C
Vi har stora gräsytor och tänkt att vore optimalt att låta en robot sköta dessa. Nu när det börjar bli mer konkret och vi läst på, hört oss för och tittat på priser börjar vi dock vackla. Vi har fått hjälp med dimensionering av Husqvarnas ÅF och landat i att en 450X + en 430X skulle klara jobbet. För att ta till lite extra och inte minst ha möjlighet att ta ner klipptiderna tänker vi att det kanske är lämpligt med 2 st 450X.

Kalaset landar då på ca. 60 000 kr, och om man räknar med en livslängd på 10 år blir det ju alltså 6 000 kr per säsong + ev. service och reparationer. Till saken hör att det finns inte helt oansenliga ytor som inte går att köra med robot, så vi slipper inte undan utrustning för manuell klippning. Dessutom får man ju manuellt trimma kanter, räfsa löv och kvistar, plocka bort fallfrukt osv.

Alternativet är att hyra in hjälp med skötseln och med 6 000 kr kommer man ju hyfsat långt med detta.

Hur tänker ni?
 
Hur stora ytor handlar det om? Måste allt vara klippt gräsmatta?
Slåtterbalk kanske skulle kunna vara ett alternativ på de delar som inte behöver skötas så noga, kanske kombinerat med bete?
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
T TottoGBG skrev:
Hur stora ytor handlar det om? Måste allt vara klippt gräsmatta?
Det rör sig om knappt 5000 m², varav ca 1500 m² är trädgård, som jag misstänker skulle må bra av robotklippning då det är mer mossmatta än gräsmatta, och resten typ kuperad parkmark. Vi har funderat på att låta delar bli äng, men nej, dessa ytor "måste" nog vara gräsmatta. Dessa ytor lämpar sig inte heller för bete. Dock är vi förstås inte ute efter någon golfgreen, utan målet är att gräsmattan skall må bra till rimlig kostnad och minimal arbetsinsats.

T toolman77 skrev:
Kanske är läge att gå upp på riktiga robotar istället för två små om ni har så mycket gräs.
Ha ha, tack för tipset. Hittade en begagnad 2014 års modell av BIG MOW på Mascus för 120 000 kr så det är nog tyvärr helt uteslutet :)
Ser det inte som ett problem i sig med två robotar och 450X är ju inte så liten heller, utan det är mer prisvärdheten som gör mig tveksam.
 
Jag tycker ändå att du ska tänka dig två olika skötselnivåer. Husqvarna har bra robotar men nöj dig med en för bruksgräsmatta och eventuell praktgräsmatta, det kommer att bli fint. För de ytor som inte behöver samma intensiva skötsel skaffar du dig en slåtterbalk och går över dem ett några gånger per säsong.
 
  • Gilla
cpalm och 1 till
  • Laddar…
C
T TottoGBG skrev:
Jag tycker ändå att du ska tänka dig två olika skötselnivåer.
Ja, vi har definitivt tänkt i de banorna. Dock är vi ute efter en betydligt högre nivå på parkytorna än att vi kan köra av dem några gånger om året. Och "bruksnivå" duger i ärlighetens namn bra även i trädgården. Vi är inte ute efter några praktmattor, utan i första hand att spara tid.

En annan faktor är att parkytorna består av två ytor på ca. 800 respektive 2400 m² som delas av en grusväg. Den mindre ytan har en passage till trädgården, så tanken var att ena roboten sköter dessa två ytor och den andra sköter den större ytan. Om man satsar på en robot dimensionerad enbart för trädgården måste man alltså byta ut denna mot en större, alternativt köra med tre robotar om man senare ändrar sig angående parkytorna.
 
Då tycker jag att din plan med två robotar verkar bra. Mycket pengar, visst, men om du räknar in all tid du inte kommer att lägga på att klippa är det absolut värt det om resurserna finns.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Köp en 315X för 800-kvadrataren (klipparens överkapacitet 87,5 %) och en 450X för de resterande ca 4000 kvadraten (klipparens överkapacitet 25%). Vad är det värsta som kan hända? Att några triangelformade gräsplättar i veckan kommer hålla 6 cm höjd istället för 5 cm :)

Edit: Såg nu att det rörde sig om 2300 kvadrat (1500+800) och 2400 kvadrat. Köp 2 st 430X. (y)
 
Redigerat:
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
G Gustav E skrev:
Vad är det värsta som kan hända? Att några triangelformade gräsplättar i veckan kommer hålla 6 cm höjd istället för 5 cm :)
Ingen aning. Någon som vet vad som händer om roboten är underdimensionerad?
Notera att vi inte vill ha den igång 24/7, angiven kapacitet förutsätter ju att den får jobba dygnet runt.
 
Dels blir nog gräset lite tufsigt då klipparen inte kör över allt ofta nog, dels måste kanske roboten ladda lite oftare om det blir extra motstånd av att köra i/klippa högre gräs. Risk torde alltså finnas att problemet är tilltagande om klipparen inte hinner med, särskilt under den värsta tillväxtsäsongen.
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
Hinner inte roboten med så kan man hjälpa till med en manuell klippare då det växer som värst.

Protte
 
  • Gilla
cpalm och 1 till
  • Laddar…
C
Efter att ha övervägt detta nu så har vi landat i att vi köper en 450X till trädgården och hoppas att den ger mossan en ordentlig dust. Eventuellt får den också köra en del av den lilla "parkytan". Med en så stor maskin kan vi senare släppa ut den på resten av den ytan om det funkar bra. Vi kan också kosta på oss att dra ner klipptiderna ordentligt.

I övrigt köper vi en begagnad åkklippare för att köra av resten av parkmarken och alla andra ytor som inte behöver klippas så ofta och där den inte funkar med robot. Tänker mig även en sådan där uppsamlarvagn som framför allt förhoppningsvis eliminerar evighetsarbetet med att räfsa löv och kvistar.

Några tips på bra lite större åkmaskiner som går att hitta på begmarknaden? Har förstått att man vill ha hydrostatdrift och klippdäcket framtill.
 
Ta en 450x och sätt den till att klippa allt. Sen stöttar du lite om den inte hinner med när det växer som mest
 
  • Gilla
cpalm
  • Laddar…
C
Johannes Carlsson Johannes Carlsson skrev:
Ta en 450x och sätt den till att klippa allt. Sen stöttar du lite om den inte hinner med när det växer som mest
Alla ytor hänger som sagt inte ihop så det går inte.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.