76 196 läst · 613 svar
76k läst
613 svar
MSB - klara självförsörjning i minst en vecka
Det är ett under att man lever, när jag drar till skogs för att jaga tar jag med mig en 20 liters dunk med dricksvatten. Den brukar fungera utmärkt i minst 14 dagar innan den tar slut.
Och vattnet ute i naturen klarar sig i oändlig tid så varför skulle vattnet man har inne bli dåligt OM man inte förorenar det mer än det normalt blir förorenat ute? Tror ni att nått magiskt sker med vatten om det förvaras under tak och väggar?
Och vattnet ute i naturen klarar sig i oändlig tid så varför skulle vattnet man har inne bli dåligt OM man inte förorenar det mer än det normalt blir förorenat ute? Tror ni att nått magiskt sker med vatten om det förvaras under tak och väggar?
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Vedspis fungerar utmärkt att laga mat på och värmekälla vintertid, våran används ofta under vintern.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Hyfsat välfyllt skafferi, oavsett händelse av kris, enda krisen är att trappistölen räcker bara 653 dagar om man hushåller med en om dagen.
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Denna fungerar utmärkt till all matlagning, vattenproblemet har sjöarna och rinnande vattendrag lösningen på, får förvisso gå 40-50 meter till rinnande vatten.
Men som tidigare, svårigheten för stadsbefolkningen är lite större än på landsbygden.
Grannen har spannmål, köttdjur, vi har odlingar, vatten överallt, vi kan nog husera några 100-tal extra under någon månad, vintertid. Under växtsäsongen, många fler.
Visst är det vettigt att ha en liten buffert hemma, man behöver inte gå till överdrift med "orostänket" om att en kris kan uppstå.
Vi bunkrar mest för att vi bor som vi gör, vill ha det mesta hemma....oavsett kris eller ej.
Mvh P-A
Jag sticker bara sticka över till grannarna med det lilla jag har. De har det mesta och skulle kunna kunna leva som vanligt. Jag kan bidra bidra mitt ps4.
Fast stillastående vatten utomhus klarar sig ju inte speciellt länge utan att bli dåligt. Rent vatten utomhus brukar man bara hitta som rinnande vatten.E elmont skrev:Det är ett under att man lever, när jag drar till skogs för att jaga tar jag med mig en 20 liters dunk med dricksvatten. Den brukar fungera utmärkt i minst 14 dagar innan den tar slut.
Och vattnet ute i naturen klarar sig i oändlig tid så varför skulle vattnet man har inne bli dåligt OM man inte förorenar det mer än det normalt blir förorenat ute? Tror ni att nått magiskt sker med vatten om det förvaras under tak och väggar?
Och vad kan det bero på? kan det tänkas att det kommer en mängd olika "saker" från både luft och mark?. Ta bort det så håller det sig "hur länge som helst". Vet du hur dom gjorde på den g:a goda tiden när dom seglade runt jorden? Jo dom hade vatten i tunnor månadsvis.
Och garanterat att vattnet med råge klarar den vecka som det i det här fallet handlar om.
Och garanterat att vattnet med råge klarar den vecka som det i det här fallet handlar om.
Jo, absolut. Jag håller med om att rent vatten som hålls i väl förslutna kärl håller sig länge. Men det beror som sagt på att det hålls borta från alla "saker" från luft/mark. Men vatten ute i naturen är ju inte förslutet, så det klarar sig inte speciellt länge utan att bli dåligt.
Det som kan göra vatten skadligt är föroreningar så som mikrober, virus och parasiter. Rent vatten i ett rent kärl som är hermetiskt tillslutet kan ju aldrig bli farligt. Sen är ju frågan hur rent "rent" är. Hemmavid är det ju rätt svårt att ordna 100% sterilitet när man ska hantera kärl och vattnet i kranen är det definitivt inte.
Jag tycker dock att det är beklämmande att många är så otroligt rädda för "gamla" livsmedel. Min fru har jag bearbetat under många år för att hon ska sluta stirra på utgångsdatum...och jag har lyckligtvis gjort vissa framsteg. Dock har hon inte kommit så långt att hon själv kan ta beslutet att det är OK att använda t ex grädde som är några dagar efter "bäst före"...hon luktar och smakar, men sen måste jag bekräfta att hennes bedömning är korrekt. Äpplet faller ju inte långt från trädet...svärmor slänger t o m mat som närmar sig "bäst före", direkt från kylskåpet ner i soporna utan att varken lukta eller smaka.
Jag tycker dock att det är beklämmande att många är så otroligt rädda för "gamla" livsmedel. Min fru har jag bearbetat under många år för att hon ska sluta stirra på utgångsdatum...och jag har lyckligtvis gjort vissa framsteg. Dock har hon inte kommit så långt att hon själv kan ta beslutet att det är OK att använda t ex grädde som är några dagar efter "bäst före"...hon luktar och smakar, men sen måste jag bekräfta att hennes bedömning är korrekt. Äpplet faller ju inte långt från trädet...svärmor slänger t o m mat som närmar sig "bäst före", direkt från kylskåpet ner i soporna utan att varken lukta eller smaka.
"ungsvärmda"/steriliserade glasflaskor med porslinskork och gummipackning måste väl vara bättre än "unkna" plastdunkar att ha vatten i om man oroar sej för "plast"smak.
samt de måste vara lättare att döda bakterier i värme.
Jag tänker på de där gamla svagdricka flaskorna
samt de måste vara lättare att döda bakterier i värme.
Jag tänker på de där gamla svagdricka flaskorna
Inloggade ser högupplösta bilder
Logga in
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
Grundvattnet som vi pumpar upp har legat i backen i tiotusentalsår och det är nästan alltid helt ok. Som någon skrev tidigare vattnet vi dricker är i princip minst lika gammalt som vår jord så vatten förstörs i nte så lätt.
Problemet är inte vattnet utan att en massa människor har lite och ofta felaktiga uppfattningar om vattnet. Naturen förorenar inte vattnet det gör vi människor, så låter vi naturen ha sin gång får vi även rent vatten.
Problemet är inte vattnet utan att en massa människor har lite och ofta felaktiga uppfattningar om vattnet. Naturen förorenar inte vattnet det gör vi människor, så låter vi naturen ha sin gång får vi även rent vatten.
Nu är det nog inte föroreningar som är det man riskerar bli sjuk av om man dricker dåligt vatten, utan det jag räknade upp i ett tidigare inlägg; mikrober, bakterier, parasiter och virus. Alla dessa är väldigt naturliga.E elmont skrev:
Eftersom tex jag är uppvuxen på landsbygden och min omgivning genom alla år druckit det vatten som funnits till hand, frånsett det som man hittar i små vattenpussar efter ett regn, och aldrig farit illa av det så tror jag att risken med "naturligt" vatten är minimal. Däremot har det på senare år helt plötsligt blivit farligt med "naturvatten" lika som det är farligt med obehandlade livsmedel typ mjölk och kött mm. Jag är helt övertygad om att "alla faror" till 99,99% sitter i huvudet på folk som växt upp i en annan tid än i "min" tid.
Ps
Det finns vissa likheter med den klass 2 varning som SMHI utfärdat för vårt område. Det blev en vanlig lite blåsig vinterdag med några mm drevsnö. Man kan ju undra hur dom tänker???
Ps
Det finns vissa likheter med den klass 2 varning som SMHI utfärdat för vårt område. Det blev en vanlig lite blåsig vinterdag med några mm drevsnö. Man kan ju undra hur dom tänker???
Håller med dig till 100% elmont. Människan har självvalt förklenat sin biologi och psykologi. Det finns hur många exempel som helst på att vi på bara några generationer gått från att palla det mesta till att vara livrädda för det mesta. Allergier ökar lavinartat vilket mycket pekar på beror på att vi lever för rena liv, kejsarsnitten ökar för att kvinnor är rädda för att det gjort ont att föda barn, vi slänger enorma mängder bra mat för att någon stämplat ett datum på förpackningen, vi köper en massa extremt dyrt flaskvatten för att vi tror att det är så mycket bättre än kranvattnet osv osv.
Man tar sig för pannan!
Skulle det bli en rejäl global katastrof så är det inte många i västvärlden som skulle överleva...
Man tar sig för pannan!
Skulle det bli en rejäl global katastrof så är det inte många i västvärlden som skulle överleva...