Vad gjorde underleverantören i lägenheten?
Nytt kök? Eller var det ett badrum?
I båda fallen behöver man installera jordfelsbrytare och enklast för en elektriker är att montera en normcentral, den kostar https://www.kjell.com/se/sortiment/...almbergs-fardig-normcentral-2x12-modul-p67482 och uppåt beroende på fabrikat.
I samband med en sådan installation brukar en del kablar bli för korta, och istället för att skarva så drar man nya trådar till första dosan.
Bäst är att tråda om hela lägenheten med rätta färger och skyddsjord.
 
  • Gilla
Papphammar666
  • Laddar…
L Leif i Skåne skrev:
Vad gjorde underleverantören i lägenheten?
Nytt kök? Eller var det ett badrum?
I båda fallen behöver man installera jordfelsbrytare och enklast för en elektriker är att montera en normcentral, den kostar [länk] och uppåt beroende på fabrikat.
I samband med en sådan installation brukar en del kablar bli för korta, och istället för att skarva så drar man nya trådar till första dosan.
Bäst är att tråda om hela lägenheten med rätta färger och skyddsjord.

Det var både kök och badrum som var tänkt men avslutades i för tid pågrund av dispyter. Så vi har fått ta in någon annan eller Aa Påväg att ta in någon annan.
 
tommib
Ja, så kan det vara men enligt TS är det ingenting som har kommuniceras med hen.

Det är många olika faktorer som kommer in här. Avtalsform (fast/löpande pris) , om det är någon form av entreprenad osv... Det går inte att uttala sig om särskilt mycket alls innan det kommer mer info från TS.
 
R
U Ugge skrev:
Att företag C kräver att få tillbaka den fast monterade el centralen till oss direkt är således fel.
Det är så inom entreprenad som det heter , enligt nedan
Ett arbete ska utföras av A och avtal göres med den , A tar in underentreprenör B som monterar
in på uppdrag av A något fast och A går i konkurs så har B fordran alltid på A och blir utan om
det inte finns pengar , beställaren har inte något med B att göra utan ska betala A
B kan inte komma och säga jag tar tillbaka det som jag monterat in
Ser nu omfattningen av arbetet och det ställer till det lite i tråden , den infon skulle ha kommit tidigare
 
  • Gilla
Leif i Skåne
  • Laddar…

Bästa svaret

Tråkigt detta, jobbar själv som elektriker och har kund ej anlitat mig är det alltid det företag som "kallat" dit mig som jag fakturerar och har en plan med ang vad som ska göras. Är det ett kök och badrum så krävs JFB i badrum ifall du har elgolvvärme eller uttag där. Har man då en gammal diazed (proppar) är det enklast att byta hel centralen, dock ska detta överläggas med de som anlitat mig då kostnaden för central måste läggas fram. I kök blir det en hel del nya matningar t.ex för häll, ugn, Micro, diskmaskin, bänkuttag, kyl/frys/fläkt varav alla ska ha en egen grupp utom sista då de förbrukar såpass lite. Du ska inte ha någon kontakt med elektrikern om det ej är bestämt så. Han får ta sin faktura till de som anlitat honom och jaga där, ej upp till dig. Att hota dig med att komma och plocka ner central kan han glömma. Och för att förtydliga får det ej dras mer än 5 trådar i ett 16mm rör och max 7 i ett 20mm rör. Det har med värmen att göra, ej platsbristen PUNKT!
 
  • Gilla
fia_mstd och 6 till
  • Laddar…
U Ugge skrev:
Vill även poängtera att första firman fått betalt men står inget om någon elcentral i avtalet.
Jisses. :thinking:
Har första firman fått betalt och sedan blivit utkastad??
Hur mycket är gjort och vad är kvar?
Normalt i en lägenhet blir det 12-15 säkringar och det blir många rör att dölja!
Det enklaste är att regla ner taket i hallen och köket, samt väggen bak köksinredningen och dra alla rör där.
Men detta kräver samarbete mellan elektriker och snickare, bäst är om det är samma person. En elektriker får regla upp ett tak, men snickaren får inte dra el.
 
[QUOTE="Vilde, post: 3041308, member: 148390] Och för att förtydliga får det ej dras mer än 5 trådar i ett 16mm rör och max 7 i ett 20mm rör. Det har med värmen att göra, ej platsbristen PUNKT![/QUOTE]

Det blir inte varmare av fler ledare. Värmeutvecklingen är beroende av den totala strömen i röret. Om det är en grupp men tex många tändtrådar blir drt inte ett dugg varmare. Man måste naturligtvis ta hänsun till om strömen dras framoxh tillbaka i röret. Men antalet ledare påverkar inte värmeutvecklingen. Det har tidigare diskuterats tex här:

https://www.byggahus.se/forum/threa...lverket-kring-antal-fk-i-vp-roer.88088/page-2

Lämpligheten att dra många ledare kan diskuteras, men det leder inte per automatik till mer värme.
 
  • Gilla
b_hasse och 6 till
  • Laddar…
Fast Enligt svensk elstandard så antalet FK i rör angivet. Projekterar man/förlägger enligt denna så uppfylls en säker och bra anläggning.
 
  • Gilla
Uffe A
  • Laddar…
Det är väl klart att det är strömmen i sig som avgör hur mycket man kan leda i ett rör men man kan ju inte hålla på och mäta sig fram till olika lösningar så den generella standarden är väl just det som redan nämnts. Fem trådar i ett vanligt rör medger en normal "trefasinstallation" och bara för att berra b enbart har en ledlampa på sin installation så innebär ju inte det att det är okej att dra tre sladdar till i hans rör.
 
Nej. Men om du har en grupp i röret så blir det inte vamare flr att man drar fler ledningar som hör till samma grupp. Det jan tex vara aktuelkt med många tänddtrådar. Eller att det blir trångt om man ska jorda en befintlig anläggning. Inget som ökar värmen eller medför att man behöver räkna på det. Men jag håller med om att man bör följa rekomendationen när man projekterar. Men när elektriker som vilde eller TS nya elektriker kommer med fel information tappar man förtroendet. Vilken kompetens har personen i övrigt när det uppenbarligen finns tydliga brister?
 
  • Gilla
Müssli och 1 till
  • Laddar…
Hur varmt blir det då vid maxbelastning (10 A) i ett rör där i en belysningsgrupp med 5 tändtrådar och fassamt nolla? Jo det blir ungefär lika varmt som det blir vid maxbelastning (10 A) i en annan belysningsgrupp med en tändtråd, fas och nolla.
Så jag upprepar det är INTE nått förbud mot fler än 5 trådar i ett 16 rör/slang. Dom som hävdar det kanske kan ta fram texten med förbudet.
 
  • Gilla
b_hasse och 4 till
  • Laddar…
Det låter inte alls otroligt att arbetena som gjordes i kök och badrum gjorde att man var tvungen att byta centralen. Men om elektrikern vill ha betalt för detta merjobb måste han ju förståss ta det med sin uppdragsgivare som i sin tur kommunicerar det till kunden. Inga konstigheter så sett, men det är så klart upp till de inblandade företagen att reda ut det mellan sig. Kärnan där är givetvis om elektrikern sade direkt att det måste bli merarbete eller om han bara gjorde det ändå och räknade med att det skulle lösa sig? Det är dock inte TS problem.
 
Det låter som det finns en hel del information som saknas, då arbetet har avbrutits pga dispyter, och A fått betalt, men det står inget om elcentral i avtalet. Det verkar som kommunikationen mellan A-B-C inte varit den bästa.
Det verkar inte heller som ni har betalat för elcentralen till A. Med tanke på vad som skrivits är det kanske ingen framkomlig väg att göra det. Samtidigt låter det som det behövdes en elcentral.
Om ni nu kommer vidare med renoveringen är kanske en lösning att ni låter er nya elektriker plocka ner elcentralen så ni kan lämna tillbaka den. Så kan han ju sätta upp en ny. Eller om ni kan göra en deal med den förre elektrikern där ni betalar en del av den, om den nu är användbar.
 
Som vanligt är det dålig kommunikation mellan inblandade parter!

Man ritar ett häftigt kök i CAD-program, men glömmer all el till vitvaror och belysning i det programmet.

Elektrikern kommer in för sent när köket är på plats.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Q
E elmont skrev:
Och vad är det för konstigt med sju trådar i ett rör??? Jag tror att "din nya" elektriker är ute efter att svartmåla din g:a och är det så kanske du ska överväga att byta bort den "nya" för du vet ju aldrig vilka hittepåfel han kommer att dra fram. Att det skulle bli varmt pga antalet trådar stämmer inte OM dom är rätt avsäkrade det är belastningen på trådarna som avgör om det blir varmt i röret. Så har du två trådar och belastar dom för hårt blir även dom varma.
Det finns vist regler om hur många ledare eller kablar man får förlägga jämte varandra. Det handlar om hur mycket kylning de får.
Förläggningssätt är en del av variablerna när man dimensionerar en elanläggning .
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.