tompaah7503 skrev:
Det bästa är nog att hålla sig till antingen stora märken som tar fram egna produkter (i belysning kanske Philips, Osram m.fl.) eller stora elektronikkedjor
Exakt. Och när tillverkaren t.ex. ger fem års garanti (som de jag köpt, se nedan), tänker iaf jag att liiite måste de ha försökt få grejerna att hålla en stund i alla fall.

Jag är för övrigt grymt nöjd med mina Philips Master Ledspot MV CRI90. Har nu satt upp alla 41 st. Lyser som fn, dimmar utmärkt, är ljudlösa, blir ej varma. Bra mkt ljusare än de gamla Osram Halogen 50W GU10 som satt innan. :)
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
tompaah7503 skrev:
Detta är nog det sorgligaste idag, inte ens när man betalar mer än man garanterad någon bättre kvalitet.
Det har du aldrig varit. Det är inte för inte som principen heter caveat emptor på latin. Den är inte ny.

Det är därför som frasen "man får vad man betalar för" irriterar mig. Den har aldrig varit sann. Mycket närmare sanningen ligger istället "man får aldrig mer än man betalar för". Det är bara om en hel massa extra villkor är uppfyllda, villkor som sällan är uppfyllda, som "man får vad man betalar för" ens närmar sig sanningen.

"Man får aldrig mer än man betalar för, men man får ofta mindre om man inte passar sig" är istället vad man bör lära barnen.

Vad gäller "Kina-elektronik" så är det så att den som sagt finns i alla möjliga varianter. Från det bästa av det bästa, till rent livsfarlig skräp. Dvs elektronik där själva konstruktionen är sådan att ingen konstruktör med någon som helst självrespekt och insikt i ämnet skulle gjort den så.

Den stora massa ligger dock någonstans mellan dessa extremer. Ett stort problem är dagens kostnadsjakt där inköpare kräver att allt blir x% billigare jämfört med förra året, oavsett om det finns några marginaler att ta av. Det leder i det här fallet till att det fuskas en hel del med leverantörskedjan; konstruktionen är densamma år från år, men komponenterna ändras till sämre/mindre både medvetet och omedvetet (man köper från en mindre nogräknad leverantör som helt enkelt fuskar, eller märker om).

Ett bra exempel är t ex det här från "Big Clive". Det är inget större fel på konstruktionen, även om det är en piratkopia. Det enda problemet är att man satt dit en triac som är specad för max 12A, på ett "relä" som skall klara 25A. Det kommer naturligtvis inte att fungera som det står på lådan.

Så, det är svårt att lasta CO fullt ut också. De vet helt enkelt inte vad de köper, och vad värre är, det är svårt för dem att veta vad det är de köper in. De extra kontroller som krävs, blir så dyra att det påverkar priset till kund, som då hellre går någon annan stans. Det står ju samma sak på lådorna hos Galne Gunnar som hos CO, så varför betala det högre priset?
 
mexitegel skrev:
Ja, precis och egentligen är jag i detta fallet mest sur på CO att de har sjunkit så djupt i lågkvalitetsträsket.
Ja. Tyvärr så är det ju vi kunder som drivit dem dit. Det finns en massa bra ekonomiska teorier som väl förklarar varför en sådan här marknad stratifieras stenhårt till, "Bra men då får du betala så mycket att om du måste fråga vad det kostar..." och "billigt skräp".

Ett exempel som en vän alltid använder är paraplyer. Oavsett som du betalar 18:- eller 79:90:- eller 150:- så håller de exakt lika länge, och de går sönder på samma ställe varje gång. Det är exakt samma dåliga infästning på båda modellerna. Skall du ha något bättre så måste du betala 500:-. Och de är få beredda att göra. Vore det inte trevligt om det fanns en tillverkare som lade sig på 100:- och så fick man ett bättre paraply än ett för 50:-? Men något sådant står inte att finna.
 
Ergo sum, det hade ur detta perspektivet varit bättre om man inte lagstiftat bort de gamla glödlamporna.
 
  • Gilla
Paxman
  • Laddar…
Hemmakatten
Styrman_jansson skrev:
Finns mycket konstigt sagt om lysrör i denna tråd.

Som någon påpekade så har moderna( eller ja, har väl funnits sedan 90-talet) T5-rör med HF-don ofta väldigt bra egenskaper. Rätt rör så har du RA>90. Men folk väljer ju gärna att köpa de billigaste T8-armaturerna med magnetiska don på biltema för 249:- och sedan klagar de övar att lysrör har så tråkigt ljus och flimrar. Dessutom såg de inte att de köpt 840-rör, alltså kallvita, och klagar sedan på att lysrör alltid lyser så blått. Jag har sagt det förut och säger det igen. reda på vad du vill ha, och då menar jag inte bara "en lampa" utan färgtemp, ljusflöde, färgåtergivning m.m. innan du handlar.

Det är samma sak med lysrör som med LED. Köp inte det billigast du kan hitta och tro att det skulle vara bra och dessutom vara talande för samtliga produkter inom kategorin.

Det finns t.ex. tryckerier med väldigt höga krav på t.ex. färgåtergiving som använder sig av både lysrör och LED-belysning. Dock har de ej köpt dessa på biltema/ICA...
Om ett par månader är det exakt 10 år sedan våra T5 lysrör under köksbänken sattes upp!! De är alltid på dygnet runt men mestadels neddimrade till minimum. Vet inte märket men det var elektrikern som fixade all belysning så det måste vara god kvalité.
 
Skönt att veta att jag kastade ut just denna modell på LEDar från mitt badrum ifjol. Jag upplevde att en av LEDarna inte riktigt gav samma jämna ljus som den andra längre (inte så att den upplevdes flimrande, mer flukuerande) och valde då att ersätta dem med Halogen-spottar istället. Känns skönt att veta att jag kan ha besparat mig mycket problem iom det beslutet.

Rent allmänt så är min erfarenhet att LED-armaturer inte mår bra i badrum. De slutna LED-lamporna som ersätter glödlampor fungerar bra, men just LED-armaturer har jag haft problem med i bägge mina badrum och även mina föräldrar har haft problem med detta. Jag kastade också ut LED-spoten ur spiskåpan i köket och ersatte med halogen. Visst får jag byta lamporna ibland, men i dessa miljöer så har jag fått reklamera LED-arna så ofta (de har inte hållit över ett år någon gång) att jag gav upp och köpte annat. Jag misstänker att det beror på att drivelektroniken inte mår bra av miljön de utsätts för i badrum och ovanför spisen...
 
  • Gilla
Paxman och 1 till
  • Laddar…
Det värsta är att det blir svårare och svårare att få tag i halogenlampor också. I vart fall 230volts. IKEA hade tidigare men har helt slutat, nu köper jag på Rusta och de håller också bra.
 
mexitegel skrev:
Ergo sum, det hade ur detta perspektivet varit bättre om man inte lagstiftat bort de gamla glödlamporna.
Det hade det varit ur flera perspektiv.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
mexitegel skrev:
Det värsta är att det blir svårare och svårare att få tag i halogenlampor också. I vart fall 230volts. IKEA hade tidigare men har helt slutat, nu köper jag på Rusta och de håller också bra.
Kjell & Company har nyinkomna halogenlampor från 20w-77w. Hittade dem när jag letade en stark, och dimbar, lampa med E27-sockel.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Det är väl bara en tidsfråga innan de förbjuds också antar jag?
 
Varför skulle man egentligen vilja använda glöd- eller halogenlampor?
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson och 1 till
  • Laddar…
Halogenlampor funkar bra att dimma. Det är enda försvaret för att använda denna typ av ljuskälla. Glödlampor finns bara kvar i min ugn.
 
  • Gilla
lars_stefan_axelsson
  • Laddar…
i tuffa miljöer vill man ha en lösning som inte påverkas av värme, fukt, damm, fett etc. De alternativ som finns till Glödlampor i dessa miljöer varierar i kvalitet, men för vissa av tillämpningarna finns inga fullgoda ersättare.

Ugn, gamla dimmers, badrum, kök osv, miljöerna där man kan få problem är många. Sedan är frågan om vad man "vill" ha inte bara en fråga om vilja, utan också om vad som är rimligt att ha baserat på pris och prestanda.
 
  • Gilla
tompaah7503
  • Laddar…
Både fukt, damm och fett borde man kunna skydda sig mot med rätt kapsling. Värme, då får man hitta på något annat, som ljuskällan på svalare ställe och överföring av ljuset med glasprisma.
 
tompaah7503 skrev:
Varför skulle man egentligen vilja använda glöd- eller halogenlampor?
I mitt fall var behovet följande. Jag har en stoor bordslampa med dimmer och E27-sockel. Jag vill, av olika anledningar, ha en stark dimbar lampa, ungefär motsvarande en 75W "riktig glödlampa". Viktigt är också att den är riktigt rundstrålande, dvs inte bara lyser upp mot taket. Den halogenlampa jag nu köpt funkar bra, men är 'klar'. Jag skulle helst av allt velat ha en vanlig matt glödlampa eftersom den softar ut ljuset mycket bättre.

Kanske är det bara jag som har noll koll på LED-arna, så kom gärna med ett förslag på en LED-lampa som uppfyller dessa krav så ska jag gå ut och shoppa loss!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.