DMOL skrev:
Sirenen hade gått.
Sen om en väktare kommer eller om det kvittar tycker jag inte är så intressant, det är ju inte en del av tekniken.
Det stod inget om någon siren i artikeln du länkade till. Inget tyder ens på att det var larmat. Men du kanske sitter inne med annan info som inte går att läsa ut från det du länkade till.
 
Om man vill känna sig säker hemma ifall det skulle komma tjuvar som inte fattar att någon är hemma så kan man ju dels ha en mjukare larmning av vissa zoner, alternativt bara göra så att det blir uppenbart för tjuven att det finns larm som är på, typ att det börjar blinka från en larmlampa om det står någon utanför en dörr eller liknande, kanske en summer som inte låter superhögt också. Man kan ju ha rörelsedetektorer riktade på det sättet som inte syftar till att larma fullt ut utan snarare att skrämma tjuven om att man har ett vaksamt system som upptäckt personen. Borde skrämma bort en skaplig andel i alla fall.
 
D
hanpa skrev:
Det stod inget om någon siren i artikeln du länkade till. Inget tyder ens på att det var larmat. Men du kanske sitter inne med annan info som inte går att läsa ut från det du länkade till.
Det var ett svar på Fairlanes teoretiska fråga.
 
D
Det tog lång tid...
Tjuvar slår ut villalarm med störsändare

– Vi har en tid i Stockholm diskuterat hur inbrottstjuvar så snabbt kan var borta från inbrottsplatsen. Vaktbolagen kan vara på plats minuter efter att larmet gått och då är redan inbrotten fullbordade, säger Jan Inge Kull, teknikspecialist på polisens nationella operativa avdelning, NOA.
 
Låter som det är den trådlösa larmvägen via GSM/GPRS som störs ut och inte radioförbindelsen mellan detektor och centralenhet.
 
D
Nej, de stör som sagt ut flera frekvensband samtidigt. Vet inte var föreställningen att 868/433mhz skulle vara förskonat.
 
I den intressanta artikel som eikido länkat till ovan från Pen Test Partners framgår det hur man med sk ”reactive bit jamming” kan störa ut kommunikationen mellan detektor och CA. Genom att läsa av början på paketen i signalen ska det gå att avgöra vilka meddelanden som är status-meddelanden. Genom att släppa igenom dessa och enbart störa ut alarm-meddelanden kan larmet i praktiken sättas ur spel. Larmet uppfattar att allt är ok och det skickas inte något sabotagelarm.
 
En gammal kollega till mig som tidigare jobbade med datorsäkerhet och trådlösa nätverk jobbar idag som säkerhetskonsult åt både mindre och större företag samt hjälper även till med produktutveckling för att förbättra dagens larmprodukter. Han rekommenderar att man har ett trådbundet larm om man har större värden att skydda då de trådlösa systemen för hem/villa och mindre företag i dagens läge går att störa ut om man bara har utrustning och hyfsad kunskap.
 
Det är som sagt lätt att störa ut många trådlösa larm och man stör lätt ut flera olika frekvenser samtidigt med samma utrustning.
Jag har använt utrusning som stör ut både GSM samt larmens frekvenser samtidigt.
Det finns även replay attacker samt attacker där radiokontroller kopieras, det kan låta avancerat men att sätta upp utrusning i närhet till objektet är busenkelt och kan utrustning kan maskeras så den inte märks i miljön eller sticker ut.
Utöver detta så har vi appar och internetanslutning som öppnar för ytterligare attack metoder.
Med andra ord så är trådlösa larm inte att föredra om man avser att skydda högre värden eller utsatta personer i hemmet.
De fungerar dock alldeles utmärkt mot det lokala buset som gör slumpmässiga inbrott för att betala sitt missbruk.
Det är skillnad på lokala förmågor och specialiserade ligor.
Det är alltså ett val var man lägger nivån och vad man avser att skydda sig emot.
I dagsläget är detta inte ett så stort problem men jag tror att det kommer bli ett större problem med tiden.
Utrustningen är inte dyr eller egentligen speciellt svår att införskaffa, men de lokala förmågorna är oftast inte de smartaste så där tror jag inte på någon förändring i metodik i tillvägagångssättet.
 
  • Gilla
Relix
  • Laddar…
Fairlane
Om man läser detta och funderar på att skaffa larm, så känns det kanske inte så kul med trådlösa system. Vad kan det då kosta att få ett bra skydd installerat? Vi förutsätter då någon som inte kan eller har tid att fixa själv.

Önskad funktion:
* Trådad kommunikation mellan enheter inom hemmet
* Trådar kommunikation med pollning till larmcentral
* Möjlighet att larma på/av på distans
 
D
Hur långt är ett snöre?
Det är inte kostnaden av tekniken utan kostnaden av att anlita anläggarfirman som är dyrt.
Om vi pratar om riktigt bra skydd så kommer du antagligen få ont i ögonen av offerten, men om du inte har några försäkringskrav så kommer du inte heller bli offererad en sådan setup, utan får nöja dig med en magnetkontakt och några IR till ett överkomligt pris.
 
Fairlane
Självklart kan det dra iväg ett rejält, men om man dissar en lösning och säger att en annan är bättre (vilket är sant) så är det väl inte fel att ha något hum om prisskillnaden. Det är ju först då man kan avgöra om det är värt det.
Risken är ju att någon tror att säkerheten är bra bara för att de trådar mellan enheterna. Om signalen till vaktbolag eller annan mottagare inte når fram så har säkerheten knappt höjts alls, men kostnaden har ökat rejält. Kedjan blir inte starkare än svagaste länken och internet och GSM slår man ut lätt.
 
D
Fast som jag skrev ligger inte prisskillnaden i tekniken.
Pollning larmklass 1 utöver kostnad för uppkoppling till larmcentral, tror jag låg på runt 99kr/mån för några år sedan, ingen aning vad aktuella priser är.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.