Dvs, sådana som har inbyggd avfuktare menar du? :D

Det är ju gott om plats i pollaren så jag skulle ju kunna fylla hela tomrummet med silca gel som suger upp fukten annars?
 
Redigerat:
  • Gilla
antett och 1 till
  • Laddar…
mexitegel skrev:
Det är ju gott om plats i pollaren så jag skulle ju kunna fylla hela tomrummet med silca gel som suger upp fukten annars?
Kalciumklorid är säkert billigare. 139 spänn för 25 kg på Granngården. Borde räcka ett tag. :)
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
Pen skrev:
mexitegel: Ta gärna isär sockeln och lägg ut ett foto på elektroniken så får vi se om det finns något synligt tecken på vad som kan ha gått galet.
Nej.
Osram lämnar 4 års garanti (Jag har sparat orginalkartongen där detta stod :))

Håller lamporna 94 dagar hinner jag byta lampan 16 ggr under garantitiden. Osram ska f-n få veta att de lever.

En lampa förväntar man sig att den ska kunna sitta utomhus.
 
  • Gilla
Pen
  • Laddar…
Jag kontaktade Osram om problemen och ja...

Jag vet inte vad jag ska säga, det finns inga LED- lampor som kan sitta utomhus.

Led-lampor är tyvärr inte gjorda för att tåla fukt, då de inte är IP-klassade i sig. Med gamla glödlampor var det aldrig något problem då de var gastäta. I och för sig var de inte IP-klassade heller.

Jag skulle rekommendera att prova med våra retrofit lampor med Filament. Där är själva delen med filamenten gastät då dessa kyls med en gas.
Där sitter elektroniken förvisso i foten som inte är tät men det kan vara värt ett försök.

[länk]
 
Om inte det är en bekräftelse på att förbudet av de gamla glödlamporna var helt fel så är inget det. :thumbdown:
 
  • Gilla
hsd och 2 till
  • Laddar…
Köpte 6 stycken "Corn LED" från Ebay för ca 4 år sedan. 4 av dessa sitter utomhus i en öppen armatur under takfoten. Lyser fortfarande helt perfekt, är tända från solnedgång till soluppgång. Det som har hänt är att toppdelen släppte och kretskortsdelarna hängde i sina trådar. Lite lim så var det fixat. Dessa lampor är absolut inte IP-klassade men lyser bra ändå.
 
Alla sätt är bra, jag håller dock inte med om att det är bra att man ska behöva limma ihop sina lampor ;).
 
  • Gilla
Alfredo
  • Laddar…
Är det ett så stort problem?
Jag har inte bytt mina utelampor (6st) nåt speciellt. Har bytt 1 på 3 år. Men de sitter ju inte ute helt nakna, de sitter i en armatur, vilket ju är det normala.
 
Ja, uppenbarligen eftersom lamporna inte håller. Frågan är väl om man kanske ska kontakta Markslöjd som tillverkat pollarna och höra vad de tycker man ska göra.
 
Japp då var en lågpris Jula AnslutLED lampa död
Efter 4800timmar = 1/3 av de 15.000timmar som databladet angav.

Såg att nu har Jula satt en garantitid på 12månader.Men en livslängd på 15.000timmar.
Angiven garantitid fanns inte när jag köpte lampan:)

Är det verkligen tillåten marknadsföring? Att de anger en garantitid på 12månade är väl ok, men att samtidigt ange en livslängd på 15.000timmar talar emot garantin. Avrundat 1,7år vid 24timmarslystid / dygn.

Det bör för enkelhetensskull endast vara en "fast" garantitid. Annars kan de lova att lampan fungerar i all evighet men garantitiden är endast 12månader.

Har en LED lågprislampa kvar efter denna. Det är ännu ingen lampa som orkat med den utlovade livslängden har även haft dyrare som gått sönder för tidigt, Det är enkelt för mej att räkna ut lystiden då de går på timer. + att jag är intresserad.

LED är det som gäller nu, men producenterna har lite mer att göra innan de håller vad de lovar.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
richardtenggren
Jag har några Orsam Led som är drygt 5 år skulle jag tro, de fungerar ännu men finns nu hos mina föräldrar, då vi gick över till filamentled här hemma.
Nackdelen med de gamla lamporna är att färgtemperaturen är något för kall.

Vi har även 4st Gu10 från Philips i badrummet som köptes i samband med lägenheten, så de är drygt 2 år gamla och fungerar fint än idag.

Men vi bor ju i centrum så kvalitén på elen är kanske bra här?
 
Jag ser inga problem med att de uppger att livslängden är 15000h och garantin 1 år.
Däremot om alla lampor i snitt håller 4800h är det inte OK.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
HSP skrev:
Är det verkligen tillåten marknadsföring? Att de anger en garantitid på 12månade är väl ok, men att samtidigt ange en livslängd på 15.000timmar talar emot garantin. Avrundat 1,7år vid 24timmarslystid / dygn.
Njae, problemet med elektronik är ju att den inte åldras på det sättet. Bla termisk chock, spännings spikar vid tillslag osv. osv. gör att man egentligen inte kan säga 15000h. För att kunna göra det så måste man göra antagande om hur den används som inte med säkerhet håller hos alla användare.

Dessutom så är det egentligen en statistik parameter (typiskt MTBF, här egentligen om man skall vara petnoga MTTF) man anger, och inte en garanterad brinntid. Beroende på hur fördelningen ser ut (och komponentvariationer hos de ingående komponenterna) så betyder inte det att en given lampa kommer att brinna så länge.

Nuförtiden är det dessutom värre, när man inte har samma kontroll på sina leverantörskedjor. MTBF blir en beräkning baserat på ingående värde, och det går sällan att men någon större säkerhet idag säga om komponenterna faktiskt kommer att hålla det de lovar, eftersom leverantör ändras hela tiden och leverantörerna dessutom hela tiden ändrar i sina processer. Lagom när man lär sig att en viss serie har ett systematiskt fel, eller att en annan håller väl så gott, så har de inte stått att finna på ganska många år.

Så, summa summarum, vilken garanti de lämnar och om den är rimlig har mer med vad konsumentköplagen säger och hur den skall tolkas, än om det står 15000h på paketet.
 
Jag tycker att konsumentverket borde lägga till åldrande och tillförlitlighet i sina tester. Då skulle deras tester vara värda otroligt mycket mer och jag skulle gärna ge en slant för Råd&Rön för att läsa testresultat. Tester av typen "hur skönt det är att hålla om lampan" kan de bort för att finansiera viktigare saker. Att göra accelererade ålderstester är inte särskilt svårt och det finns vedertagna metoder för att göra det. Lampor är dessutom så billiga att man kan köpa tillräckligt många till testet för att få hyfsat säkra resultat.

Konsumentverket sätter ut priset i sina tester och kan uttrycka sig som att en vara är "prisvärd". Men hur kan man påstå något sådant om man inte beaktar dess livslängd?

Sedan är det klart att precis som du säger så byts underleverantörer och då kan kvaliteten plötsligt ändras. Men om någon fortlöpande gör den här typen av tester så sätter det i vart fall press på slutleverantören att hålla uppe sin kvalitetsstatus.
 
Redigerat:
martin43 skrev:
Jag ser inga problem med att de uppger att livslängden är 15000h och garantin 1 år.
Däremot om alla lampor i snitt håller 4800h är det inte OK.
Nej det är snarare helt normalt. T.ex. så ska ju en modetn bil hålla betydligt längre än garantitiden.
 
  • Gilla
martin43
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.