Hej,

Vi har idag en liten klack som ser ut såhär :

58OvfKa.jpg
http://i.imgur.com/58OvfKa.jpg

Vår tanke är att laga klacken men primer och betong och såklart slipa ren den. Men så har vi ett parti där denna klack saknas och då är frågan hur det går till att gjuta en sådan? Antar att man inte manuellt lägger betong på stenarna utan att man måste bygga någon typ av form där man häller ner betong i mer rinnande form?

I detta fallet handlar det om kanske 2 meter.

Värt att nämna är att vi sedan ska bygga upp med låg mur(mexi) på 3 nivåer på denna klack.
 
Din klack är ju murad med betonghålsten som gissningsvis bara är ställd på marken med lite betong runt, inte den stabilaste grunden för att mura på direkt.
 
Aha, så är det säkert ja, i detta fallet tänker vi att det bara ska vara 3 tegel högt så i detta fallet typ 6x3 = 18-20 cm hög mur. Vad jag förstår från denna instruktionen : http://www.finja.se/App_Resource/Page/file/tips_ideer/4019-tradgardsmur.pdf så verkar det inte krävas någon nämnvärt gjutning merän att 2 lager av muren ska ligga under marknivå.

Så det är kanske bättre att hyra en maskin för att hacka upp det som finns där idag och sen gräva ner 2 nivåer, d.v.s totalt 5 nivåer tegel(6x5 = 30 cm)?

Vad blir bäst? Och vad blir minst jobb? Misstänker att det inte är direkt svårt att hacka upp det som finns där idag med rätt maskin?
 
kimf
fäst två träskivor (gärna med glatt ytbehandling) eller två plankor. Antingen med skruv eller med skruvtvingar mot den hela delen av klacken, täta med lite silicon eller liknande om där blir några stora hål där betongen kan rinna ut. Mot marken kan ni nog täta med lite grus bara.
Kan blanda betongen ganska torr när ni gjuter, så blir det inte så kännsligt.
Är det soligt och varmt efter, vattna betongen ordentligt och/eller täck över den med en pressenning/blöta handukar så den inte torkar för fort.

Tänk på att lagningen och den befintliga klacken troligen inte kommer ha samma färg som tidigare.
Se också på att "förankra" den befintliga klacken med den gjutna, kan förutom att prima ordentligt sätta några rejäla ROSTFRIA skruv, halvvägs iskruvade med lite ståltråd eller liknande emellan i befintliga klacken som sedan blir ingjutna.

Edit: Såg inte stefans svar som hann före. Och lägger mig inte i huruvida det är stabilt nog att mura 3-4 fack ovan på detta, ligger utanför min kunskap.
 
Redigerat:
Jag har en MAKITA 800W HR2630J som går att koppla av rotation på, kan den vara tillräcklig för att hacka upp det? Eller måste jag hyra en "riktig" Bilmaskin?
 
kimf
Tveksam till att den orkar, (att du orkar med den) om det hade varit en gjuten mur som legat länge om den inte är riktigt raddig. Ibland sitter det hårt som fan, ibland inte så farligt. tog mig 1h att hacka upp 20cm gammal mur som var 40cm bred och 40cm djup, med en hilti som vi hyrde på cramo för att borra 70cm djupt hål @ 20cm diameter i grunden.
Men om det är som stefan säger, bara betonghålsten som är ihopmurad så klarar du kanske det med endast slägga om du har tur.
Inte värre än att gå ut och prova på en lite bit ju
 
Vi har mer eller mindre bestämt oss föra använda den befintliga klacken och istället rengöra och laga den. Efter som den klarat av att hålla stängslet i 47 år utan problem så ska det säkert klara en limmad mur på 20 cm.

Frågan kvarstår dock hur vi ska gjuta en likadan klack här :

vqp83cm.jpg
http://i.imgur.com/vqp83cm.jpg

Jag har fått följande tips :

1. Gräv ner ca 20 cm fram till asfalten.
2. Bygg upp en form med plankor som har samma storlek som befintlig klack. Ut mot vägen sätts det endast planka ovanpå asfalten. Jord och asfalt under marknivå bör vara tillräcklig som form. täck håligheter med silikon.
4. Gjut 4-5 cm i botten med fast betong, se till att inga luftbubblor stannar kvar,, låt torka 1 dag.
5. Fyll upp med lekablock eller hålsten i mitten av nya klacken, limma om det så krävs.
6. Fyll upp med fast betong så att det täcker blocken plus några cm till.
7. Se till att ytan är rak och slät.
8. Låt torka par dagar och vattna ofta.
9. Ta bort formen fyll igen hålet med jord, ingen mackadam bör krävas.

Efter detta kan man limma mur.

Låter det som ett bra flöde?
 
Okay, nu har vi flyttat den häck som stod där och då ser vi att förra ägarna har inte taget bort hela klacken utan det finns en bit kvar, den verkar dessutom gå ganska djupt. Såhär ser det ut nu :

JU40J0R.jpg
http://i.imgur.com/JU40J0R.jpg


Har inte nått ända ner till där klacken börjar men den är minst 30 cm under marknivå
6ZPskIj.jpg
http://i.imgur.com/6ZPskIj.jpg

8tlTHbg.jpg
http://i.imgur.com/8tlTHbg.jpg

Först tänkte jag "mer jobb" MEN det kanske det inte är? Räcker det kanske med att jag sätter lite rostfria skruv eller armeringsjärn i befintlig grund och sen gjuter jag bara den delen som är ovanför marken? Kan det vara så enkelt? Eller måste jag ge mig på att hugga upp hela alltet?
 
Tydligen ska grunden gå att använda, det ser faktiskt ut som att de som gjort den från början har gjutet i 2 omgångar. Först en där de bara gjutet med marken som form och sen en där de troligen byggt upp en form, lagt i lite hålsten och sen gjutet.

Vi har nu grävt ur gropen så den är redo för häck. Har även rengjort klacken :

S55FtW5.jpg
http://i.imgur.com/S55FtW5.jpg


WqzEcfw.jpg
http://i.imgur.com/WqzEcfw.jpg

RmGuyAq.jpg
http://i.imgur.com/RmGuyAq.jpg

sNccA9K.jpg
http://i.imgur.com/sNccA9K.jpg

Näste steg är att försöka göra en form ((LxBxH) 229x20x7.5.)

1. Bygger man formen på plats eller sidan om och lyfter på plats sen?
2. Vilken betong ska man använda?
3. Hur tätar man så att inte betongen rinner ut överallt för det lär bli en hel del kliper.
 
Bygg den på plats och fyll upp med grus runt om så den står där du vill. Det tätar också så det inte rinner ut betong i glipor. Använd, eller gör egna med ståltråd, formstag så inte formen glider isär. När man väl gjuter har man små chanser att korrigera en form som inte funkar som man tänkt sig...

Avforma efter ett dygn och då kan du lätt få bort oönskat gjutskägg med bilhammare försiktigt eller vinkelkap med diamanttrissa.

Använd finbetong.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Har nu försökt bygga formen men förstår inte hur jag ska lyckas få detta rakt, såhär ser det ut än så länge :

wozNAOG.jpg
http://i.imgur.com/wozNAOG.jpg

Gcxa43G.jpg
http://i.imgur.com/Gcxa43G.jpg

mpPGi7D.jpg
http://i.imgur.com/mpPGi7D.jpg

Så jag började med att såga till de båda långsidorna, efter det sågade jag till 6 st reglar med längden 60 cm. Dessa slogs ner så nära grundmuren som möjligt men då den inte är gjuten i form från början så är det väldigt ojämn och det gör att man inte får reglarna raka. För att kompensera det försökte jag tillverka små klackar men insåg ganska snart att det där inte kommer hålla, även om klacken håller emot långsidan längst upp så kommer den vinklas ut där nere där det saknas klack. Att såga till en klack som har perfekt vinkel är omöjligt mer eller mindre. Dessutom står inte reglarna stenhårt, visst de står där men lägger man hyfsad tyngd på var och en så rör de sig lite(de sitter i lera och går ner kanske 30 cm i det(riktigt jobbigt att slå ner dem).

Som ni ser så använder jag formbrädor som tydligen är spånskiva, det gör också att de inte är jätte stabila direkt.

Så hur får jag detta rakt? Måste jag kanske tillverka det i garaget med rejäla kanter som håller det upprätt på något vis?
 
Spånskiva är inte det bästa valet för en gjutform då dess motståndskraft mot fukt är obefintlig. En regnskur på den så är det kört :(. Lämpligen stagar du upp formen med längsgående reglar 45x95, en i överkant och en i underkant, då behöver du heller inte så många stöttor i marken.

Man kan också konstruera dessa stöttor lite annorlunda så blir set lättare att få formen rät. Googla lite bilder så ser du :)
 
Ja jag blev också lite fundersam när jag såg att formplyshen var spånskiva men jag antar att den är behandlad så att den klarar vatten. Den har iallafall 2 glasiga ytor och det ser ut som att man blandat något grönt i spånen.

Jag för göra så att jag konstruerar formen sidanom och förstärker då men reglar eller liknande. Troligen får jag sätta någon regel rakt över. Det är lite dåligt med utrymme där formen ska vara så längsgående regel i nederkant på den planken mot gropen blir svår tyvärr.
 
Tack, då jag vi förstärkt och fått den hyfsat rätvinklat. Har även bytat ut den ena sargen då den inte nådde så långt ner som krävdes. Nu går den en bit under asfalten.

Tror egentligen inte den behöver förankras i marken lägre då den väger en del och befintliga stenar håller den på plats i sidled.


GKOBrCU.jpg
http://i.imgur.com/GKOBrCU.jpg

qgSdUI5.jpg
http://i.imgur.com/qgSdUI5.jpg

if00tki.jpg
http://i.imgur.com/if00tki.jpg

6kFmlkN.jpg
http://i.imgur.com/6kFmlkN.jpg

cwHp5fh.jpg
http://i.imgur.com/cwHp5fh.jpg

ZGq3afq.jpg
http://i.imgur.com/ZGq3afq.jpg

Allt som kvarstår är att loda den nu sen går det att gjuta.

Tittar jag på väderprognosen så ska det inte bli alls lika soligt som igår utan mörka moln men vad jag förstår är det inga problem så länga det inte spöregnar? Imorgon säger de dock att det kommer regna men då bör den väl vara säker?

Om inte annat får man kanske lägga lite plast över?
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Nu liknar det något :).
Glöm inte armering, dubba ner i betonghålstenen och najja fast mot några längsgående 12mm armeringsstål.

Det är mycket bättre att gjuta i regn än strålande sol.

Glöm inte att fylla upp mot formen för att täta mot gamla muren. Använd formstag ( kan du lätt göra egna med lite ståltråd tvärs i formen) istället för reglar över formen så är det lättare att dra av.

Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.