Hej, skall försöka vara tydlig och kort så ni inte behöver läsa jättemycket.

Jag har tre ventilationsutsug i min lägenhet. En i vardagsrummet, en i köket och en i badrummet. Min fastighet har självdrag
Den i vardagsrummet fungerar måttligt bra(gammal kåk i stan).
Den i köket fungerar väldigt dåligt.
Den i badrummet fungerar inte alls. Det snarare kommer ner kalluft därifrån än dras ut luft. Taket är sänkt i badrummet och det finns ingen inspektionslucka så jag vet ej heller var röret tar vägen. Det skall dock installeras en inspektionslucka så småningom vilket jag kommer få betala :/

Fastigheten gjorde en OVK (ventilationsbesiktning där en firma sprutade lite rök framför ventilationsutsugen) och där framgick det att min lägenhet är OK förutom badrummet.

Jag har en köksfläkt som jag nu vill ansluta till en av de fungerande ventilationsutsugen för att på så sätt få ut matlukten direkt vilket är ett stort problem då ventilationen är så dålig. Frågan är då:

Får man ansluta köksfläkten direkt till kökets utsug(Dvs dra spiro dit och sluta tätt där)? (Eftersom OVK godkände fastigheten kan det väl inte vara hål i ventilationsrören)

Och vad händer om det i själva verket är hål i ventilationsrören och mitt matos åker omkring där?

Kommer köksfläkten att orka blåsa ut all luft hela vägen till taket? (Bor längst ned)


Hoppas någon orkar svara och läsa :-[

Mvh
Viktor
 
För att vara sådär jättetråkig som folk är ibland:
Får du göra sådana installationer utan att kolla med föreningen?
Är det en hyresrätt är jag ännu mer tveksam.

Men för att grotta lite i problemet:
Ventilationen bör nog vara "hel", annars lär du få arga grannar.
Risken finns att du får det ändå: Luften tar alltid lättaste vägen och det kan mycket väl vara ut i grannens kök, eftersom du ändrat tryckgradienten (tror jag det heter).
Du hade undertryck i ditt kök och har nu fixat övertryck.

Skall ni göra något bör det kanske göras i hela huset.
Ventilation är ju betraktat som viktigt av många, så det verkar väl vara en vettig motion till årsmötet.

Det enklaste borde vara att sätta en stor fläkt på taket som suger som bara den och fläktkåpor med spjäll i lägenheterna.
Borde väl funka med en fläkt till badrumsfläkten också.

Men det behövs en professionell projektör till detta, som ser till hela huset.

Sorry att jag är en tråkmåns. Du får väl hoppas att jag har fel och att någon säger emot mig...
 
T
Det finns färdiga "lådor" som sätts på toppen av skorstenen, som tar samtliga kanaler, och som är bästa lösning på gamla hus med självdrag. När "lådan" sen är på plats kan du då sätta upp en kåpa som kopplas mot ventilen (utan fläkt) eller köksfläkt med kolfilter som blåser ut mot din köksventil-men då får den inte vara kopplad direkt till den. Många äldre hus har också gemensam "imkanal" = d.v.s att ventilationen i ditt kök till 50% chans är grenkopplad med köken under/ovanför ditt kök, och det ska finnas angivet på OVK hur systemet är kopplat.

Eftersom ditt badrum inte funkar ska du klaga hos föreningen/hyresvärden, får du inget gehör där kan du ju kontakta försäkringsbolaget och upplysa om detta, dom lär ganska snabbt förklara för fastighetsägaren att dom då kommer att friskriva sig från ev mögelskador i din fastighet = money talks...
 
vicke skrev:
Jag har en köksfläkt som jag nu vill ansluta till en av de fungerande ventilationsutsugen för att på så sätt få ut matlukten direkt vilket är ett stort problem då ventilationen är så dålig. Frågan är då:

Får man ansluta köksfläkten direkt till kökets utsug(Dvs dra spiro dit och sluta tätt där)? (Eftersom OVK godkände fastigheten kan det väl inte vara hål i ventilationsrören)

Och vad händer om det i själva verket är hål i ventilationsrören och mitt matos åker omkring där?

Kommer köksfläkten att orka blåsa ut all luft hela vägen till taket? (Bor längst ned)


Hoppas någon orkar svara och läsa  :-[

MvhViktor
Det låter som om du bor i min gamla lägenhet  ;)
Jag hoppas jag kan hjälpa till lite innan du får ett bättre svar av något av proffsen.

Det är inte bara att koppla dit en fläkt, du måste veta hur kanalerna är dragna. Risken finns att din pipa blir gemensam med fler pipor högre upp, vilket kort innebär att öser du på med fläkten så kan det bli lustiga tryckskillnader vilket kan trycka in doften av din chili-con carne till någon granne, samtidigt som ett av dina andra frånluftsuttag omvandlas till luftintag och du får in rök i lägenheten från en annan lägenhet där ägaren röker..

Kolfilterfläkt är det som ska installeras om det är fallet.

Nix och TN-Funkis förslag är bra om hyresvärd/förening går med på det.

Det jag gjorde var att förbättra självdraget genom att sätta dit rejält med spaltventiler i alla rum utom köket, borra upp hål i badrumsdörren för att se till att ventilationen fungerade även med stäng dörr(finns täckgaller för att dölja detta), samtidigt som jag fick plugga ventilationen i hallen då det fortsatte komma in frånluft från en granne trots spaltventilerna.

Min 80-åriga hyresvärd var inte så intresserad av att göra någonting åt ventilationen, och dessa 400kr som allt kostade var verkligen väl investerade.
 
Man kan få bakdrag i självdragskanaler. Har luften väl börjat gå åt fel håll har den den tråkiga egenheten att den brukar fortsätta med det. Sätt igen ventilen i badrummet helt och låt den vara stängd i ett par dagar så pipan hinner bli varm, öppna sedan ventilen och se om du får drag.
 
Ok till att börja med - det är en bostadsrätt och en bostadsrättsförening.
Nästa sak blir då polus förslag som jag skall prova det.

Nästa grej Nix - ventilationen utvärderades för mindre än ett år sen. Då godkändes den. Då skall ju allt vara helt. Annars har den firman skrivit på ett dokument där dom godkänner en fastighet utan att den är godkänd. Jag har ju dokumentet i min hand så att säga :)

Det andra är att jag talade med fastighetsskötaren, vår bostadsrättsförening anlitar ju en sådan från gång till gång, och det var han som sa - sure anslut den till ventilationen Ifall det är självdrag vilket han sedan sa att det var.

Och gällande det där med undertryck, så är jag lite grön förvisso :) men jag förstår inte hur en köksfläkt kan förstöra ventilationen i min lägenhet?

När det gäller installera takfläkt på taket tror jag det är mindre aktuellt då dom inte gärna lägger ut pengar på en sådan sak, dom vill ju alltid hålla kostnaderna nere så inga hyreshöjningar sker.

Så frågan som kvarstår är väl egentligen, :), orkar en fläkt blåsa upp luften hela vägen, och vad händer ifall det är hål fastän vi har en OVK som säger att allt är grönt?
Har den firman gjort fel som sagt att allt är helt?
 
Vad gäller fläktar/ventilation så har man en trycksida och en sugsida. Det som sugs bort måste ersättas och luften tar enklaste vägen tex genom badrummets frånluftsventil. Det som trycks ut måste ta vägen ngn stans, och tar enklaste vägen tex ut i grannens kök. Är det separata kanaler kan luften vända vid taket och snurra runt runt.

Vad gäller OVK så har jag inte järn koll, men det brukar bli problem om det monterats fläktar lite hur som helst. Det ska så vitt jag vet finnas ritningar på anläggningen. Den ska även uppfylla funktionskraven som fanns vid installationen/ombyggnaden. Hur det är med krav på att besiktningen i samband med färdigställandet/ombyggnad måste finnas bevarad vet jag inte. Hur höga krav som ställs varierar från firma till firma.

 

Börja med att se till att det finns tillluftventiler i ytterväggar eller vid fönster i alla rum utom Kök och badrum, och att de står öppna. Bara det kan hjälpa ventilationen på traven i ett självdragshus.

ring och kolla med nån OVK-behörig firma om provtryckning av kanalerna ingår i OVK, annas kan du inte förutsätta att de är täta.

Om du ändå installerar en fläkt, se till att lösningen godkänns av sotare eller ventilationsingenjör så att det förblir balans i ventilationen, samt att föreningen godkänner installationen. Annars lär du med stor sannolikhet få montera ner fläkten vid nästa OVK.

Alternativet är att installera en kolfilterfläkt, och behålla självdraget i lgh.

/abbe
 
ett av mina fönster står alltid öppet eller på glänt för att luft ska komma in.

När det gäller OVK står det att fastigheten har självdrag, och att vissa lägenheter har förstärkt sin självdragsventilation med frånluftsfläktar. Då borde väl jag få göra det?


Men jag undrar ju om en fläkt orkar skjuta upp allt hela vägen.

 
Att ventilationen har fått ett godkännande är kanppast ett bevis på att piporna är täta. Gamla ventilationspipor är nästan aldrig täta. Det brukar läcka mellan piporna. Detta gör inget så länge det är antingen övertryck eller undertryck i de pipor som har förbindelse via läckan.

men om du kopplar på en fläkt på en av piporna så har du plötsligt skapat övertryck i en pipa där det tridigare var undertryck. Luften kommer då att tryckas in i grannpipan, och ev. medså stort tryck att luften tryck in i grannens lägenhet.

Det problem du har i ditt badrum skulle kunna bero på just en sådan effekt, en granne har en fläkt som trycker in luft i din pipa.

Du frågar också om det rent tekniskt skulle gå att få fläkten att fungera i din lägenhet. Det beror ju lite på hur många våningar det är upp till utloppet på taket. Jag är ingen expert på ventilation, men de flesta köksfläktar som finns är dimensionerade för att sitta i en villa med typsikt max en våning ovanför köket. Om man har längre avstånd än så så brukar det (tror jag) behövas en sugande fläkt någonstan i pipan nära utloppet på taket.
 
OVK godkännande betyder bara att anläggningen uppfyller då gällande regler, den säger inte att ventilationen är tillräklig enl. dagens krav.

Om din imkanal är av typen självdrag och du monterar in en frånluftsfläkt/spisfläkt i den så är den inte en självdragskanal längre, detta oavsett om det finns lägenheter med förstärktsjälvdrag=frånluftsfläkt. Nu har jag inte tillgång till de exakta reglerna (ligger i en låda på vinden) men anläggningen borde underkännas pga fläkten. Vill man montera in fläktar så får man dim. anläggningen på nytt och se till att nuvarande krav uppfyll och/eller ansöka om disp. för tex värmeåtervinning.

Jag skulle ALDRIG godkännt en anläggning vid en installationsbesiktning där man bara hystat in köksfläktar utan att kolla om kanaler är täta, upprättat ritningar på kanalerna, räknat fram flöden och tryckfall och säkerställt att fläktarna inte tar/trycker luft till andra lägenheter.

Nu minns jag inte ordentligt längre, men jag tror att den lösningen med tryckande fläktar inte ens var tillåten i flerfamiljhus före BBR. Nu räcker det att man kan garantera funktionen och det finns färdiga lösningar för det tex Aliancefläktar med tryckgivare vid den centrala frånluftsfläkten.
 
En spiskåpa övanför spisen kan begränsa spridning av matös trots att det inte finns någon fläkt inmonterad. Luft under kåpan ska ha fri tillgång till utventilen = enbart kåpa och inga smala luftkanaler. Fråga mej inte hur men det hjälper faktiskt att utnyttja den svaga draget i ventilationskanalen och hålla matösen inom mer begränsad område ;). En nödlösning som är kanske värd att prova?
gaia
 
Nu vet jag ju inte åldern på huset, men jag hittade BABS 60 i bokhyllan. I den talas det uteslutande om utsugningskanaler, med ett undantag; utblåsningskanalen för luften från fläkten. Jag orkar inte redovisa hela texten, men tolkningen torde vara att tryckande frånluftsfläktar inte var tillåtna. Följdaktligen kan en sådan lösning inte godkännas vid en OVK enl BABS 60.
Det utesluter inte en omkonstruktion, men det är en annan fråga.
 
Gaia, tack jo så hade jag i min förra lägenhet. Man öppnade ett spjäll och självdraget var såpass bra att det funkade bättre än endel köksfläktar.

Men jag känner att era svar hjälpt mig en del. Tack för hjälpen. Efter det jag läst här så tror jag att huvudorsaken är att de andra lägenheterna har fläktar i kombination med att jag bor längst ned.

Jag kommer möjligen få reda på orsaken när jag installerat en inspektionslucka.
 
Hej, såg att du har samma bekymmer som jag. Jag bor högst upp i en brf-fastighet från sekelskiftet (förra) och här gjorde vi en OVK varvid samtliga köksfläktar som var direktansluta (med eller utan kolfitler) skulle tas bort omedelbart. Tydligen sprutade det in matos både här och där i våningarna och dessutom riskerade man att skapa fettbeläggningar i kanalerna vilket kunde vara problematiskt i samband med brand.

Den informationen jag fick då var att man bara fick göra direktanslutningar i hus med separat kanal för "köksfläkt".

Min erfarenhet iaf, men fråga styrelsen om besked det är det bästa.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.