D
Hej,

Jag har köpt ett 20-tals hus med självdrag i Stockholm. Ventilationen verkar okej och det luktar bra, men jag skulle vilja ha ett expertutlåtande då jag kan för lite själv. Finns det någon konsulent eller dylikt man kan få ut till sin villa? Alla OVK firmor kanske kan hjälpa till men jag får känslan att de är mest inriktade på flerfamiljshus?

Huset i fråga är en tvåplansvilla där det sitter kassettfönster sedan en tid, vid installation av dessa verkar det inte installerats några tilluftsdon på nedervåningen. Det finns PAX fläkt i våtutrymmet på nedervåningen, men jag misstänker att det inte räcker då det finns viss fukt- och mögelbildning på vinden.

Mvh Daniel
 
Boka några vent-firmor för genomgång och be om offert på några olika lösningar , tex F eller FTX-system.
 
D
Jonatan79 skrev:
Boka några vent-firmor för genomgång och be om offert på några olika lösningar , tex F eller FTX-system.
Jag vill behålla självdrag. Jag vill att någon som kan s-ventilation inspekterar mitt hus och berättar för mig hur jag kan få till de bästa förutsättningarna. Det känns osmidigt att be om massa offerter, vore lättare att veta en lämplig person eller firma och försöka få ett besök från denna.

Daniel
 
Jaha, du ska ha tilluft i varje sovrum, även v-rum. Kontinuerlig frånluft i badrum,wc & tvättstuga. Hur värms huset upp? Använder ni öppenspis/kamin?
 
D
Jonatan79 skrev:
Jaha, du ska ha tilluft i varje sovrum, även v-rum. Kontinuerlig frånluft i badrum,wc & tvättstuga. Hur värms huset upp? Använder ni öppenspis/kamin?
Sovrum på övervåning. Vardagsrum, kök och våtutrymme på undervåning. Källare. PAX fläkt (rörelsedetektor +5 min) i våtutrymmet, insatskamin i vardagsrum som sällan eldas. Husets värms upp med luftvärmepump och vattenburen golvvärme i båda plan.

Allt detta vet jag, men jag är glad amatör och frågan är egentligen hur jag får tag i rätt proffs :) Jag har mailat ett par firmor nu iaf.
 
Någon behöver mäta flödet och ev komplettera med fler fläktar eller mer fart på fläkten. Behövs ingen OVK-firma eller specialist för det,
 
Ofta blir det för låg omsättning på luften med självdrag eftersom skorsten är kall och ingen luft går att till förbränning en lösning är att låta pax fläkten gå hela tiden men dom brukar låta en del.
 
Jag gissar precis som Smurfen72 att det behöver bättras på, kanske en mekanisk lösning tom. Jämfört med nybyggda hus lösningar är det rätt stor skillnad, och högre krav än på gamla goda tiden.
 
Mitt tips är att kontakta sotaren.
Eftersom oljepannor och skorstenssotning har minskat så har många sotare utbildat sig och har behörighet för ventilationskontroller (OVK).
I min kommun är dom prisvärda att anlita.Kanske även så din kommun?
 
Prata med Johanna på Ventexpert. Hon kan säkert ge input per tel och sedan platsbesök vid behov. Friskluften ska uppgå till 0,35 l/s per m2 enligt Boverkets riktlinje. Bor du på 200 m2 behöver du alltså i teorin tilluft om 70 l/s. Ska du behålla självdrag så är det nog bra att se över tilluften. Enklast är nog att köra väggventiler, Fresh har en bullerdämpande variant som är bra. Spaltventiler ger åverkan på fönster och tar in mindre luft (typiskt sett). Frånluften ska vara 15 l/s i badrum och kök. Enklast med pax fläkt i badrum och kolfilterfläkt i kök (renar men för ej bort matos).

RR
 
Observera att det finns inga krav på en gammal villa att det ska mätas ventilation eller att det ska utföras ventilationskontroll.
Detta gäller bara nybygge och flerfamiljsbostäder och andra "offentliga" byggnader.

Alltså finns det inga "krav" på en viss mängd luft i bostaden. Om du inte upplever att det är dålig luft så kan du sitta nöjd.
 
Absolut. Det är en riktlinje, som sagt. Det finns dock förmodligen en tanke med kravet och att viss mängd luft kommer in. Bra luft - garant för hälsa. Du kan säkert känna om luften är för dålig (huvudvärk etc), men jag tror inte nödvändigtvis att du kan "känna" huruvida luften är tillräckligt bra.
 
D
Tack för svaren!

Jag kommer kontakta Ventexpert. Min gissning är att det blir en ny bättre badrumsfläkt som har något slags tomgångsläge, samt ett par Fresh bullerdämpande ventiler på undervåningen.
 
Jag satte precis in en Fresh Intellivent S fläkt. Den har ett konstant läge (och fuktstyrning) som är väldigt tyst (13 db / 21 db). Övervägde en Pax Calima som man kan styra via telefonen. Förmodligen enda fördelen med Calima.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.