petersv skrev:
Gällande varor så säljs återlämnade saket som nya, med full garanti. Inget konstigt med det. Annars skulle vi aldrig kunna ha öppet köp. Så den jämförelsen är inte relevant.
Jo det är den. Det är faktiskt ett brott (bedrägeri) att sälja en begagnad vara som om den vore ny. (Även om ingen någonsin fälls för det). Den kund som står på sig får garanterat rätt till en ny vara eller pengarna tillbaka.

Och det är därför som vi inte har "öppet köp". Vi har en massa rättigheter som konsumenter i Sverige, men öppet köp är inte en av dem. Det är en service som säljaren tar på sig helt och hållet själv, och själva sätter reglerna för. Att frivilligt ta på sig extra åtaganden gentemot kunden kan naturligtvis aldrig användas som argument för att inskränka kundens lagliga rättigheter. Om en vara säljs som "ny" så skall den vara ny. Inte begagnad och återlämnad.

Sedan så blir det naturligtvis komplicerat med saker där visst "användande" ingår i tillverkning och leverans. Om du köper ett gevär så är det (förhoppningsvis) provskjutet på fabrik. En bil måste köras på fabriksområdet och vid leverans osv. Därmed naturligtvis inte sagt att den är "begagnad" i lagens mening. Men du kan förvänta dig att varan inte är mer använd än andra liknande varor. Om bilarna brukar ha 2km på mätaren, så är det inte OK att du får en med 200km.

Så grundregeln är enkel. Säljs en vara som "ny" så betyder det att den inte är använd, eller varit i någon annans ägo. Punkt. Allt annat är ett brott, om inte annat mot formuleringen i konsumenttjänstlagen att en vara skall överensstämma med beskrivningen.

Själv så betalar jag aldrig fullpris för begagnade varor, oavsett hur de blivit begagnade. I praktiken så har ju skicket mycket att göra med om det öht upptäcks. Även om man vet om att viss användning sker, jag har exv. bekanta som leveransseglat nya båtar, så hör det ju till att man minskar sin påverkan så mycket det bara går. I seglingsfallet så lägger man bla alu-folie under brännarna på spisen så att den inte skall se använd ut med skvätt osv. från matlagning på plåten under (samma i ugnen). Samt sover i sovsäck (på plastade dynor om de levereras sådana) osv. osv. Göra så få spår som möjligt mao och städa efter konstens alla regler efter sig. Just för att varan skall verka ny.

I ett hus så känns det ju att gå över gränsen att låta andra som inte ens har med uppförandet att göra att bo i det under uppförandet. Och det kan knappast vara lagligt. Det lär ju vara att använda det som bostad.
 
  • Gilla
Hemmakatten och 1 till
  • Laddar…
canterbury skrev:
....annars får du ju köpa ett hus från framtiden byggt av robotar. Lider med dig. Hemskt att människor vistats i huset. Tanken är ju skrämmande att hur man än gör kommer en människa vara i ditt nya hus innan du. Tänk på alla innerväggar och reglar människor tagit på med sina händer. Vilket problem!
Ush vilken oempatisk människa du framstår som.

heimlaga skrev:
Jag har varit i byggnadsbranchen i Finland och här fungerar det normalt så. Om man är bra att stå på sig och argumentera för sina rättigheter kan man få arbetsgivaren att stå för arbetshandskar och 1,70 euro (ca 15kr) om dagen i verktygsersättning men den verktygsersättningen räcker inte långt när man skall hålla sig med nästan alla verktyg och maskiner man behöver. Arbetsgivaren består vanligen på Hakiställningar och betongblandare och kapsåg och andra stora saker men alla handverktyg och handmaskiner måste man ha själv.
En gång lyckades jag tigga till mig ett par nya snickarbyxor av en ovanligt generös arbetsgivare. En annan gång skulle jag ha fått en vinterjacka men den enda jackan som fanns var på tok för liten för mig så en annan anställd fick den i stället.

Alla uppdrag som de har försökt värva mig till i Sverige var på betydligt sämre villkor än i Finland så jag vägrade att ta emot dem. Därför har jag inte arbetat på byggen i Sverige.

Snacka om dubbelmoral....... ni vill ha utländsk arbetskraft för dumpade löner men ni vill inte låta dem överleva på sin lön!
Jag arbetar inte inom byggsvängen, men jag jag vill inte ha utländsk arbetskraft för dumpade löner. När jag för 15-20 år sedan faktiskt gjorde det så höll arbetsgivaren med allt vad verktyg heter, arbetskläder var det lite si och så med även om det troligen inte varit omöjligt om jag påtalat det. Är finland verkligen så illa därann?
 
Redigerat:
Nils82 skrev:
...facket men de har lyckats med en hel del mellan 1900-1990......sen kan man väl säga att den positiva utvecklingen för arbetare stangnerat.....
För att arbetstagare nuförtiden misslyckas med att kräva mer ur den helt outsinliga källa som alla företag är...eller vad är förklaringen?
 
  • Gilla
Mikael_L och 1 till
  • Laddar…
MagHam skrev:
För att arbetstagare nuförtiden misslyckas med att kräva mer ur den helt outsinliga källa som alla företag är...eller vad är förklaringen?
Nja, sverige är mera " blått" nu för tiden och sossarna har inte så stark och tydlig hållning längre. Klimatet tycks vara mera egocentrisk idag och politiken likaså.
Vad gäller just lön är det vinstfördelning som inte är lika jämt fördelat idag. Fattiga blir fattigare och rika blir rikare.
Detta gör att byggnads, som ett lönedrivande och socialistisk fackförbund, tappar i styrka....alltså medlemmar.
 
  • Gilla
Mikael_L
  • Laddar…
Ö
Det är inte sant vad en tråd kan flippa ur och tappa tråden...
 
  • Gilla
pr95 och 2 till
  • Laddar…
Östen skrev:
Det är inte sant vad en tråd kan flippa ur och tappa tråden...
Det är väl inte så konstigt!
Trådstarten innehöll ingen fråga, ingen begäran om hjälp, ingen önskan om hur vi andra ser på en viss situation.
Så vad skall vi skriva?

Det blir ju utsvävningar både åt höger och vänster, norr och söder för att visa hur vi andra ser på situationen.

Och det är väl just det som är en stor del av charmen med Bygga Hus-forumet?
Aldrig torrt och tråkigt, utan oftast med nya vinklingar.

Det händer ju att trådskapare verkligen ber om svar "outside the box",
och det gäller väl egentligen, mellan raderna, de flesta trådskapare.

Så hur tycker du att det skulle vara?
Som sagt, trådskaparen beskrev en situation, ingen fråga eller fundering.
Vad tror du hon/han vill ha för kommentarer? Jaha, ähum eller :rolleyes:
 
  • Gilla
Pagno och 2 till
  • Laddar…
Staffans2000
Förvisso...
Men det är väl långsökt att tro att hennes fokus ligger på den Svenska arbetarrörelsens dekadens. Snarare är hon besatt av bakterier och främlingar.
Själv ser jag dessa typer av trådar ur ett genusperspektiv, för undantagslöst startas dom av kvinnor. Varför är det så? Det är en fråga jag vill ha svar på.

Ta i trä.
Med femtioelvamillioner inlägg finns väl inte alternativet, att inte svara överhuvudtaget?

Tycker/undrar

Över tusen inlägg Staffan
 
Vad hände med trådskaparen? Vart det inflytt eller sökte hon hjälp? Eller kanske husvagn..
 
Husqvarna220Ac skrev:
Vad hände med trådskaparen? Vart det inflytt eller sökte hon hjälp? Eller kanske husvagn..
"sökte hon hjälp? Eller kanske husvagn.."

Skrattade mer än vad jag borde..:wow:
 
Varför göra sig lustig över det som för någon är ett reellt problem?
 
  • Gilla
Bangan och 1 till
  • Laddar…
J
Kefa skrev:
Varför göra sig lustig över det som för någon är ett reellt problem?
Det är så man gör. Det går inte resonera med hysteriker.
 
  • Gilla
MagHam
  • Laddar…
D
Staffan2000 skrev:
Förvisso...
Men det är väl långsökt att tro att hennes fokus ligger på den Svenska arbetarrörelsens dekadens. Snarare är hon besatt av bakterier och främlingar.
Själv ser jag dessa typer av trådar ur ett genusperspektiv, för undantagslöst startas dom av kvinnor. Varför är det så? Det är en fråga jag vill ha svar på.

Ta i trä.
Med femtioelvamillioner inlägg finns väl inte alternativet, att inte svara överhuvudtaget?

Tycker/undrar

Över tusen inlägg Staffan
Har inte sett statistik om det är kvinnor som startar liknande trådar men är ju även män som stör sig på samma saker.
Är väl flera som har hållit med om inte är ok.

Tror inte det har något med att ts är besatt av bakterier och främlingar.

Finns ju skillnad när man köper nytt eller begagnat.
Om jag väljer att betala mer för att köpa något nytt och oanvänt så hade det varit irriterande och jobbigt om man sedan får reda på är använt.

Köpte för flera år sedan en ny soffgrupp från möbelaffär.
Första gången jag köpte soffa så tänkte inte så mycket den inte var inplastad. Hade även valt att hämta den själv från möbelaffären, så hade hyrt släp och hade släkt som bär hjälp.
När vi hade lastat in den och den var betalt så kommer en ur personalen utspringande och säger att jag ska ha pengar tillbaka då det var demo exet och skulle få 500 kr i avdrag.
Det var inte det jag hade köpt. Men blev överrumplad och var ung då. Det har stört mig lite under åren och hade det hänt nu hade jag inte accepterat det på samma sätt.

Så jag förstår TS.

Sedan så har väl TS svarat tråden flera gånger. Har väl inte heller gått överdrivet lång tid sen senaste svaret. Sedan så har ju tråden kommit bort från ämnet lite och kan väl också göra det svårt att svara.
 
  • Gilla
Jumos
  • Laddar…
Alla ni som mer eller mindre gör narr av / hånar TS: Varför är det ett problem för dig att någon mår känslomässigt dåligt över att någon bott i deras nybyggda hus? Alla reagerar vi olika över olika saker, och även om just detta inte är ett problem för dig så kanske TS hanterar det som är jobbigt för dig på ett "bättre" sätt än du gör. Sina känslor och reaktioner styr man inte över, och man förtjänar inte att dumförklaras av främlingar när man delar med sig av något man tycker är jobbigt.

Att dessutom försöka göra en genusfråga av det hela känns bara korkat och som ett försök att provocera, många manliga medlemmar har uttryck i tråden att de skulle reagerat på ett liknande sätt om än kanske inte lika starkt. Gällande att det undantagslöst bara är kvinnor som startar liknande trådar får du Staffan2000 gärna ta fram faktaunderlag för att styrka ditt påstående.
 
  • Gilla
Mikael_L och 4 till
  • Laddar…
Dumförklara: inte okej

Bemöta, spegla, ge perspektiv: okej
 
  • Gilla
Jumos
  • Laddar…
D
Äh det är ju uppenbart att ingen av de som klagar här skulle acceptera att få ett begagnat badrum eller kök installerat. Men det är klart när det inte är era pengar så spelar det ingen roll.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.