HasseTeknik HasseTeknik skrev:
Som jag skrev "Tåspretare" i skumplast. Finns ju konkurrenter, men prisläget är högt.
Droppskydd till diskmaskin.
 
  • Gilla
Fifth Avenue och 1 till
  • Laddar…
tommib
Det finns en hel tråd om de minst prisvärda produkterna. Den där asken med tallkottar för hunda spänn (eller var det mer?) dyker upp i mitt huvud.
 
  • Gilla
jocke31
  • Laddar…
C
A Andy78 skrev:
Så vad tycker du att stockholmare som tex vill flytta hemifrån ska göra, flytta till en by i norrland?
Om man får arbete där, ja. Svenskar har genom tiderna flyttat till Norrland, Finland, Estland och Minnesota. Ingen mänsklig rättighet att få arbete och bostad precis där man vill.
 
Redigerat av moderator:
Om det är för dyrt att bo, flytta någon annanstans. Då tvingas arbetsgivarna att höja lönerna så att folk har råd att bo. Det handlar om tillgång och efterfrågan.

Vissa hamnar dock alltid i kläm, men man kan inte styra nationalekonomi utifrån dessa, då funkar den nämligen inte kapitalismen, inte ens den socialkapitalism vi har i Sverige. Då blir man tvungen att leva på existensminimum.

Tufft, men vad är alternativet?
 
  • Gilla
johel572
  • Laddar…
C civilingenjören skrev:
Om man får arbete där, ja. Svenskar har genom tiderna flyttat till Norrland, Finland, Estland och Minnesota. Ingen mänsklig rättighet att få arbete och bostad precis där man vill.Genom att välja att skaffa barnen med en man som rimligen kan förväntas bidraga till deras försörjning. Det är en kvinnas viktigaste val och ett stort ansvar som hon har gentemot sina barn och samhället. (Antar att det typiskt sett är en kvinna som är ensamstående med 3 barn och är undersköterska eller lokalvårdare, men annars gäller det omvända.) Även om förhållandet skulle brista måste båda föräldrar bidraga till sina barns försörjning. Skulle en förälder dö är det samhällets uppgift att hjälpa den överlevande föräldern att tillgodose barnens grundläggande behov. Och mer än så om föräldern har dött för landet.
Nej självklart är det ingen rättighet att få arbete och bostad precis där man vill, men kan ändå eftersträva att ha en fungerande bostadsmarknad, att det är 10 år kötid på en 2:a längst ut i förorten är ju inte rimligt.
Visst man kan köpa men nu börjar den marknaden kollapsa.
Om ingen köper pga att man inte får lån så kommer även byggandet avta.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
Rättighet och rättighet. Bostadsstöden i Finland kostar mera än lantbruksstödet. Bostadsstöden går huvudsakligen till att folk i stora urbana centra ska ha råd att bo där. Ganska dumt funtat då 34% av tillfrågade i Helsingfors sade dom vill inte bo där, dom vill på landet. Men regionalpolitiken koncentrerar alla jobb till städerna. Skulle dom kunna bo där dom ville skulle ju priserna på bostäder i städerna sjunka och mindre stöd krävas.

När hela landet frågades var dom skulle vilja bo om pengar/jobb inte var en faktor så sade endast 34% av de tillfrågade att dom skulle välja att bosätta sig i en stad. Så jag tar det här med att en stor del av folket vill bo i städer med en skopa salt... Kanske 30-40% tippar jag på.

Och ja politiken kan definitivt påverka vart vi styr jobben och pengarna. Jag ser hellre vi prioriterar att folk kan leva som dom vill, ge skattelättnader åt företag som etablerar sig på mindre orter t.ex., ekonomin går nog fram för det, så what om tillväxten är lite långsammare om flera människor får leva bättre och tryggare liv. Det är för hög prioritering på att maxa BNP, BNP är långt ifrån det enda som är viktigt då man ser till ett lands ekonomi. Ojämlikheten och GINI indexet har ju farit käpprätt åt helvetet i Sverige t.ex.
 
  • Gilla
big mike och 5 till
  • Laddar…
C
DennisCA DennisCA skrev:
Bostadsstöden går huvudsakligen till att folk i stora urbana centra ska ha råd att bo där.
Det är illa även i Sverige. Gigantiska resurser försvinner in i storstäderna i form av storstadsmiljarder, enorma infrastrukturprojekt, fiaskon som Karolinska sjukhuset och framför allt centralisering av statlig verksamhet. Ska vi ha storstäder måste de bära sina egna kostnader! I dessa tider med ökad medvetenhet om krisberedskap och sårbarhet borde man börja beskatta folk efter hur sårbart de lever. Pengarna behövs för att motverka sårbarheten i stora urbana centra (vilka utgör högriskprojekt och tickande bomber ur säkerhetssynpunkt) genom att bygga skyddsrum och ordna livsmedelslager, reservkraft m.m.. Beskatta folk efter hur beroende de är av köpta varor - särskilt importerade varor, befolkningstätheten i deras region, avsaknad av möjlighet att värma sin bostad med ved m.m.. Skriv även in i grundlagen att politikerna inte får fatta beslut som minskar landets självförsörjningsgrad av livsmedel.
 
A
H hempularen skrev:
OM det nu är så att precis hela denna ungdomsgeneration tjänar för lite för att skaffa sig en bostad. Vem skulle då köpa bostäderna? OM efterfrågan bland de unga blir så låg, ja då måste ju säljarna gå ned i pris om de skall bli av med sina objekt.

Nej, självklart finns det gott om unga som faktiskt har råd med de här höga priserna, och har om inte höga löner, så skapliga medellöner. Och det kommer att upprätthålla balansen mellan tillgång och efterfrågan.

Däremot så är det givetvis ett problem att människor med låg lön, oavsett om de är unga eller äldre, har extremt svårt att lösa sin bostadssituation.

Men det är inget direkt nytt fenomen.
Ett problem i storstäderna är att företag köper upp bostäder för att ha som övernattningslägenheter till sina anställda eller gästarbetare som tillfälligt måste vistas i tex Stockholm. Visserligen tillåter inte alla bostadsrättsföreningar företag som köpare men många gör det. För företaget är det mycket billigare att ha en lägenhet än att anställda måste bo på hotell kortare perioder.
 
Och varför är det ett problem? Det är ju bara ett symptom på något annat.
 
  • Gilla
johel572 och 1 till
  • Laddar…
Fast det där är ett marginellt problem. De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte att juridiska personer köper, och de tillåter inte att du använder läögenheten som ngn. sorts hotell.
 
  • Gilla
varmkorv och 4 till
  • Laddar…
Claes Sörmland
MissMuffet skrev:
Ett problem i storstäderna är att företag köper upp bostäder för att ha som övernattningslägenheter till sina anställda eller gästarbetare som tillfälligt måste vistas i tex Stockholm.
Marginalproblem. Ett större problem som städernas bostadsrättsföreningar kämpar med är privat andrahandsuthyrning. Det är ett stort spring i husen för kortare och längre uthyrning. Å andra sidan är nog ungdomsgenerationen tacksam för det så att det finns något att hyra i städerna på andrahandsmarknaden.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
A
Lokalnyheterna i Stockholm idag tog upp två nyheter som verkligen belyste hela problemet.

https://www.svtplay.se/video/219761...t-nyheter-stockholm-23-apr-09-05-1?start=auto

(Först lite om en brand. )

Kommunala bostadsbolag försöker göra sig av med sina hyresrätter genom att gång på gång peppa hyresgäster att köpa sina lägenheter. Våra Moderata majoritet behöver få in pengar till sina skattesänkningar.

Samtidigt finns ett förslag på att ge Kungliga Operan 3,5 miljarder av våra skattepengar till att bygga om Operahuset i Stockholm. Obs! Det är 3,5 miljarder extra utöver alla skattemiljarder Operan redan får för sin ordinarie verksamhet.
 
H hempularen skrev:
Fast det där är ett marginellt problem. De flesta bostadsrättsföreningar tillåter inte att juridiska personer köper, och de tillåter inte att du använder läögenheten som ngn. sorts hotell.
Tyvärr är det så att många som har som måla att hyra ut bostaden för att dra in pengar frågar inte om lov, utan det hyrs ut hej vilt utan vetskap.
Väldigt vanligt vid nyproduktion, man flyttar aldrig in utan hyr ut bostaden som finansierar allting och sedan säljs efter ett par år.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
Hemmakatten
Har raderat ett antal inlägg som inte hör hemma i diskussionen. Håll er till ämnet. Vidare ovidkomna inlägg kommer att få en varning. /moderator
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.