Skulle vara intressant att få vad ni tycker man kan/bör/inte ska lämna vid överlåtelse av fastighet. Som t ex:

- vedhög
- rishög
- extra takpannor
- stege
- omonterad innerdörr
- virke
 
Det bästa är att man kommer överens om det med köparen. I tidigare diskusioner är det tydligt att det råder väldigt delade meningar om vad som kan lämnas kvar.
 
Mäklaren brukar ha en bra lista på vad som normalt ingår i ett köp, stege brukar vara en sådan sak, även extra takpannor borde få stanna.

Men resten har jag svårt att se borde behöva vara kvar.
 
Vissa saker i listan är ju saker som köparen sannolikt vill ha andra saker är en belastning. Men kanske kan kvittas mot det han vill ha. Vad dom ska finnas kvar om inte annat sägs finns det listor för. Ved och annat som inte ska finnas gör man lämpligen upp om med köparen.
 
Iallafall på den tiden när det fanns oljecisterner i husen, så brukade man shablonmässigt få betala för "bränsleförråd", oljan ingick alltså självklart inte i priset, utan debiterades separat i likvidräkningen vid överlåtelsen. En vedhög borde hanteras på samma sätt.

En rishög däremot låter som något du som säljare kanske bör frakta bort.
 
harry73
Är rishögen att betrakta som kompost eller ligger det på en naturtomt kan det vara kvar. Annars ska det bort.
Vedhög behöver inte vara kvar, men jag skulle alltid erbjuda köparen att ta över det. Om besväret att ta med det är för stor kan man lämna kvar det.
Extra takpannor ska inte slängas, men man får sälja hus utan extra takpannor.
Extra innerdörr lite samma sak. Är det en ny dörr är det kanske inte så viktigt, men är det en gammal dörr som har sin plats i huset borde stanna kvar, men även där får man sälja huset om dörren inte är kvar.
Huset ska ha ett stege om man har skorsten, så då får den vara kvar
 
  • Gilla
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
Torpar-Anna Torpar-Anna skrev:
Skulle vara intressant att få vad ni tycker man kan/bör/inte ska lämna vid överlåtelse av fastighet. Som t ex:

- vedhög
- rishög
- extra takpannor
- stege
- omonterad innerdörr
- virke
När sotaren var hos mig första gången efter jag hade köpt vår sommarstuga, blev han skitförbannad för att föregående ägaren inte hade lämnat en juste stege. Han menade att det SKA följa med huset. (det fanns en bra stege där när vi kikade på kåken)
 
  • Gilla
Immobil och 1 till
  • Laddar…
"ska bort" ? det finns ju inget som säger vad man SKA göra, altl regleras ju av vad man kommer överens om.

Det händer ju ofta att säljare lämnar kvar allsköns bråte.. i huset jag bor i blev det många lass till tippen med skräp, och halva vinden är fortfarande full med grejer som stod där vid köpet..
 
Mina föräldrar fick överta:
Pingisbord
Kanadensare
Stege
Ford Taunus

Stege kan eventuellt vara krav att lämna, om det behövs för att nå taket. Numera får man ju inte ha fast väggstege som barn kan klättra upp på.

Rishögen bör man givetvis ta bort, tomten ska lämnas städad.

Övrigt frågar man om köparen vill ha.

Flyttar man till lägenhet kan även gräsklippare och en del sådant vara intressant att lämna till köparen OM de vill ha det.
 
  • Gilla
jocke31
  • Laddar…
Som flera sagt tidigare är väl det lättast att komma överens emellan köpare och säljare.
 
13th Marine 13th Marine skrev:
Mäklaren brukar ha en bra lista på vad som normalt ingår i ett köp, stege brukar vara en sådan sak, även extra takpannor borde få stanna.

Men resten har jag svårt att se borde behöva vara kvar.
Det som tillhör huset, inget annat ska lämnas kvar fick då vi veta när vi sålde huset. Huset ska vara städat och likaså tomten ren från skräp och dylikt, om ni ej kommer överens om annat ! Rishögar o skräp ska vara bortforslat.
 
Det finns inget "ska" här, sen att mäklare i största allmänhet är puckon som har sina egna ideer är ju en helt annan sak, exempelvis den mäklaren som påstod att en lägenhet i innerstan är citat "osäljbar" och det står barnsängar i den.. Det var EXAKT så han sa "osäljbar", vem som helst fattar ju att en trea i stockholm innerstad blir såld även om den är fylld med tre ton kobajs, att det står ett par spjälsängar i den kanske skrämmer bort en skäggig flumhipster från södermalm eller två, men det kommer fortfarande finnas en enorm kö med människor som vill köpa till marknadsvärde.
 
  • Gilla
saiter
  • Laddar…
C
Fast det finns ett antal saker som enligt rättspraxis räknas som fastighetstillbehör och "ska" ingå. Hatthyllan är väl det klassiska exemplet, sen mer eller mindre uppenbara grejor som vitvaror. Flaggstången ska säkert ingå. Stegen däremot är nog ett tveksamt fall rent formellt.

Sen har ju alla standardköpekontrakt i princip samma skrivning angående kvarlämnat lösöre och det är att det tillfaller köparen och att denne har rätt att frakta bort det på säljarens bekostnad. Så som säljare gör man bäst i att försäkra sig ordentligt om vad som skall lämnas kvar och inte.
 
Visst, jag syftade mer på att man "ska" plocka bort rishögar osv.

När vi köpte huset, hade skrivit på pappren, fått nycklarna och åkte dit så hittade vi säljarnas vänner och bekanta i full fart med att tömma huset.. lagom kul.. Det var lite det som gjorde att vi sa "ta bara vad ni ska ha, lämna allt annat skräp så ni kan komma härifrån nån gång".. Tror iofs det var deras plan från början, att lämna skräpet alltså. Mäklaren sa att vi ju KUNDE be dom lämna vår fastighet och i värsta fall ringa polisen, men vi kände väl att dom kunde få kvällen på sej att få bort deras grejer, även om det inte ritkigt var så vi planerat det.
 
Till en bostad hör vissa inventarier. De kallas vanligen för byggnadstillbehör. De inventarier som räknas som bostadens, och därmed inte får tas med vid en fastighetsförsäljning, är reglerade enligt lag i jordabalken.

Grundregeln är att allt det som tillförts en byggnad av fastighetsägaren för stadigvarande bruk räknas som tillbehör till byggnaden. Det ska också vara installerat. Exempel på tillbehör som finns i en bostad för stadigvarande bruk är:
  • spis, fläktar, inbyggda mikrovågsugnar
  • det mesta i badrum, badkar, handfat, toalett, dusch och duschkabin
  • tvättmaskin, torktumlare
  • garderober
  • persienner
  • stege för sotning
  • brand- och inbrottslarm
  • köksinredning / kök
  • radiatorer och element
  • parabolantenn
  • porttelefon
  • centraldammsugare
  • hatthylla
  • nycklar
Detta gäller vid köp av fastighet, ej bostadsrätt.
 
  • Gilla
Nötegårdsgubben och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.