Kan man inte lösa kronkopplig med 2 DCL-kontakter?

Problem är till för att lösas
 
Större? Det ser ut som att man skulle kunna stapla 2 eller 3 i en apparatdosa. Jag har inte läst riktigt men är det tänkt att den nya anslutningen ska ha en jordkontakt?
F ö tycker jag inte att nyvarande system är oförväxelbart. Jag har stått många gånger i köpte hus och försökt att koppla taklampan rätt. Var inte enkelt. Man fick öppna takkontakten och flytta på saker, då är det lika säker/osäker att ha två/tre ledningar ut ut taket och koppla mot lampan.
Det svenska systemet är bara skenbart säkert.
 
tommib
Det svenska systemet, när man bara använder moderna pluggar med en fasad kant, är polariserat och säkert. Det var därför jag skrev att det är obegripligt att man gjorde pluggarna bakåtkompatibla. Eller ja, egentligen är det inte det, men det var dumt. Det är också anledningen till att jordstiftet sticker ut, till skillnad från den vanliga Schuckon. Det ska helt enkelt inte gå att stoppa i en plugg i ett kronuttag och råka få fas på en jordanslutning.

Se här för bilder på både DCL och det svenska (tillika finska) systemet. På den sidan framgår också dimensionerna för DCL-pluggen (30mm bred, 24 mm djup ungefär. Ser ut att vara ca 10 mm "tjock").

Det ser ut som att det finns socklar som är tillräckligt djupa för att pluggen ska försvinna in nästan helt, men kräver då antagligen en relativt djup dosa.

Det hade inte varit svårt att designa en liknande plugg med två extra anslutningar, t.ex. i mönster av en "femma" likt perilex. Då hade man fått två funktionsanslutningar också som hade kunnat konfigureras som kron, dimmer, 1-10V eller liknande. Problemet är då istället att detta kanske skulle blivit olika i olika installationer. Jag hade dock gärna ändå tagit de problemen, för att kunna få en signaltråd/extra tändtråd till lampan.
 
Redigerat:
DCL_lampholder-2.jpg
Den här DCL-lamphållaren med kontakten inbyggd var smart!
Tänker på att det förenklar när man flyttar in och kvickt vill ha lite ljus.
 
  • Gilla
tophee och 3 till
  • Laddar…
Tänk att det är så många griniga gubbar när det är en svensk småländsk gubbe som drivit denna fråga rätt länge för att förenkla sin försäljning i sina stora varuhus
 
Redigerat:
  • Gilla
tompaah7503 och 1 till
  • Laddar…
Standarder är alltid bra. Men, om man tar fram en helt ny standard i dag så så borde man ta hänsyn till lite fler inkopplingsalternativ än bara 230V fas, nolla och jord. Annars hade man väl lika gärna kunna valt den platta 'europakontakten' med jordstift i mitten (Typ L)?
Man borde så klart ha lagt till minst en pol till för att kunna styra mer än en ljuskälla och ett par ansutningar för klenspänning för att antingen driva LED-lampor direkt med t ex DC 12V eller för att koppla drivpänning till armaturens inbyggda dimmer.
 
  • Gilla
13th Marine
  • Laddar…
Om det nu är så att endast Sverige och Finland har en standard för lampproppar och resten av Europa monterar allting fast, hade det väl varit enklare att utvidga den existerande standarden än att införa en helt ny.
 
Jag har svårt att de stora fördelarna med den existerande svenska varianten. Det är lämpligt att ta en bra standard när man ska utöka området så pass mycket. Visst kan man ha synpunkter på den här standarden, men den verkar inte vara sämre än den existerande Svenska.
 
U Ulric skrev:
Om det nu är så att endast Sverige och Finland har en standard för lampproppar och resten av Europa monterar allting fast, hade det väl varit enklare att utvidga den existerande standarden än att införa en helt ny.
Det är alltför genialt och enkelt! :D
Men Danmark har en standard och denna DCL som nu kommer, har både Norge och Frankrike. Den danska är smart för den har en propp man vrider åt sidan och får då samtidigt en fästpunkt för sladden och kan hänga upp till 5 Kg lampa!
 
Betyder inte den nya standarden, att lampkransen alltid förblir neutral, vilket borde kunna minska risken för olyckor?
 
Så är det även med den nyare svenska standarden.
 
Det nya kontaktdonet är lägre och därför lättare att använda där det är trångt.
Vill man ha kronkoppling eller liknande finns utrymme för två uttag.
 
P
Är det alla uttag som ska använda denna eller är det bara taklamputtagen som detta gäller?
I Norge är det väl vanligt att man har har vanligt vägguttag sittande i väggen i takhöjd och sen inget i själva taket.
 
Pen Pen skrev:
Vad är poängen? Samma stift som förut - bara ny form på något som ändå inte syns. Inget stift för dimmring, ingen stift för kronkoppling. Branchfolket verkar vara lika frågande.

Kompatibilitetsbrott som detta brukar man behöva motivera med en avsevärd vinst. Men vad är den? Bortsett från att det skapar en stor marknad för adaptrar.
Kortfattat handlar det om att EU-kommissionen tröttnade på att den internationella standardiseringen inte kunde enas om en standard för uttag och stickproppar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.