Hej!
Vi har ett fritidshus byggt -78. Köpte det våren 2016. Tidigare ägare hade en vattenläcka pga att ledningarna frös.

Inkommande vatten går under golvbjälklaget med en av/på-ventil precis innanför krypgrundsmuren, sen går de under golvbjälklaget snett under huset till kök/badrum, Ledningarna i krypgrunden har nån cm isolering. Gilvbjälklaget har typisk isolering för tiden så det läcker nog ned en del värme och vi försöker hålla kring 14-15 grader inomhus när vi inte är där men vid köldknäppar blir det kallare. På vintern är vi där 1-2 helger/månad.

Jag tycker det funkar att krypa in i grunden och stänga av/på vattnet på vintern. Men det är klart att det vore praktiskt med en annan lösning. Min kille har klaustrofobi och klarar inte av det. Än så länge har han aldrig varit där själv på vintern men han säger att han skulle vilja kunna åka. Om ca fem år kommer kommunen dra in kommunalt vatten.

Det var nog all bakgrundsinfo...

Hur ska vi gå tillväga för att göra det enklare för oss. Elkabel som värmer ledningen? Vad kan det kosta? Flytta kranen till utanför huset? (Och hur löser man det, med en ventil under marken?) Kommunen drar väl bara om till tomtgräns, blir det helt nya ledningar då eller kopplar de på de gamla?

Tips, råd och erfarenheter mottas tacksamt. :)
 
L
Kommer kommunen bara dra vatten låter konstigt , drar dom inte med även avlopp
Hur gör ni på vintern , stänger av , tappar ur allt vatten eller ,
 
L Liteavvarje skrev:
Kommer kommunen bara dra vatten låter konstigt , drar dom inte med även avlopp
Hur gör ni på vintern , stänger av , tappar ur allt vatten eller ,
De kommer dra avlopp också. Vi stänger av vattnet med kranen i krypgrunden och spolar tills trycket släpper.
 
L
Spolar tills trycket sjunker , då finns det vatten kvar i ledningarna och karnar , har ni undrhållsvärme på +5C , annars fryser det ju
 
Menar du att det kommer att frysa sönder ändå med det sätt vi gör om det blir kallt nog? Hyr ska vi göra då?
 
L
Såg nu att ni blivit ägare till det , och den gamla ägaren hade det frusit för
Bli inte orolig nu , vintern är inte här än
Först har ni eget vatten nu , med pump , eller kommer den från något annat ställe ,
mer info vill jag ha
 
Vi får vatten från en gemensam brunn som vi delar med tio andra fastigheter på samma gata.

När det frös för tidigare ägaren hade vattnet inte varit avstängt. De hade det dessutom kallare inne än vad vi försöker hålla det på.
 
Låter ju som om du har en kran på ledningen ute i fria luften. Ledningen går väl nere i marken får man anta och det är där man sätter en frostfri kran, den dränerar ut vattnet, som finns i ledningen som går in i huset, när man stänger den.
 
Jo, idag är kranen "i fria luften" så tillvida att den är på ledningen i krypgrunden, täckt med isoleringsskivor. Det här har alltså ändå funkat hyfsat, en gång har ledningen frusit på 15 år. Innan dess vet jag inte men hade det hänt regelbundet för de som byggde huset (vi är tredje ägaren) borde de ju ha gjort om det tänker jag.

Är det bättre/billigare att flytta kranen tror du än att lägga en vämekabel på ledningen?
 
L
En värmekabel på ledningen i ert fall då det är en ventil på slangen ( går inte att ha V-kabel förbi en ventil )
Annars flytta ventilen till insidan med montage ( lite specialkoppling ) invändigt i slangen , en
4 - 5 meter ( drar ca 5W per meter ) så den kommer ut i mark på frostfritt
Om ni inte har underhållsvärme i stugan , rekommenderas starkt till att tappa ur allt vatten som finns i rör och vvb samt att ta bort alla termostatblandare ,och ta hem ( det går inte utan svårighet att få vattnet ur dom ) om inte detta görs finns en uppenbar frysrisk med vattenskada till följd
 
Tack för tips. Vi försöker hålla ca 15 grader inne så jag är inte oroad för ledningarna inne i huset.
 
L
Om ni tänker åka till stugan i tid och otid under vintern är det bra med ca +15C , stänger ni av stugan på vintern så räcker det med + 5 - 7 C , och alla dörrar som finns öppna mellan rum
 
Vi vill ju använda den även på vintern så att dra ned mer är inte aktuellt, då blir det för ruggigt när vi kommer dit. :)
 
  • Gilla
RoBo
  • Laddar…
L
Isolera inkommande vattenled lite mera då , var inte snål , men tänk på att komma åt ventilen .
rekommenderar alltid starkt till alla ägare av fritidshus att stänga den när dom inte är där , kan inte bli vattenskada då
Glöm inte ta med snöskyffel :)
 
Idag finns det flera bra och relativt enkla lösningar.
Rörfrågan: 1) låt en rörmokare eller om du känner dig säker på vattenkopplingar, koppla in en invändig värmekabel i röret. Denna är ju sedan självreglerande för värmen
2) koppla in en utanpåliggande värmekabel. Självreglerande temp.
Finns idag även att köpa från Kina (via ex Aliexpress) till väldigt billig peng. Har den själv och fungerar klanderfritt. Tejpas fast på röret som skall värmas.
Dessa värmekablar som säljs under andra märkesnamn i Sverige till mer än 5ggr priset.

Kan även rekommendera att installera en lösning från Ex Telldus (telldus live). Denna enhet tillsammans med några strömbrytare gör att du via dator/mobil kan stänga av och slå på strömbrytare som används i vanliga vägg uttag. i dessa kontakter kopplar du då in ex element.
Lägg till en eller två temp sensorer och du kan då enkelt programmera dessa att själva slå på och stänga av strömmen => elementen. Då kan du hålla 3-4 grader eller något lägre men med en viss säkerhetsmarginal. Fördelen är att det sköter sig själv och du minimerar din elräkning för underhållsvärme.
OCH stora fördelen är att ex du, innan ni skall åka till stugan då kan koppla på flera element via mobilen och på så sätt värma upp stugan några dagar innan ni kommer dit!

Det man behöver ha är även en internetuppkoppling i stugan: Skaffa ett tvillingkort till mobilen och med en mobil router (säljs ju av ex Telia mfl) där man stoppar i tvilling kortet.

Systemet ovan kan sedan enkelt byggas ut men ytterligare övervakning av temp, fuktighet osv och om man vill även övervakningskameror mm

Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.