ullberg
Stefan Bengtsson Stefan Bengtsson skrev:
Hela Sveriges befolkning? Tala för dig själv, jag lider inte av detta.
Alfredo Alfredo skrev:
Så att bli rullstolsburen ser du som ett ilandsproblem Anders. Ibland är vi rätt långt ifrån varandra. :worried:
Instämmer i båda dessa!
 
Men hur kan ni tycka det är okej att tvinga på alla som renoverar att bygga enligt dessa normer? Det är ju ert privata boende! Ni är galna
 
  • Gilla
mnils och 1 till
  • Laddar…
Det enda positiva är att man inte behöver ha monstertröskel I badrummet pga dessa regler
 
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Men hur kan ni tycka det är okej att tvinga på alla som renoverar att bygga enligt dessa normer? Det är ju ert privata boende! Ni är galna
Fast man behöver ju inte det om man renoverar.
 
  • Gilla
Sylvestris och 1 till
  • Laddar…
Jo om renoveringen kräver bygglov, som tex flytta avlopp i en brf
 
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Haha, så hela Sveriges befolkning ska lida för att typ 0.0000001 procent ska slippa lite ilandsproblem...
Om man räknar lite översiktligt på en befolkning på 10 miljoner,
så blir dina 0.0000001% en hundradels person?

Förminskar (eller förstorar :thinking: ) du inte problemet en hel del nu Anders?
Antingen räknar jag dåligt, eller också har du haft en dålig dag :oops:
 
Redigerat:
  • Gilla
Grumsgrums och 4 till
  • Laddar…
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Jo om renoveringen kräver bygglov, som tex flytta avlopp i en brf
Kräver verkligen flytt av avlopp i en brf alltid bygglov? Det är väl mest om man rör bärande delar? Hursomhelst så är det ju knappast ”hela sveriges befolkning” som drabbas av detta...
 
  • Gilla
BirgitS
  • Laddar…
Det är nog få renoveringar av badrum som kräver bygglov, och även om delmoment skulle kräva bygglov, som nämndes att flytta ett fönster, så söker man ju i så fall enbart bygglov för det momentet.

Så nej, det är inte speciellt betungande att leva med dessa regler.

När man bygger nytt eller bygger ut ska det vara tillgängligt, men ärligt talat, det är inte speciellt svåra regler och nej, det skapar inte direkt några begränsningar rent designmässigt. Det mesta är sådant som en fysiskt fullt fungerande person även uppskattar.
 
  • Gilla
-Andy- och 5 till
  • Laddar…
Martin_B
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Men hur kan ni tycka det är okej att tvinga på alla som renoverar att bygga enligt dessa normer? Det är ju ert privata boende! Ni är galna
Jag måste hålla med AndersMalmgren ur viss synpunkt.

Jag tänker som följande: Att handikappanpassa nybyggda toaletter och badrum, exempelvis, är ju egentligen ingen dum idé. Alla kan råka ut för att bli handikappade, om än tillfälligt, och då är det plötsligt väldigt passande om bostaden är anpassad. Sedermera är det så klart dyrare totalt sett att först bygga en icke handikappanpassad toalett/badrum och sedan får bygga om den/det helt för att anpassa den/det.

MEN! Samtidigt är ju lagarna väldigt märkligt utformade som lägger dessa krav på de som bygger. De syftar ju i så fall enbart till att kostnaden skall falla på den enskilde, den som bygger, så kommunerna och därmed staten slipper lägga ut de pengarna.
Det borde snarare vara så att det extra som handikappanpassning kostar subventioneras av staten.
Det är ju ändå staten som får gå in och betala om bostaden inte är handikappanpassad. Varför plötsligt lägga över den kostnaden på den enskilde som bygger?

Jag vill heller inte behöva anpassa mitt bygge och betala extra för sådant som jag inte har behov av. I vissa fall kan jag tänka mig att dessa lagar kan vara avgörande ifall man kan bygga överhuvudtaget eller inte. Kanske kan man endast bygga ut en viss area, och ifall man nu måste bygga så mycket större för att handikappanpassa så kanske det inte ens är fysiskt möjligt, eller så faller budgeten p.g.a merkostnaden, och då kan man heller inte bygga. Enbart för att staten vill slippa betala, de vill lägga över kostnaden på byggaren istället.

Med detta tankesättet skulle vi likväl kunna tvingas köpa handikappanpassade bilar också, redan från fabrik, kosta vad det kosta vill. "Även handikappade måste ju kunna ta sig runt utan att behöva anlita färdtjänst."
 
  • Gilla
Per Eskilsson och 6 till
  • Laddar…
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Nej men att renovera känns som en smal sak i sammanhanget. Varför i helvete ska jag behöva anpassa mitt hem för att någon jävel kanske köper den i framtiden som kanske möjligen råkar vara handikappad. Det är dårskap.

edit: superbra om det finns riktlinjer, men det ska inte vara krävande
Det handlar inte om att någon i framtiden ska flytta in som sitter i rullstol utan om familjen som bor där nu råkar ut för en olycka och tillfälligt sitter i rullstol. Om man blir skadad och inte har ett anpassat badrum kan kommunen betala ett bidrag.
 
  • Gilla
Grumsgrums och 1 till
  • Laddar…
BirgitS
Martin_B Martin_B skrev:
Det är ju ändå staten som får gå in och betala om bostaden inte är handikappanpassad. Varför plötsligt lägga över den kostnaden på den enskilde som bygger?
För att folk inte vill betala så mycket i skatt eller vill att skatten ska gå till annat?
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Jag hamnade lite i kläm när vi skulle bygga till huset. Vi har ett fullt dugligt badrum på övervåningen men ville bygga en ny entré på bottenplanet och då även få in en liten toalett där.
Det gick inte pga av tillgänglighetskraven så vi blev tvungna att bygga ett helt komplett och handikappvänligt badrum.
Det kändes ju rätt surt och blev avsevärt dyrare.
Nu i efterhand tycker vi att det blev bra ändå och vi är glada över att ha två riktiga badrum i huset. Men andra kanske inte har råd eller inte har yta att bygga på, och att då inte få bygga en ny entré bara för att man inte kan eller vill bekosta ett helt jäkla badrum som man kanske inte vill ha känns fel.
Är olyckan framme så får man väl flytta då?
Eller blir nästa steg att tvinga unga par att bygga fler sovrum, för man kan ju råka få fler barn än man tänkt sig...
 
  • Gilla
Valkyr
  • Laddar…
AndersMalmgren AndersMalmgren skrev:
Mer vettigt ta bort bidraget då och låta individen betala för det själv än tvinga varenda jävel förstöra gamla fina kåkar...
Du tycker inte att de har nog med utgifter som det är? De får INTE bidrag till badrumsrenovering, endast för de extra kostnader som krävs för att anpassa. Grannen behövde renovera sitt slitna badrum. De fick ny tvättställshiss eftersom den gamla var utsliten, de fick mellanskillnaden mellan vanlig plastmatta och halksäker plastmatta, och de fick nya armstöd till toaletten.

Tänk på att kraven på handikappanpassning innebär att många äldre kan bo kvar lnägre utan att det kostar kommunen en massa extra. Jag tyckte det ar självklart att tänka anpassat när vi renoverade badrummet. Nu är det väldigt enkelt att anpassa:
* Ta bort täckskivan under tvättmaskinen så att man kommer intill bättre
* Ta bort kommoden under tvättstället så att man kommer intill bättre
* Ta bort badkaret och sätta dit en duschstol
* Ta bort badkarets duschvägg och sätta upp draperi
* Ta bort glasskivan vid toaletten och sätta dit handtag

Inget av det vi gjorde var dyrare än att INTE tänka anpassat, förutom bredden på dörren, det handlar ju om hur man placerar möblerna.

Pappa bor i ett icke anpassat hus från 30-talet och det är ett litet helvete för honom nu med sovrum och badrum uppe och frys i källaren. Vi har skaffat en liten frys som vi satt i en garderob ovanför källartrappan så behöver han inte gå ner lika ofta. Men med ett badrum på bottenvåningen hade han inte behövt gå i trapporna alls. Trapphiss går inte att sätta upp eftersom det är fönster ner till golvet på vilplanet. Så den dagen han inte alls kan gå i trappor måste han flytta eller få ett påhängsbadrum ute på gården.
 
  • Gilla
Grumsgrums och 3 till
  • Laddar…
Martin_B
BirgitS BirgitS skrev:
För att folk inte vill betala så mycket i skatt eller vill att skatten ska gå till annat?
1. Folk vill inte betala så mycket skatt oavsett dessa lagar om handikappanpassning, folk vill alltid att det skall gå till annat, det de själva vill. (Helst vill folk inte betala skatt alls :D ...) Ingen normal människa vill ösa skattepengar på sådant som de tycker är helt ogrundat/orättvist, befängt rent av. Så har det väl alltid varit :)

2. Ja, men om nu det är som du skriver, varför är då folk plötsligt villiga att betala skatt i de fall kommunen i efterhand får gå in och handikappanpassa en bostad för tiotusentals, kanske hundratusentals kronor?

Min grundfråga är då egentligen: Varför "bestraffa" nybyggarna/renoverarna med den här extrautgiften som handikappanpassning innebär, fast de som i fråga bygger inte ens är handikappade, samtidigt som man snällt betalar för de som är handikappade men som saknar handikappanpassade utrymmen?
Vore inte det riktiga att i så fall även de handikappade får betala handikappanpassningen av sina toaletter/badrum (exempelvis), och inte bara den icke-handikappade som råkar bygga nytt eller renovera?

Jag poängterar detta, för jag tittar liten bit förbi de här fina "humana" reglerna/lagarna, som råder, om tvångsmässig handikappanpassning vid nybygge/renoveringar.

Är det synd om handikappade? Ja, men då får vi ju vara överens om det, så får allt det bekostas av staten, och då inte den enskilde vid nybygge/renovering.
 
BirgitS
Martin_B Martin_B skrev:
Min grundfråga är då egentligen: Varför "bestraffa" nybyggarna/renoverarna med den här extrautgiften som handikappanpassning innebär, fast de som i fråga bygger inte ens är handikappade,
Genom att alla nybyggda bostäder anpassas från början och en del bostäder anpassas pga. tillbyggnad och en del bygglovskrävande ändringar så blir det ju allt färre bostäder som behöver anpassas när en av dem som bor där behöver ett anpassat boende, oavsett om det beror på plötslig olycka/sjukdom eller ålder, och därmed blir det lägre offentliga utgifter på sikt.

Martin_B Martin_B skrev:
samtidigt som man snällt betalar för de som är handikappade men som saknar handikappanpassade utrymmen?
De flesta känner empati med folk som blir drabbade av olyckor och vet hur de skulle känna det själva om det gällde en närstående som råkat illa ut.

Martin_B Martin_B skrev:
Vore inte det riktiga att i så fall även de handikappade får betala handikappanpassningen av sina toaletter/badrum (exempelvis), och inte bara den icke-handikappade som råkar bygga nytt eller renovera?
Det blir sådana historier i tidningarna när fattiga pensionärer eller ensamstående lågbetalda föräldrar inte har pengar till anpassningen.
 
  • Gilla
KnockOnWood
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.