30 729 läst · 108 svar
31k läst
108 svar
Är det helt ute att välja spis istället för häll till nytt kök?
BirgitS
Medlem
· Stockholms län
· 40 235 inlägg
BirgitS
Medlem
- Stockholms län
- 40 235 inlägg
Jag förstår att folk vill ha bredare hällar när de är så grunda, eftersom det är en hel del av djupet som går bort både till bänkskivan och touchpanelen.iSnobben skrev:Vi valde 80cm bred häll och det är verkligen hur bra som helst med fem plattor istället för fyra. Dessa kan man dessutom montera i en 60cm stomme och vi yar placerat ugnen under precis som en spis. Tycker inte illa om spisar men ogillar glipan som uppstår och som sagt breda spisar kryllar det inte av i rimlig prisklass. Dessutom är det ju kanon att kunna steka pannkakor i tre stekpannor samtidigt som man kokar ihop en eller två olika syltsorter 😂
Jag är förstummad inför alla klagomål på touch-reglage på hällar - vad har ni för konstiga fabrikat?
Vi har en "knapp" ( touch-zon) för av och på, en nyckelknapp (måste hållas intryckt i ett visst antal sekunder och gör att man inte omedvetet startar hällen; tips till mumiemonstret - kolla om nu har en sådan!) och sedan regleras varje platta var för sig från 0-9, där 0 är avstängd och 9 boost. Om man lägger något på hällen på "fel" område utan att nyckelfunktionen avaktiverats piper hällen och man tar bort smörpaketet, grytan eller vad det nu kan vara. Väldigt enkelt och väldigt svårt att misslyckas med.....
Om man inte reder ut det, måste det vara omöjligt att reda ut en mobiltelefon?
Vad gäller ugn sitter den en bit bort, inbygd i IKEA-stomme på ca 80 c, höjd med micro rakt över. En rejäl låda under ugnen tillägnas pltåtar och kastrullerna förvaras under hällen.
Skulle inte vilja ha det på något annat sätt, men det var ju jag som valde köket för 7 år sedan så det är ju inte så konstigt. Fast, om vi bytte bostad till en med spis skulle jag förmodligen byta, det inte vore en väldigt fin spis... Jag gillar verkligen inte städningen bakom/runt en spis, och jag tycker ugnshöjden är opraktisk.
Vi har en "knapp" ( touch-zon) för av och på, en nyckelknapp (måste hållas intryckt i ett visst antal sekunder och gör att man inte omedvetet startar hällen; tips till mumiemonstret - kolla om nu har en sådan!) och sedan regleras varje platta var för sig från 0-9, där 0 är avstängd och 9 boost. Om man lägger något på hällen på "fel" område utan att nyckelfunktionen avaktiverats piper hällen och man tar bort smörpaketet, grytan eller vad det nu kan vara. Väldigt enkelt och väldigt svårt att misslyckas med.....
Om man inte reder ut det, måste det vara omöjligt att reda ut en mobiltelefon?
Vad gäller ugn sitter den en bit bort, inbygd i IKEA-stomme på ca 80 c, höjd med micro rakt över. En rejäl låda under ugnen tillägnas pltåtar och kastrullerna förvaras under hällen.
Skulle inte vilja ha det på något annat sätt, men det var ju jag som valde köket för 7 år sedan så det är ju inte så konstigt. Fast, om vi bytte bostad till en med spis skulle jag förmodligen byta, det inte vore en väldigt fin spis... Jag gillar verkligen inte städningen bakom/runt en spis, och jag tycker ugnshöjden är opraktisk.
Det finns touchkontroller och touchkontroller. Alla är inte lika dåliga och hittills har jag inte stött på någon som jag inte klarat av att använda. Det är inte misslyckande att använda hällen det är fråga om. Det är helt enkelt så att jag tycker att vred är överlägset som användargränssnitt för den tillämpningen. Dessutom är det ofta så förfärligt tätt mellan värmezonerna tack vare platsen som touchkontrollerna tar.KristinaRT skrev:Jag är förstummad inför alla klagomål på touch-reglage på hällar - vad har ni för konstiga fabrikat?
Vi har en "knapp" ( touch-zon) för av och på, en nyckelknapp (måste hållas intryckt i ett visst antal sekunder och gör att man inte omedvetet startar hällen; tips till mumiemonstret - kolla om nu har en sådan!) och sedan regleras varje platta var för sig från 0-9, där 0 är avstängd och 9 boost. Om man lägger något på hällen på "fel" område utan att nyckelfunktionen avaktiverats piper hällen och man tar bort smörpaketet, grytan eller vad det nu kan vara. Väldigt enkelt och väldigt svårt att misslyckas med.....
Om man inte reder ut det, måste det vara omöjligt att reda ut en mobiltelefon?
Var sak har sin plats. Jag föredrar vred framför touch på spisen och föredrar touch framför vred på telefonen.
Redigerat:
Vi valde först häll och ugn. Ångrade oss och köpte spis, sålde hällen men behöll ugnen. Två ugnar är väldigt bra - ibland. Lite slumpartat, men det blev bra ändå, så ts kan ju ha både och
Medlem
· Stockholms
· 160 inlägg
Smör-incidenten inträffade medan jag lagade mat, så barnlås var inte aktuellt.KristinaRT skrev:Vi har en "knapp" ( touch-zon) för av och på, en nyckelknapp (måste hållas intryckt i ett visst antal sekunder och gör att man inte omedvetet startar hällen; tips till mumiemonstret - kolla om nu har en sådan!) och sedan regleras varje platta var för sig från 0-9, där 0 är avstängd och 9 boost. Om man lägger något på hällen på "fel" område utan att nyckelfunktionen avaktiverats piper hällen och man tar bort smörpaketet, grytan eller vad det nu kan vara. Väldigt enkelt och väldigt svårt att misslyckas med.....
Om man inte reder ut det, måste det vara omöjligt att reda ut en mobiltelefon?
Vår hälls låsfunktion fungerar bara när den är igång (förmodligen för att skydda långkok). För att exempelvis en katt ska starta den krävs en tass på power-knappen i ungefär en sekund, därefter en tass någonstans på zonreglagen. Det är inte troligt att det händer, men inte heller helt otroligt. Att en katt skulle råka vrida om ett gammaldags vred är däremot helt otroligt.
Ett vred kunde jag reglera enbart med känseln, utan att blicken behövde lämna grytan jag rörde i. I ett enda moment kunde jag ställa valfri platta i rätt läge. Med touch måste man titta var man petar och vad det leder till, för det finns ingen taktil återkoppling.
Nej, jag påstår inte att livet är outhärdligt med touch. Men jag vill bestämt hävda att det är en billighetslösning som har klara nackdelar. Som sagts förut: Hur ser det ut när proffsen får välja, i restaurangköken?
Tycker en 60 häll är trång, och håller med om att touch stjäl utrymme och är sämre att hantera än vred. MEN att det är lätt att rengöra är för mig som vardagsmatlagare viktigare, det är ganska sällan jag når kapacitetstaket på spisen, men när man ska laga lite mer avancerad mat så händer det - gjorde jag det oftare skulle det säkert irritera mera...
Håller fö med om att såklart är en hög placering av ugn mm positivt ur ergonomisk synvinkel, men i vårt hus är köket så litet att detta inte hade varit något alternativ. Bänkyta prioriteras helt enkelt över ergonomin på ugnen.
Fick jag önska, skulle jag ha en jättebred häll & dubbla ugnar (eller en spis med detta), dubbla diskmaskiner (eller en med 2 lådor), fransk kyl med dubbeldörrar och lådor för frysvaror. Ugn och DM får förstås gärna vara högt placerade. Dock stjäl det mycket plats, många av dessa vitvaror har inte svenska standardmått, så troligen kan det vara svårt få fatt på nåt prisvärt som passar när det går sönder (och det gör det). Så det blev en svensk standardlösning istället.
Håller fö med om att såklart är en hög placering av ugn mm positivt ur ergonomisk synvinkel, men i vårt hus är köket så litet att detta inte hade varit något alternativ. Bänkyta prioriteras helt enkelt över ergonomin på ugnen.
Fick jag önska, skulle jag ha en jättebred häll & dubbla ugnar (eller en spis med detta), dubbla diskmaskiner (eller en med 2 lådor), fransk kyl med dubbeldörrar och lådor för frysvaror. Ugn och DM får förstås gärna vara högt placerade. Dock stjäl det mycket plats, många av dessa vitvaror har inte svenska standardmått, så troligen kan det vara svårt få fatt på nåt prisvärt som passar när det går sönder (och det gör det). Så det blev en svensk standardlösning istället.
Medlem
· Stockholms
· 160 inlägg
Sen är ju tyvärr inte spis liktydigt med vred. Många spisar med glaskeramik eller induktion har touchkontroller till hällen och endast vred till ugnen. Både blippigt och svårstädat på samma gång - hurra!
Spisen är ju en enkelt utbytbar standardenhet. Jämfört med häll + ugn så är den bara att ställa dit och köra. För det mesta behövs inga anpassningar. Vad kostar en spis i installation jämfört med häll och ugn? Går den ena funktionen i spisen sönder så har troligen den andra funktionen ganska lite livslängd kvar. Man kan jämföra med vad en 8 år gammal fristående ugn är värd när hällen dött efter 8 år. Svaret är oftast att det är lika bra att byta båda på en gång.
Hällens fördel verkar mest vara estetisk plus att man slipper gliporna. Men hur kul är å andra sidan en överkokning som rinner ut på bänkskivan och ner på golvet? De flesta spisar verkar ha en bra kant.
Alltså: spis = funktion, häll+ugn = form
Hällens fördel verkar mest vara estetisk plus att man slipper gliporna. Men hur kul är å andra sidan en överkokning som rinner ut på bänkskivan och ner på golvet? De flesta spisar verkar ha en bra kant.
Alltså: spis = funktion, häll+ugn = form
Jag hatar tuchregleringen av vår häll, simens. Jag med synnedsättning måste ha ögonen ca 15 cm från hällen för att se. Seda att man måste välja platta innan gör det inte lättare då det ständigt blir fel. Och sedan regleringen är inte enkel heller. Ett vred lämpligt utformat är helt överlägset, där kan man könna vilken platta det är och vilken styrka som är på utan problem.
Har varit med om en tuch.häll där vi tre män i åldern 20-60 inte klarade få på den utan att ta fram instruktionsboken och efter en timmas läsanden/prövande fick igång vårt potatis kok. Det vi lyckades med var att få den att pipa var 15 minut, vi var tvungna att slå av säkringen för att kunna sova. Ägg kokningen fick ske i ugnen med vred på morgonen. Resterande måltider lagades under 3 dygn i den andra stugan som inte renoverats.
Har varit med om en tuch.häll där vi tre män i åldern 20-60 inte klarade få på den utan att ta fram instruktionsboken och efter en timmas läsanden/prövande fick igång vårt potatis kok. Det vi lyckades med var att få den att pipa var 15 minut, vi var tvungna att slå av säkringen för att kunna sova. Ägg kokningen fick ske i ugnen med vred på morgonen. Resterande måltider lagades under 3 dygn i den andra stugan som inte renoverats.
Byggde 187 hyresrätter åt MKB förra året. Häll och ugn..roland53 skrev:En snabb googling på några kommunala bostadsbolag (MKB & LKF) som har och har haft mycket nybyggd de senaste åren ger att det är spis som gäller.
Dock har man tydligen i vissa fall uppgraderat till varmluftsugn och keramikhälll.
Som sagt,
detta är hyreslägenheter och sådana är typiskt lite budget jämnfört med bostadsrätter och villor, men säga att det är ur mode är lite magstarkt.
Dock så har man oftast mer valfrihet i bostadsrätter och villor och där är det säkerligen ur mode att sätta en spis, men det kommer ju med en prislapp.
:x
Må så vara men jag har då aldrig haft en spis som rymmer mer än vår nuvarande häll. Inte heller har jag sett en 60cm spis med fem plattor. Tycker däremot att det finns både hällar och spisar som har väldigt små plattor och som inte utnyttjar utrymmet som finns.BirgitS skrev:
Medlem
· Stockholms
· 160 inlägg
Adress?falkn skrev:
Tycker det är mycket märkligt att kommunala bostadsbolag satsar på det dyrare alternativet häll/separat ugn med tanke på den allmänna debatten att det är brist på lägenheter och de som produceras är för dyra för målgruppen.
Jag unnar alla all lyx, men det finns ju en priströskel för många och att då de allmänna bostadsbolagen ligger och pressar hyresnivån uppåt är politiskt mycket märkligt i synnerhet i Socialdemokraternas Malmö genom att välja dyr standard i sina lägenheter.:wow:
Redigerat:
Grundstött
· Halland
· 28 358 inlägg
Vet inte om jag någonsin har använt mer än två "värmezoner" samtidigt.
En häll med två eller tre "plattor" hade räckt bra.
Det kanske har med bristande simultankapacitet att göra
Skulle aldrig klara av att göra fyra saker på samma gång.
En häll med två eller tre "plattor" hade räckt bra.
Det kanske har med bristande simultankapacitet att göra
Skulle aldrig klara av att göra fyra saker på samma gång.