstolen. Problemet med andra sidan är ju att när vi når nocken med råsponten så kommer vi inte längre kunna ha säkerhetslinan fäst i takstolen.

Tips på hur vi ska fästa säkerhetslinan för att färdigställa sida 2?

Bilder för att förtydliga hur vi gjort med första sidan, syns inte så tydligt med den röda linan är säkerhetslinan som är fäst i nock på takstolen.
Arbetare i säkerhetssele fäster takplattor på en husstomme med en röd säkerhetslina synlig.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Halvfärdigt lösvirkeshus med pågående takarbeten, säkerhetssele och röd lina fäst i nocken.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
R
Ställ bilen med dragkrok och fäst iden
 
  • Gilla
Kretikos
  • Laddar…
R rävlyan skrev:
Ställ bilen med dragkrok och fäst iden
Akta bara så inte frun tar bilen till Ica bara..
 
  • Gilla
  • Haha
LukasK och 1 till
  • Laddar…
Tack hörrni :D
Men vi tar gärna emot förslag på lite säkrare metoder... ;)
 
R
Det är väl säkert , tror inte att du drar med dig bilen om du faller , annars låta repet gå runt färdiga kanten och fästa i regelverket
Ska det var riktigt petigt så ska s,k, fallskyddsstaket monteras , men ni spikar väl nerifrån och upp , då blir det gångplan på väg mot nocken och repet över nock
 
"Vad som helst" på andra sidan nocken måste väl fungera? Skruva in i takstolen på den färdiga sidan?
 
Eller fäst den i en stående regel nedanför det färdiga taket (alltså på andra sidan).
En ställning hade väl inte varit så tokigt, men det var inte frågan.
 
Att fästa i exempelvis en bil på den färdigställda sidan är inte nödvändigtvis en dålig ide. Då säkerställer man lämpligtvis att ingen åker iväg med bilen genom att lägga alla bilnycklar i fickan på den som är säkrad i den. Annars går det utmärkt att fästa i exempelvis ett träd, en regel till takstolen inne i huset, runt en plint till grunden, etc.
Viktigt att tänka på dock är vad som händer vid ett fall. Går linan runt något som kan lossna, exempelvis yttersta råsponten på taket? Går linan runt något som kan skava av linan/skada linan tillräckligt mycket för att gå av vid ett fall, exempelvis kanten på yttersta råsponten?
Oavsett hur linan är fäst bör man dock se till att man vid ett fall inte får för stor svängning. Om man som ni gjorde fäste linan mitt på huset och jobbar längst ut kan det bli en ganska lång bit ned. Av samma anledning är det också viktigt att hålla sin säkerhetslina så sträckt som möjligt under arbetets gång.
Bäst är ju förstås att kunna fästa den rakt framför sig och flytta till en ny fästpunkt, eller en punkt som styr om linan, när man själv flyttar sig.
Hur viktigt det är beror mycket på vad det är för säkerhetslina och hur stort/mycket fall den klarar av att absorbera innan kraften överförs till säkerhetsselen och krossar exempelvis bäckenet istället..
 
KarolinaOrnstedt KarolinaOrnstedt skrev:
... har använt säkerhetssele med lina som vi har fäst i nocken på den mittersta takstolen.
Det märks att ni inte har tänkt på pendeleffekten.
Vad tror du händer om den säkrade personen tappar fotfästet när den är längst ut på någon av takfotshörnen?
Jo personen drösar ner i backen långt innan falldämparen har gjort sitt jobb.


Fästpunkten för en säkerhetssele får/bör vara max några grader i sidled ifrån där personen är.


I ert fall så skulle det varit antingen lina spänd mellan gavelspetsarna och sedan från den löplina/positioneringslina ner till säkrad person.

Eller

Två löplinor/positioneringslinor som är fästa vid vardera gavelspetsarna
 
  • Gilla
LukasK och 1 till
  • Laddar…
Nu är jag ingen expert men har viss erfarenhet av att jobba med säkerhetslina. Jag är dessutom höjdrädd så jag tar alltid det säkra före det osäkra.

Tyvärr är vissa av råden i tråden är direkt livsfarliga - som att fästa säkerhetslinan i en bil eller eller något annat på marken när man jobbar på ett tak!

Det innebär att man inte har något skydd alls om man råkar falla ner på "fel sida om nocken". Av egen erfarenhet vet jag att det är lätt hänt att man inte tänker sig för och går över nocken och då helt saknar skydd.

Kolla råden från Ramirent:
http://www.ramirent.se/upload/Produkter/Övrigt/Monteringsanvisningar fallskyddsutrustning.pdf

Där står det bl a "Ha alltid förankringspunkten rakt ovanför dig! Säkerställ att förankringspunkten är placerad högre än den potentiella fallsträckan med marginal, för att den fallande personen inte under några omständigheter kan kollidera med markplan eller annat föremål!"

När är det väl i praktiken lite omständligt att alltid ha förankringspunkten precis rakt ovanför sig hela tiden när man jobbar på ett tak. Däremot bör man regelbundet stanna upp och tänka efter hur långt man riskerar att falla med den fästpunkt man har just då och flytta fästpunkten så att man alltid är på den säkra sidan. Bättre då att lämna öppet i nocken så länge som möjligt för några fästpunkter så att ni kan jobba säkert.

Lycka till!

/Krille
 
  • Gilla
LukasK
  • Laddar…
Kan tillägga efter att jag granskat bilderna.

Säkerhetsselen sitter aldelles för löst på personen på bilden. Risker med lös sele är bla att det kan bli skador som kräver enorm plastikkirurgi, jag hittar tyvärr inte bilden på skadat könsorgan pga lös sele.

Selen ska sitta spännt runt benen, man ska nästan kännas ihoptryckt när man går upprätt så spänd ska den vara över axlarna

Slapp positioneringsrep, ger kraftiga ryck när repet spänns.
 
Selen sitter som ett skruvstäd när personen står upp, problemet är när han lutar sig framåt så glider allt framåt och han skulle väl antagligen klämma sönder både det ena och det andra om han skulle falla.

Tips på utrustning för att montera "....lina spänd mellan gavelspetsarna och sedan från den löplina/positioneringslina ner till säkrad person."? Om vi sätter något i gavelspetsarna eller högst upp på gavelväggarna så kanske vi kommer bort från problemet med att vi kommer bygga igen nocken med råspont rätt snart.
 
KarolinaOrnstedt KarolinaOrnstedt skrev:
Tips på hur vi ska fästa säkerhetslinan för att färdigställa sida 2?
Två löpblock/positioneringslinor som är kopplad till vardera gavelspetsarna samt att alltid se till att bägge är sträckta hela tiden.

När ni sedan fått på pappen och ska montera läckten så monterar ni även samtidigt nockrörsfästen och nockrör.
http://www.benders.se/globalassets/c4-assets/document/monteringsanv_taksakerhet_2014_lu.pdf
Resten av tiden säkrar ni er i nockrören.
 
Varför inte använda en riktig ställning ?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.