M
Normalt sett när man ska montera en lampa är ju sladdarna färgmarkerade (blå/brun/gulgrön) och på vis vet man ju vilket som är nolla/fas/jord. Men nu har jag en lampa där alla sladdarna till lampan är bruna (och bruna för att matcha lampans design gissar jag, snarare än att indikera något om elektricitet).

Hur gör man för att veta vilket som är nolla/fas/jord i detta läge när markering saknas? Kan man använda en multimeter (och såifall hur)? Eller är det bara läge att gå in i lampbutik eller ringa elektriker?
 
  • Gilla
Magikern22
  • Laddar…
Jord skall alltid vara gul/grön.
Hur många kablar har du i din lampa? Är det bara två kan man anta att den är dubbelisolerad och då ej kräver jord.
Det spelar ingen roll till vilken kabel du anslut fas respektive neutralledare.
 
M
Det är 3 sladdar, så jag antar att det är fas+neutral+jord.

Jo jag vet att jord alltid ska vara gulgrön, men de som gjorde lampan kanske inte begrep detta...
 
Låter skumt. Har du köpt lampan i Sverige, ny/begagnad?
Bild?
Du kan mäta upp jordförbindelsen med ett mätinstrument.
 
harry73
Då borde man kunna mäta motstånd mellan lampans utsida (metal) och varje sladd.
Ska vara lågt för jorden
 
Kan vara en krontändning. Då behövs en Nolla och två Tändtrådar. Förutsätter att armaturen är dubbelisolerad. Annars låter det som ett solklart försäljningsförbud från elsäkerhetsverket om det är en ny lampa.
 
Redigerat:
  • Gilla
hempularen
  • Laddar…
En multimeter har ofta ett summerläge, med det kan du få reda på jorden genom att ansluta ena testsladden till lampans metallhölje och den andra i tur och ordning till de tre kablarna. Där det piper där har du jorden.
 
M
Bifogar bild på de 3 sladdarna - som synes är det ingen skillnad på dem. Två av sladdarna är lindade kring varandra där de sitter fast i lampan, medans den sista är "för sig själv". Tänker att den som är för sig själv kanske är jord (men det är ju bara en gissning som kan vara helt fel)

Provade med min multimeter (bild bifogad på den också) men när jag mäter mellan en sladd i taget och lampans metalldel så ger den inget utslag. Lite osäker på mätningen så proavde lite olika inställningar utan att lyckas (mäter jag resistensen på en metallbit så visar multimetern låg resistens så den verkar ju fungera iaf).

Lampan är nyköpt i en affär med begagnade lampor.
 
  • Tre avskalade elektriska sladdar på träyta, två lindade ihop och en separat.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • En hand håller en UNI-T UT20B multimeter med röd vred mot en bakgrund av jeansklädda ben.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Mikael_L
Men frågan är om det inte är en gammal klass 0 apparat, ehh lampa, som har en nolla och två tändtrådar för krontändning.

Då får du inte ha den lampan i ett rum som har jordade uttag.

Prova att mät mot en av sladdarna och sen mot kontaktblecken i lamphållarna, sen nästa sladd osv.
Du borde få kontakt mellan en sladd och ett av blecken i alla lamphållarna, sen de andra sladdarna ger kontakt mot några lamphållare vardera.
 
Klipper in vad som gäller vid försäljning av armaturer även begagnade nedan. Källa ESV.

PRODUKTER
Oavsett om du tillverkar, importerar eller är återförsäljare av elektriska produkter, ansvarar du för att de produkter som erbjuds är säkra och uppfyller kraven.

lampa.jpgAlla produkter som säljs ska vara säkra och uppfylla nationella och europeiska krav.

EU-försäkran och CE-märkning
Alla produkter som säljs ska ha en EU-försäkran som intygar att produkten är säker och överensstämmer med kraven inom EU. Har produkten konstruerats i enlighet med aktuell europeisk standard, antas den uppfylla kraven. Detta signaleras genom CE-märket.

Märkningen är inte bara säkerhetsrelaterad, den spelar också en nyckelroll för frihandeln och konkurrens på lika villkor.

Det finns elektriska produkter som inte omfattas av krav på EU-försäkran och CE-märkning, men dessa produkter måste ändå vara säkra och uppfylla de säkerhetskrav som finns.

Skadeförebyggande arbete och samarbete
Ansvar för produkter har du även efter försäljning. Du ska till exempel informera och samarbeta med andra näringsidkare och Elsäkerhetsverket för att se till att risker som upptäcks hos produkter du sålt kan undanröjas.

Anmälningsskyldighet
Om du som näringsidkare upptäcker att den materiel som du har tillverkat eller sålt har säkerhetsbrister, så är du skyldig att anmäla detta till Elsäkerhetsverket i enlighet med 23 § produktsäkerhetslagen. När myndigheten har tagit emot din anmälan, kontrolleras att de åtgärder som du tänker vidta är tillräckliga utifrån den riskbedömning som du gjort. Om din produkt innebär en allvarlig risk för skada på person eller egendom och om den säljs i flera EU-länder, så gör Elsäkerhetsverket en så kallad RAPEX-anmälan på EU-kommissionens webbplats.

RAPEX är ett informations- och varningssystem där länder inom EU informerar varandra om farliga produkter som antingen återkallats frivilligt eller genom tvångsåtgärder av myndigheter.

Elsäkerhetsverkets roll
Elsäkerhetsverket är marknadskontrollerande myndighet avseende elektriska produkter. Du kan läsa mer om hur myndigheten bedriver marknadskontroll och vad som händer i ett marknadskontrollärende på vår webbplats.

CE-märkning
Enligt gällande regler så ska alla elprodukter som släpps på den svenska marknaden vara märkta med CE-märket. Det kan hända att du hittar äldre elprodukter på en loppis som inte har denna märkning men har ett S-märke där s-et har runda kurvor, vilket kan vara ett tecken på att produkten är äldre än CE-märket. Om du inte hittar något CE-märke bör du vara extra uppmärksam, det kan också innebära att elprodukten köpts i ett annat land och inte är anpassad för användning enligt svensk standard med 230 V~50Hz.
 
M
Tror det kan ligga något i att detta är en gammal lampa som man inte längre får sälja.

Ursprungliga stickproppen ser ut som bifogat. Passar ens en sådanhär stickprov i moderna uttag?

(Jag är som ni märker väldigt okunnig i detta men uppskattar er hjälp jättemycket).
 
  • Gammal rund stickpropp med två metallpinnar på ett träbord.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Säljs den utan stickpropp är det en "byggsats" och hopmonteraren svarar för att bygget är säkert. Gammalt beprövat indiantrick för att runda detta.
Hursomhelst, du behöver veta vad den tredje tråden är för något och det gör du genom att dels mäta, dels ta isär lampan så mycket att du ser var tåtarna tar vägen och kan kontollera att de sittr fast och inte är eller riskerar att skadas.
(Av sladden att döma verkar lampan vara från 80-talet.)
 
Ok det där är en gammal lamppropp för krontändning som föreslagits tidigare i tråden. Ska inte skyddsjordas. Är en gammal klass 0 armatur som INTE får användas i utrymmen med skyddsjord.
 
Mikael_L
Japp, bilden på stickproppen avslöjar att lampan är förbjuden att använda i rum med jordade uttag.
Förbjudet idag, och har alltid varit det.

Däremot var det förut tillåtet att tillverka och sälja klass0 apparater, som den lampan är, det är förbjudet idag.

Men ska den vara i ett ojordat rum är det bara att skruva dit stickproppen igen och använda.
 
  • Gilla
Ljus
  • Laddar…
Ja såna där kablar är ju vanliga i armaturer med (koppar)kedja för att dom ska smälta in i designen. Vet inte om det ens är tillåtet att tillverka sådana som är jordade eftersom man då frångår den så vitt jag vet obligatoriska färgen gul/grön för jord. Måhända att det kan vara lagligt om man märker med gul/grön tejp i ändarna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.