G gusvo085 skrev:
Om du inte har en gjuten platta så kommer det ju röra sig, klarar ugnen det eller spricker den Då? Hur ska du fästa det eldfasta teglet?
Kommer att gjuta en isolerande botten av vermicrete, lägga teglet på den gjutningen med lite sand mellan för att få det i nivå och sedan gjuta upp till nivån av teglet, så det kommer nog kanske ge möjlighet för plattorna att röra sig. Gör ordentligt och gjuter en platta att ställa allt på
 
S Strangelove skrev:
Fint att säsongen är igång! kommer säkert vilja ha recept på bra deg sen när jag väl fått upp min ugn.

Har bestämt mig för att bygga en stadig bänk att ställa ugnen på istället, varit upptagen med staketbygge, så fick lite över, några meter 70x70 som får bli ben och sen några 45x70, så benen blir 70x70 och så reglar jag upp lite med övriga.

Funderade på om man skulle kunna komma undan en gjutning genom att använda betongplattor som bas att ställa ugnen på istället... (mellan ugnen och träbänken)
skulle spara mig ca en vecka.
Har en hel del plattor över nämligen, behöver man foga samman plattorna eller kommer tyngden av ugnen att hålla ihop dom?
Eller är detta en onödig genväg?
Å ena sidan så har du ju en solid kupol ovanpå allt senare, den kommer inte att röra sig mycket, och håller ihop allt ..

Å andra sidan bidrar en gjuten platta till stabilitet på ett annat sätt... En gjuten platta går ju att gjuta "direkt på benen" (om de är 70x70 så bär ju fyra stycken upp bra mycket vikt)... Ska du ha lösa plattor så blir ju "det som är under plattorna" det som bär upp allt... Jag vet inte vad som blir minsta arbetsinsatsen för dig, men det går nog att göra ett smäckrare bord med en gjuten platta....
 
Intressant!
Jag har en delvis nedgrävd betongring med ytterdiameter 105 cm som används som grillring men rätt sällan. En pizzaugn vore en fin uppgradering, men ryms det på längden? Tänker mig att gjuta en isolerande platta 20mm under toppen på ringen och lägga eldfast tegel på, sen lyfta på en pilateskupol som gjuts på annan plats. 75cm pilatesboll hade jag tänkt använda.
Vermikulit och antingen eldfast bruk=dyrt eller standardcement, och sen putsa ett tunt lager utvändigt så att det ska tåla att stå ute.
 
Har inte kommit igång med mitt gjutande än, har snickrat ihop en bänk som jag ska ha ugnen på, som är ca 750x850, så betongplattan kommer sticka ut ca 100mm utanför ramen. bör man gjuta plattan ännu lite större för att få någon liten avlastningsyta, eller är det enklast att ha det fristående kanske?

Har inte helt bestämt placeringen än, hur nära hus vågar man ha ugnen? där jag tänkt nu är ca 1500mm diagonalt ut från husknuten, vilket gör att hörnet på taket kommer vara nästan ovanför ugnen. skorstenen kommer väl sluta nån stans 2300mm ovan mark, taket kanske 4500-5000, kan detta bli något problem?

Vill ju ändå ha den ganska så nära in till kök och sittplats ute.

Är det bättre att ha den helt fristående en bit bort från all byggnation?
 
S Strangelove skrev:
Har inte kommit igång med mitt gjutande än, har snickrat ihop en bänk som jag ska ha ugnen på, som är ca 750x850, så betongplattan kommer sticka ut ca 100mm utanför ramen. bör man gjuta plattan ännu lite större för att få någon liten avlastningsyta, eller är det enklast att ha det fristående kanske?

Har inte helt bestämt placeringen än, hur nära hus vågar man ha ugnen? där jag tänkt nu är ca 1500mm diagonalt ut från husknuten, vilket gör att hörnet på taket kommer vara nästan ovanför ugnen. skorstenen kommer väl sluta nån stans 2300mm ovan mark, taket kanske 4500-5000, kan detta bli något problem?

Vill ju ändå ha den ganska så nära in till kök och sittplats ute.

Är det bättre att ha den helt fristående en bit bort från all byggnation?
Avställningsyta är aldrig fel, men får man plats med en öl så räcker det ... :)
För att baka pizza behöver man ju lite mer yta, så jag ska göra nån form av utekök med en bänkskiva i marmor för att baka på ..

Ang. avstånd till byggnader så kan det ju vara bra att inte ha det för nära, både pga. brandrisk och att röken inte ska blåsa ner på en när man sitter och njuter av elden i ugnen ... Jag har en buske precis bakom, och ett hus till höger, precis utanför bilden, så det är kanske 1,5-1.8 meter från ugnen ... Jag tycker såhär i efterhand att det är lite nära kanske ... hade nog velat ha två meter i alla fall ... (men det borde ju finnas nån form av brandskyddsregler, om inte annat de 4,5 meter som man använder i fallet bygga mot tomtgräns kanske?)
 
  • En oavslutad uteugn för pizza med skorsten och verktyg runt omkring på byggarbetsplats.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Har börjat bygga lite nu, har gjort en bänk, gjutit skiva och gjutit första på isolerande bädd. Nästa steg blir att kapa tegel, och gjuta upp I nivå med teglet när jag fått det på plats. Men man ska tydligen vara noga med att få isoleringen så torr som möjligt, så väntar nog 2 veckor med att lägga på teglet och gjuta nästa sväng.

Bör man ta bort formen så fort man känner att det börjat bli hårt?
Kommer ju behöva gjuta igen för att få det i nivå med teglet, så kan va skönt med formen kvar också tänkte jag, men kanske går ganska bra på fri hand.
Gjöt med 5vermiculite:1cement.
Gick åt mer vermiculite än jag trott, drygt 100 l (köpte 2st 100l), så är osäker på om jag har tillräckligt, har sneglat lite på stenull som isolering och klä det I tunt lager vermiculite för att hålla på plats, men vad ska man köpa för ull? Vill gärna komma hyfsat billigt undan.
 
  • Nybyggd träbänk med nyligen gjuten och armerad betongplatta som ännu inte är jämn.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Nybyggd bänk med gjuten skiva på en isolerande bädd utomhus, med byggmaterial synligt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Nybyggd bänk med gjuten skiva och form för isolerande bädd, omgiven av verktyg och byggmaterial.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Nybyggd bänk med en gjuten isolerande skiva och verktyg såsom skruvdragare och klämmor.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Samir Hamzić och 1 till
  • Laddar…
Bra jobbat! Det där ser ju riktigt snyggt ut!

Om formen inte är i vägen så går det utmärkt att ha kvar den .. Så länge betongen härdat ett par dagar, så kan man börja med nästa lager ... Man behöver dock få ut fukten sakta, sen när man väl börjar elda...

Slänger med en inspirationsbild från mitt senaste försök .. :)
 
  • Hemgjord pizza med tomatsås, ost och basilikablad på träskärbräda.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Lusenlinda och 3 till
  • Laddar…
Hej! Ser jättefint ut!
Har gjort nästan exakt som du. Dock ett Bord i 95*95 med gjuten betongplatta 45mm djup.
Ser att du gjuter en form i vermikulit +cement uppe på betongplattan. -hur hög är den? Och kommer du att använda någon armering till den plattan?
 
  • Byggprojekt med träkonstruktion, grön halvklotformad gjutform i vermikulit för betong och ett metallrör.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gjutning av halvsfärisk form med vermikulit och cement på OSB-skiva för byggprojekt.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
F Fransson44 skrev:
Hej! Ser jättefint ut!
Har gjort nästan exakt som du. Dock ett Bord i 95*95 med gjuten betongplatta 45mm djup.
Ser att du gjuter en form i vermikulit +cement uppe på betongplattan. -hur hög är den? Och kommer du att använda någon armering till den plattan?
Den plattan är 100mm, sen ska det eldfasta teglet ligga där det är nedsänkt, på en bädd av sand för att få det i våg.
Edit: ingen armering i den, är 5:1 blandning, som ska vara tillräckligt stark utan armering

Gjuter du direkt med vermikulite+cement? har förstått att man kan få lite problem med sprickor runt skorstenen om man gjuter det för tajt och även om man gjuter in metall, men tror det kanske inte är lika stort problem med vermicrete.

@Dan_Johansson pizzan ser fin ut... ägg på? gillart!
Efter att ha läste på forno så kommer jag vänta med att lägga på eldfasta teglet på isoleringen, där säger dom att det är betydligt svårare att göra sig av med vattnet om man lägger på sten som hindrar att det kommer ut uppåt.
Har du isolerat med ull i din ugn? vad har du använt?
 
S Strangelove skrev:
Den plattan är 100mm, sen ska det eldfasta teglet ligga där det är nedsänkt, på en bädd av sand för att få det i våg.
Edit: ingen armering i den, är 5:1 blandning, som ska vara tillräckligt stark utan armering

Gjuter du direkt med vermikulite+cement? har förstått att man kan få lite problem med sprickor runt skorstenen om man gjuter det för tajt och även om man gjuter in metall, men tror det kanske inte är lika stort problem med vermicrete.

@Dan_Johansson pizzan ser fin ut... ägg på? gillart!
Efter att ha läste på forno så kommer jag vänta med att lägga på eldfasta teglet på isoleringen, där säger dom att det är betydligt svårare att göra sig av med vattnet om man lägger på sten som hindrar att det kommer ut uppåt.
Har du isolerat med ull i din ugn? vad har du använt?
Det är ju rätt fuktigt i luften på sommaren, så jag är inte helt säker på att det gör någon större skillnad egentligen ... Men det är ju aldrig fel att vänta .. :)

Jag har använt "Insulfrax" filt från PL Eldfast det var den billigaste jag kunde hitta, med frakt då. Den som sålde eldfast isoleringsfilt lokalt var dyrare, inräknat frakten till och med. ... Köpte en kartong, det räckte nästan till 2 lager runt hela ugnen, men 50 mm är i minsta laget, hade gärna haft 75-100 mm, men det är för dyrt ... jag har lagt vanlig stenull utanpå filten, det funkar ok... om jag eldar upp till pizzatemperatur (ca 500 grader "i taket" och 350-400 i golvet) och sen stänger för öppningen med en 0.8 mm plåt så har jag ca 200 grader i ugnen dagen efter.... var noga om du skarvar isolering förresten, det slipper ut mycket värme i gliporna ... :)

Ang. pizzan så är det en margherita, så det är tomatsås, olivolja, lite salt. mozzarella och toppat med parmesan (i den ordningen). Lite basilika efter ... inget mer! Kan rekommendera den äkta buffelmozzarellan .. finns på bla Willys för en tjuga förpackningen ... (y)
 
Dan_Johansson Dan_Johansson skrev:
Det är ju rätt fuktigt i luften på sommaren, så jag är inte helt säker på att det gör någon större skillnad egentligen ... Men det är ju aldrig fel att vänta .. :)

Jag har använt "Insulfrax" filt från PL Eldfast det var den billigaste jag kunde hitta, med frakt då. Den som sålde eldfast isoleringsfilt lokalt var dyrare, inräknat frakten till och med. ... Köpte en kartong, det räckte nästan till 2 lager runt hela ugnen, men 50 mm är i minsta laget, hade gärna haft 75-100 mm, men det är för dyrt ... jag har lagt vanlig stenull utanpå filten, det funkar ok... om jag eldar upp till pizzatemperatur (ca 500 grader "i taket" och 350-400 i golvet) och sen stänger för öppningen med en 0.8 mm plåt så har jag ca 200 grader i ugnen dagen efter.... var noga om du skarvar isolering förresten, det slipper ut mycket värme i gliporna ... :)

Ang. pizzan så är det en margherita, så det är tomatsås, olivolja, lite salt. mozzarella och toppat med parmesan (i den ordningen). Lite basilika efter ... inget mer! Kan rekommendera den äkta buffelmozzarellan .. finns på bla Willys för en tjuga förpackningen ... (y)
Ok, dyrt med eldfast filt, hade hoppats på att kunna använda mig av sån här stenull, brandklass A1=obrännbar, vad är skillnaden mot en insulfrax?
 
S Strangelove skrev:
Ok, dyrt med eldfast filt, hade hoppats på att kunna använda mig av sån här stenull, brandklass A1=obrännbar, vad är skillnaden mot en insulfrax?
Det är ju två helt olika material, men "för oss vedugnsbyggare" så ligger skillnaden i bindemedlet man använder för att hålla ihop stenullen. Bindemedlet klarar bara runt 200 grader, sen bryts det ner ..

Isoleringen på bilden är vanlig rockwool, 195 mm tjock, som jag hade "första säsongen". Uppåt/vänster är isoleringen som låg närmast taket, och neråt/höger är längre bort från värmen så att säga ... När isoleringen utsatts för högre värme faller den bara sönder när man rör den, men så länge man inte petar på den håller den ihop ok .... Det som kan hända om man har tjocka lager isolering är att den trycks ihop, och då isolerar den sämre ...
 
  • Delvis nedbruten rockwool isolering med tydliga tecken på värmeexponering, tjocklek 195 mm.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
kanske gör jag ett försök med billig rockwool, hoppas att jag inte ångrar mig. Men är en bit bort i tiden, kommer säkert hinna vela fram och tillbaka en del.
Kanske prova med 70mm tjockt och sedan täcka med tunt lager vermicrete, tror tyvärr att jag kanske gjutit för liten isolerande platta, men går ju att slabba på lite på fri hand också antar jag. Har nog egentligen bara plats för 45mm tjock rockwool.
 
  • Gilla
Yewnas
  • Laddar…
Jag bygger också på en träbänk. Tänker på värmen som ev strålar ner. Finns det risk för att trät kan ta skada? Och hur gör du just med tanke på risken för träkonstruktionen.
 
F Fransson44 skrev:
Jag bygger också på en träbänk. Tänker på värmen som ev strålar ner. Finns det risk för att trät kan ta skada? Och hur gör du just med tanke på risken för träkonstruktionen.
Ju mer isolering, desto bättre.... Kanske inte bara för att träet självantänder, också för att minska vedförbrukningen ... Det finns 50mm tjocka brandisolerande skivor att köpa, som du i teorin kan mura en eldstad mot och ha trä på baksidan, men då får man pynta upp runt 1000-lappen per kvadratmeter ... Annars är det vermiculite som gäller ... 100 mm som ovan är nog minimum mot betong och sen trä, men det är ju en kvalificerad gissning ..

Det du kan göra är ju att gjuta plattan och vermicreeten, lägga ut eldfast sten och sen elda utav h-vete.... Och mäta temperaturen på undersidan av betongen.... Når du typ 90-100 grader på betongen är det bara att gjuta tjockare...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.